Vecka 50: Husqvarna

Hej Rotarianer,

Charlotte Ahlberg reser vidare i Asien och vi får lära känna ännu en av våra medlemmar närmare, Marie-Astrid Löfdahl, som bor i Husqvarna. Antar att julstöket är fokus för de flesta medlemmar under veckan, men vår förhoppning är att så många av er medlemmar som möjligt ska avsätta tid på torsdag 14:e december 20.00 – 21.00 för att på årsmötet vara med och göra en bra Rotary-klubb bättre.

Vår förre Distriktsguvernör Janis Anderson sade något på Distriktskonferensen i Borensberg i höstas, som jag tycker var klockrent. Han beskrev medlemskapet i Rotary som ett smörgåsbord. Så här ungefär: För medlemsavgiften får du ett dignande smörgåsbord med möjligheter till yrkesnätverkande, samhällsförändring på lokal, nationell och global nivå och inte minst social gemenskap. Om du väljer att endast ”äta knäckebrödmacka”, ja då kanske medlemsavgiften kan uppfattas som hög.

Om du ännu inte nyttjat möjligheten att gästa andra Rotaryklubbar, lokalt, nationellt och världen över, som Charlotte uppmuntrar till, så kika in på :

Vi kommer att fortsätta utveckla och påminna om ”Smörgåsbordet”, så kom gärna med tips på vad som händer IRL i Rotary i ditt lokalområde, i Sverige och i Världen.

Charlotte Ahlberg besöker Taiwan

Vår resa i Asien fortsätter och vi besöker nu Taiwan. Ett litet land som kallar sig Republic of China, till skillnad från Kina som är Peoples Republic of China. Ett modernt land med 23 miljoner invånare på liten yta. Mycket framgångsrika i business och ett väldigt starkt och expansivt Rotary. Tidigare RI presidenten Gary Huang är här i från och han visade stolt upp sitt land och klubbverksamheten här. Det som glädjer mig extra mycket är att de medvetet fokuserar på att få jämställdhet. Extra krydda åt besöket vara att närmare få lära känna Amanda, som var Pastpresident, 45 år och ägde ett inredningsföretag med 30 anställda.

Sist men inte minst att få medverka vid charterfesten för en ny Rotaryklubb med Business professionals. Ta gärna chansen du också att besöka Rotary världen över. Det ger både nya insikter om kulturer, affärer och ger nya vänner i livet. Bilden är från charter festen.

Veckans medlemspresentation

Hej,

Jag heter Marie-Astrid Löfdahl och avslutade min första jobbcykel för 3 år sedan. Min första jobbcykel bestod av att jobba med försäljning och marknadsföring i 7 år. Under den tiden arbetade jag bl.a. på IKEA i 5 år i Sverige 2,5 år och i Schweiz 2,5 år. Därefter hamnade jag på ROL Production Sweden AB som internationell kundansvarig för dotterbolagen och externa kunder runt om i Europa.

Under tiden jag arbetade på ROL startades Rotary E-Club 2410 som jag blev chartermedlem för. Så jag är glad att fortfarande tillhöra klubben och det är roligt att se hur klubben utvecklats under dessa år! Rotary har egentligen varit en del av mitt liv redan från när jag var liten då min pappa varit mycket engagerad medlem så länge jag kan minnas (f.d. guvernör distrikt 2380) och på senare år har även min mamma blivit medlem och är engagerad i Rotarys Ungdomsutbyte. För mig är Rotary ett sätt att träffa andra yrkesverksamma människor där man kan byta erfarenheter och skapa ett yrkesnätverk och det är även ett sätt att engagera sig i välgörenhetsfrågor. Min favoritkampanj är fortfarande ”End Polio Now”. Har ni redan sett filmen ”Breathe” på bio?

I slutet av tiden på ROL började jag fundera på studier, då var jag 27 år gammal. Det jag ville studera var personalvetenskap. Jag ville jobba med HR-frågor, ledarskap, personlig utveckling och organisationsförändringar.

Efter 3 års studier började jag arbeta på Montico, ett bemannings- och rekryteringsföretag som har sitt huvudsäte i Tranås precis på gränsen mellan Småland och Östergötland. Här drog min andra jobbcykel igång. Under de två år som jag arbetade där hann jag med 4 tjänster; Jobbcoach, Samordnare för jobbcoacherna i Östergötland, Utbildningssamordnare och till sist Chef för Kandidatanskaffning där jag arbetade med rekrytering.

I augusti 2017 valde jag att börja på Husqvarna Group i Huskvarna. Det är ett fantastiskt företag som verkligen är ”på gång”. Det finns driv, framåtanda, förändringsbenägenhet och sunda värderingar. Här arbetar jag just nu med rekrytering av tjänstemän till vår Electric kategori som utvecklar alla batteridrivna produkter. Från och med första januari börjar jag arbeta som HR Business Partner, då chefen för HRBP-teamet ville att jag ska sälla mig till dem. Jag kommer att bli HR Business Partner för de tre kategorierna Hand-Held (bensindrivna handhållna produkter), Wheeled (åkgräsklippare och walk-behind gräsklippare), samt Parts & Acccessories (alla tillbehörsprodukter som t.ex. väskor, skyddskläder m.m.). Största utmaningen som personalvetare hittills, men otroligt roligt!

