Vecka 24 – Krisberedskap för egen del

I en märklig tid som den vi nu lever i kan man inte vara nog förberedd på än värre situationer. Därför är veckans film inriktad på något mer handfast kring vad man kan  tänka på som beredskap inför en eventuell matkris. 

Du kan börja odla själv, och/eller öka på förrådet av hållbara livsmedel du äter ofta. Fundera gärna lite på vad som passar din situation.

Vi Rotaryaner är vana vid att tänka på andras bästa, men vem tänker på ditt bästa? Det kanske du kan göra själv –  om inte du mår bra, hur kan du då hjälpa andra? Kanske kan detta bli själva motivationen för dig *blink* blink*.

11 kommentarer

 1. Kaj Alvén säger:

  Känns bra att vara rotaryan.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Om polioskydd
  • Rotaryklubb: Smålandsstenar Rotaryklubb 13264
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
 2. Gert Nilsson säger:

  Om poliovaccination
  En nyttig påminnelse omn att vi inte får förtröttas i vår kan att ut rota polio.
  Gert Nilsson
  Ystad-S:t Petri Rotaryklubb

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Om polioskydd
  • Rotaryklubb: Ystad-S:t Petri Rotarylklubb
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
 3. JARL TERSIN säger:

  Det känns bra att vara medlem!

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Intro to Rotary
  • Rotaryklubb: Medlem i eklubben
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 4. David Krug säger:

  Ingen lätt fråga att besluta i.

  Det rubbar ju i sig också butikernas lager om 15-30% eller mer av landet bygger upp hemmalager under ett visst år. Därmed inte sagt att man inte ska skydda sig, men man bör ju vara klar över att det i så fall troligen görs på bekostnad av de mer sårbara, de mer korttänkta och de som kanske av etiska skäl avstår, just för att inte skapa brist hos butiker och grossister.

  Som nomad som flyttar några gånger om året blir det också lite besvärligt att bygga upp lager och att odla saker.

  Det jag skulle sakna mest om det ransonerades är bananer och bär, men det står ju inte jättehögt i kurs så jag skulle nog kunna köpa saker jag ändå inte vill ha och sen byta mot bananer och bär.

  Borde kanske hoppas på det bästa och förbereda på det värsta, men sitter nog still i båten för att inte rucka den och tar frukten slut så ser jag om nåt trevligt varmt land släpper in mig haha.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Mat i krissituation
  • Rotaryklubb: Rotary E-club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 5. David Krug säger:

  Ju mer man lär desto mer frågor dyker upp i mitt fall. 🙂 intressant dock.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Intro to the Rotary Foundation
  • Rotaryklubb: Rotary E-club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 6. Thomas Roos säger:

  Ligger i tiden och visst är det så att det finns annat än toapapper som är viktigt

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Mat i krissituation
  • Rotaryklubb: Uddevalla Byfjorden
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
 7. Pernille Belter säger:

  Ren prepper-stil. Men i fornuftig svensk version.
  Lige i begyndelsen af Pandemien var der et strømafbrud her i Malmö, og da Kristoffer i forvejen havde været inde på, om vi nu også havde strøm nok – vi har ups med ikke egen generator – fordi der var signaler om hamstring af toiletpapir og gær, var han klar til at køre ud og købe den generator, han fandt på lager et sted udenfor Malmö. Det nåede han ikke, men mon ikke den kommer på et tidspunkt. Med pool er vi ret godt kørende med vand, og som danskere, der elsker, at man i Sverige stadig har viktualierum – matkällare – i de fleste huse er vi også velforsynede med mad og kan desuden finde ud af at tilberede den. Vi har moret os en del over de mennesker, der hev hele kartoner med gær ned fra hylderne (jeg bruger 1/4 pakke frisk gær til 1 l vand og får 40-50 grovboller ud af det), for de fleste kan ikke finde ud af at bage, og når de så skal ha’ brugt sådan en pukkel gær……
  Når det er sagt, var der også aspekter med, som jeg ikke har overvejet før i form af hjemlig produktion. For selvom vi gerne vil være globale og ha’ adgang til andres varer, giver det jo også mening af bibeholde en vis selvforsyning og ikke være afhængige af leverancer fra langtbortistan. Hverken af madvarer eller af medicin.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Mat i krissituation
  • Rotaryklubb: Rotary E-Club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 8. Åsa Gilbertson säger:

  Väldigt bra tips, som ligger i tiden.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Mat i krissituation
  • Rotaryklubb: Rotary E-Club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 9. Gert Nilsson säger:

  Mat i krissituation
  Informativt och lärorikt. Självklara saker som man inte tänker uppå i vanliga fall. Viktigt att kunna förbereda sig.
  Gert Nilsson
  Ystad-S:t Petri Rotaryklubb

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Mat i krissituation
  • Rotaryklubb: Ystad-S:t Petri Rotaryklubb
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
  • Kaj Alvén säger:

   Bra information, vi är dåligt förberedda. Ligger i tiden

   Kommentar

   • Veckans föredrag: Mat i krissituation
   • Rotaryklubb: Smålandsstenar Rotaryklubb 13264
   • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
 10. Jan Jaldeland säger:

  Basic och bra tycker jag. Vi måste börja från början och gå tillbaka till naturen för att kunna gå framåt!

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Kris o katastrof
  • Rotaryklubb: Rotary e-club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *