Vecka 29: Sommar på fäbodvall

Hej Rotarianer

Sommar innebär för oss att vi ligger ute en stor del på de skånska vägarna och kör motorcykel. Det blir många resor på snåriga vägar och spontana stopp där det är bedövande vackert.

Ett av våra stopp blev vid ett gethägn och det fick mig att minnas en sommar för alldeles för många år sedan, då jag måste ha haft världens roligaste sommarjobb. Jag jobbade som fäbodstinta på en fäbodvall i Hälsingland och bodde i ett fäbodhus, skötte om, mjölkade getter och gjorde getost som såldes till långväga turister. Det var en otrolig sommar och mötet med gårdagens getter väckte det minnet till liv igen. Detta sommarminne gjorde att jag var tvungen att googla och jag lyckades hitta en film som handlar just om liv på en fäbodvall, så det blir veckans föredrag.

Veckans föredrag

Två tjejer bestämde sig för att väcka en gammal fäbod till liv sommaren 2014. Följ med och se hur de hade det.

LinkedIn

Rotary E-Club har sedan flera år en bortglömd LinkedIn-grupp, inte minst med tanke på att gruppen legat gömd så ingen har kunnat hitta dit, men nu är den öppen och vi vill passa på att hälsa alla välkomna dit. Vi ska försöka få liv i den igen.

Ha en fortsatt skön sommar.

Varma hälsningar

Åsa Gilbertson, president Rotary E-Club

Vecka 28: Rotary supporting young people

Hej Rotarianer

Jag börjar räkna ned mot min semester, som sakta närmar sig, och det är bara två veckor innan jag släpps ut på grönbete. Jag ser fram emot sol, i lagom dos, en massa utflykter och att få umgås med nära och kära. På tal om vädret, bristen på regn ställer verkligen till det för våra bönder och därför är det glädjande att min kommun, tillsammans med ett flertal andra kommuner, låter bönder skörda gräs på kommunens mark eftersom det börjar bli ont om foder för djuren.

I början av augusti får vi besök från Japan och det ser vi fram emot. Och det får mig mig att tänka på då jag för första gången kom i kontakt med Rotary, då jag åkte väg som utbytesstudent till USA. Det var extra speciellt då vår dotter följde mitt spår och 2013-2014 åkte iväg som Rotary utbytesstudent till Japan. Under sitt år i Japan bodde hon hos Mais familj under tre månader. Och när vi i år besökte Japan under körsbärsblomningens tid träffade vi Mai och nu kommer hon till oss. Jättekul.

Att vara värdmamma ser jag som en förmån och det är därför som jag stolt titulerar mig som nio-barns mor. Två egna och så studenter från hela världen. Så många roliga stunder vi haft och så många minnen vi delar. Från australienska Natalie, vår första student, till senast Janainja från Brasilien. Janainja hade bott i fem svenska familjer och då samtliga hade gett upp så fick vi som absolut sista distans, erbjudande att öppna dörren. Och naturligtvis gjorde vi det. Vi ger aldrig upp om någon. När hennes kontaktpersoner träffade henne två veckor, efter att hon flyttat in, så sa de att det inte var samma flicka som de lämnat. Hon var glad, skrattade och var så öppen. Jag vill absolut poängtera att vi inte är någon form av superföräldrar, utan när vi öppnar dörren, så flyttar man in i egenskap av en familjemedlem. Gör man något dumt, så säger vi ifrån, gör man något bra, så överöser vi dem med kärlek – för i våra hjärtan är de våra barn. Och tack var dessa fantastiska ungdomar har vi så många minnen – och visst håller vi kontakten. Tack  vare mail, facebook och Skype så är allting så mycket lättare idag. Man knyter kontakter som man behåller för livet. Mina föräldrar har fortfarande kontakt med den amerikanska dotter de fick, när jag åkte till USA, och de närvarande bland annat när hon gifte sig.

Rotary ungdomsutbyte är så värdefullt och ställer du upp som värdfamilj, ta vara på varje ögonblick. Man växer som individ att ta del av andra kulturer. Det är så viktigt att tänka på i dessa tider.

Vi behöver dig

Möjlighet till ett mer aktivt deltagande i klubben är exempelvis att bli kontaktperson eller programansvarig för 27:e-möten. Er insats med tid och engagemang i Rotarys namn är oerhört värdefullt.

 • Rotary E-club 2410 saknar kontaktperson för Rotary Doctors. Är du intresserad av uppdraget innebär det att information till klubbarna går via dig och om vår klubb drar igång ett projekt med brunnsbygge åt Rotary Doctors eller liknande, finns möjligheten att vara ansvarig för det projektet.
 • Klubben saknar vidare kontaktperson för Rotary Friendship Exchange. Gärna någon som har erfarenhet av deltagande, alternativt någon som funderar på att delta.
 • Programinnehåll och form för våra 27:e-möten är ett ansvarsområde med tomma stolar.
 • Finns det någon/några som har intresse av att vara kontaktperson för Shelterbox-projektet, så är även den stolen tom.

Låter det som att det är något du vill engagera dig i? Ta kontakt med undertecknad kan vi prata litet mer, utan att du behöver bestämma dig.

Kalender

27:e-möten 2018

 • Måndag 27:e Augusti: Kickoff för verksamhetsårets 27:e-möten
 • Torsdag 27:e september: 27:e-möte
 • Tisdag 27:e november: Årsmöte
 • Yrkesnätverket (ansvarig: ännu ej delegerat av president). Fortsatt utveckling.

Kalender för hela verksamhetsåret 2017/2018 hittar du på http://rotaryeclub.se/wp/events/

 • Glöm inte att uppdatera er presentation på Hör gärna av dig om du tycker det verkar krångligt, så får du vägledning.
 • Kom gärna med förslag på veckoföredrag!

Veckans föredrag

Veckans föredrag är en riktig inspirationsfilm som handlar om att varje år inspirerar Rotary tusentals ungdomar att uppnå sina mål och drömmar.

Önskar alla en fortsatt skön vecka.

Åsa Gilbertson, president Rotary E-Club
email: asa.gilbertson@telia.com

Vecka 27: Presidentskifte

Hej Rotarianer

Jag vill börja med att tacka alla som passade på att närvara vid vårt 27:e möte, då Lisa avtackades för sitt år som president för Rotary E-Club och undertecknad tillträdde. Vi hade ett jätteroligt möte och det är otroligt inspirerande att få lyssna på allas presentationer.

För er som inte hann vara med, så kommer här en sammanfattning av det tal jag höll:

Först vill jag tacka avgående president Lisa Svahn, som under sitt presidentår stakat ut grunden för vårt fortsatta arbete med att arbeta in rutiner och arbetssätt. Lisa har varit ett stort stöd och en fantastisk mentor och jag är oerhört stolt att jag får fortsätta ditt arbete.

Under Lisas presidentår var temat Rotary – making a difference och Barry Rassin, Rotary Internationals utvalda president under 2018/19, har som tema: Be the Inspiration. Var en inspirationskälla och det är något jag tycker ska följa med Rotary E-Club 2410 under mitt år.

 

Vi ska fortsätta med Lisas arbete att sätta Rotary på kartan. Vi ska vara stolta över vår historia samtidigt som vi vill fortsätta arbeta mer aktivt med Rotaract, med förhoppning att få in potentiella medlemmar i framtiden. Med fler medlemmar så stärker vi vårt yrkesnätverk med så mycket olikhet som möjligt i ålder, genus och yrken.

Vi ska öka medlemsaktiviteten. Under 2017/18 började vi engagera befintliga medlemmar och en början är att alla medlemmar skriver en presentation som skickas ut i nyhetsmail och läggs ut på vår hemsida. Vilka oanade krafter det finns när man får ta del av varandras presentationer. Vi kommer också att ägna några av 27:e mötena för att nätverka och lära känna varandra. Vi hoppas vi kan inspirera fler att besöka våra 27:e möten och målet är att de medlemmar, som har möjlighet, besöker ett 27:e möte per halvår.

