Vecka 22: History of ideas

Hej Rotarianer,

Hoppas få se så många av er som möjligt måndagkväll, på 27:e-mötet kl 20.00, då Jan Jaldeland håller föredrag om EQ – Emotionell Intelligens. Det är sista 27-e-mötet före sommaruppehållet, så missa inte!

Länk till mötet:

https://zoom.us/j/187947296

Har varit en tur upp till jordens medelpunkt, Dalarna. Kommer aldrig sluta fascineras av Siljans magi. Det är som en lyster som saknar motstycke. Kan det bero på att sjön kom till genom ett meteornedslag? Har grunnat mången gång över var själva meteoren tog vägen. Någon som vet svaret på gåtan?

Möjlighet till ett mer aktivt deltagande i klubben är exempelvis att bli kontaktperson eller programansvarig för 27:e-möten. Er insats med tid och engagemang i Rotarys namn är oerhört värdefullt.

 • Rotary e-club 2410 saknar kontaktperson för Rotary Doctors. Är du intresserad av uppdraget innebär det att information till klubbarna går via dig och om vår klubb drar igång ett projekt med brunnsbygge åt Rotary Doctors eller liknande, finns möjligheten att vara ansvarig för det projektet.
 • Klubben saknar vidare kontaktperson för Rotary Friendship Exchange. Gärna någon som har erfarenhet av deltagande, alternativt någon som funderar på att delta.
 • Programinnehåll och form för våra 27:e-möten är ett ansvarsområde med tomma stolar.
 • Finns det någon/några som har intresse av att vara kontaktperson för Shelterbox-projektet, så är även den stolen tom.

Låter det som att det är något du vill engagera dig i? Ta kontakt med undertecknad kan vi prata litet mer, utan att du behöver bestämma dig.

Veckans medlemspresentation: Ingemar H Drogell

Härmed en presentation av mig. Jag börjar med

Rotary

 • Före E-club 2410 var jag medlem i Västerås Aurora RK. En frukostklubb där regeln bl.a. är 50 % kvinnor respektive män. Jag besöker dem då och då när jag reser till Västmanland. En mycket bra och engagerad klubb. Jag var president där 2011-2012.
 • PR-ansvarig i distrikt 2340, 2012-2013.
 • Ordförande I PR-kommittén i Rotary Sverige 2013-2015, med PR-ansvariga från alla tio distrikten (från 2410 Leif R Carlson), samt två DG (DG från 2410, Jan Jaldeland).
 • Jag ingick parallellt i Operativa Gruppen i Rotary Sverige med Göran Schultz som ordförande och med fyra enheter: Medlemsmatrikeln – Tomas Rydebo, IT-frågor – Kent Vesterberg, Ekonomi: Sven Modigh samt PR/Juridik – jag Ingemar.
 • Förutom övriga PR-projekt hade PR-kommittén samarbete med Rotary Peace Center i Uppsala. Rotaryansvarig då var Suzanne Brenning, PDG, Stockholm. Nu är Magnus Elfwendahl ansvarig. Han är inkommande DG i Stockholm. Rotary Peace Center samarbetar med sex Universitet över världen, varav Uppsala Universitet är ett av de utvalda. Studenterna kommer från hela världen och när de tar examen, Masters, få de ofta omfattande engagemang i FN, andra internationella organsiationer och/eller i deras hemländer i ledningsfunktioner. Rotary Foundation sponsrar verksamheten och varje student dessutom av Rotaryklubbar i deras hemländer. Bilagt nedan en presentation av Rotary Peace Centers årliga seminarium i Uppsala, denna gång i maj 2018. Läs om alla dessa duktiga studenter och deras engagemang för fred i världen.

Ingemar H Drogell personligen

 • Gift med Birgitta sedan många år. Vi träffades redan på gymnasiet i Falun. Birgitta allmänna och Ingemar handelsgymnasiet. Många ungdomar kom från olika delar i Dalarna och Gästrikland och bodde inneboende hos tanter.
 • Söner och flera barnbarn. Sönerna företagare liksom Birgitta. Vi har bott många år i Sigtuna stad.
 • Efter jur.kand. i Uppsala 1974, biträdande jurist på Zedendahls advokatbyrå i Dalarna under fyra år. Därefter bankjurist på Handelsbankens regionhuvudkontor för Norrland i Umeå och sedan på bankens utlandsavdelning i Stockholm, tre år.
 • Sedan advokat på Olof Nyströms advokatbyrå i Stockholm och därefter advokat och delägare under flera år på Juristhuset i Stockholm, med Henning Sjöström, Kerstin Sandels och Hans Strandberg samt flera anställda. Jag arbetade som försvarsadvokat i borttmål, affärsjuridik i Sverige och internationellt samt styrelseuppdrag. Se sidan: www.ingemardrogell.com
 • Slutade som advokat därefter och engagerades som bolagsjurist i ett mediaföretag samt hotell-och restaurangbranschen.
 • Startade samarbetsgruppen Responsring, med kvinnor och män, med mångåriga yrkeserfarenheter från advokatbyråer, revisionsföretag, bank, försäkringsbolag och företag. Vi “slår våra kloka huvuden ihop” och assisterar företag med juridik, ekonomi och management.
 • Se sidan: www.responsring.comUnder manga år var jag engagerad i Round Table (man lämnar när man blir 40 år), och nu engagerad i Old Tablers för oss före detta Tablare. Men samarbetar med Round Table.

Intressen:

 • Går långpromenader nästan varje morgon (också riktigt skönt om det regnar). Samt har ett gymnastikprogram med hantlar som jag kör 15 minuter varannan dag.
 • Resor och Naturen är stora intressen, samt givetvis allt kring Familjen.
 • Känner mig mycket favoriserad i livet.

Vänliga hälsningar. Ingemar
Ingemar.drogell@responsring.com
Tel: 073 – 563 57 40

Kalender

Nästa 27:e-möte: (ansvarig: ännu ej delegerat av president)

2018

Måndag 28:e Maj kl 20.00 – 21.00: Jan Jaldeland håller föredrag om EQ – Emotionell Intelligens

Länk till mötet: https://zoom.us/j/187947296

alternativt tel: 08-4468 2488 och ange mötesnummer 187 947 296

Vattenprojektgruppen (ansvarig: Charlotte Ahlberg)

 • Vecka 10 på Vattenprojektets år 2018/2019.

Yrkesnätverket (ansvarig: ännu ej delegerat av president)

 • Fortsatt utveckling.

Kalender för hela verksamhetsåret 2017/2018 hittar du på http://rotaryeclub.se/wp/events/

 • Glöm inte att uppdatera er presentation på http://rotaryeclub.se/wpHör gärna av dig om du tycker det verkar krångligt, så får du vägledning.
 • Kom gärna med förslag på veckoföredrag!

Veckans föredrag

Veckans fina föredrag är valt av Vår IT-ansvarige, Björn Elenfors.

Så här beskriver Björn föredraget: ”En liten film om Wabi-Sabi, det operfektas konst.”

Hör gärna av er med reflektioner, frågor och synpunkter om stort och smått.

Önskar er en riktigt bra vecka!