Jag tipsar om två videos till denna veckas föredrag. Den ena handlar om Husqvarnas historia då jag själv är otroligt imponerad av den. 2018 bli vi 329 år gamla! Det har sedan 1689 varit otroligt många innovationer som Husqvarna står bakom. Den mest sålda av alla våra produkter (i antal) genom tiderna är köttkvarnen som togs i produktion 1892. Den andra är en video som kom fram vid en av Husqvarnas visionära aktiviteter som anordnas 1-2 gånger per år. Där medarbetare fritt får komma med idéer och koncept som kan utveckla Husqvarna.

På fritiden sker just nu inredning av och renovering i det nyköpta huset tillsammans med sambon. Huset köptes i oktober. Hälften av ett flerfamiljshus från sekelskiftet (1912) där vi har en hyresgäst och vår egen lägenhet. Det är också en utmaning. Annars har jag ett stort intresse för musik (spelar piano och sjunger, allt från klassiskt till schlager) och även för matlagning och bakning. Mycket på gång hela tiden är det. Jag är en sådan person som aldrig är ”nöjd” utan som hela tiden drar igång nya projekt. Kan inte låta bli och framför allt mår jag bra av det, det ger mig energi!

Skapa er nu en lugn och fridfull jul samt en god start på 2018!

Med glada hälsningar,

Marie-Astrid Löfdahl


Varmt Tack Marie-Astrid för din medlemspresentation.

Min förhoppning är att vi ska få in en liknande presentation från alla er medlemmar.

 • Kom gärna med förslag på veckoföredrag!

Veckans föredrag är valda av Marie-Astrid och är ett stycke intressant historia från Sveriges näringsliv och möjligt framtidsscenario. Marie-Astrid berättar om dem i sin presentation. Inte utan att man blir imponerad och litet stolt som svensk.

 

Du som är medlem i Rotary e-club 2410 kallas till

Årsmöte Rotary e-club 2410

Tid: Torsdag 14:e december kl 20.00-21.00

Plats: Zoom-länk som skickas ut via email före mötet

Hör av dig om du inte fått dagordning.

Kalender

Nästa 27:e-möte: (ansvarig: ännu ej delegerat av president)

2017

 • Torsdag 14:e december kl 20.00 – 21.00: Årsmöte

Vattenprojektgruppen (ansvarig: Charlotte Ahlberg)

 • Torsdag 22:a mars 2018: Världsvattendagen

Yrkesnätverket (ansvarig: ännu ej delegerat av president )

 • 27:e-möte Tisdag 27:e februari kl 20.00 – 21.00: Fokusämne: Vårt Yrkesnätverk

Rotary Fellowship Art&Culture (ansvarig: Lisa Svahn)

 • Lisa ska ta reda på hur vi gör för att komma igång.
 • Intresserade medlemmar hör av sig till Lisa, så vi kan bilda en projektgrupp

Kalender för hela verksamhetsåret 2017/2018 hittar du på http://rotaryeclub.se/wp/events/

Hör gärna av er med reflektioner, frågor och synpunkter om stort och smått.

Önskar er en riktigt bra vecka!

Varma Rotaryhälsningar

Lisa Svahn,

President

Tel: 070 – 405 42 97

Email: lisa.svahn@svahnkonsult.se

 

Vecka 49: Perfumer Alberto Morillas

Hej Rotarianer,

Mörkret bortjagat av adventsljus och annan julbelysning. Nitton (19!) dagar kvar innan det vänder och vi går mot ljusare tider. Ett julklapps tips är en flaska parfym från vår medlem Eva Henriksson, som driver ett eget parfymföretag i Norrbotten. För mig, en norrbottning i förskingringen, låter En doft av norrsken med åkerbär i glas i botten så fint så jag blir då rakt helt till mig. Mer om detta i Veckans Medlemspresentation.

Till vår glädje har vi nu en kontaktperson för Rotaract i Sverige, Maria Reuterhagen. Maria har själv varit aktiv Rotaractare och hon kommer att berätta mer om det för oss inom kort.

 • Glöm inte att uppdatera er presentation på >http://rotaryeclub.se/wp
 • Kom gärna med förslag på veckoföredrag!
 • Tänk på möjligheten att skicka in efterlysningar som vi tar med i veckobrevet. Själv söker jag en illustratör/marknadsförare, som kan ta fram ett par små figurer som jag behöver hjälp av i mitt material för seminarier och liknande. Någon som känner någon?

Charlotte Ahlberg i Kina

Finns Rotary i Kina? Både ja och nej. Det finns internationella klubbar för dem som bor i Kina men som har utländskt pass. Kanske inom en inte alltför avlägsen framtid kommer även Kina tillåta landets egna att vara medlemmar.

Tillsammans med en grupp Rotarianer har jag fått möjlighet att besöka Kina -Xieman. En mycket tankeväckande erfarenhet. Senaste nytt jämsides med gammalt. På mindre än 10 år har staden förvandlats till en modern storstad. De har de senaste i teknik och alla kända varumärken på plats. Det är supermodernt. De har liksom hoppat över några utvecklingssteg som vi i väst tagit. Från att legat efter så ligger de nu i framkant. Vi kommer att få se mycket av Kina inom många områden framöver. Ett kommunistiskt land har andra sidor också som är svårt att sia om vart det tar vägen när digitaliseringen ökar, men ett vet jag, och det är att jag aldrig har genomgått så många säkerhetskontroller för att kom in och ut ur ett land.