Vi ska bygga vidare med vårt vattenprojekt. Vi har en hel del idéer på gång men behöver fler aktiva medlemmar som vill vara med och dra i projektet. Sedan uppmuntrar vi möjligheten att starta upp olika projekt i Rotarys anda.

Under perioden 1 juli 2017 – dagens datum har vi sålt drygt 1500 vattenflaskor.. Det innebär att i snitt så köper varje besökare 1 st vattenflaska och det hade varit glädjande om våra mötesdeltagare kunde dubblera detta under året. Totalt har Rotary E-Club sålt vattenflaskor för en kvarts miljon.

Vi ska visa hur klubbens medlemmar är handlingskraftiga genom att göra PR för vår klubb och våra hjälpaktiviteter. Rotary International har som mål att man fyra gånger i månaden lägger ut något på social media men jag tror vi börjar smått med 1-2 gånger.

Ett arbete som styrelsen ska gå igång med är att gå igenom vår klubbs kärnvärden. Så här ser vi på Rotary E-C-Club. Vad är målet med det vi gör. Vi hoppas kunna presentera detta inom en snar framtid.

Långsiktiga visioner och mål

 • är att få medlemmar i alla distrikt och kommuner i Sverige
 • att Rotary E-Clubs hemsida ska bli den naturliga mötesplatsen om man inte har en möjlighet att närvara på sitt ordinarie rotarymöte. Som E-Club är vi bortom tid och rum, utan fysisk plats.

Sist men inte minst, Be the Inspiration – vi ska inspirera till positiv förändring, inspirera medlemmarna i vår klubb, vårt samhälle och vår organisation att möta dagens utmaningar med mod, optimism och kreativitet.

Medlemspresentation(er)

Under mötet presenterades två nya styrelseledamöter, Dennis Krook och Mia Löfdahl. Du hittar Dennis presentation här och Mias här. Och för den som är nyfiken att lära känna mig lite bättre finns en liten presentation här. Styrelsen tar lite semesterledigt men är tillbaka igen den 19 augusti då vi också fortsätter med de populära medlemspresentationerna i veckobreven.

Inbjudan till årskonferens för distrikt 2410

Vi behöver dig

Möjlighet till ett mer aktivt deltagande i klubben är exempelvis att bli kontaktperson eller programansvarig för 27:e-möten. Er insats med tid och engagemang i Rotarys namn är oerhört värdefullt.

 • Rotary E-club 2410 saknar kontaktperson för Rotary Doctors. Är du intresserad av uppdraget innebär det att information till klubbarna går via dig och om vår klubb drar igång ett projekt med brunnsbygge åt Rotary Doctors eller liknande, finns möjligheten att vara ansvarig för det projektet.
 • Klubben saknar vidare kontaktperson för Rotary Friendship Exchange. Gärna någon som har erfarenhet av deltagande, alternativt någon som funderar på att delta.
 • Programinnehåll och form för våra 27:e-möten är ett ansvarsområde med tomma stolar.
 • Finns det någon/några som har intresse av att vara kontaktperson för Shelterbox-projektet, så är även den stolen tom.

Låter det som att det är något du vill engagera dig i? Ta kontakt med undertecknad kan vi prata litet mer, utan att du behöver bestämma dig.

Kalender

27:e-möten 2018

 • Måndag 27:e Augusti: Kickoff för verksamhetsårets 27:e-möten
 • Torsdag 27:e september: 27:e-möte
 • Tisdag 27:e november: Årsmöte
 • Yrkesnätverket (ansvarig: ännu ej delegerat av president). Fortsatt utveckling.

Kalender för hela verksamhetsåret 2017/2018 hittar du på http://rotaryeclub.se/wp/events/

 • Glöm inte att uppdatera er presentation på Hör gärna av dig om du tycker det verkar krångligt, så får du vägledning.
 • Kom gärna med förslag på veckoföredrag!

Veckans föredrag

Vi tar ännu en historisk rotary-återblick och beger oss mot år 1905, där vi får se veckans föredrag som handlar om “The boys of 1905”

Varma sommarhälsningar

Åsa Gilbertson, president Rotary E-Club
email: asa.gilbertson@telia.com

Vecka 26: Dr Tererai Trent,

Hej Rotarianer,

Så kommer stunden för mitt sista veckobrev som president i Rotary e-club 2410. Det har varit ett intensivt, lärorikt och annorlunda år. Nästa vecka är det dags för inkommande president Åsa Gilbertson att ta över presidentskapet och därmed veckobrevsförfattandet.. Du har väl skrivit in i almanackan att du ska på Rotary e-klubbens 27:e-möte med presidentskifte Onsdag 27:e juni?!

Länk till mötet: https://zoom.us/j/931967878

 

Charlotte Ahlberg är vår representant på Rotary International Convention i Toronto, Canada, som pågår 23-27 juni. Vi får tro och hoppas att vi får ett inlägg i ett kommande veckobrev från Charlotte.

Jag vill gärna avsluta mitt veckobrevsskrivande som jag började. Nämligen med att påminna om Rotarys Kärnvärden:

 • Tjänande
 • Kamratskap
 • Mångfald
 • Integritet
 • Ledarskap

Fyrfrågeprovet:

 1. Är det sant?
 2. Är det rättvist mot alla parter?
 3. Kommer det att skapa goodwill och bättre vänskapsförhållanden?
 4. Är det värdefullt mot alla som berörs?

Möjlighet till ett mer aktivt deltagande i klubben är exempelvis att bli kontaktperson eller programansvarig kräpet för 27:e-möten. Er insats med tid och engagemang i Rotarys namn är oerhört värdefullt.

 • Rotary e-club 2410 saknar kontaktperson för Rotary Doctors. Är du intresserad av uppdraget innebär det att information till klubbarna går via dig och om vår klubb drar igång ett projekt med brunnsbygge åt Rotary Doctors eller liknande, finns möjligheten att vara ansvarig för det projektet.
 • Klubben saknar vidare kontaktperson för Rotary Friendship Exchange. Gärna någon som har erfarenhet av deltagande, alternativt någon som funderar på att delta.
 • Programinnehåll och form för våra 27:e-möten är ett ansvarsområde med tomma stolar.
 • Finns det någon/några som har intresse av att vara kontaktperson för Shelterbox-projektet, så är även den stolen tom.

Låter det som att det är något du vill engagera dig i? Ta kontakt med undertecknad kan vi prata litet mer, utan att du behöver bestämma dig.

Veckans medlemspresentation, Åke Sandorf

Hej!
Jag ha blivit ombedd att berätta något om mig själv av Lisa som tyckte att min Rotaryhistoria och min yrkesbakgrund borde vara intressant för er. Tack Lisa, för visat intresse för mig som sitter lite långt bort från Navet i vår klubb.

Jag civilingenjör från den tiden som Luleås Tekniska Universitet hette Luleå Tekniska Högskola Jag började redan på Högskolan att arbeta med utveckling av olika tjänster och produkter. Arbetade en tid som lärare inom ekonomi, projektledning samt utbildning av företagsledare.
Jag har drivit företag i olika former oftast med teknisk inriktning kopplat till IT
Jag har under de senaste åren arbetet med att utveckla ett programpaket för att administrera olika trafiksystem i större städer. System som ex hantering av p-platser laddplatser, Planering och avstängning av gator vid olika åtgärder som städning snöröjning evenemang öppnande av tillfälliga parkeringar. Betalning av parkeringsavgifterna. Möjlighet att reservera p-plats/laddplats mm

Jag har en civilingenjörsexamen i industriell ekonomi från Luleå Tekniska Högskola. Efter att ha avlagt examen 1979 har jag haft befattningar vid, universitetet i Luleå, Teleplan AB, ledamot och ordförande i ett litet företag i Norge. Från 1989-2005 innehade han en chefs position vid Telia AB och även som expert / seniorkonsult med fokus på systemutveckling av, klientdatorer, mobila tjänster, internetbank & betalningssystem, transport management system, bokningssystem, kundsystem och mer. Jag var idegivare och främsta utvecklare till Telias nya virtuella klientdatorer VCC. Jag har arbetat med många internationella kundprojekt i Danmark, Norge, Finland, Lettland och Tyskland. Åke har en högskoleexamen i industriell ekonomi från Luleå Tekniska Högskola. Åke har nio patent inom plåtformning och elektronik.