Varma Rotaryhälsningar

Lisa Svahn,

President

Tel: 070 – 405 42 97

Email: lisa.svahn@svahnkonsult.se

Vecka 20: Lead like the big conductors

Hej Rotarianer,

Hoppas ni haft en fin långhelg. Vet inte om det finns någon plats i Sverige som inte haft fint väder, så möjligheten för att ni haft det är stor.

En av veckans nyheter är att en kär vän är åter på Moderna Museet i Stockholm. Efter tjänstgöring i Malmö, London, New York och San Francisco är Geten äntligen hemma igen. Getens egentliga namn, som ni säkert känner till, är Monogram.

Robert Rauschenberg, Monogram, 1955–59. Inköp 1965 med bidrag från Moderna Museets Vänner. © Estate of Robert Rauschenberg / Bildupphovsrätt 2018, Stockholm/VAGA, NY.

Oräkneliga gånger har jag stått vid installationen och sökt fånga tanken om vad den symboliserar för mig just i den stunden. Saknaden har varit stor och glädjen över återkomsten genuin. Precis som glädjen över att Nationalmuseum snart öppnar igen efter renoveringen, för övrigt! Bild och text är kopierat från veckans nyhetsbrev från Moderna Museets Vänner. Vad är konstupplevelse för dig?

Mitt år som president är nu snart över och under veckan gick jag tillbaka och läste de veckobrev jag skrivit under året. Min intention har varit att under året lyfta fram den värdegrund Rotary står för och all fin och viktig verksamhet som pågår. Rotarys kärnvärden känner vi: tjänande, kamratskap, mångfald, integritet och ledarskap. Kärnvärdet integritet har sysselsatt mina tankar en hel del. Innan jag började sätta mig in i Rotarys värdegrund var det ett självklart ord för mig, men det är förändrat. Under veckan som gått har jag börjat åter läsa en bok, Direkt Ledarskap (red: G Larsson & K Kallenberg, Försvarsmakten 2006). Boken, som är en huvudbok i referenslistan till UGL-konceptet, handlar mycket om värdegrund i ledarskapet och på sidan 101 står följande:

”En person som står vid sitt ord – också när det är obekvämt och direkt farligt – anser vi ha hög integritet. (…) En person eller relation kan uttrycka hederlighet, omutlighet och trovärdighet.”

Min strävan att fånga andemeningen i dettas Rotarys kärnvärde fick nytt bränsle. Googlade åter, denna gång endast ordet integritet, utan koppling till Rotary. Första träffen var till en läsvärd artikel om ledarskap på sajten Företagande.se : Integritet och dess betydelse för ledare. Ett citat från artikeln:

Ordet integritet är inte helt lätt att förklara. Man kan dock säga att integritet innebär att en person har fasta och högt hållna moraliska principer som denne konsekvent lever efter. Personer med stor integritet är nästintill orubbliga i sina värderingar och låter sig inte lätt påverkas av yttre omständigheter och påtryckningar. Personen har hög självkänsla och egenvärde och är som regel ärlig mot sig själv och andra.”

Som jag tolkar det handlar det dels om den egna integriteten och vikten vid att vi som Rotarianer sätter den andres rätt till integritet främst och verkar för det såväl lokalt som globalt.

Vad står ordet Integritet för dig i allmänhet och som Rotarys kärnvärde i synnerhet? Det är i stunder som denna jag ser mer än vanligt fram emot att vårt digitala rum för diskussioner blir klart. Men skriv gärna en rad till undertecknad, så kan vi ta med i nästa veckobrev!

Möjlighet till ett mer aktivt deltagande i klubben är exempelvis att bli kontaktperson eller programansvarig för 27:e-möten. Er insats med tid och engagemang i Rotarys namn är oerhört värdefullt.

 • Rotary e-club 2410 saknar kontaktperson för Rotary Doctors. Är du intresserad av uppdraget innebär det att information till klubbarna går via dig och om vår klubb drar igång ett projekt med brunnsbygge åt Rotary Doctors eller liknande, finns möjligheten att vara ansvarig för det projektet.
 • Klubben saknar vidare kontaktperson för >Rotary Friendship Exchange. Gärna någon som har erfarenhet av deltagande, alternativt någon som funderar på att delta.
 • Programinnehåll och form för våra >27:e-möten är ett ansvarsområde med tomma stolar.
 • Finns det någon/några som har intresse av att vara kontaktperson för >Shelterbox-projektet, så är även den stolen tom.

Låter det som att det är något du vill engagera dig i? Ta kontakt med undertecknad kan vi prata litet mer, utan att du behöver bestämma dig.

Veckans medlemspresentation: Alf Norman

Hej, jag heter Alf Norman och nybliven medlem i E-Club 2410. Rotarian har jag varit sedan 2012 i Rotary Kungsholmen Frukost men efter att ha varit vilande medlem sedan ett drygt halvår tillbaka pga. kolliderande arbetstider ser jag nu fram emot att lära känna er i denna klubb.

Lite om mig:

Yrkesliv
Efter en fil.kand. examen från Stockholms Universitet i har jag under många år arbetat inom IT-området på olika företag, IBM, SAS och en del IT-konsultföretag och även varit med att starta en handfull företag inom IT-området.

Sedan ett knappt decennium tillbaka har jag dock växlat om till att arbeta inom arbetsmarknadsområdet och delar nu tiden mellan Stockholm Stad (60%), där jag sedan några år tillbaka arbetar som coach/jobbmatchare på Jobbtorget med att knyta ihop arbetssökande med företag. De återstående 40% går åt till eget företagande, mest med internetbaserad digital marknadsföring.

Som egenföretagare är jag också aktiv affärsnätverkare sedan många år, något som varit givande både socialt och kunskapsmässigt.

Finns som yrkesperson mer i detalj i LinkedIn.

Privat

Jag har 3 vuxna barn och 2 barnbarn och de är givetvis en stor glädje i livet, och även vänner är förstås viktiga pusselbitar till att känna sig tillfreds med tillvaron. Bor i Näsbypark sedan några år tillbaka.

Även musik har en stor plats i mitt liv. Är sedan många år aktiv körsångare och medlem i två körer där vi har regelbundna konserter.

Kalender

Nästa 27:e-möte: (ansvarig: ännu ej delegerat av president)

2018

Måndag 28:e Maj kl 20.00 – 21.00: Jan Jaldeland håller föredrag om EQ – Emotionell Intelligens

Länk till mötet:

https://zoom.us/j/187947296

alternativt tel: 08-4468 2488 och ange mötesnummer 187 947 296

Vattenprojektgruppen (ansvarig: Charlotte Ahlberg)

 • Vecka 8 på Vattenprojektets år 2018/2019.

Yrkesnätverket (ansvarig: ännu ej delegerat av president)

 • Fortsatt utveckling.

Kalender för hela verksamhetsåret 2017/2018 hittar du på http://rotaryeclub.se/wp/events/

 • Glöm inte att uppdatera er presentation på >http://rotaryeclub.se/wp Hör gärna av dig om du tycker det verkar krångligt, så får du vägledning.
 • Kom gärna med förslag på veckoföredrag!

Veckans föredrag

Veckans föredrag är valt av Alf Norman, som presenterar föredraget så här:

”Som föredrag vill jag föreslå ett TED-talk av Itay Talgam kring ledarskap och de olika sätt att leda – illustrerat med hjälp av hur några stora dirigenter leder sina orkestrar.

Symboliskt – och underhållande.

“An orchestra conductor faces the ultimate leadership challenge: creating perfect harmony without saying a word. In this charming talk, Itay Talgam demonstrates the unique styles of six great 20th-century conductors, illustrating crucial lessons for all leaders””.

Hör gärna av er med reflektioner, frågor och synpunkter om stort och smått.

Önskar er en riktigt bra vecka!

Varma Rotaryhälsningar

Lisa Svahn,

President

Tel: 070 – 405 42 97

Email: lisa.svahn@svahnkonsult.se

Vecka 19: How to build trust

Hej Rotarianer,

På väg fram och åter till styrelsens strategimöte hos inkommande president, Åsa Gilbertson i Hjärup, gick färden med tåg genom ett underskönt Sverige i den allra skiraste vårskrud. Nu är det åter dags att avundas skomakaren som tar barnkammare högt upp i semester mellan Hägg och Syrén. Visst saknas det som ett ord i vårt svenska språk – Ett ord som beteckning för avund utan missunnsamhet?

Veckans vår-rapport kommer således från Skåne, närmare bestämt från promenaden mellan Lund och Åsas arbetsplats i Staffanstorp. Det ena fotot är blommande Hägg omgärdat av andra blommande träd av okänt slag och det andra fotot visar kråkornas husbyggen högt upp i bokskogens toppar. Av ljudnivån att döma var det både många och stora kråk-familjer som valt denna skog som sin hembygd! Ämnet Bucket list har varit aktuellt i tidigare veckobrev och enligt undertecknad bör ett besök i grönskande bokskog stå med på listan för varje person som ännu inte upplevt det.

På strategidagarna var fokus Rotary e-club 2410 i ett Då-Nu-Framtiden. Klubben är fortfarande ung och stadd i utveckling. Fokus under året som gått har varit att få till en långsiktig struktur för verksamhet och utveckling, vilket vi tycker vi fått till. En plan för möten och aktiviteter för året 2018/2019 lades upp och kommer inom kort finnas i kalendern på klubbens hemsida. Mer om strategi och verksamhet under året kommer vår inkommande president Åsa Gilbertson berätta mer om vid presidentskiftet som sker onsdag 27:e juni kl 20.00.

Åsa Gilbertson och vår IT-ansvarige Björn Elenfors har gjort ett gediget arbete gällande GDPR (General Data Protection Regulation) och mer information kommer till din mailbox under veckan.

På styrelsemöte i helgen valdes en ny medlem in. Vi hälsar  Tove Sylten, Sollentuna,  välkommen som ny medlem! Även Tove är Rotary-medlem sedan tidigare och en presentation kommer inom kort.

 • Vill påminna om att ni kan se när vi har styrelsemöten i kalendern på hemsidan och höra av er till oss om det är något ni vill vi ska ta u.

Min intention är att hinna ta personlig kontakt med så många som möjligt av er medlemmar som jag ännu inte pratat med innan mitt president-år är slut. Syftet är att höra hur ni ser på den Rotary-klubb vi har idag. Vilken Rotary-klubb vill du ha i framtiden? Hur kan vi öka din upplevelse av att få ett kvalitativt innehåll i ditt medlemskap i Rotary e-club 2410? Du har alla möjligheter att påverka utvecklingen av din klubb till att bli den klubb du vill ha.

Möjlighet till ett mer aktivt deltagande i klubben är exempelvis att bli kontaktperson eller programansvarig för 27:e-möten. Er insats med tid och engagemang i Rotarys namn är oerhört värdefullt.

 • Rotary e-club 2410 saknar kontaktperson för Rotary Doctors. Är du intresserad av uppdraget innebär det att information till klubbarna går via dig och om vår klubb drar igång ett projekt med brunnsbygge åt Rotary Doctors eller liknande, finns möjligheten att vara ansvarig för det projektet.
 • Klubben saknar vidare kontaktperson för Rotary Friendship Exchange. Gärna någon som har erfarenhet av deltagande, alternativt någon som funderar på att delta.
 • Programinnehåll och form för våra 27:e-möten är ett ansvarsområde med tomma stolar.
 • Finns det någon/några som har intresse av att vara kontaktperson för Shelterbox-projektet, så är även den stolen tom.

Låter det som att det är något du vill engagera dig i? Ta kontakt med undertecknad kan vi prata litet mer, utan att du behöver bestämma dig.

Kalender

Nästa 27:e-möte: (ansvarig: ännu ej delegerat av president)

2018

Måndag 28:e Maj kl 20.00 – 21.00: Jan Jaldeland håller föredrag om >EQ – Emotionell Intelligens

Länk till mötet:

https://zoom.us/j/187947296

alternativt tel: 08-4468 2488 och ange mötesnummer 187 947 296

Vattenprojektgruppen (ansvarig: Charlotte Ahlberg)

 • Vecka 7 på Vattenprojektets år 2018/2019.

Yrkesnätverket (ansvarig: ännu ej delegerat av president)

 • Fortsatt utveckling.

Kalender för hela verksamhetsåret 2017/2018 hittar du på http://rotaryeclub.se/wp/events/

 • Glöm inte att uppdatera er presentation på http://rotaryeclub.se/wp Hör gärna av dig om du tycker det verkar krångligt, så får du vägledning.
 • Kom gärna med förslag på veckoföredrag!

Veckans föredrag

Veckans föredrag är valt av Björn Elenfors. Viktigt budskap, framfört på ett sympatiskt sätt med lagom gnutta humor.

Hör gärna av er med reflektioner, frågor och synpunkter om stort och smått.

Önskar er en riktigt bra vecka!

Varma Rotaryhälsningar

Lisa Svahn,

President

Tel: 070 – 405 42 97

Email: lisa.svahn@svahnkonsult.se

Vecka 18: Cyberbullying Policies of Social Media Companies

Hej Rotarianer,

Det har inte kommit in några foton på vårtecken från er medlemmar, så jag har snott ett foto från en annan kompis som är i stugan utanför Luleå. Tranor som pulsar i snö är den ultimata vårbilden i Norrbottenstappning! Själv är jag för närvarande inte riktigt helt närvarande i alla lägen utanför arbetstid, då mitt tankearbete är helt inriktat på att åter bygga upp en örtagård efter flytten ut till ön. Att plocka sina egna örtkryddor till matlagningen är inte möjligt att beskriva i ord. Måste upplevas.

På styrelsemötet förra helgen valdes två nya medlemmar in. Vi hälsar Alf Norman, Täby och Arne H Krumsvik, Oslo välkomna som nya medlemmar! Båda två är Rotary-medlemmar sedan tidigare och en presentation av Arne hittar ni i detta veckobrev. Ytterligare en ny medlem är på ingång. Ni vet väl att ni kan se när vi har styrelsemöten i kalender på hemsidan och höra av er till oss om det är något ni vill vi ska ta upp?

Under veckan har jag börjat ta personlig kontakt med flera av er medlemmar. Syftet är att följa upp enkäten som skickats ut och höra hur ni ser på den Rotary-klubb vi har idag. Vilken Rotary-klubb vill du ha i framtiden? Du har alla möjligheter att påverka utvecklingen av din klubb. Möjlighet till ett mer aktivt deltagande i klubben är exempelvis att bli kontaktperson eller programansvarig för 27:e-möten. Er insats med tid och engagemang i Rotarys namn är oerhört värdefullt.

 • Rotary e-club 2410 saknar kontaktperson för Rotary Doctors. Är du intresserad av uppdraget innebär det att information till klubbarna går via dig och om vår klubb drar igång ett projekt med brunnsbygge åt Rotary Doctors eller liknande, finns möjligheten att vara ansvarig för det projektet.
 • Klubben saknar vidare kontaktperson för Rotary Friendship Exchange. Gärna någon som har erfarenhet av deltagande, alternativt någon som funderar på att delta.
 • Programinnehåll och form för våra 27:e-möten är ett ansvarsområde med tomma stolar.
 • Finns det någon/några som har intresse av att vara kontaktperson för Shelterbox-projektet, så är även den stolen tom.

Låter det som att det är något du vill engagera dig i? Ta kontakt med undertecknad kan vi prata litet mer, utan att du behöver bestämma dig.

Veckans Medlemspresentation: Arne H Krumsvik

IFFR Fly-In, Aachen, Tyskland. Arne H. Krumsvik och IFFR President Rolf Mikkelsen.

Hej, jag heter Arne H. Krumsvik och bor i Oslo med min fru Turid och våra två barn Jostein (16) och Petter (13). Turid och jag kommer ursprungligen från Sunnmøre (Volda och Ørsta, inte långt från Ålesund), men sedan 1990 har vi bytt ut fjordar och berg med stadsliv i huvudstaden.

Jag har varit medlem i Oslo Rotary Klubb sedan november 2013. Det var intresset att flyga och International Fellowship of Flying Rotarians (IFFR) som först fick mitt intresse för Rotary-rörelsen. Det här är ett fellowship som arrangerar Fly-in på flera ställen i världen, och jag har varit på resor till Danmark, Finland och Tyskland. I år kommer den skandinaviska divisionen att flyga in i Linköping. Där träffas flygare från hela Europa som möter en helg för gemenskap, kulturella upplevelser och goda måltider.

Jag är också medlem i International Fellowship of Motorcycling Rotarians (IFMR), som arrangerar flera MC-träffar årligen. Min första motorcykel, en Honda Magna 700, köpte jag 1999. När jag närmade mig 40, ersattes den med en Harley Davidson Sportster, och efter 50 års ålder och en resa från Chicago till Los Angeles längs Route 66 bytte jag till en HD Street Glide.

Jag har arbetat i många år som redaktör och VD i olika medieföretag, med utveckling och omstrukturering som huvuduppgifter. När jag fyllde fyrtio tog jag doktorsexamen (förutom att köpa ny motorcykel) och sedan 2005 har jag haft olika roller i akademin, bland annat professor i journalistik och professor i media och kommunikation. Från och med augusti 2018 är jag rektor vid Högskolan Kristiania i Oslo, ett college med 10 000 studenter och 460 anställda som har ambitioner att bli Norges första privata universitet.

Idag är mottot “service above self” vilket är viktigast för mitt engagemang i Rotary-rörelsen. Vi vet, både från forskning och av erfarenhet, att känslan av mening ofta uppstår när vi kan bidra positivt till andra människors liv, och jag ser fram emot att vara i en modern online rotaryklubb. Tidigare har jag engagerat mig i socialt arbete och utvecklingsbistånd som en frivillig fängelsearbetare i ett amerikanskt ungdomsfängelse och som styrelseledamot i Mission Aviation Fellowship International.

 • Se även presentationen från ego föredragen mitt i Oslo Rotary Klubb, augusti 2014:

Veckans föredrag

Veckans föredrag är valt av Arne H Krumstad. Det berör ett högaktuellt och viktigt ämne, så missa inte att ta del av det.

Dagens föredrag tar upp två ämnen som tyvärr är mycket relevanta. Det handlar om barn som mobbar varandra på nätet, och det handlar om hur sociala medier försöker komma fram med socialt ansvar. Du hör mig i samtal med postdoktor Tijana Milosevic vid Universitetet i Oslo (UiO). Hon släppte nyligen boken “Protecting Children Online” Cyberbullying Policies of Social Media Companies “på The MIT Press. Det här är en del av podcastserien Krumsvik & Co, som jag började som avdelningschef vid institutionen för media och kommunikation vid UiO.

Kalender

Nästa 27:e-möte: (ansvarig: ännu ej delegerat av president)

2018

Måndag 28:e Maj kl 20.00 – 21.00: Jan Jaldeland håller föredrag om >EQ – Emotionell Intelligens

Länk till mötet: https://zoom.us/j/187947296 alternativt tel: 08-4468 2488 och ange mötesnummer 187 947 296

Vattenprojektgruppen (ansvarig: Charlotte Ahlberg)

 • Vecka 6 på Vattenprojektets år 2018/2019.

Yrkesnätverket (ansvarig: ännu ej delegerat av president )

 • Fortsatt utveckling.

Kalender för hela verksamhetsåret 2017/2018 hittar du på http://rotaryeclub.se/wp/events/

 • Kom gärna med förslag på veckoföredrag!

Hör gärna av er med reflektioner, frågor och synpunkter om stort och smått.

Önskar er en riktigt bra vecka!

Varma Rotaryhälsningar

Lisa Svahn,President
Tel: 070 – 405 42 97
Email: lisa.svahn@svahnkonsult.se

Vecka 17: Bengt Fagrell, professor emeritus i medicin och hjärt/kärlsjukdomar

Hej Rotarianer,

Inspirerad av funderingarna kring vårens framfart i vårt avlånga land bad jag en kompis i Luleå ta en bild på dagsaktuell vår-status i Luleå.

Här i Stockholms skärgård blåsippor och vitsippor i backarna står sädesärlorna och humlorna har kommit respektive vaknat och Syrénknopparna på lördagen i denna storlek.

Skicka gärna in bilder på var våren befinner sig där just du bor!

Tack ni som fyllt i medlems-enkäten. En påminnelse till er som ännu inte fyllt i den. Vilken Rotary-klubb vill du ha? Du har alla möjligheter att påverka utvecklingen av din klubb.

Möjlighet till ett mer aktivt deltagande i klubben är exempelvis att bli kontaktperson eller programansvarig för 27:e-möten. Er insats med tid och engagemang i Rotarys namn är oerhört värdefullt.

 • Rotary e-club 2410 saknar kontaktperson för Rotary Doctors. Är du intresserad av uppdraget innebär det att information till klubbarna går via dig och om vår klubb drar igång ett projekt med brunnsbygge åt Rotary Doctors eller liknande, finns möjligheten att vara ansvarig för det projektet.
 • Klubben saknar vidare kontaktperson för Rotary Friendship Exchange. Gärna någon som har erfarenhet av deltagande, alternativt någon som funderar på att delta.
 • Programinnehåll och form för våra 27:e-möten är ett ansvarsområde med tomma stolar.
 • Finns det någon/några som har intresse av att vara kontaktperson för Shelterbox-projektet, så är även den stolen tom.

Låter det som att det är något du vill engagera dig i? Ta kontakt med undertecknad kan vi prata litet mer, utan att du behöver bestämma dig.

Veckans Medlemspresentation: Irene Backman

Hej, jag heter Irene Backman och är medlem i Rotary E-Club 2410 sedan ett år tillbaka.