Veckans medlemspresentation

Jag heter Eva Henriksson och är 47 år. Jag kan klassa in mej som dom där norrbottningarna som stack ut och gjorde karriär och som flyttade tillbaka till Norrbotten igen när barnen kom. Och visst är det skönt att komma tillbaka till ett enkelt liv med korta sträckor och ett nätverk som finns omkring en i vardagen. Men nu pratar jag om ett nätverk av släktingar och gamla bekanta. Jag måste säga att tyvärr finns det ingen Rotary-klubb i Piteå. Den är nedlagd, eller på is sedan många år, och det verkar inte finnas något intresse att den ska väckas till liv igen.

Piteå är fullt av framåtanda. Är det inte företagarna eller kommunen så är det föreningar och andra organisationer som jobbar hårt för att orten ska växa och vara attraktiv att bo i. Det verkar som att så mycket pågår att folk inte har möjlighet med ytterligare ett nätverk. Då är det tur att det finns en E-klubb. Jag gick med i Rotary i Skellefteå. Där är klubben ganska stor och livskraftig. Den är etablerad och har många engagerade medlemmar. Jag valde ganska tidigt att gå med i E-klubben. Rotarymöten med en enda fast tid och på en fast plats varje vecka fungerade inte så bra med mitt jobb på internationella gruvbolaget Boliden. Eftersom jag dessutom är entreprenör och har ett företag som jag driver på kvällar och helger så ville jag inte släppa Rotary. Jag vill vara med i Rotary, speciellt den dagen då jag kan leva på min hobby och inte längre behöver vara styrd av en anställning.

Jag är gift med Hasse och vi har två barn, Adrian 6 år och Miranda 8 år. På dagarna pendlar jag 5 mil till Luleå som Controller på Luleå Kommun. På kvällarna driver jag Scents from Norra Norrland AB. En pendlande småbarnsmamma med dubbla arbeten. Mitt största fokus just nu är att få Scents from norra Norrland så pass lönsamt att jag kan anställa mej själv. Det kan vara nära, och då pratar jag om inom fem år.

Att driva Sveriges nordligaste parfymhus är både enkelt och svårt. Jag har verkligen kommit igång med försäljningen – inom närområdet dvs Norr- och Västerbotten. Parfymer måste man hålla i och dofta på och känna in sig på. Det svåra är att nå ut till Axstores och de få grossister som finns i Sverige. De är väl medvetna vem jag är men nu fattas efterfrågan från marknaden. Så om ni vill göra en enda grej för en rotarymedlem så fråga gärna efter ”parfymer från Norra Norrland” på Åhléns och Kicks.

Lite text om företaget och produkterna: Scents from Norra Norrlands filosofi är att det går att skapa lyxiga parfymer med utgångspunkt från norra Sverige. Företaget startade 2015 med en första parfym som fick namnet Scent of Aurora. Aurora kommer från det latinska namnet för norrsken; aurora borealis. En doft av norrsken. I botten på flaskan ligger åkerbär vilket illustreras med mörkröda pärlor. Sedan dess har företaget lanserat ytterligare produkter och dofterna finns nu även som handkrämer. Här finns en introduktion att läsa mer för den som vill. Min produktion finns i Frankrike. I Grasse ligger de flesta parfymfabriker och mina produkter kommer direkt från hjärtat av Grasse.

Med vänliga hälsningar

Eva Henriksson
Scents from Norra Norrland AB
Skyttelgatan 1
941 34 Piteå
eva.henriksson@norranorrland.com

www.norranorrland.com

www.facebook.com/norranorrland


 

Tack Eva för din fina presentation. Blev så förtjust i din presentationsfilm!

Min förhoppning är att vi ska få in en liknande presentation från alla er medlemmar.

Veckans föredrag är tips från Eva Henriksson. Vi får följa med bakom kulisserna med parfymkreatören Alberto Morillas och se hur det går till att framställa detta en av livets bästa guldkanter, för här framställs väl även aftershave kan man tänka sig, till glädje för såväl män som kvinnor!


Inbjudan

Bäste President!

Här kommer din inbjudan. Låt dig, din klubb och dina vänner inspireras av härlig musik och dans! Träffa också andra glada som gillar den magiska miljön!

Nu blir det Jazzfest på Nalen igen 29:e januari!

2017 års Nalenfest blev lyckad. Ca 500 deltog från hela landet. Bättre plats finns det att sitta ner och ha koll på scenen, ta en svängom, röra sig omkring för en öl eller ta ett snack med gamla vänner du inte sett på länge! I Harlem var det trångt som det ska! Härlig stämning från början till slut!

Det blir sjuttonde gången som Stockholm-Västerled Rotaryklubb nu genomför Jazzfesten på klassisk mark, NALEN! Speciellt för de flesta med upplevelser av många stjärnor som ju startade sin karriär här. 6 laddade orkestrar ställer upp utan ersättning! Överskottet går för andra året i rad till integrationsprojektet för ensamkommande i Alvik Basket. Det bryter isoleringen, minskar otryggheten och underlättar inträdet på arbetsmarknaden.

Vi välkomnar alla i men också utanför Rotary för vi tror att Jazzfesten skapar nyfikenhet och intresse för Rotary. Så ta med dig vänner!

Du som varit med tidigare känner igen många av succéerna. Nyhet för i år är Nacka Big Band.

På vår hemsida www.rotary.se/stockholm-vasterled finns länk till vår Face booksida rotaryjazz18.

Sprid gärna denna information direkt till ditt nätverk så får också dina vänner och Rotaryklubbkamrater möjlighet att träffas och njuta av festen!

Snart är det jul. Passa på! Den bästa presenten är en upplevelse. Passar bra under granen. Biljetter för 300:- styck kan du köpa via länk https://www.nortic.se/tickets/event/15508 . Har du frågor så skicka dem till jazzfest.rotary@gmail.com.