Jag har två ”barn”, 50 och 31 år. Den ena går i mina fotspår inom datateknik medan den andre spelat Hårdrock och jobbar med människor.

Jag blev inbjuden till ett Rotarymöte i min ursprungliga klubb Luleå Nyckeln och det mötet med klubben och medlemmarna blev starten på ett långt och aktivt medlemskap. Nu har tyvärr klubben migrerats in i en annan klubb och heter Luleå city.

I Luleå Nyckeln blev jag president under början av tvåtusentalet. Under min presidentperiod påbörjade vi arbeta med att försöka väcka intresse för att starta en Rotaractklubb på universitetet. Vi lyckades att intressera ett antal studenter som med hjälp av Luleå Nyckeln etablerade En Rotaraktklubb på Universitetet.

2007 så valdes jag in som inkommande Guvernör i distriktet för att under 2008/09 arbeta som guvernör i 2320. Ett arbete som är väldigt omfattande med klubbar från Sundsvall till Kiruna och Haparanda till Arjeplog. Arbetet inom Rotary distrikten är väldigt varierande och omfattande med klubbesök, vänbesök i en rotaryklubb i Norge och i södra Sverige. Arbete med internationella vänbesök från bl a England. Ungdomsutbyte, utveckling av datormiljön i Rotary mm I Sverige är det 10 distrikt där det utses en Guvernör. Denna grupp samarbetar för att utveckla Rotary i Sverige. Gruppen har haft ett fantastiskt samarbete som lett till att vi blivit vänner för livet och vi har årligen en återförening där vi möts inom de olika distrikten som vi företrätt. Bl a Norrbotten Gotland Skåne m fl. Arbetet i Rotary har gett mig fantastiska möten med människor och miljöer som jag är mycket tacksam för. Och arbete med många projekt som förhoppningsvis gett barn ett hopp om en bättre värld.

Kalender

 • 27:e-möten 2018: (ansvarig: ännu ej delegerat av president)
 • Onsdag 27:e juni: Presidentskifte. Länk till Zoom-mötet: https://zoom.us/j/931967878
 • Måndag 27:e Augusti: Kickoff för verksamhetsårets 27:e-möten
 • Torsdag 27:e september: 27:e-möte
 • Tisdag 27:e november: Årsmöte
 • Vattenprojektgruppen (ansvarig: Charlotte Ahlberg). Vecka 14 på Vattenprojektets år 2018/2019.
 • Yrkesnätverket (ansvarig: ännu ej delegerat av president). Fortsatt utveckling.

Kalender för hela verksamhetsåret 2017/2018 hittar du på http://rotaryeclub.se/wp/events/

 • Glöm inte att uppdatera er presentation på http://rotaryeclub.se/wp Hör gärna av dig om du tycker det verkar krångligt, så får du vägledning.
 • Kom gärna med förslag på veckoföredrag!

Veckans föredrag

Veckans föredrag är ett TED-föredrag med Dr Tererai Trent, som ni ser i Charlotte Ahlbergs inlägg på Facebook från Rotary International Convention i Toronto Kanada.

“If we give educational opportunities to women and girls, it is the best investment and the best thing that any country can do” – Dr. Tererai Trent at the Rotary Peacebuilding Summit.

Denna vecka skickat jag även med ett extra föredrag från ESBRI om du får tid över under semestern. Ett riktigt bra och viktigt föredrag med enligt min mening oerhört angeläget ämne, nämligen utvecklingsarbete i våra redan etablerade företag i Sverige.Länk till föredraget: http://www.esbri.se/forelasning_tv_visa.asp?id=252699678

Kort om föreläsningen: Förnyelse är avgörande för att företag ska kunna anpassa sig till en snabbt föränderlig omvärld. I Sverige läggs stort politiskt och ekonomiskt fokus på skapandet av nya startups. Intraprenörskap – förnyelse inom redan etablerade företag – ägnas betydligt mindre uppmärksamhet. Det är olyckligt, menar Katarina Blomkvist och Ivo Zander, som ser en stor potential i svenskt intraprenörskap.

Under föreläsningen kommer de att presentera ny forskning som kartlägger förnyelsekraften hos svenska företag, och vilka faktorer som skapar ett framgångsrikt intraprenörskap. Blomkvist och Zander ingår i forskargruppen bakom rapporten ”Intraprenörskapskompassen 2017”. Studien baseras på mer än 4 000 enkätsvar från privatanställda i svenska företag, kombinerat med över 100 djupintervjuer med chefer på svenska mellanstora och stora företag.

Föreläsarna kommer att belysa frågor som:
– Vem är intraprenören?
– Från vilka delar av företaget utgår intraprenörskapet?
– Hur skiljer sig intraprenörskapet mellan små, mellanstora och stora företag?
– Hur varierar förutsättningarna för intraprenörskap över branscher?

De kommer också att berätta vilka organisatoriska faktorer som främjar respektive hindrar ett levande intraprenörskap – och hur du kan påverka dem för att utveckla ditt företags intraprenöriella förmåga.

Kort om föreläsaren/föreläsarna: Katarina Blomkvist är docent vid företagsekonomiska institutionen, Uppsala universitet. Vid sidan av intraprenörskap omfattar hennes forskning bland annat utveckling och internationalisering av nya teknologier inom etablerade och multinationella företag.

Ivo Zander är Anders Wall professor i entreprenörskap vid företagsekonomiska institutionen, Uppsala universitet. Han forskar kring organisatorisk dynamik i teknikintensiva startupföretag, accelererad internationalisering, innovation i multinationella företag, samt intraprenöriella processer.

Varma Rotaryhälsningar

Lisa Svahn,
President
Tel: 070 – 405 42 97
Email: lisa.svahn@svahnkonsult.se

Vecka 25: Paul Harris Live (1942)

Hej Rotarianer,

Antar att vi alla njuter litet extra av de ljusa sommarkvällarna denna vecka, då det är som allra ljusast på hela året. Inte utan att ett styng av längtan till midnattssolens land. Inte upplevt Midnattssol? Då kommer jag med ytterligare ett förslag till din bucketlist. Vad har du för tips till oss övriga gällande våra listor? Hör gärna av dig och berätta vad vi inte bör missa innan det är för sent.

Veckan kröns av Midsommarafton. Vi håller självklart tummarna för att vädergudarna inte spelar oss ett spratt nu, utan tillåter att dansen kring midsommarstången sker i sol och värme. Önskar er alla en riktigt fin midsommarhelg med god mat i glada vänners lag.

Möjlighet till ett mer aktivt deltagande i klubben är exempelvis att bli kontaktperson eller programansvarig kräpet för 27:e-möten. Er insats med tid och engagemang i Rotarys namn är oerhört värdefullt.

 • Rotary e-club 2410 saknar kontaktperson för Rotary Doctors. Är du intresserad av uppdraget innebär det att information till klubbarna går via dig och om vår klubb drar igång ett projekt med brunnsbygge åt Rotary Doctors eller liknande, finns möjligheten att vara ansvarig för det projektet.
 • Klubben saknar vidare kontaktperson för Rotary Friendship Exchange. Gärna någon som har erfarenhet av deltagande, alternativt någon som funderar på att delta.
 • Programinnehåll och form för våra 27:e-möten är ett ansvarsområde med tomma stolar.
 • Finns det någon/några som har intresse av att vara kontaktperson för Shelterbox-projektet, så är även den stolen tom.

Låter det som att det är något du vill engagera dig i? Ta kontakt med undertecknad kan vi prata litet mer, utan att du behöver bestämma dig.

Veckans medlemspresentation, Johan Nilsson

Hej Rotaryvänner!

Jag ha blivit ombedd att berätta något om mig själv; och jag ser det som en möjlighet att kanske komma igång med nytt engagemang för Rotary igen. Tack Lisa, för frågan!

