Tekniken tar över mer och mer men det gäller att lära sig att leva i nuet.
Lyssna och se på veckans föredrag nedan
OM DU GÄSTAR FRÅN ANNAN ROTARYKLUBB! Var vänlig skriv hela ditt namn (för- och efternamn) samt den email-adress (samma som du använder i Rotary) och namnet på din klubb – då underlättar du för oss att registrera närvaron.
- Ta del av föredraget.
- Närvaro registreras endast för kommentarer på senaste veckans föredrag, dock är ni välkomna att se de äldre föredragen med.
- Skriv i kommentarsfältet vad du tyckte om föredraget. Glöm inte dina uppgifter om namn, klubbnummer och den email adress du använder i Rotary. Detta för att vi ska kunna närvaroregistrera dig.
- Köp en eller flera vattenflaskor för 20 kr/st till vårt vattenprojekt genom Paypal (längst ned på sidan).
Genom att lämna din kommentar (och betala in till vårt vattenprojekt via PayPal) har du visat att du närvarat på denna veckas Rotarymöte. Du godkänner också att vi sparar din email-adress och kan komma att skicka dig ett nyhetsmail – men du kan när som helst välja att sluta prenumerera på dessa.
All närvaro registreras 1-2 gånger per månad, var inte orolig om du inte fått din ”pinne” direkt efter besöket den kommer vid nästa registreringstillfälle./Registratorn
Varmt välkommen att berätta vad du tyckte om föredraget! (Första gången du lämnar en kommentar så behöver vi godkänna inlägget innan det syns på sidan).
Ja visst går det att göra många nya upptäckter och forskningsinsatser för framsteg inom djuruppfödning och växtodling för att underlätta i områden av svält och umbäranden med teknikens hjälp. En hel del är redan i verklig användning i dagens agrara branscher. Robotanläggningar för mjölkning av kort har funnits i många år redan där korna går i lösdrift och växthusodling av alger, kryddor och många olika grönsaker finns sedan länge liksom nyttjandet av odling utan jord i vatten och näringslösning. Men att hålla och driva upp djur i ”fabriker” är ju inget som tilltalar jordbrukare i Norden för där kommer djurvälfärden in liksom det negativa i stora ansamlingar av gödsel och gaser som gör det otrevligt för både djur och människor. Fiskkassar har redan idag restriktioner för vad som är tillåtet och inte pga miljöpåverkan förutom djurvälfärden även där. Tekniken finns i många fall redan framme, men regelverken för om det ska tillåtas eller inte skiljer sig mellan världens länder. Å där det behövs som mest har folket i regel inte råd att ta del av teknikutvecklingen och dessutom sämre djurskyddslagar än vi har i Norden. Det är ju inte precis billigt att bygga och exportera mobila hightech-fabriker…
Verkar nästan för bra för att vara sant. Vad finns det för invändningar? Används miljögifter? Får höns o kor se dagsljus?
Fantastiskt att se vad som händer inom ”lantbruksnäringen”
Otroligt fascinerande. Jag var själv inne i en ekologisk inomhusodling av detta slag i Linköping nyligen, med en entreprenör som brinner för hållbarhet som ägare. Vi kommer se mer av detta.