Hem » Om Rotary

Internationell organisation med över 1,2 miljoner medlemmar

Rotary är en internationell organisation och Rotary International är världens första organisation av serviceklubbar. Rotarys mer än 1,2 miljoner medlemmar ställer upp med sin tid och sina kunskaper i enlighet med Rotarys motto Service Above Self.

Rotaryklubbarnas medlemmar, rotarianerna, ger humanitärt bistånd, uppmuntrar god etik i samtliga yrken och främjar fred och samförstånd i världen.

_d7a5424

Det finns över 33 000 rotaryklubbar i fler än 200 länder och regioner. Klubbarna är opolitiska, icke-religiösa och öppna för alla kulturer, raser och trosinriktningar. Som framgår av Rotarys motto, Service Above Self (osjälviskt tjänande), är tjänandet organisationens främsta mål – i det egna samhället, på arbetsplatsen och i världen.

På klubbarnas veckomöten utformar rotarianerna lokala biståndsprojekt med inriktning på olika brännande frågor, till exempel utsatta barn, fattigdom och svält, miljöproblem, analfabetism och våld. De stödjer dessutom ungdomsprogram, främjar yrkes- och karriärsutveckling och sponsrar utbildningstillfällen och internationella utbyten för studenter, lärare och andra yrkesmänniskor.

Idag finns över 295 E-Clubs världen över (januari 2017).

Bill Gates och Rotary

Microsofts grundare Bill Gates har valt att samarbeta med Rotary för det viktiga arbetet med att utrota polio. Se Bill själv berätta om varför han väljer just Rotary som sin samarbetspartner

End Polio Now – ett angeläget projekt

1985 bestämde Rotary sig för att hjälpa till att utrota sjukdomen Polio och tre år senare bildas ett samarbetsprojekt med världshälsoorganisationen WHO – och sedan dess har sjukdomen minskat från 350 000 fall i 125 länder till enstaka fall i endast tre återstående länder. Det som återstår är kanske dock det svåraste pga bland annat politisk instabilitet. Vi kommer dock inte att ge upp innan sjukdomen är utrotad! Sedan starten har projektet vaccinerat mer än 2,5 miljoner barn. Den som vill veta mer kan läsa på https://www.endpolio.org/ och ytterligare djupare information och täta lägesrapporter finns på denna sida http://polioeradication.org/ .

Vill du vara med?  Alla Rotaryklubbar i världen tar gärna emot donationer för detta syfte, och du kan även ge här: http://www.rotary.org/give

History of Rotary Club International

Vad betyder Rotary för mig?

Här berättar några rotarianer om vad Rotary är för dem.