I bästa fall vore jag en enkel person som är lätt att sammanfatta i några stycken text, men verkligheten är sällan så. I mitt fall spretar det åt alla håll.

Jag psykolog och har en tjänst inom Statens institutionsstyrelse, SiS, på ett behandlingshem för unga. Jag har erfarenhet som psykolog både från kriminalvården och specialistpsykiatrin och har arbetat mest med svårt självskadande, självdestruktiva och suicidala patienter. Det har varit många fina möten och jag är mycket ödmjuk och tacksam för dessa erfarenheter.

Jag har drivit företag i olika former och med olika inriktning. De flesta har gått sådär, några bättre. Bland det som är roligare att berätta om finns Urkund – en tjänst som används av universitet och högskolor för att hantera problem med att plagiering – fuskande studenter. En spännande teknisk lösning som kom precis rätt i tiden och företaget Urkund idag anses vara ett av de marknadsledande i världen inom sitt område. Personligen kan jag se att det ändå var ett fiasko. Dåligt skrivna avtal och konflikter mellan delägare gjorde att ingen av de inblandade mådde bra. Företaget lever dock vidare utan mig.

Bland specialintressen finns AI, robotik och programmering. Jag har programmerat sedan jag var liten, men dessvärre är det ett bäst-före-datum på en del av den kompetensen. Det jag gör nu handlar mycket om att lära nytt, med nya programspråk och standarder – för att kunna förverkliga projekt inom bland annat teknisk analys av kursutveckling av råvaror och aktier. Det är mest för att det är roligt, men det är inte omöjligt att det blir något som är användbart också. Annars blir det ofta en aktiv fritid med barn, klättring, segelbåt eller hund.

Jag har två barn, 15 och 16 år gamla som är hos mig varannan vecka. En flicka börjar i åttan nästa år, en annan ska läsa andra året på Rymdgymnasiet i Kiruna.
När jag ändå skriver vill jag passa på att önska alla en riktigt fin sommar!
Varma hälsningar.
Johan Nilsson

Kalender

 • 27:e-möten 2018: (ansvarig: ännu ej delegerat av president)
 • Onsdag 27:e juni: Presidentskifte.
 • Länk till Zoom-mötet: https://zoom.us/j/931967878
 • Måndag 27:e Augusti: Kickoff för verksamhetsårets 27:e-möten
 • Torsdag 27:e september: 27:e-möte
 • Tisdag 27:e november: Årsmöte
 • Vattenprojektgruppen (ansvarig: Charlotte Ahlberg) . Vecka 13 på Vattenprojektets år 2018/2019.

Kom gärna med förslag på veckoföredrag!

Kalender för hela verksamhetsåret 2017/2018 hittar du på http://rotaryeclub.se/wp/events/

Glöm inte att uppdatera er presentation på http://rotaryeclub.se/wp Hör gärna av dig om du tycker det verkar krångligt, så får du vägledning.

Veckans föredrag

Veckans föredrag är en inspelning med Paul Harris, grundare av Rotary International, från 1942.

”A rare video of Paul Harris. Live interview. He speaks about the history of and creation of Rotary. Paul also talks about the future of Rotary. Very interesting to hear his thoughts in 1942.”

Även om ljudkvalitén är inte den bästa (headset rekommenderas) går det inte att ta miste på Paul Harris’ genuina och sanna engagemang i slutkommentaren.

Varma Rotaryhälsningar

Lisa Svahn, President
Tel: 070 – 405 42 97
Email: lisa.svahn@svahnkonsult.se

Vecka 24: David about Worldimproving.com

Hej Rotarianer,

Har idag gjort ännu en resa genom vårt undersköna land. Från Värmlands berg och dalar, utmed Klarälvens vindlande vatten, ner till en solglittrande Vättern och måldestinationen Motala. Självklart är Buxbom-buskarna i Vätternrundans huvudstad trimmade till cyklister. Notera solglasögonen!

Det ser ut att bli strålande väder under morgondagens Halvvättern för undertecknad, om inte antydan till åskmoln blir allvar.

Vår omvärldsspanare och IT-ansvarige Björn Elenfors uppmärksammar oss på att Rotary vunnit fint pris. Läs mer här:

https://www.rotary.org/en/rotary-wins-best-nonprofit-act-polio-eradication-work

Möjlighet till ett mer aktivt deltagande i klubben är exempelvis att bli kontaktperson eller programansvarig för 27:e-möten. Er insats med tid och engagemang i Rotarys namn är oerhört värdefullt.

 • Rotary e-club 2410 saknar kontaktperson för Rotary Doctors. Är du intresserad av uppdraget innebär det att information till klubbarna går via dig och om vår klubb drar igång ett projekt med brunnsbygge åt Rotary Doctors eller liknande, finns möjligheten att vara ansvarig för det projektet.
 • Klubben saknar vidare kontaktperson för Rotary Friendship Exchange. Gärna någon som har erfarenhet av deltagande, alternativt någon som funderar på att delta.
 • Programinnehåll och form för våra 27:e-möten är ett ansvarsområde med tomma stolar.
 • Finns det någon/några som har intresse av att vara kontaktperson för Shelterbox-projektet, så är även den stolen tom.

Låter det som att det är något du vill engagera dig i? Ta kontakt med undertecknad kan vi prata litet mer, utan att du behöver bestämma dig.

Veckans medlemspresentation: David Krug

Hej allihop.

Jag ser fram emot att lära känna er framöver. Den här presentationen blev längre än tänkt, så vänligen välj själva vad ni vill läsa och inte, jag förväntar mig inte att alla eller ens många ska läsa den i sin helhet, men den som finner något intressant i den är välkommen att göra det.

Att jag sökt mig till Rotary är för att det är en organisation med fantastisk potential och vision när det gäller att förbättra förhållanden i världen. Det känns väldigt tilltalande med alla klubbar med otaliga medlemmar världen över som vill minska lidandet och öka hälsan och lyckan i världen, precis som jag vill.

Rotarys fyra frågor tycker jag är lysande och Rotarys grundvärderingar ligger mig varmt om hjärtat med osjälviskt tjänande, sanning, rättvisa, goodwill och fördel för alla parter och jag tror på att den som är bäst på att tjäna andra är den som vinner mest, kanske inte alltid i materiella tillgångar men i lycka och sinnesfrid och ibland mer.

Tänk om vi lyckades leva efter dessa alltid, alla, vilken värld vi skulle ha. Jag är långtifrån perfekt, men försöker göra rätt.

Under några år i Sydafrika och Mocambique var jag medlem i Rotary Club of Westville och Rotary E-club of South Africa One och jag har besökt ett antal andra klubbar i Sydafrika, Sverige och Mocambique.

Just nu är jag i Venice Beach i tre månader och planerar att skapa ett högkvarter här framöver.

Växte upp gjorde jag i en liten strandort som heter Haverdal, ungefär en och en halv mil norr om Halmstad. Jag levde mina första 18 år en mix av priviligierad och mindre priviligierad barndom. Jag hade båda mina föräldrar, en storasyster, villa, sommar på stranden, en årlig skidsemester och en solsemester och turen att kunna utmärka mig positivt i de flesta ämnen i skolan.

Dock hade jag också utmaningar som jag tror sådde ett frö i mig att vilja hjälpa andra som lider.

Om jag får vara lite privat och sårbar så tänkte jag skriva ned några exempel på sådana utmaningar som format mig, dock absolut inte för att någon ska tycka synd om mig vilket det verkligen inte är, utan för att lyfta fram idén att varje barn och ung vuxen som lider och kämpar kan både bli lycklig och få extra drivkraft för att hjälpa andra, i relation till hur mycket man längtat efter hjälp eller stöd själv.