Jag såg dagens ljus för drygt 65 år sedan i Sundsvall – som lillasyster till min två år äldre bror. Båda mina föräldrar härstammade från norra Hälsingland och där bodde även resten av släkten så jag får väl kalla det min hembygd antar jag trots att jag redan som tvååring fick byta Västernorrland mot Västmanland då familjen flyttade till Västerås där min far fått ett nytt jobb.

Min uppväxt kom att bli den nybyggda förorten Irsta och ja, jag spelade med i handbollslaget i några år, men har nog inte det bollsinne som krävs för att bli duktig i den sporten.

Rudbeckianska gymnasiet i Västerås följde därnäst, men jag kan inte påstå att jag minns så mycket av själva skolämnena eftersom jag ägnade merparten av min tid åt den amatörteater som skolan huserade. Just då var det bara roligt att sätta på sig en peruk och spela apa, men jag har förstått att erfarenheten av att stå på en scen har man nog nytta av resten av livet. I alla fall har jag haft det.

Nästa flytt gick till Uppsala och engelskastudier vid universitetet. Än en gång tog livet en annan vändning än vad jag hade tänkt mig och jag fick ett stipendium att studera i Newcastle i England en termin. Hade jag aldrig smakat öl tidigare och provat på den speciella engelska understatement-humorn så fick jag träna på det där. Måste väl erkänna att jag är anglofil sedan dess.

Jag hann knappt hem från denna utlandsvistelse förrän jag fick ett jobb i Nice på franska Rivieran – som guide i en parfymfabrik i Eze-Village. Inte kan man tacka nej till det tänkte jag och åkte ned till värmen och vinet och den franska maten. Ack-ja. Inte undra på att jag varit en resande individ sedan detta hektiska första år hemifrån.

Lyckades till slut ta en fil kand med en hemsnickrad blandning av engelska, ekonomi, pedagogik och lite utrikeshandel och inte vet jag om det var av den anledningen eller om det var för att jag kunde skriva maskin som jag fick mitt första jobb på Pharmacia Diagnostics i Fyrislund i Uppsala, men där hamnade jag på avdelningen klinisk forskning. Där blev jag varse att jag var pollenallergiker då jag testade mig med det nya diagnostika-verktyget RAST. Jag var alltså inte bara pjåskig som mamma alltid påstod

Rastlös som jag är så längtade jag i början på 1980-talet vidare ut i världen och började söka jobb i Stockholm. Till min absoluta förvåning så fick jag ett arbete på IBM i Kista, trots att de inte egentligen hade en tjänst att erbjuda mig. ’Vi kan nog hitta på något till dig så småningom’ sa min första chef. Spännande inställning, tyckte jag och blev kvar där i nästan 30 år eftersom det var lika roligt och intressant oavsett vad jag tog mig för. Under nästan hela den tiden jobbade jag som projektledare på ett eller annat sätt. Det var alltid något system eller ny process som skulle implementeras och att ha kontakt med massor av folk världen över var jätteroligt. Jag hade ju 400.000 kollegor över hela jordklotet och långt innan internet och mejlsystem var vanliga hos gemene man så hade vi ett suveränt kommunikationsverktyg som hette PROFS. Från början fanns bara den vanliga informationen om mejladress och telefonnummer, men så småningom kom systemet att innehålla hela organisationsschemat samt uppgifter om vad var och en var kunnig inom för område. När man skulle sätta ihop en projektgrupp så gick man in i systemet och började leta folk med rätt kunskap och erfarenhet.

Kanske var det av den anledningen som jag i början på 1990-talet bestämde mig för att söka en ny partner via dataträffen. Jag hade ju liksom inte tid att gå ut och dansa för att få tag i någon trevlig kille som jag kunde gå på bio med.

Det dröjde bara en vecka så hade jag fått napp. En månad senare flyttade vi ihop och året därpå var vi gifta och håller fortfarande hårt i varandra. Kom inte å säg att datorer inte kan vara till hjälp i kärlekslivet. Ha-ha.

Någon gång i 55-årsåldern så tyckte jag att det var dags att starta ett eget företag så att jag kunde utveckla och sälja mina egna uppfinningar. Sagt och gjort. Min käre make, som jobbat som säljare hela sitt liv, fick hålla i den dagliga verksamheten och själv ägnade jag kvällar, helger och semesterar åt denna min nya hobby.

Men mitt liv som anställd började kännas alltmer betungande och för fem år sedan sa jag upp mig från IBM för att ägna mig på heltid åt mitt företag.

Än en gång blev det inte som jag hade tänkt mig. I rask följd under fyra år så lämnade alla i min och min mans föräldrageneration detta jordeliv och efter alla dessa begravningar och omhändertaganden av dödsbon så satte tankarna igång igen – vad vill jag göra med mitt liv? Eftersom min man varit med i Rotary i flera år så började jag följa med honom för att se vad det var han spenderade så mycket tid på. Kanske det där med ’Service above self’ kunde vara något även för mig?

Så blev det och först provade jag på hans ’hemmaklubb’, men övergick sedan till e-klubben eftersom det ger mig maximal flexibilitet. Sedan ett år tillbaka är jag dock – tillsammans med honom – med och arrangerar Järfälla affärsnätverk, ett frukostmöte en gång i månaden där Rotary och Företagarna bjuder in till föredrag och affärsmingel. Kul att komma ut och träffa folk så att jag inte blir osocial hemma vid köksbordet.

Eftersom jag varken har barn eller barnbarn, villa eller trädgård, sommarstuga eller segelbåt så söker jag fortfarande efter roliga saker att fylla dagarna med. Kanske det är dags att hitta på något i e-klubben? Distansmöten har jag ju lång erfarenhet av sedan IBM-tiden och uppfinningsförmågan är det fortfarande inget fel på. Min hobby foto och film kanske också kan komma till användning i något sammanhang. Hör av dig om du har några idéer. Jag är öppen för allt!

Kalender

Nästa 27:e-möten: (ansvarig: ännu ej delegerat av president)

2018

Torsdag 26:e april kl 20.00 – 21.00: Bengt Olsen håller ett föredrag om OCD Obsessive Compulsive Disorder – Tvångssyndrom)

Länk till mötet:

https://zoom.us/j/666265681

alternativt tel: 08-4468 2488 och ange mötesnummer 666 265 681

Måndag 28:e Maj kl 20.00 – 21.00: Jan Jaldeland håller föredrag om EQ – Emotionell Intelligens

Länk till mötet:

https://zoom.us/j/187947296

alternativt tel: 08-4468 2488 och ange mötesnummer 187 947 296

Vattenprojektgruppen (ansvarig: Charlotte Ahlberg)

 • Vecka 5 på Vattenprojektets år 2018/2019.

Yrkesnätverket (ansvarig: ännu ej delegerat av president )

 • Fortsatt utveckling.

Kalender för hela verksamhetsåret 2017/2018 hittar du på http://rotaryeclub.se/wp/events/

 • Kom gärna med förslag på veckoföredrag!

Veckans föredrag

Veckans föredrag är valt av Irene Backman och är en föreläsning av en Rotary-medlem. Ämnet är en smula kontroversiellt, så inte utan att jag är litet extra nyfiken på att läsa era kommentarer (om någon undrar – Jag läser dem alltid!).