Välkommen!

Jazzgruppen i Stockholm – Västerled Rotaryklubb

Björn Kumlien


PÅMINNELSE!

Du som är medlem i Rotary e-club 2410 kallas till

Årsmöte Rotary e-club 2410

Tid: Torsdag 14:e december kl 20.00
Plats: Zoom-länk som skickas ut via email före mötet

Dagordning skickas ut inom kort.

 • Förslag på namn till styrelse år 2018/2019?? Kontakta undertecknad.

Kalender

Nästa 27:e-möten: (ansvarig: ännu ej delegerat av president)

 • Torsdag 14:e december kl 20.00 – 21.00: Årsmöte

Vattenprojektgruppen (ansvarig: Charlotte Ahlberg)

 • Torsdag 22:a mars 2018: Världsvattendagen

Yrkesnätverket (ansvarig: ännu ej delegerat av president )

 • 27:e-möte Tisdag 27:e februari kl 20.00 – 21.00: Fokusämne: Vårt Yrkesnätverk

Rotary Fellowship Art&Culture (ansvarig: Lisa Svahn)

 • Lisa ska ta reda på hur vi gör för att komma igång.>Intresserade medlemmar hör av sig till Lisa, så vi kan bilda en projektgrupp

Gör gott genom U-fonden och marknadsför Rotary med fina, fina julkort! Beställ samtidigt korrespondenskort som du kan använda hela året!

Ange: Vad som beställs, namn, leveransadress och mobilnummer

Priset är 100 kronor per bunt korrespondenskort eller julkort. Det är 15 kort med kuvert i varje bunt.

Frakt tillkommer med 30 kronor för en bunt och 50 kronor för två och däröver. Faktura bifogas med leveransen. Se mer information på den här sidan.


Hör gärna av er med reflektioner, frågor och synpunkter om stort och smått.

Önskar er en riktigt bra vecka!

Varma Rotaryhälsningar

Lisa Svahn,
President
Tel: 070 – 405 42 97
Email: lisa.svahn@svahnkonsult.se

Vecka 48: Japan

Hej Rotarianer,

Denna vecka har vi glädjande nog fått in bidrag från en av våra medlemmar, så jag lämnar över utrymmet till Charlotte Ahlberg, som berättar från resa i Japan i Rotarys namn.

Charlotte Ahlberg i Japan

Är Rotary i Japan detsamma som i Sverige? Både ja och nej. Ja på det sättet att vi all följer Rotarys koncept, nej för att Rotary i varje land speglar den lokala kulturen och det lokala näringslivet.

Bild från Kasukabe Rotary-klubb Fotograf Åsa Gilbertson

Att vara Rotarian i Japan är förknippat med stolthet och mycket hög status. Medlemsavgifter på 50.000 SEK/ år är vanligt. Ett medlemskap här öppnar dörrar för näringslivskontakter på ett fantastiskt sätt. Japanska Rotarianer är generösa med att ge pengar till vår Rotary Foundation, näst bäst är världen. De har dock få kvinnliga Rotarianer, enbart 5 % gentemot världen i helhet som har ca 20 %. Så vi har genom några korta föredrag försökt inspirera kvinnor att ta steget till att bli Rotarian. För mig är det en fantastisk möjlighet att få möta Rotary-vänner här och få del av deras vardag. Det ger mig också en tankeställare hur komplex vardagslivet för immigranter är när man inte kan läsa vad som står skrivet och inte förstår vad som sägs. Och att lyssna till tolk är väldigt energikrävande. Så när du reser i Sverige eller internationellt så ta chansen att besöka Rotaryklubbar på den platsen du kommer till, det ger ny vänskap och en stor portion personlig utveckling. Information om klubbarnas plats och mötestider hittar du enkelt i Rotary appen – Club locator.


Medlemspresentation Dennis O Krook

Jag heter Dennis Oscarsson Krook och är 46 år gammal.
Född och uppvuxen i Västergötland i en liten ort som heter Uddebo.
Orten hade bara en arbetsgivare Uddebo väveri som för övrigt vävt tyget ni sitter på om ni har en Kinnarpsstol eller åker tunnelbana i Stockholm.
Jag utbildade mig till elektriker men halkade på ett bananskal och istället för att slå mig så köpte jag en gratistidning i Gislaved, mitt i Gnosjöregionen. Där var jag verksam i 10 år och under halav tiden även medlem i Gislaved Rotaryklubb. Jag träffade min fru och vi fick en son 2006 och samtidigt sålda jag tidningen till JP/Politiken i Danmark och flyttade med familjen till Skåne för att driva deras gratistidningar i Sverige. Under tio år utvecklade vi det från 15 tidningar till 42 ich 2015 slutade jag där och startade en egen konsultverksamhet med affärsutveckling, Sepia Nordic har utvecklats till ett litet nätverk med kollegor i Danmark och Norge. Jag ville vara “egen” igen och upptäckte att jag hade utvecklat blick och förstånd i viss mån för affärsutveckling och kommunikation samt digitalisering. Det finns så många småföretagare som är fantastiska på sitt ”hantverk” men som med lite hjälp kan få en avsevärt bättre affär och ett bättre resultat, vilket jag älskar att bidra med.
Numera bor jag med familjen som nu är tre pojkar 7, 11 och 46 år samt min fru som är musiklärare i en by som heter Östra Karup ca 4 miljoner kronor utanför Båstad… Jag ägnar ledig tid åt att träna barnen Aikido en Budoform i halmstad och har jag riktigt mycket tid en söndag så hugger jag gärna i sten vilket jag obegripligt nog fått lite blodad tand för och gärna skulle göra mer.
Jag provade först att ha kontor hemma, men flyttade snabbt till ett litet kontorshotell i Båstad, Designgården, kom gärna och hälsa på om ni har vägarna förbi, jag har jättegott kaffe.
Affärsutvecklare Dennis O Krook
Mail: dennis@sepianordic.com
Tel. +46 708 992901

Veckans föredrag är valt utifrån Charlottes reseskildring. Vi är säkert många som förknippar Japan med estetik. Luta dig tillbaka, koppla bort alla tankar på morgondagen och njut en stund!


