Rotary e-club stödjer:

SOLVATTEN

2, 5 miljoner liv att rädda.

2 miljarder lever utan tillgång till säkert dricksvatten och elektricitet i eller nära hemmet. Dessa människor lever utanför infrastruktur-nätet och därför använder sig av kol och ved.

Uppfinnaren

PETRA WADSTRÖM

Den svenska innovatören Petra Wadströms ”solvattendunk” gör det möjligt att hämta, förvara och dessutom rena dricksvatten från mikroorganismer. Detta görs med hjälp av solenergi, alltså utan behov av elektricitet.

Solvatten – Så funkar det!

solvattendunken för användaren

Låt oss anta att du befinner dig på landsbygden i Indien och är osäker på om du kan dricka vattnet från den grunda brunnen. Gör så här: Fyll på vatten i solvattendunken. Den är av plast och rymmer 10 liter vatten. Vik upp dunken och lägg den i solen. Efter 3-5 timmar är vattnet renat från mikroorganismer och håller en temperatur av cirka 55 °C. Indikatorn på dunken visar nu ”grön gubbe” i stället för ”röd gubbe”. Nu kan du låta vattnet svalna och därefter dricka det. Risken för diarré och andra mikrobiella sjukdomar från vattnet är nu mycket låg

solvattendunken – teknik

Det förorenade vattnet hälls i en tvådelad plastbehållare. I ett första steg renas vattnet från partiklar och större organismer med hjälp av ett filter. Behållaren viks upp mot solen som en bok och behållarens ena sida består av transparent plast. Mikroorganismerna exponeras för den energirika UV-strålningen vilket förhindrar deras tillväxt. Samtidigt omvandlas UV-strålningen till långvågig värmestrålning, vilket resulterar i att temperaturen i dunken stiger. Vattnet börjar dessutom cirkulera vilket gör att mikroorganismerna i ännu högre utsträckning exponeras för UV-strålningen. Effekten blir alltså att mikroorganismerna exponeras både för UV-ljus och förhöjd temperatur. Den kombinationen gillar de inte och resultatet blir att bakterierna oskadliggörs. Detta sker inom tre till fem timmar och vid 55 °C

Behovet styr anpassningen

Solvatten kan skalas upp och ner efter olika behov. Man kan exempelvis tänka sig att vattenrenaren kan användas i samband med naturkatastrofer eller vid expeditioner till otillgängliga platser utan tillgång till rent dricksvatten eller elektricitet.
 Solvatten har i tester visat sig fungera på de flesta platser i världen. Även på 3000 meters höjd i Nepal gav processen i dunken rent vatten inom loppet av 4-5 timmar, trots att vädret var regnigt och kallt med lågt insläpp av UV-ljus. Innovationen uppfyller WHO:s norm för ”safe water”, dvs <1 E-coli bakterie/100 ml vatten. Den vattenrenande förmågan har bland annat verifierats av IVL Svenska Miljöinstitutet. Uppfinningen belönades under 2008 med det prestigefyllda Skapapriset och stipendium från Stockholms stad och Lions.

Solvatten ”ger ringar på vattnet”

positiva Bieffekter

Minskad avverkning
Minskat vedbehov = minskad trädavverkning – mindre erosion, mer skugga och mer syre. (En solvattendunk minskar behovet av att fälla träd med 6-8 träd per år.)

Tid
Långa promenader för att hämta vatten kan ersättas med andra sysslor, ofta för kvinnor.

Minskad smittspridning
Sjukdomar som sprids med förorenat vatten minskar. Tex ögoninfektioner hos små barn.

Varmt Vatten

Ger en bättre hygien! Solvatten används på mödravårdskliniker och ögonkliniker där man tack vare rent vatten kunnat minska infektionsrisker eftersom man lättare kan tvätta rent med varmt vatten!

Säkert vatten för en familj i 7-10 år

Förbättrad hälsa för 5-6 personer

Halverar hushållets kostnader (670$)

Minskad vedförbränning
med ungefär 74 träd

Sparar 3-4 timmar/dag/familj

Renar mer än 42.000 liter vatten

Vi är inte ensamma!

andra som stödjer solvatten

Axfood
Greencarrier
Folkpool
Rikstvätt
HH Majestät Drottning Silvias stiftelse
Apoteket
Returpack
HSB
Kairos FUTURE
Löfbergs
Plan International
WWF
UNICEF

Vecka 12 – Vi ”vilar” från Corona ett tag, och fokuserar på rent vatten!

mars 15, 2020

Världsvattendagen söndag 22 mars – ”Everyone has a role to play”. PS 1. Längst ner hittar du ett BONUS-föredrag om effektiv handtvätt, missa inte det! PS 2. LÄS Guvenörsbrev med info om inställda möten och tips till medlemmar och klubbar PS 3. Glöm inte att göra de fyra punkterna nedan… Läs mer