Bengt Fagrell, professor emeritus i medicin och hjärt/kärlsjukdomar vid Karolinska Institutet i Stockholm, håller föredraget ’Super vi ihjäl oss eller dricker vi oss till hälsa?’ för Järfälla Rotaryklubb den 18 oktober 2017.

 

Hör gärna av er med reflektioner, frågor och synpunkter om stort och smått.

Önskar er en riktigt bra vecka!

Varma Rotaryhälsningar

Lisa Svahn,

President

Tel: 070 – 405 42 97

Email: lisa.svahn@svahnkonsult.se

Vecka 16: Be the inspiration

Äntligen, äntligen har vårvärmen kommit här i Mellansverige. Snön ligger ännu så länge meterdjup i Norrbotten, men som vi alla norrbottningar i förskingringen vet, finns det för årstiden vanligen förekommande rutiner för norrbottningar så som skidåkning i vårsolen och apelsiner i medhavd matsäck. Kan inte beskrivas med ord. Måste upplevas. I veckan som gick var jag på en lärorik och tankeväckande konferens om den starkt ökande naturturismen i Sverige. Det finns fantastiska möjligheter för att utveckla glesbygd genom denna näring, samtidigt som det för oss som bor mitt ute i turistupplevelsen kan finnas en oro för exploatering.

Under helgen har vår inkommande president Åsa Gilbertson varit på PETS (President Elect Training Seminar) i Vimmerby. Min studiekompis från RLI, Torbjörn Olsson, förevigade Åsa in action. Vad Åsa talar så engagerat om får vi förhoppningsvis höra i nästa veckas veckobrev! Denna vecka får vi en reseberättelse då Åsa och hennes familj varit till Japan och träffat dotterns Rotary-familj.

Vår klubb har nu två kontaktpersoner för Rotary Yrkesmentorer. Det är Torbjörn Trångteg (medlemspresentation vecka 10 i bloggen) och Iréne Backman (medlemspresentation nästa vecka) som antagit utmaningen, Vi ser fram emot att få fortlöpande information om Yrkesmentorernas fantastiska arbete och förhoppningsvis kommer kunskapskapitalet i vår klubb komma till nytta i deras tjänst framgent.
Tack ni som fyllt i medlems-enkäten. En påminnelse till er som ännu inte fyllt i den. Vilken Rotary-klubb vill du ha? Du har alla möjligheter att påverka utvecklingen av din klubb.

Möjlighet till ett mer aktivt deltagande i klubben är exempelvis att bli kontaktperson eller programansvarig för 27:e-möten. Er insats med tid och engagemang i Rotarys namn är oerhört värdefullt.

 • Rotary e-club 2410 saknar kontaktperson för Rotary Doctors. Är du intresserad av uppdraget innebär det att information till klubbarna går via dig och om vår klubb drar igång ett projekt med brunnsbygge åt Rotary Doctors eller liknande, finns möjligheten att vara ansvarig för det projektet.
 • Klubben saknar vidare kontaktperson för Rotary Friendship Exchange. Gärna någon som har erfarenhet av deltagande, alternativt någon som funderar på att delta.
 • Programinnehåll och form för våra 27:e-möten är ett ansvarsområde med tomma stolar.
 • Finns det någon/några som har intresse av att vara kontaktperson för Shelterbox-projektet, så är även den stolen tom.

Låter det som att det är något du vill engagera dig i? Ta kontakt med undertecknad kan vi prata litet mer, utan att du behöver bestämma dig.

Medlemspresentation och kort reseberättelse

Mitt namn är Åsa Gilbertson och jag är ansvarig för webb/pr för Rotary E-Club samt inkommande president. Lördagen har jag tillbringat i Vimmerby på en mycket inspirerande PETS-utbildning där vi bland annat talade om inspiration – vad som inspirerar oss och hur andra inspirerar oss. Det var en riktig energikick och det har varit tvära kast ett par veckor, för ena helgen är jag i Tokyo och den andra i Vimmerby.

Vi är just hemkommen från vår tredje resa till Japan och vi passade på att hälsa på vår dotters rotaryklubb där jag passade på att berätta mer om e-klubben, vårt vattenengagemang samt att jag överlämnade vårt fina vattencertifikat. Vi blev inbjudna till en vårceremoni och bjöds på fantastiskt god mat och härlig Rotaryanda. Under vår resa träffade jag även en gammal utbyteskompis, Rie. Vi träffades första gången när vi båda var utbytesstudenter i USA (genom Rotary naturligtvis) och tack vare Facebook lyckades vi återknyta kontakten med varandra igen när jag besökte Japan 2015. Den gången tog de med oss till Mt Fuji och den här gången till Nikko Tosho-gu som är ett helt otroligt japanskt tempel. Jag har hur mycket som helst att berätta om vårt Japanäventyr men inser att då skulle veckobrevet bli alldels för långt. Därför kan du som är intresserad av vår resa, läsa mer på min blogg.

Rotary ungdomsutbyte har gett både mig, och vår familj väldigt mycket och jag uppmanar alla som kan, och vill, att öppna upp dörrarna för en utbytesstudent. Jag lovar att du kommer att få ett helt otroligt år. Att öppna upp dörrarna och vara värdmamma och -familj för utbytesstudenter ser jag som en stor förmån och man växer som individ att få ta del av helt nya kulturer. Trots allt merarbete så har det gett mig så mycket och det har varit många glada skratt när vi hamnar i en del kulturkrockar. Jag är så stolt över alla mina barn som jag fått lära känna genom Rotary. Jag är inte bara Nicklas och Emmas mamma utan jag har också fyra barn i Australien (Natalie, Ella, Matthew och Lachland), ett i Tyskland (Dania), ett i Brasilien (Janaina) och ett i Kanada (Jinell).

Förutom att vara engagerad i Rotary, så driver jag en matblogg och mitt stora matintresse har inneburit att jag gett ut två kokböcker och medverkat i en. Till vardags så arbetar jag med marknadskommunikation och jag har en bakgrund som web designer och grafisk formgivare. Jag arbetar mycket med hemsidor och social media och det är fantastiskt roligt. Det enda jag önskar är att dygnet hade fler timmar till allt mitt kreativa skapande.

Veckans föredrag

Be the inspiration är temat för 2018/19, så efter helgens inspirerande möte tycker jag att det passar att lyssna på Barry Lassins inspirerande tal.

Kalender

Nästa 27:e-möten: (ansvarig: ännu ej delegerat av president)

2018

 • Vattenprojektgruppen (ansvarig: Charlotte Ahlberg) 
  Vecka 4 på Vattenprojektets år 2018/2019.
 • Yrkesnätverket (ansvarig: ännu ej delegerat av president ) 
  Fortsatt utveckling.

Kalender för hela verksamhetsåret 2017/2018 hittar du på http://rotaryeclub.se/wp/events/

 • Kom gärna med förslag på veckoföredrag!

Varma Rotaryhälsningar

Lisa Svahn, President
Tel: 070 – 405 42 97
Email: lisa.svahn@svahnkonsult.se

Vecka 15: GDPR

Hej Rotarianer

Åtta grader varmt och sol gjorde årets första löprunda till ett sant nöje, om än med eftervärkningar. Höstens 15 km Lidingölopp hägrar och det ska cyklas och simmas innan dess. På ön finns några få synliga spår av vinter och snö kvar, men på farstukvisten härskar våren!