Du som är medlem i Rotary E-club 2410 kallas till Årsmöte Rotary e-club 2410

Tid: Torsdag 14:e december kl 20.00-21.00

Plats: Zoom-länk som skickas ut via email före mötet

Dagordning skickas ut inom kort.

 • Förslag på namn till styrelse år 2018/2019?? Kontakta undertecknad.

Kalender Kalender för hela verksamhetsåret 2017/2018 hittar du på http://rotaryeclub.se/wp/events/


Nästa 27:e-möten: (ansvarig: ännu ej delegerat av president)

2017

 • Torsdag 27:e november, kl 20.00 – 21.00: 27:e-möte Gäst: Distriktsguvernör Ulf Gustafsson
 • Torsdag 14:e december kl 20.00 – 21.00: Årsmöte

Vattenprojektgruppen (ansvarig: Charlotte Ahlberg)

 • Torsdag 22:a mars 2018: Världsvattendagen

Yrkesnätverket (ansvarig: ännu ej delegerat av president )

 • 27:e-möte Tisdag 27:e februari kl 20.00 – 21.00: Fokusämne: Vårt Yrkesnätverk

Rotary Fellowship Art&Culture (ansvarig: Lisa Svahn)

 • Lisa ska ta reda på hur vi gör för att komma igång.
 • Intresserade medlemmar hör av sig till Lisa, så vi kan bilda en projektgrupp

Hör gärna av er med reflektioner, frågor och synpunkter om stort och smått.

Önskar er en riktigt bra vecka!

Varma Rotaryhälsningar

Lisa Svahn, President
Tel: 070 – 405 42 97
Email: lisa.svahn@svahnkonsult.se

Vecka 47: The story of polio

Med 35 dagar kvar till julafton så har jag så smått börjat tänka på vad som ska lagas och bakas. Förra året bodde en flicka från Brasilien hos oss och hon introducerade bland annat amendoim doice, som är kanderade jordnötter. Det smakar nästan precis som brända mandlar men jag tycker jordnötterna är så mycket godare. Det är lite pyssel att göra amendoim doice eftersom jordnötterna ska skalas, men det är helt klart något jag kan tipsa om att testa, om någon är sugen på att testa på något nytt på gottebordet. En av de absolut bästa sakerna med att ha haft utbytesstudenter boende hos sig är att – i alla fall vi – anammat helt nya maträtter och traditioner.

Hur ofta besöker du vår hemsida? Har du hunnit bekanta dig med det som finns, både den öppna delen och den som är låst för våra medlemmar?

Nytt på vår hemsida är att vi har lagt upp en kalender så passa på att bekanta dig med den. I vår kalender kommer vi att lägga upp alla kommande arrangemang och jag kan då passa på att påminna om att den 27:e november får vi besök av Distriktsguvernör Ulf Gustafsson. Nästa intressanta event går av stapeln den 29 januari då vi får besök av Margareta Wargelius från Rotary Doctors Sweden.

Ett tips är att bokmärka sidan så att du inte missar något arrangemang. Vi jobbar hårt för att få fram intressanta föredrag och har du något du vill tipsa om, ta kontakt med vår president Lisa.

När jag ändå är skriver om vår hemsida så skulle jag vilja be de medlemmar som inte uppdaterat sin personliga profil att göra det. Vi saknar bild och presentation på många och det tar inte så många minuter att göra en uppdatering. Vid lansering av den nya hemsidan skickades det ut lösenord till samtliga och skulle det emailet ha gått förlorat, hör av dig till mig, så lovar jag att skicka ut ett nytt lösenord. Det är endast ett fåtal medlemmar som har uppdaterad profil och det tar som sagt inte mer än ett par minuter att göra.

Då har vi kommit till veckans spännande föredrag. För ett par veckor sedan (24/10) firades internationella poliodagen. Rotary gör ett fantastiskt arbete att med att utrota polio och för mig personligen är polio en viktig fråga, inte minst med tanke på att min mamma hade polio som barn. Jag märker dock att det inte är alla som vet vad polio är för något så därför blir mitt bidrag till veckans föredrag just en film om detta: The story of Polio and Rotary.

Vid pennan

Åsa Gilbertson

 

Vecka 46: Petter Stordalen

Hej Rotarianer,

Har pulsat runt i ett vintervitt landskap idag med en förnimmelse av värme från solens strålar. Livet är allt gott ibland.

Har idag fått information inför andra modulen av tre i min RLI-utbildning (Rotary Leadership Institute) som jag deltar i på lördag nästa helg. Ser så fram emot det. Rekommenderar er alla att gå utbildningen, om du inte redan har gått den.

 • Hör gärna av er med frågor och information om du blir nyfiken.
 • Hör gärna av dig om du har gått utbildningen, så kan vi utbyta erfarenheter och kanske hitta på något.

