Emån är ett vattendrag som rinner genom två län, Kalmar och Jönköping, i Småland. Ån har sin källa i Nässjö kommun och rinner därefter genom Eksjö, Sävsjö, Vetlanda, Hultsfred, Högsby, Mönsterås och Oskarshamns kommuner. Emån rinner ut i Östersjön i norra delen av Kalmarsund. Den 229 kilometer långa Emån är Nordeuropas viktigaste lokal för mal och den har stora bestånd av havsöring. Ån rinner både genom kuperad terräng och slättområden. Återkommande översvämningar har lett till att den tidigare varit föremål för invallningsförsök. Namnet Emån kommer från det fornsvenska ”ember” som betyder ”imma” eller möjligen ordet ”æmb” som betyder ”vatten”.
Många företag är beroende av vatten i sin dagliga verksamhet– hör några företagsrepresentanter från Småland om hur de ser på vattnets betydelse för dem.
Åar och mindre vattendrag påverkar också de sjöar och hav de rinner ut i, i detta fallet Östersjön. Hör också om hur Emåförbundet, likt andra vattenvärnande organisationer i landet, arbetar för att höja vattenkvaliteten i det regionala vattendraget genom att kalka, restaurera och på andra sätt öka förutsättningarna för djur och växter i och omkring Emån.
OM DU GÄSTAR FRÅN ANNAN ROTARYKLUBB! Var vänlig skriv hela ditt namn (för- och efternamn) samt den email-adress (samma som du använder i Rotary) och namnet på din klubb – då underlättar du för oss att registrera närvaron.
- Ta del av föredraget.
- Närvaro registreras endast för kommentarer på senaste veckans föredrag, dock är ni välkomna att se de äldre föredragen med.
- Skriv i kommentarsfältet vad du tyckte om föredraget. Glöm inte dina uppgifter om namn, klubbnummer och den email adress du använder i Rotary. Detta för att vi ska kunna närvaroregistrera dig.
- Köp en eller flera vattenflaskor för 20 kr/st till vårt vattenprojekt genom PayPal (längst ned på sidan).
Genom att lämna din kommentar (och betala in till vårt vattenprojekt via PayPal) har du visat att du närvarat på denna veckas Rotarymöte. Du godkänner också att vi sparar din email-adress och kan komma att skicka dig ett nyhetsmail – men du kan när som helst välja att sluta prenumerera på dessa.
Trevligt att ta del av detta. I framtiden lär fler samarbeten av detta slag bli nödvändiga. Inte ens på våra breddgrader kan vattentillgången tas för självklar.
Så fina vyer. Gott exempel på samarbete (Emåförbundet) med kommuner och län för att säkra vattnets kvalitet och säkra djurlivet.
Bra jobbat.
De har ju bra koll på detta. Lovar gott inför framtiden!
Fina filmer!
Det var ju inte mer än 50 år sedan som nationalekonomerna ansåg att luft och vatten var fria nyttigheter, som fanns i obegränsad mängd och därigenom åsattes priset: Noll! Prof Erik Dahmén på Handelshögskolan i Stockholm satte strålkastaren på problemet genom sin bok ”Sätt pris på miljön”.
F.ö. hördes ingenting om man ordnat någonting för ålen i Emån.
Så viktigt med samarbete för att värna det betydelsefulla vattnet. Vackra miljöer och landskap i inslagen.
Hvor er det fint med den form for samarbejde. Jeg kunne tænke mig, at vi også begyndte at kigge på vandsamarbejder i byen.
Bor eksempelvis på en vej, hvor kloakken ikke kan følge med, og det var meget problematisk sidste år. Vi overvejer en stor vandtank for at klare spidsbelastninger, når nu det offentlige system er underdimensioneret, hvilket så også vil gi’ os vand til haven i tørre perioder. Men optimalt set skulle man jo være flere på vejen, der gjorde det samme for at lette presset på kloakkerne.
Er der nogen, der har erfaring med den slags?
Vikten av samarbete för att upprätthålla vattenkvalite’ ,balans etc. kan inte underskattas.
Det fina fotot av det vackra Emån inspirerar.
Vattenkvaliteten måste värnas, och balansering ske av vattnets olika nyttor, tillsammans med att regionala variationer över kort och lång tid bemöts. Men positivt är att det principiellt inte är eller blir ont om vatten i sig, globalt sett. Men ibland för lite där och för mycket här och vice versa…