 • Har du ungdomar 16-19 år hemma, eller känner du någon som har? Tipsa då gärna om Rotary Distrikt 2350’s Rotary Summer Camp, med tema The future for us and the Baltic sea.
 • För vuxna Rotarianer finns Rotary Friendship Exchange (RFE). Här finns information från distrikt 2410: Har vi någon medlem i vår klubb som varit ute på en RFE-resa? Hör gärna av dig, så kan vi fylla på med mer information.
  Rotary Friendship Ecxhange | RFE Application | RFE Questionarie

Tack ni som fyllt i medlems-enkäten. En påminnelse till er som ännu inte fyllt i den. Vilken Rotary-klubb vill du ha? Du har alla möjligheter att påverka utvecklingen av din klubb.

Möjlighet till ett mer aktivt deltagande i klubben är exempelvis att bli kontaktperson eller programansvarig för 27:e-möten. Er insats med tid och engagemang i Rotarys namn är oerhört värdefullt.

 • Rotary e-club 2410 saknar kontaktperson för Rotary Doctors. Är du intresserad av uppdraget innebär det att information till klubbarna går via dig och om vår klubb drar igång ett projekt med brunnsbygge åt Rotary Doctors eller liknande, finns möjligheten att vara ansvarig för det projektet.
 • Klubben saknar kontaktperson för Rotary Friendship Exchange. Gärna någon som har erfarenhet av deltagande, alternativt någon som funderar på att delta.
 • Programinnehåll och form för våra 27:e-möten är ett ansvarsområde med tomma stolar.
 • Finns det någon/några som har intresse av att vara kontaktperson för Shelterbox-projektet, så är även den stolen tom.

Låter det som att det är något du vill engagera dig i? Ta kontakt med undertecknad kan vi prata litet mer, utan att du behöver bestämma dig.

Veckans föredrag

Veckans föredrag handlar om ett högaktuellt ämne, den nya Dataskyddsförordningen, GDPR (General Data Protection Regulation), som innehåller regler om hur man får behandla personuppgifter. Förordningen börjar gälla den 25 maj 2018 och ersätter då personuppgiftslagen (PuL). Det är Susanne Kindblad, VD på företaget K-mit AB, som föredrar. Inspelningen är oredigerad, så det är partier där frågor ställs som vi inte kan höra, men hela föredraget är ändå så pass bra, så det är värt att se det ändå.

Kalender

Nästa 27:e-möten: (ansvarig: ännu ej delegerat av president)

2018

 • Tisdag 26:e april kl 20.00 – 21.00: Bo Olsén håller ett föredrag om OCD (Obsessive Compulsive Disorder – Tvångssyndrom)Länk till mötet: https://zoom.us/j/666265681 alternativt tel: 08-4468 2488 och ange mötesnummer 666 265 681
 • Måndag 28:e Maj kl 20.00 – 21.00: Jan Jaldeland håller föredrag om EQ – Emotionell IntelligensLänk till mötet: https://zoom.us/j/187947296 alternativt tel: 08-4468 2488 och ange mötesnummer 187 947 296
 • Vattenprojektgruppen (ansvarig: Charlotte Ahlberg). Vecka 3 på Vattenprojektets år 2018/19
 • Yrkesnätverket (ansvarig: ännu ej delegerat av president). Fortsatt utveckling.
 • Rotary Fellowship Art&Culture (ansvarig: Lisa Svahn)
 • Rotary Fellowship En Svensk Klassiker (ansvarig: Lisa Svahn).
  Ny information! Lisa har nu fått information från Rotary International, Rotary Service and Engagement staff. Det går inte att starta nya Rotary Fellowship just nu. Anledningen är att Rotary International gör en översyn vad gäller regler för Rotary Fellowship. I meddelandet framgår att vi kan höra av oss i juli igen.
 • Kalender för hela verksamhetsåret 2017/2018 hittar du på http://rotaryeclub.se/wp/events/
 • Kom gärna med förslag på veckoföredrag!

Varma Rotaryhälsningar

Lisa Svahn, President

Tel: 070 – 405 42 97

Email: lisa.svahn@svahnkonsult.se

Vecka 14: Påsken är här

Hej Rotarianer,

Påskhelgens ystra fjädrar, kaniner, påskkärringar och förhoppningsvis mängder av god mat, är över och nu stundar en tid av ljus, värme och grönskans återkomst. Ni må tro att jag fick titta både en och två gånger på displayen på Arlanda, för att tro vad jag såg. Tidsangivelse för avgång till Blåkulla! Tyvärr gick det inte att åstadkomma ett bildbevis, så ni får tro mig på mitt ord.

Själv har jag tillbringat påskhelgen i ett vackert men ack så regnigt England. Långa promenader genom landsbygden och i Bristol gav nytt bränsle till min fascination för allt vad engelskt är. Hittade en stig som förde tankarna åter till en älskad läsupplevelse från 70-talet, Den långa flykten, av Richard Adams. Har du inte läst den rekommenderar jag den varmt. Apropå litteraturupplevelser, så har vi nu fått svar från Rotary International gällande vår fråga om hur vi startar en Rotary Fellowship. Svaret är att vi för närvarande inte kan starta någon alls, eftersom Rotary International håller på med en översyn och uppdatering av regler för Rotary Fellowship. Vi rekommenderas att återkomma med frågan efter juli. Jättetrist, men det finns absolut inget som hindrar att vi tipsar varandra om kulturupplevelser eller kommer med förslag på något vi kan hitta på tillsammans.

Själv vill jag starkt rekommendera en teaterföreställning vi upplevde förra söndagen. Påklädaren på Dramaten, med Sven-Bertil Taube och Krister Henriksson i huvudrollerna. Det var scenkonst något utöver det vanliga och det är därtill ett strålande exempel att lyfta fram gällande åldersdiskriminering på arbetsmarknaden. Det blir självklart så att undertecknad oftast lyfter fram aktuella kulturhändelser i Stockholm, av den enkla anledningen att det är hembygden, men kom gärna med tips från din egen hembygd. Mora är till exempel inte bara dalahästar. När jag var upp dit i förra veckan hittade jag denna fina lille gynnare vid stationen!

 


Tack ni som fyllt i medlems-enkäten. En påminnelse till er som ännu inte fyllt i den. Vilken Rotary-klubb vill du ha? Du har alla möjligheter att påverka utvecklingen av din klubb.

Möjlighet till ett mer aktivt deltagande i klubben är exempelvis att bli kontaktperson eller programansvarig för 27:e-möten. Er insats med tid och engagemang i Rotarys namn är oerhört värdefullt.

 • Rotary e-club 2410 saknar kontaktperson för Rotary Doctors. Är du intresserad av uppdraget innebär det att information till klubbarna går via dig och om vår klubb drar igång ett projekt med brunnsbygge åt Rotary Doctors eller liknande, finns möjligheten att vara ansvarig för det projektet.
 • Programinnehåll och form för våra 27:e-möten är ett ansvarsområde med tomma stolar.
 • Finns det någon/några som har intresse av att vara kontaktperson för Shelterbox-projektet, så är även den stolen tom.