Tema för veckans föredrag är ledarskap. Mitt val föll på ett föredrag med Petter Stordalen, som ni alla säkert vet vem han är. Fascinerande person och fascinerande historia. Lyssnade på hans bok ”Min hemlighet” för något år sedan och har fortfarande svårt att förstå hur en människa kan hinna göra så mycket under så kort tid. Som alltid, med unika personer, väcker han många känslor.

Hör gärna av er med reflektioner, frågor och synpunkter om stort och smått.

Ha en riktigt bra vecka!

Varma Rotaryhälsningar

Lisa Svahn,

President

Tel: 070 – 405 42 97

Email: lisa.svahn@svahnkonsult.se

Vecka 45: FN:s 17 globala hållbarhetsmål

Hej Rotarianer,

Nu går det fort – Endast 47 dagar kvar innan ljuset återvänder! Novemberkaktusen, som såg ut så här i mitten av oktober, är nu i sitt crescendo och ger månaden november en mening.

Ett ljus i mörkret var för min del en oerhört trevlig och väl genomförd Rotary Distriktskonferens 2410, som jag nämnde kort i förra veckobrevet. Det var första distriktskonferensen för mig, men inte den sista. Den geografiska begränsningen är en utmaning för oss i e-klubben och jag kan föreställa mig att det utgör ett hinder för somliga medlemmar att engagera sig på distriktsnivå. Kom gärna med reflektioner och förslag på hur vi kan tänka nytt gällande distriktsnivå.

På vårt nästa 27:e-möte kommer vår distriktsguvernör Ulf Gustafsson att gästa oss, vilket gör ämnet extra aktuellt. På vårt 27:e möte i januari gästar oss vår kontaktperson i distriktet, tillika ordförande i Rotary Doctors Sweden Margareta Wargelius

På våra styrelsemöten håller vi frågan aktuell hur vi ska utveckla Yrkesnätverket i Rotary e-club. På dagens styrelsemöte beslutades att ägna februari månads 27:e-möte åt att diskutera hur vi kan få Yrkesnätverket att bli det vi medlemmar önskar. Jag har tidigare skrivit att min intention är att träffa alla klubbens medlemmar IRL, eller åtminstone ha ett (Skype)samtal. Hösten har gått rasande fort och den planen har ännu inte satts i verket, så det börjar bli litet bråttom. Frågor jag gärna vill ställa är vad du som medlem tycker Rotary e-klubb 2410 gör bra idag; vad vi ska göra mer av och vad tycker kan förbättras eller vad du saknar. Vidare vill jag gärna fråga dig som är yrkesverksam vad du önskar av yrkesnätverket. Vad söker du och vad kan du bidra med? Vår förhoppning är att utveckla såväl yrkesnätverkandet genom möten som genom att utveckla medlemssidan på www.rotaryeclub.se Hör gärna av dig om det är någon särskild dag eller tid som passar dig att vi hörs av.

Apropå ljusglimtar i november, så kom det ett brev på posten med prov på Rotary U-fondens Julkort och korrespondenskort och medföljande beställningslista att lägga ut på Rotary-mötet. Har haft mailkontakt med U-fonden och de ska ordna så vi får en e-klubbs-anpassad möjlighet att beställa. Ser fram emot det, för såväl julkort som korrespondenskorten är riktigt, riktigt fina.

Dags för Rotary e-club 2410´s Årsmöte.
Du som är medlem i Rotary e-club 2410 kallas till Årsmöte Rotary e-club 2410

Tid:   Torsdag 14:e december kl 20.00-21.00

Plats:  Zoom-länk som skickas ut via email före mötet

Dagordning skickas ut inom kort. Om du har förslag på namn till styrelse år 2018/2019 så kontakta undertecknad.

Kalender

Våra 27:e-möten:

2017

 • Torsdag 27:e november, kl 20.00 – 21.00: 27:e-möte Gäst: Distriktsguvernör Ulf Gustafsson
 • Torsdag 14:e december kl 20.00 – 21.00: Årsmöte

2018

 • Måndag 29:e januari kl 20.00 – 21.00: Gäst: Margareta Wargelius, Rotary Doctors, Sverige
 • Tisdag 27:e februari kl 20.00 – 21.00: Fokusämne: Vårt Yrkesnätverk
 • Tisdag 27:e mars kl 20.00 – 21.00:
 • Torsdag 26:e april kl 20.00 – 21.00
 • Måndag 28:e maj kl 20.00 – 21.00
 • Onsdag 27:e juni kl 20.00 – 21.00 Presidentbyte

Vattenprojektgruppen

 • Torsdag 22:a mars 2018: Världsvattendagen

Kom gärna med förslag på aktiviteter ni tycker ska finnas med i kalendariet och kom med förslag på föredrag vi kan använda som Veckans Föredrag.

Veckans föredrag är en inspelning från Entreprenörskapsforums seminarium jag torgförde här tidigare. Det var ett oerhört intressant och hoppingivande seminarium vi fick ta del av. Glädjande nog gjorde SvT en inspelning som sändes. Den är lång, men bläddra igenom och se höjdpunkterna. FN’s 17 globala hållbarhetsmål är som ni ser influerade av Rotary!

Länk till vecka 45:s föredrag (öppnas extern sida): https://www.svt.se/nyheter/svtforum/sa-ska-de-globala-fn-malen-nas

Hör gärna av er med reflektioner, frågor och synpunkter om stort och smått!