Mina utmaningar kunde vara till synes små saker som att sakna vänner och ha en del ovänner på den dagliga vägen till och från skolan, även om jag hade klasskompisar som jag trivdes bra med. Att periodvis sakna vänner i det område jag bodde i och att ha dålig koll i prestigeämnet idrott och därför ofta stå var och bli vald bland de sista för bollsporterna och skämmas i spelet för att man inte var bra. Eller sakna klädsmak och klädpengar och ha ärvda eller billiga impopulära kläder med den förlust av popularitet hos tjejer tuffa killar som det kan innebära i ett högstadium. Bli hotad och misshandlad av ungdomar ett tiotal gånger under barndomen och därför ofta känna mig lite hotad och osäker, inklusive ett knivrån runt sju års ålder. Ofta hålla väldigt mycket tankar och funderingar inom mig och känna att ingen är intresserad. Ibland känna mig helt insignifikant och oönskad i familjen. Vid ett tillfälle som tioåring valde jag bort livet, dock utan vetskap om magpumpning och att matsmältning är en successiv process, vilket blev min räddning som jag kan vara glad för idag eftersom jag fått uppleva fantastiska saker senare.

Det tog också väldigt många år innan jag gjorde mig fri att bestämma över min egen tid och mitt liv, vilket jag tror många i alla åldrar och ekonomiska situationer kan relatera till eftersom de allra flesta jobbar heltid för någon annan fram till pensionen.

Idag är jag oftast lycklig och tacksam för livet och eftersom jag fått prova på att lida och kämpa och vet att det finns en naturlig och hälsosam väg ut ur lidandet så använder jag helst min tid, min frihet och alla mina motgångar i livet för att hjälpa barn och unga vuxna som lider och kämpar. Många mår bra av att någon tror på att de kan bli både lyckliga och fria och lyckas göra det de knappt vågar drömma om.

Nu jobbar jag på att nå ut i större och större skala nå ut till de som behöver stöd. Min språngbräda för detta har varit denna park i en förort i Stockholm.
www.skarpnack.com/parken

Det jag kanske är allra mest glad för med den parken är att den rätt säkert spelat en roll i att förbättra bland annat en annan liten Davids liv väldigt mycket, som en motivation och skjuts till framgång och att leva ut drömmar. Jag träffade honom då jag stod på platsen och planerade parken 2006, då han måste ha varit sju. Han förkunnade att om jag byggde en park där för bland annat skateboardåkning så skulle han börja åka skateboard. Han bodde i lägenhetshuset bredvid och hade en jobbig hemsituation. Han hade inga större förväntningar på sig hemifrån eller från samhället och har ett efternamn och en hudfärg som sägs försvåra jobbansökningar.

Nu är David 19-20 år och har vunnit priset ”Swedish skateboarder of the year” på Svenska Skateboardgalan och Niké har rekryterat David och de senaste åren betalat honom månadsvis för att representera deras klädlinje och skor. De skickar honom på många resor till USA, Centraleuropa, Sydeuropa där han träffar Niké världsstjärnor och blir filmad och tävlar själv. Niké med flera stora märken har också haft flera tävlingar i parken innan de kände till David, när han var en knatte i publiken. Tidningar som distribueras i över 20 länder i världen har också skrivit om parken och David har fotograferats för minst en sådan artikel och han har även talat med kärlek om parken och sin förort i andra intervjuer.

Det hela känns extra kul när jag i min första powerpoint om varför jag ville att Skarpnäcks Stadsdelsnämnd och Stockholms Stad skulle skapa parken, talade om just sådana saker som att ge lokala ungdomar spännande och hälsosamma alternativ till droger, alkohol och ”hyss” och talade om att en sån här park kunde integrera förorten genom att ungdomar, media och varumärken från hela Stockholm, Sverige och världen som skulle attraheras till orten.

David är ett gott exempel på någon som jobbat målmedvetet själv och använt parken som språngbräda, plats att nätverka på och finna motivation i. Det finns också ett gäng andra personer som med hjälp av parken inspirerats till ett mer kreativt, fritt och lyckligt liv.

Som en lite ironisk anekdot så sade både Niké och Redbull och ca 500 andra företag nej till att sponsra parkdrömmen med ens 500 kronor var då jag ringde runt och sökte sponsring för drömmen. Då parken hade börjat ta form och finansieringen från Stockholms Stad och populariteten redan var ett faktum så kom dessa märken för att skapa tävlingar och associera sig med parken och det är lite lustigt att just Niké nu sponsrat David.

Detta har varit en av mina största lärdomar i livet, att framföra en projektidé som i åratal nästan ingen trodde på och som ingen, inklusive Stockholms Stad de första åren, ville finansiera, men som jag visste i hjärtat och hjärnan skulle vara rätt för samhället, vara bra satsade pengar och som skulle kunna förbättra många liv och bli stort, och att sedan flera år senare få mitt genombrott och se visionen införlivas och se projektet både förbättra andras liv och även mitt eget på sätt som jag aldrig ens kunnat föreställa mig när jag började.

Erfarenheten av en framgång med något hundratals avfärdat har gett mig modet att jobba på nya sätt för att expandera visionen till helt andra nivåer än en ny sorts parker, återigen på obeprövade sätt som bara ett mindre nätverk stödjer och bara jag finansierar, men som jag återigen vet i hjärtat är rätt för samhället, är bra satsad tid, väl satsade pengar och som en dag kommer ge mig en liknande solskenshistoria för att det visat sig förbättrat tusentals och tusentals liv, eftersom den här visionen är så mycket större och eftersom jag lagts så många fler tusental timmar på konceptet.

Den här medlemspresentationen har för länge sedan passerat den längd som jag hade tänkt, så min nya vision får vi spara.

Förhoppningsvis har de som orkat hit fått en hyfsat rättvis bild av mig.

Kanske är jag lite udda, men jobbar envist med att i så fall försöka använda det så som i Steve Jobs text om ”The crazy ones”, som jag just såg att visst Rob Siltanen hade skrivit. Man vet aldrig med kända citat var de kommer ifrån.

Jag har tillfrågats att skapa denna veckas föredrag, så där kanske jag berättar om vad jag egentligen har för vision och projekt nu för att kunna hjälpa fler och hur jag balanserar det lite övermäktiga projektet med att inte försaka mina personliga drömmar.

Vi hörs och ses på hemsidan, och förhoppningsvis i verkliga livet framöver.

Hälsningar, David


Kalender

27:e-möten 2018: (ansvarig: ännu ej delegerat av president)

 • Onsdag 27:e juni: Presidentskifte
 • Måndag 27:e Augusti: Kickoff för verksamhetsårets 27:e-möten
 • Torsdag 27:e september: 27:e-möte
 • Tisdag 27:e november: Årsmöte

Vattenprojektgruppen (ansvarig: Charlotte Ahlberg)

 • Vecka 12 på Vattenprojektets år 2018/2019.

Yrkesnätverket (ansvarig: ännu ej delegerat av president)

 • Fortsatt utveckling.

Kalender för hela verksamhetsåret 2017/2018 hittar du på http://rotaryeclub.se/wp/events/

 • Glöm inte att uppdatera er presentation på http://rotaryeclub.se/wp Hör gärna av dig om du tycker det verkar krångligt, så får du vägledning.
 • Kom gärna med förslag på veckoföredrag!

Ett meddelande från Rotary Doctors

Bästa Rotarykamrater,

Rotarys Doctors vill tacka alla klubbar som stödjer Rotary Doctors under detta verksamhetsår och hoppas på fortsatt samarbete samt att fler ansluter sig under 2018/2019. 

Rotarys Doctors är en gemensam verksamhet för Rotary Sverige, som:
– Skickar läkar- och tandläkarvolontärer till Kenya som ger akut vård samt bygger upp kunskap så att verksamheten ska kunna fortsätta utan stöd i framtiden.
– Under 2017 skickade Läkarbanken ut 60 läkare och tandläkare som hjälpte mer är 40 000 patienter samt täckte 11 vattenkällor, byggde 8 brunnar och utbildade ca 100  kenyanska hälsovolontärer.
– Använde endast 5 % till administration och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll
– Kan ge snabb feedback till klubbar som vill skänka pengar genom Läkarbanken.    

Erbjudande till er klubb:

Har ni inte registrera en klubbmedlem som klubbambassadör/kontaktperson för Läkarbanken på funktionärslistan på ClubAdmin-sidan, så gör det, då får han/hon regelbunden information från Rotary Doctors.