Låter det som att det är något du vill engagera dig i? Ta kontakt med undertecknad kan vi prata litet mer, utan att du behöver bestämma dig.


Veckans medlemspresentation: 

Hej, jag heter Veronica Örfelth. Jag bor tillsammans med min man Johan utanför Aneby på en gård som heter Öringe. Den ligger mellan Eksjö och Tranås, i norra Småland. År 2011 startade jag enskild firma och har idag flera verksamhetsområden. Arbetsuppgifterna ska enligt företagets värderingar vara aktuella och relevanta för nutid och framtid – de ska också ta hänsyn till och ha respekt för historiska vingslag.

Det jag främst tjänar mitt levebröd på idag är inom byggnadsvårdgenren, där jag restaurerar och målar om gamla fönster och byggnader. Vi använder traditionella material och metoder vilka är den egentliga anledningen till att byggnaden faktiskt klarat sig i 100-tals år och gör det lika länge till, eller mer – om den behandlas med respekt även i fortsättningen.

Eftersom måleri är säsongsarbete lägger jag övrig tid på andra projekt, utbildning, eller ideella insatser i samhället som till ex. att stödja kvinnojouren. Det kan handla om att umgås med barn när mamman ska delta i ett möte, besöka sjukvården, el. närvara på rättegång. Jag är förutom Rotary e-klubbsmedlem också med i Lions klubb i Aneby, som också utför välgörenhetsprojekt, men med mer lokal prägel. Att jag är med i e-klubben beror delvis på att min man är med i den lokala Rotary-klubben, men även på att jag är väldigt rörlig under året och att den här formen passar mig bättre – men (kanske) mest på att jag klickat med styrelsen 🙂

Två dagar i veckan skriver jag för tillfället på en självbiografisk bok. Det är intressant att titta in i mig själv och pränta ner viktiga händelser till nuvarande eller kommande generationer. Som Sokrates välkända ord ”känn dig själv” lever jag för det mesta nu för tiden, dvs. med att försöka lära känna mig själv bättre och komma närmare mitt sanna jag.

Ett annat aktuellt projekt jag jobbar med när det finns tid är Heavenkid.
13 avsnitt kan ses här: http://heavenkid.ntdtv.com.tw/正片觀賞/svenska/
Det är animerade kortfilmer i 26 avsnitt som lyfter fram vardagliga händelser för barn, på ett ovanligt och upplyftande sätt. Avsnitten har översatts till svenska och nu återstår att göra justeringar och ljudinspelningar med barnröster så att även mindre barn kan förstå.

Trots att jag idag (som 48 åring) kanske bara kommit halvägs i livet har jag (enligt mig själv) kommit fram till en del påtagliga insikter, men å andra sidan tänkte jag väl det i 20-års åldern också, haha! Hursomhelst snubblade jag in på den traditionella kinesiska kulturen i 25 årsåldern via traditionell kinesisk medicin (TCM). Den är helt annorlunda än det jag som sjukvårdsbiträde i västerländsk medicin praktiserade som 20-åring och där jag aldrig riktigt kände mig hemma. Efter ytterligare några år, i mars 1999 började jag som fritidssysselsättning praktisera qigong-kultiveringsmetoden Falun Dafa (eller Falun Gong, som den också kallas) och som jag varit väldigt nöjd med sedan dess. Allt vore frid och fröjd, om det inte varit för….

…den kineiska regimens obegripliga förföljelse som plötsligt startade den 20 juli,1999. Jag sökte efter svar på varför och fann till sist tidningen Epoch Times (som på den tiden inte fanns på svenska). Jag läste ledarartiklarna om ”Nio kommentarer om kommunistpartiet” vilka gav mer klarhet i problematiken. De finns samlade som ljud- text och filmer, om någon vill veta mer, här: http://www.tuidang.se/pages/se/nio-kommentarer.php

Under min egen skolgång fick jag inte lära mig något om kommunismens fasansfulla brott genom tiderna. Varför vi undanhölls de sakerna, vet jag fortfarande inte. Nazismens brott lärde vi oss allt om. Under de senare åren har jag förstått och lärt mig mycket mer om allt som händer och fortfarande pågår som är relaterat till den kinesiska regimens avtryck i världen. Det är inga trevliga insikter att ha, men sanningen är ändå att föredra framför ignorans, tänker jag. Att två totala motpoler krockar, är inte heller svårt att förstå. Där den ena parten vill följa sanningsenlighet-medkänsla-tolerans och ser inåt för att förändra sina problem medan dess motsats förespråkar hat-makt-kamp och vill skylla problemen på andra.

Här finns en kortfilm som handlar om Kinas hemliga transplantationsindustri – mycket viktig att känna till anser jag (7.55 min): https://www.youtube.com/watch?v=QZTkEYGTcnc

Det skulle kännas bra om jag med denna presentation lyckas lämna något bestående i er förståelse om dagens händelser (i världen) och därför vill gärna lyfta fram filmen Agenda för den som har tid att titta. Den har också hjälpt mig att förstå mer av allt som sker och pågår i världen idag.

Del 1: https://vimeo.com/225863500
Del 2: https://vimeo.com/161309315

Till sist tackar jag för ordet och vill samtidigt passa på att önska alla ett stort lycka till med egna insikter och personliga framgångar i livet. Hör gärna av dig om du har något du vill dela eller fråga mig: veronicao@ unseen.is

Vänligen, Veronica


Kalender

Nästa 27:e-möten: (ansvarig: ännu ej delegerat av president)
Tisdag 26:e april kl 20.00 – 21.00: Bo Olsén håller ett föredrag om OCD (Obsessive Compulsive Disorder – Tvångssyndrom)

Länk till mötet: https://zoom.us/j/666265681 alternativt tel: 08-4468 2488 och ange mötesnummer 666 265 681

Måndag 28:e Maj kl 20.00 – 21.00: Jan Jaldeland håller föredrag om EQ – Emotionell Intelligens

Länk till mötet: https://zoom.us/j/187947296 alternativt tel: 08-4468 2488 och ange mötesnummer 187 947 296

Vattenprojektgruppen (ansvarig: Charlotte Ahlberg)
Vecka 2 på Vattenprojektets år 2018/2019.

Yrkesnätverket (ansvarig: ännu ej delegerat av president )
Fortsatt utveckling.

Rotary Fellowship Art&Culture (ansvarig: Lisa Svahn)
Rotary Fellowship En Svensk Klassiker (ansvarig: Lisa Svahn)
Ny information! Lisa har nu fått information från Rotary International, Rotary Service and Engagement staff. Det går inte att starta nya Rotary Fellowship just nu. Anledningen är att Rotary International gör en översyn vad gäller regler för Rotary Fellowship. I meddelandet framgår att vi kan höra av oss i juli igen.

Kalender för hela verksamhetsåret 2017/2018 hittar du på http://rotaryeclub.se/wp/events/

Veckans intressanta och tankeväckande föredrag är valt av Veronica som beskriver det så här: Det handlar om hur vi gärna skjuter upp saker och varför. Kanske inte bara jag som känner igen mig i det. 😀

Hör gärna av er med reflektioner, frågor och synpunkter om stort och smått.

Önskar er en riktigt bra vecka!

Varma Rotaryhälsningar
Lisa Svahn,
President
Tel: 070 – 405 42 97