Varma Rotaryhälsningar

Lisa Svahn,President
Tel: 070 – 405 42 97
Email: lisa.svahn@svahnkonsult.se

Vecka 44: Sveagruvan – ett högriskprojekt på Svalbard

Hej Rotarianer,

Så har vi haft 27:e möte där vi gästades av Nicklas Eriksson, verksamhetsansvarig på Unga Kris i Norrköping (nedan bild är lånad från KRIS hemsida och handlar om KRIS 20-års jubileum – Läs och lyssna).

H.M. Drottning Silvia besöker KRIS 20 år firande på Nalen. Foto: Joakim Berndes.

Nicklas berättade om KRIS framgångsrika verksamhet där exempelvis politikerveckan i Almedalen är en viktig händelse i årsklockan. Nicklas delade även med sig av sin egen livsresa, där han beskriver hur han tack vare KRIS gått från ett destruktivt och farligt liv i den undre världen till en vara en respekterad samhällsmedlem som återfått kontakt med sin familj och hur han nu ger tillbaka genom att skapa en livaktig verksamhet på KRIS i Norrköping. Undertecknad bad Nicklas skriva en ”önskelista” på vad vi i Rotary kan hjälpa till med och här kommer den:

 • Kunskap och möjlighet att odla relationer med näringslivet
 • Kontakter med företag som kan och vill ta emot praktikanter
 • Erbjuda jobb och arbetsträning
 • Kontakter inom kommun och skola
 • Kontakter med hyresvärdar runt om i landet som kan hjälpa våra grabbar å tjejer med bostad
 • Hjälp med möbler till vårt boende
 • Kontakter med något café eller matställe där vi kan ta med våra kontaktpersoner på mi-samtal. Någon rabatt eller så, då detta är en stor utgift för föreningen
 • Kontakt med ett tryckeri
 • Hjälp att få möjlighet att föra ut vårt budskap genom föreläsningar på skolor, företag, föräldraföreningar, kör-skolor, HVB-hem och i andra lämpliga sammanhang.
 • Vi är även i behov av Vinterjackor till vårt trygghetsarbete (skrivelse bifogas om detta i nästa veckobrev)
 • Ett ekonomiskt bidrag är välkommet på följande konton: Postgiro:1072885-5 Bankgiro:5350-3652

Mitt eget bidrag från önskelistan ovan är att jag, i Rotarys namn, erbjudit min kunskap i form av handledning för Nicklas Ericksson i hans roll som arbetsledare, vilket han antagit. Jag ser fram emot uppdraget med nyfikenhet och förväntan. Vad kan du bidra med? Skriv gärna och berätta så vi kan ta med i nyhetsbrevet eller på vår Facebooksida.

 • Finns det en lokal KRIS-förening på den ort där du bor som du vill ska få plats i vårt veckobrev?
 • Finns det annan verksamhet som stärker individ och samhälle på lokal nivå som du vill att vi lyfter fram?

Nästa 27:e möte gästas vi förhoppningsvis av vår kontaktperson, tillika ordförande i Rotary Doctors Sweden, Margareta Wargelius. Vi väntar även in ett besök av vår distriktsguvernör Ulf Gustavsson, som tillsammans med distriktets stab och hustrun anordnat ett fantastiskt fint program för årets distriktskonferens, där vår IT-ansvarige Björn Elenfors och undertecknad var vår klubbs representanter. Björn bjöd in er medlemmar till närvaro via länk under dagen och till vår glädje hade vi några deltagande. Jättekul! Återkommer till distriktskonferensen och programmet i nästa veckobrev. På bilden från konferensen ser ni våra fina utbytesstudenter som tålmodigt satt med under hela dagen, som till stor del var på svenska.

Veckans föredrag är ett bidrag från en av våra medlemmar, Iréne Backman, som höll ett föredrag på Rotary Järfälla 5:e oktober, Sveagruva – Ett högriskprojekt på Svalbard.

 • Gör som Iréne – Kom med förslag på inspelade föredrag där du själv deltagit eller ett föredrag du uppskattat och som tillför oss medlemmar ny kunskap om individ och samhälle.

Hör gärna av er med reflektioner, frågor och synpunkter om stort och smått.
Önskar er en bra vecka!

Varma Rotaryhälsningar
Lisa Svahn,
President
Tel: 070 – 405 42 97
Email: lisa.svahn@svahnkonsult.se

Vecka 43: Rotary and Americorps work with Small Farmers in U.S.

Vår president Lisa befinner sig på distriktsmöte i Borensberg så jag har lovat att författa veckans brev.Här är en bild från eventet där Landshövding Elisabeth Nilsson inledningstalar.

Jag har just kommit in från en lång höstpromenad och naturen är, trots att regnet strilar ned, så vacker. Jag älskar att se olika färgskiftningar och jag tycker att hösten är otroligt vacker när löven skiftar färg. Under min promenad såg jag att flera har dekorerat med pumpor i sina trädgårdar och jag tycker det är så läckert med pumpor i olika former, format och färger.

Om några dagar infaller Halloween och jag och min familj har firat det sedan jag kom hem från mitt år i USA. För 25 år sedan bodde vi i Dösjebro och vi var tämligen ensamma om att ha en utskuren pumpa med ljus i. Det tog ytterligare ett par år innan fler grannar började anamma den traditionen men nu ser man halloweenpumpor hos väldigt många.