Stöd Uppropet till Rotaryklubbar, som under 30 års jubileumsåret 2018 skickas ut varje kvartal, och få konkret feedback på hur bidraget använts.

Ordna ett föredrag i er klubb från en läkare/tandläkare eller annan representant från Rotary Doctors.

Ha ett eget internationellt projekt, skräddarsytt för er klubb, ni kan t.ex. stödja en speciell klinik, en utbildning för hälsovolontärer, en källa eller annan verksamhet.

Stöd verksamheten nu genom att skicka in ett bidrag till verksamheten, bankgiro: 900-4722, SWISH:  123 288 83 52.

Margareta Wargelius ( margareta.wargelius@telia.com ) är distriktsrepresentant för Rotary Doctors  i ditt distrikt och hon är också ordförande i Rotary Doctors Sweden styrelse. Hon är en viktig kontaktperson för er klubbar om ni vill ha mer information om ovanstående erbjudande.

Mer information finns också på  www.rotarydoctors.se, ni kan dessutom kontakta Rotary Doctors kansli: info@rotarydoctors.se . På sidan www.rotarydoctors/omoss/personuppgiftshantering kan du också läsa om vår hantering av personuppgifter för bland annat Rotarymedlemmar.

Vi tackar på förhand för gott samarbete under nästkommande verksamhetsår.

Margareta Wargelius

Ordförande

Rotary Doctors Sweden Rotarys Läkarbank


Veckans föredrag

Veckans föredrag är valt av David som skriver följande om filmen:

Ett av mina huvudprojekt just nu är den internationella empowerment-hemsida som jag berättar lite om i videon ovan. Den videon har jag egentligen avfärdat och tänkt göra om och den ligger inte uppe på sidan, men den får tjäna till detta syftet just nu. 

 
Worldimproving.com nådde ut till 115 länder i maj, men i väldigt blygsam omfattning, bara 6000 besök i maj, men den har ökat i stadigt i besök varje månad i 2018, från Januaris 2400 besök. 
 
Tyngdpunkten i maj var besök från USA, Tyskland, Sverige, Australien, Storbritannien, Sydkorea, Kanada, Ryssland, Indien, Polen och Sydafrika. 
 
Spridningen åstadkoms mycket via Facebook och Twitter och hemsidor och profiler som företagare och musiker. Dessa länkar till sin personliga version av sidan för att hjälpa andra och för att bygga goodwill genom socialt ansvarstagande och de kommer få provision för sin sida då den genererar inkomst. 
 
Även utsatta och fattiga i t.ex. Sydafrika har spridit egna delar av hemsidan och jag ser väldigt, väldigt mycket fram till den dag då inkomsten från deras sidor förändrar deras liv. Förhoppningsvis är vi ganska nära ett visst genombrott inom ett halvår eller år, men det får ta den tid det tar och redan nu hjälper det en del.  
 
Sidan sprids även genom artiklar som denna.
 
Jag håller också på en del med äventyrsfilmande och filmande av stödintervjuer med utsatta, hemlösa med mera som ger dem en förlängd röst om hur de vill få hjälp att ta sig ur sin situation och hjälpa andra och som samtidigt sprider deras del av empowerment-hemsidan. Jag intervjuar också många olika personer om deras drömmar och vad de behöver göra för att uppnå dem. 
 
Det andra av mina nuvarande huvudprojekt är att förfina och förbättra detta tills jag får igenom min idé om ett empowerment-TV-program, först i USA och sedan internationellt, vilket i sig kommer att användas för att få mer utveckling av hemsidan och en ny internationell empowerment-app. Detta kommer då kunna hjälpa personer till lycka och frihet på en helt ny större skala.
 
Nedan följer lite länkar till exempel delsidor på Worldimproving.com
 
Givetvis tänker jag inte att ni ska besöka alla dessa utan kanske en eller två som intresserar er och jag vill främst visa på den breda variation på empowerment som ryms på sidan, där i framtiden alla förhoppningsvis kommer hitta någon eller något som lockar dem in på sidan och där de successivt kommer lära sig mer och inspireras att hjälpa andra. 
 
Saken är ju den att de som mest behöver personlig utveckling ofta är de som inte medvetet söker det eller som till och med tar avstånd ifrån det i vanliga fall och därför är jag övertygad om att det är nödvändigt att hitta många olika vägar som dessa personer kan råka halka in på det via personer och intressen som de gillar.  
 
Det finns mycket att förbättra på själva hemsidan, särskilt vid användande på mobil och detta är på den långa att göra listan, där högsta prioritet är att hitta samarbetspartners som kan tillföra saker som hjälper oss att föra projektet till nästa nivå, inte minst partners i USA, men givetvis även i Sverige och andra länder. 
 
 
 
Teman: 
 
Rotary: 
 
Mina egna sidor: 
 
 
 
Stärkande böcker: 
 
Musiker som talar om fred och frigörelse:
www.worldimproving.com/ladygaga
Musiker jag samarbetar med: 
 
Övriga musiker:
 
Mat, frukt, ätstörningar m.m:
www.worldimproving.com/chriskendall
 
Företag: 
 
 
Orter (fler kommer läggas till successivt): 
 
Övrigt: 

 

Hör gärna av er med reflektioner, frågor och synpunkter om stort och smått.

Önskar er en riktigt bra vecka!

Varma Rotaryhälsningar

Lisa Svahn, President
Tel: 070 – 405 42 97
Email: lisa.svahn@svahnkonsult.se

Vecka 23: How to Optimize Social Interactions

Hej Rotarianer

Min fiffiga plan för dagens cykelträning inför Halvvättern var att cykla från kontoret i Vasastan till Lidingö och cykla Lidingöloppets runda och liksom få in två-i-en – Cykling och samtidigt nöta in löpbanan. Planen framstod som mindre fiffig när jag insåg att det innebar att ta sig genom och förbi Stockholm Marathon med publikhav… Tidsplanen sprack totalt med färre mil, men det var ändå rätt roligt att vara mitt uppe i folkfesten och se oräkneliga löpare, med eller utan utklädnad, springa förbi. Det första Stockholm Marathon arrangerades 4 augusti 1979. Första gången loppet genomfördes var 2 155 löpare anmälda vara 69 av dem var kvinnor. Tolv personer har sprungit alla 40 lopp som startat, varav två damer som nu är +75 år. Respekt.

Nästa helg är det dags för folkfesten Vätternrundan i Motala vilket jag verkligen ser fram emot. Någon annan i vår klubb som ska dit? Hör gärna av dig i så fall.

Vår medlem Jan Jaldeland skickade en hint om ett fantastiskt projekt Svenska Sjöräddningssällskapet är med och driver, Optimist för havet.Projektet organiserar insamling av plastskräp från våra hav och stränder. Av plastskräpet skapas sedan plastjollar som används på seglarläger. En minst sagt lysande projektidé, precis som Jan konstaterat!

Möjlighet till ett mer aktivt deltagande i klubben är exempelvis att bli kontaktperson eller programansvarig kräpet för 27:e-möten. Er insats med tid och engagemang i Rotarys namn är oerhört värdefullt.

 • Rotary e-club 2410 saknar kontaktperson för Rotary Doctors. Är du intresserad av uppdraget innebär det att information till klubbarna går via dig och om vår klubb drar igång ett projekt med brunnsbygge åt Rotary Doctors eller liknande, finns möjligheten att vara ansvarig för det projektet.
 • Klubben saknar vidare kontaktperson för Rotary Friendship Exchange. Gärna någon som har erfarenhet av deltagande, alternativt någon som funderar på att delta.
 • Programinnehåll och form för våra 27:e-möten är ett ansvarsområde med tomma stolar.
 • Finns det någon/några som har intresse av att vara kontaktperson för Shelterbox-projektet, så är även den stolen tom.

Låter det som att det är något du vill engagera dig i? Ta kontakt med undertecknad kan vi prata litet mer, utan att du behöver bestämma dig.

Veckans medlemspresentation, Jarl Tersin

Jag heter Jarl Tersin och är en göteborgare i förskingringen med fru och två vuxna barn.