Runt Halloween har vi som tradition att hela familjen samlas och så äter vi kalkon fylld med konjaksäpplen och till efterrätt serveras naturligtvis en amerikansk pumpapaj. Till frukost morgonen därpå dukas det upp amerikanska blåbärspannkakor. Helgen är vår Thanksgiving, fast vi samlas i slutet av oktober istället för 23 november som är amerikanarnas dag.

I går kväll, när jag packade de matlådor som ska ätas under veckan, så funderade jag på omvärlden och på det matöverflöd som vi egentligen har. I USA uppskattar man att 25-33% av all odlad mat  kasseras vilket är slöseri. Extra glad blir jag dock över ett projekt som Rotarianer i Seattle drog igång för ett antal år sedan. Det är ett program som bekämpar hunger och fattigdom i Arkansas. Välkommen att ta del av veckans föredrag. Vill du läsa mer om projektet finns mer information här.

Ha en skön vecka.

Åsa Gilbertson
Webbansvarig Rotary E-Club

 

Vecka 42: 2 Different Ways to Write a Book

Hej Rotarianer,

Det är helg och en välsignad sol skänker värme på kinden under stavgångspasset. Sverige är vackert, även en dag i oktober. Flockar av sångsvanar trumpetar ut budskapet om annalkande vinter och att de nu drar söderut mot varmare trakter.

Under veckan har det samlat en hel del post från Rotary att vidarebefordra till alla medlemmar i vår klubb:

 • Inbjudan att delta utan kostnad i evenemang i Linköping 20:e november från Lars Sjödin, Kunskapsdagarna Sverige AB. Inbjudan finner du i bilaga längre ner i brevet och du kan läsa mer här.
 • Vi fick även tips från Simon Dahlgren, Linköpings RK, om en uppskattad föredragshållare som gästat klubben, Niklas Eriksson från KRIS Norrköping. Undertecknad tog en kontakt med Niklas och han antog glatt utmaningen att testa hålla sitt föredrag via länk. Missa inte ett spännande och viktigt föredrag om hur lokalt föreningsliv och kamratskap kan skapa genomgripande positiv förändring för såväl individ som samhälle under vårt nästa 27:e-möte: Torsdag 26:e oktober kl 20.00-21.00.
 • Verksamhetsberättelsen för verksamhetsåret 2016-2017, Rotary distrikt 2410 bifogas i det nyhetsmail vi skickar ut.
 • Vi uppmärksammar givetvis World Polio Day som är tisdag 24:e oktober. Hör av dig om du är delaktig i någon aktivitet inför den dagen som vi kan ta med i nyhetsbrevet eller på vår facebook-sida
 • Något jag missat eller som du saknar av Rotary Nyheter?

Veckans föredrag är ett tips från vår IT-ansvarige Björn Elenfors och som knyter an till förra veckans tema boktryckarkonsten. Så här skriver Björn: ” Här är tio tänkvärda minuter där Salman Rushdie för fram sina tankar om hur man skriver en bok som berör läsare om tio och hundra år”.

 • Har du sett och hört något föredrag som berör, är intressant och lärorikt och på andra sätt utvecklar oss medlemmar? Tveka inte att skicka en länk till undertecknad. Tips på föredrag är mer än mycket välkomna.

Som ni säkert märkt kommer veckobrevet litet oregelbundet denna termin. Det beror på att brevet skapas i tre steg. Först skriver jag brevet under helgen och postar till vår webb-ansvarige Åsa Gilbertson, som lägger in föredrag på hemsidan och till vår sekreterare Knut Sahlström, som lägger in text i Mailchamp och skickar ut till er medlemmar. Planen är att förenkla processen inom kort. Hoppas ni har överseende fram till dess.

Hör gärna av er med reflektioner, frågor och synpunkter om stort och smått.

Ha en bra vecka!

Varma Rotaryhälsningar

Lisa Svahn, President
Tel: 070 – 405 42 97
Email: lisa.svahn@svahnkonsult.se

Vecka 41: The Power of Visual Communication: Video vs. Article

Hej från ett regnigt Skåne. Den här gången är det inte Rotary E-Clubs president Lisa som sitter bakom pennan utan det är jag, som heter Åsa, och som är webbansvarig – och inkommande president. Tankarna har varit många då jag skulle hitta en föredragsfilm och jag har plöjt igenom en hel del material på YouTube. På vägen lärde jag mig att 300 timmar av video laddas upp till YouTube varje minut och att man har över 30 miljoner besökare, dagligen. 6 av 10 föredrar att titta på online videoplattformar än på TV, så visst är online videofilmer något att satsa på.

I mitt vardagsliv arbetar jag med social media och något vi som företag ser, är att en videofilm får så mycket större genomslagskraft än skriven text. En artikel från Forbes uppskattar att 92% av dem som ser videoklipp delar videon vidare vilket är en högre andel än de som delar en länk eller text. En videofilm delas 1200% mer det skrivna ordet. Det är en imponerande siffra.

När vi lägger ut filmer på företagets facebooksida tar det i vissa fall bara ett par timmar att nå upp till 30000 visningar (att jämföra med textinlägg där vi når drygt 2500). Att lägga upp videofilmer på hemsida och/eller social media växer så jag vill så ett litet frö för det kanske även passar din marknad.

Man behöver inte göra dyra videofilmer som till exempel Volvo, utan när vi gör filmer  används oftast mobiltelefon och sedan redigeras klippen i Imovie. Våra tittare ser hellre korta filmer än långa, så vi försöker producera små korta filmsnuttar runt 1 minut.

Och med det har vi kommit fram till veckans föredrag, som handlar om video vs text. Glöm inte att kommentera och att köpa vattenflaska.