Att jag valde Rotary bygger framför allt på min övertygelse att man bör hjälpa de som har det svårare än vi. Vattenflaskan som vi har är ett jättebra exempel på hur vi i vår klubb kan hjälpa till.

Jag tänker på hur Italien, när det återigen skett en jordbävning, hur de mangrant hjälper till med pengar, boende och annat för de utsatta. Kanske inte är lika vanligt i Sverige, men vi kan ju hjälpa via Rotary!

Jag kanske skall berätta lite om mig själv privat:

Jag halkade in i IT världen som så många andra på 1980-talet, och började där med en produkt som hette Videotex – En föregångare till Internet, men egentligen bara var interaktiv text-TV.

Via detta så vandrade jag från fackligt aktiv via IT produktionschef och kvalitetschef till egenföretagare inom IT.

Efter många år i varierande uppdrag och antal kollegor, projektledning, chef att hyra, testledingsuppdrag och utredningar (gärna EU regler!), så fick min fru ett uppdrag i Italien. Jag passade på att utöva mitt favoritintresse att spela fiol och detta i Verona, där jag fick möjligheten att verka som en semiprofessionell violinist, vilket är fantastiskt i operans förlovade land. Vilken lantbrukare eller vinodlare som helst kan recitera stora delar av de kända operorna, en del tom sjunger! Gatorna har namn som Via Puccini, Contrada Verdi och Viale Bellini.

Numera bor jag i härliga Skåne, i en lite by med namnet Ludvigsborg och arbetar med frågor som intresserar mig oerhört, och som rör oss alla, nämligen digitalisering och införande av välfärdsteknik inom omsorgen i Hässleholm. Vi blir alla äldre och de äldre blir fler. När dessutom skatteunderlaget blir mindre krävs att man försöker fokusera den mänskliga insatsen till att ge omsorg, inte att t ex dammsuga, tvätta eller beställa och leverera mat. Idag så finns ju en oändlig mängd hjälpmedel att tillgå. En favorit som jag har är det som kallas e-tillsyn. Det innebär att man slipper bli störd flera gånger per natt av nattpatruller som öppnar gnisslande dörrar oss står och tittar på dig i mörkret. Istället används en kamera där behörig personal kan titta till dig under en kort stund vid överenskomna tillfällen under natten. Nu kommer också AI, artificiell intelligens, där man genom analys av stora mängder data t o m kan se att det börjar bli en stor risk att du kommer att falla, och detta flera dagar innan själva fallet kommer. Det konstiga med mitt jobb är att min framtid är att arbeta med framtiden för dåtiden!

Kalender

 • 27:e-möten 2018: (ansvarig: ännu ej delegerat av president)
 • Onsdag 27:e juni: Presidentskifte
 • Måndag 27:e Augusti: Kickoff för verksamhetsårets 27:e-möten
 • Torsdag 27:e september: 27:e-möte
 • Tisdag 27:e november: Årsmöte
 • Vattenprojektgruppen (ansvarig: Charlotte Ahlberg)
  Vecka 11 på Vattenprojektets år 2018/2019.
 • Yrkesnätverket (ansvarig: ännu ej delegerat av president).
  Fortsatt utveckling.

Kalender för hela verksamhetsåret 2017/2018 hittar du på http://rotaryeclub.se/wp/events/

Glöm inte att uppdatera er presentation på http://rotaryeclub.se/wp Hör gärna av dig om du tycker det verkar krångligt, så får du vägledning.

Kom gärna med förslag på veckoföredrag!

Veckans föredrag

Veckans föredrag är valt av vår IT-ansvarige Björn Elenfors.

Hör gärna av er med reflektioner, frågor och synpunkter om stort och smått.

Önskar er en riktigt bra vecka!

Varma Rotaryhälsningar

Lisa Svahn,

President

Tel: 070 – 405 42 97

Email: lisa.svahn@svahnkonsult.se

Vecka 22: History of ideas

Hej Rotarianer,

Hoppas få se så många av er som möjligt måndagkväll, på 27:e-mötet kl 20.00, då Jan Jaldeland håller föredrag om EQ – Emotionell Intelligens. Det är sista 27-e-mötet före sommaruppehållet, så missa inte!

Länk till mötet:

https://zoom.us/j/187947296

Har varit en tur upp till jordens medelpunkt, Dalarna. Kommer aldrig sluta fascineras av Siljans magi. Det är som en lyster som saknar motstycke. Kan det bero på att sjön kom till genom ett meteornedslag? Har grunnat mången gång över var själva meteoren tog vägen. Någon som vet svaret på gåtan?

Möjlighet till ett mer aktivt deltagande i klubben är exempelvis att bli kontaktperson eller programansvarig för 27:e-möten. Er insats med tid och engagemang i Rotarys namn är oerhört värdefullt.

 • Rotary e-club 2410 saknar kontaktperson för Rotary Doctors. Är du intresserad av uppdraget innebär det att information till klubbarna går via dig och om vår klubb drar igång ett projekt med brunnsbygge åt Rotary Doctors eller liknande, finns möjligheten att vara ansvarig för det projektet.
 • Klubben saknar vidare kontaktperson för Rotary Friendship Exchange. Gärna någon som har erfarenhet av deltagande, alternativt någon som funderar på att delta.
 • Programinnehåll och form för våra 27:e-möten är ett ansvarsområde med tomma stolar.
 • Finns det någon/några som har intresse av att vara kontaktperson för Shelterbox-projektet, så är även den stolen tom.

Låter det som att det är något du vill engagera dig i? Ta kontakt med undertecknad kan vi prata litet mer, utan att du behöver bestämma dig.

Veckans medlemspresentation: Ingemar H Drogell

Härmed en presentation av mig. Jag börjar med

Rotary

 • Före E-club 2410 var jag medlem i Västerås Aurora RK. En frukostklubb där regeln bl.a. är 50 % kvinnor respektive män. Jag besöker dem då och då när jag reser till Västmanland. En mycket bra och engagerad klubb. Jag var president där 2011-2012.
 • PR-ansvarig i distrikt 2340, 2012-2013.
 • Ordförande I PR-kommittén i Rotary Sverige 2013-2015, med PR-ansvariga från alla tio distrikten (från 2410 Leif R Carlson), samt två DG (DG från 2410, Jan Jaldeland).
 • Jag ingick parallellt i Operativa Gruppen i Rotary Sverige med Göran Schultz som ordförande och med fyra enheter: Medlemsmatrikeln – Tomas Rydebo, IT-frågor – Kent Vesterberg, Ekonomi: Sven Modigh samt PR/Juridik – jag Ingemar.
 • Förutom övriga PR-projekt hade PR-kommittén samarbete med Rotary Peace Center i Uppsala. Rotaryansvarig då var Suzanne Brenning, PDG, Stockholm. Nu är Magnus Elfwendahl ansvarig. Han är inkommande DG i Stockholm. Rotary Peace Center samarbetar med sex Universitet över världen, varav Uppsala Universitet är ett av de utvalda. Studenterna kommer från hela världen och när de tar examen, Masters, få de ofta omfattande engagemang i FN, andra internationella organsiationer och/eller i deras hemländer i ledningsfunktioner. Rotary Foundation sponsrar verksamheten och varje student dessutom av Rotaryklubbar i deras hemländer. Bilagt nedan en presentation av Rotary Peace Centers årliga seminarium i Uppsala, denna gång i maj 2018. Läs om alla dessa duktiga studenter och deras engagemang för fred i världen.

Ingemar H Drogell personligen

 • Gift med Birgitta sedan många år. Vi träffades redan på gymnasiet i Falun. Birgitta allmänna och Ingemar handelsgymnasiet. Många ungdomar kom från olika delar i Dalarna och Gästrikland och bodde inneboende hos tanter.
 • Söner och flera barnbarn. Sönerna företagare liksom Birgitta. Vi har bott många år i Sigtuna stad.
 • Efter jur.kand. i Uppsala 1974, biträdande jurist på Zedendahls advokatbyrå i Dalarna under fyra år. Därefter bankjurist på Handelsbankens regionhuvudkontor för Norrland i Umeå och sedan på bankens utlandsavdelning i Stockholm, tre år.
 • Sedan advokat på Olof Nyströms advokatbyrå i Stockholm och därefter advokat och delägare under flera år på Juristhuset i Stockholm, med Henning Sjöström, Kerstin Sandels och Hans Strandberg samt flera anställda. Jag arbetade som försvarsadvokat i borttmål, affärsjuridik i Sverige och internationellt samt styrelseuppdrag. Se sidan: www.ingemardrogell.com
 • Slutade som advokat därefter och engagerades som bolagsjurist i ett mediaföretag samt hotell-och restaurangbranschen.
 • Startade samarbetsgruppen Responsring, med kvinnor och män, med mångåriga yrkeserfarenheter från advokatbyråer, revisionsföretag, bank, försäkringsbolag och företag. Vi “slår våra kloka huvuden ihop” och assisterar företag med juridik, ekonomi och management.
 • Se sidan: www.responsring.comUnder manga år var jag engagerad i Round Table (man lämnar när man blir 40 år), och nu engagerad i Old Tablers för oss före detta Tablare. Men samarbetar med Round Table.

Intressen:

 • Går långpromenader nästan varje morgon (också riktigt skönt om det regnar). Samt har ett gymnastikprogram med hantlar som jag kör 15 minuter varannan dag.
 • Resor och Naturen är stora intressen, samt givetvis allt kring Familjen.
 • Känner mig mycket favoriserad i livet.

Vänliga hälsningar. Ingemar
Ingemar.drogell@responsring.com
Tel: 073 – 563 57 40

Kalender

Nästa 27:e-möte: (ansvarig: ännu ej delegerat av president)

2018

Måndag 28:e Maj kl 20.00 – 21.00: Jan Jaldeland håller föredrag om EQ – Emotionell Intelligens

Länk till mötet: https://zoom.us/j/187947296

alternativt tel: 08-4468 2488 och ange mötesnummer 187 947 296

Vattenprojektgruppen (ansvarig: Charlotte Ahlberg)

 • Vecka 10 på Vattenprojektets år 2018/2019.

Yrkesnätverket (ansvarig: ännu ej delegerat av president)

 • Fortsatt utveckling.

Kalender för hela verksamhetsåret 2017/2018 hittar du på http://rotaryeclub.se/wp/events/

 • Glöm inte att uppdatera er presentation på http://rotaryeclub.se/wpHör gärna av dig om du tycker det verkar krångligt, så får du vägledning.
 • Kom gärna med förslag på veckoföredrag!

Veckans föredrag

Veckans fina föredrag är valt av Vår IT-ansvarige, Björn Elenfors.

Så här beskriver Björn föredraget: ”En liten film om Wabi-Sabi, det operfektas konst.”

Hör gärna av er med reflektioner, frågor och synpunkter om stort och smått.

Önskar er en riktigt bra vecka!

Varma Rotaryhälsningar

Lisa Svahn,

President

Tel: 070 – 405 42 97

Email: lisa.svahn@svahnkonsult.se

Vecka 21: Distriktsguvernör Hans Christian Öster

Hej Rotarianer

Pingsthelg och hänryckningens tid är i sitt crescendo. Om man ändå kunde stanna tiden, bara litet grann.

Hoppas ni alla har tid och möjlighet att njuta och glädjas.

Det är inte bara presidentskifte i vår klubb som är nära förestående. Lördag 30:e juni är det Distriktsguvernörsskifte och som ni säkert uppmärksammat heter vår nye DG Hans Christian Öster.

Inbjudan till GD-skiftet finner du längre ned på sidan.

Undertecknad hade förmånen att lära känna Hans Christian något, då vi gick Rotary Leadership Institute tillsammans. Hans Christian är, precis som sin företrädare Ulf Gustafsson, en sympatisk och varm person som det är lätt att trivas tillsammans med.

Presentation, inkommande Distriktsguvernör Hans Christian Öster

Vid distriktskonferensen i Liepaja hösten 2016 blev jag av årsmötet nominerad till distriktsguvernör för Rotaryåret 2018 – 2019, en uppgift jag inte har sökt och tar med stort allvar och ödmjukhet emot.

För Er som inte redan känner mig kan jag kort berätta att jag hela mitt yrkesliv, med undantag av ett par år i min ungdom i maskinexport branschen i Köpenhamn, har verkat inom undervisningsområdet i flera kapaciteter, såsom högstadielärare, gymnasielektor, rektor, universitetslektor och senast med professorstitel. Jag har varit verksam förutom i Sverige, i Danmark, I Väst- och Södra Centralafrika, i flera forna Sovjetrepubliker med undervisning och projektarbete finansierat av EU, Svenska Institutet samt Nordiska Ministerrådet. Som bakgrund för detta arbete har jag avlagt en del kandidatexamen i historia och religionshistoria med religionspsykologi, teologi, nordisk språk och litteratur samt disputerad i religionshistoria med religionspsykologi. De senaste åren har jag verkat som External Examiner för PhD och MA avhandlingar på Mzuzu University, Malawi.

Under min tid i Danmark var jag politisk engagerad i Danmarks liberala parti Venstre på lokalplan såväl som på riksplan.

Min familj består av min hustru Ludmila, FD i filosofi och docent i estetik, Alexander som går i gymnasiet och 4 äldre barn som verkar i Kanada, Australien, England och Nya Zealand.

Jag ser med stor glädje fram emot att besöka alla klubbarna i distriktet och möta alla rotarianer samt verka för att främja våra gemensamma åtaganden för att göra vår värld bättre för alla.

Vi behöver dig i klubben

Möjlighet till ett mer aktivt deltagande i klubben är exempelvis att bli kontaktperson eller programansvarig för 27:e-möten. Er insats med tid och engagemang i Rotarys namn är oerhört värdefullt.

 • Rotary e-club 2410 saknar kontaktperson för Rotary Doctors. Är du intresserad av uppdraget innebär det att information till klubbarna går via dig och om vår klubb drar igång ett projekt med brunnsbygge åt Rotary Doctors eller liknande, finns möjligheten att vara ansvarig för det projektet.
 • Klubben saknar vidare kontaktperson för Rotary Friendship Exchange. Gärna någon som har erfarenhet av deltagande, alternativt någon som funderar på att delta.
 • Programinnehåll och form för våra 27:e-möten är ett ansvarsområde med tomma stolar.
 • Finns det någon/några som har intresse av att vara kontaktperson för Shelterbox-projektet, så är även den stolen tom.

Låter det som att det är något du vill engagera dig i? Ta kontakt med undertecknad kan vi prata litet mer, utan att du behöver bestämma dig.

Kalender

Nästa 27:e-möte: (ansvarig: ännu ej delegerat av president)

2018

Måndag 28:e Maj kl 20.00 – 21.00: Jan Jaldeland håller föredrag om EQ – Emotionell Intelligens

Länk till mötet:

https://zoom.us/j/187947296

alternativt tel: 08-4468 2488 och ange mötesnummer 187 947 296

 

Vattenprojektgruppen (ansvarig: Charlotte Ahlberg)

 • Vecka 9 på Vattenprojektets år 2018/2019.

Yrkesnätverket (ansvarig: ännu ej delegerat av president)

 • Fortsatt utveckling.

Kalender för hela verksamhetsåret 2017/2018 hittar du på http://rotaryeclub.se/wp/events/

 • Glöm inte att uppdatera er presentation på http://rotaryeclub.se/wp Hör gärna av dig om du tycker det verkar krångligt, så får du vägledning.
 • Kom gärna med förslag på veckoföredrag!

Veckans föredrag är valt av Dennis Oscarsson Krook. Förutom det fina budskapet, ger föredraget begreppet longitudinell studie ett innehåll.
Hör gärna av er med reflektioner, frågor och synpunkter om stort och smått.

 

Önskar er en riktigt bra vecka!

Varma Rotaryhälsningar

Lisa Svahn,

President

Tel: 070 – 405 42 97

Email: lisa.svahn@svahnkonsult.se