Vecka 12: Rotary Provides Water, Sanitation and Hygiene

Hej Rotarianer

Vi har två stora, kommande event på gång, först Världsvattendagen den 22 mars och den 27  mars får vi besök av Guvernör Hans Christian Öster. Jag hoppas att så många som möjligt har möjlighet att delta på vårt 27:e möte, som jag ser fram emot med stor förtjusning.

Jag vill också passa på att säga stort grattis till vår medlem Pernille Belter som gissade rätt på förra veckans gissningsgåta. Visst föreställde bilden en sko- och stövelskrapare och som tack för rätt svar så skänkte jag 5 st vattenflaskor i Pernilles namn. Det är väldigt smidigt att köpa ett vattencertifikat i vår webshop och certifikatet är en riktigt bra gåva om man till exempel gör ett gästbesök hos någon klubb.

Månadsbrev från guvernören

Mars månadsbrev hittar du här.

Långväga hälsning

Under förra veckan fick vår facebooksida ett besök av en australiensk Rotaryklubb, Rotary Club of Beecrof. Under sitt Rotarymöte tog de upp en skål för oss  och de filmade det hela. Här är klippet.

MATCHEN: Flaskvatten vs kranvatten

 • Flaskvatten kostar minst 250 gånger mer än kranvatten. Det betyder att du kan dricka minst 250 liter kranvatten för samma pris som du köper en liter vatten på flaska. (Dock bidrar Rotarys virtuella vattenflaskor till gott, så dessa skall du inte dra dig för att köpa)
 • Genomsnittspriset för en liter kranvatten i Sverige är cirka 4 öre.
 • Att välja kranvatten är att göra miljön en stor tjänst eftersom kranvattnet alltid är lokalproducerat och distribueras i ledningar vilket är väldigt energisnålt. Dessutom kräver flaskvatten en förpackning, normalt i form av miljöbelastande plast.
 • Flaskvatten transporteras med båt, bil, flyg eller tåg. Transporten av 1 liter förpackat vatten ger upphov till mer än tusen gånger större koldioxidutsläpp än samma mängd kranvatten.
 • Du kan alltid vara säker på att kranvattnet är färskt. När det gäller flaskvatten däremot kan det både ha transporterats länge och blivit stående i affären under lång tid innan du konsumerar det.
 • Kranvatten är vårt mest kontrollerade livsmedel. Kvaliteten är hög och uppfyller Livsmedelsverket krav.

Läs mer här

 

Vad skall du göra på världsvattendagen på fredag?

Eftersom klubben har vatten varmt om hjärtat så är världsvattendagen lite av vår nationaldag och den skall firas och manifesteras av så många medlemmar som möjligt hoppas vi. Vad kan man då göra som medlem? Här följer några tips.

 • Fira med att köpa några extra vattenflaskor (enkelt) Här eller Swisha ditt bidrag till 123 032 09 03
 • Köp några gåvocertifikat i webbshop och ge bort (generöst och upplysande)
 • Skåla en extra gång på fredag med goda vänner (i vatten) och berätta något du vet om vatten. (kunskapsspridande)
 • Posta en kort video på dig själv när du skålar i vatten på din facebooksida eller instagram. (Med länk till vår sajt och uppmuntran till dina vänner att skänka en vattenflaska såklart.) (engagerande)
 • Kommentera efter videon med fler tips hur vi kan manifestera världsvatten dagen

Veckans föredrag

Veckans föredrag går naturligtvis i vattnets tecken. Och med det önskar jag alla en skön vecka.

 

Åsa Gilbertson

Vecka 11: Vatten som en självklarhet

Hej Rotarianer

Jag var i vackra Bryssel förra helgen och där kan vi onekligen prata om vatten, då det i princip regnade konstant från det vi anlände till vi kom hem. Men, som man säger, det finns inget dåligt väder utan bara dåliga kläder. Vi kan konstatera att Bryssel är vackert och tycker man om gamla art deco byggnader så är Bryssel ett paradis. Vi fick se och uppleva så mycket, inte minst tack vare Brussel Greeters, som är en organisation jag verkligen vill rekommendera. Varje stad med självaktning har “greeters” och det är en fantastisk möjlighet att få lära känna ett land.

Tillsammans med – i detta fall Brussel Greeters – fick vi uppleva en helt unik upplevelse där man kombinerar belgisk gemensamhet och mångfalden i Bryssels olika stadsdelar. Tillsammans med entusiastisk, vänlig lokalbefolkning ges man möjlighet att upptäcka de bästa ställena där man kan njuta av till exempel belgisk öl, choklad och anekdoter och charmiga berättelser om Bryssel. Och det är helt kostnadsfritt.  Jag skickade in en anmälan där jag beskrev vilka intressen vi hade (byggnader, kultur, historia) och ett par dagar innan ankomst fick jag ett mail från vår vänliga guide Alexandros som sedan mötte upp oss och gav oss en fantastisk rundvandring av sitt Bryssel.

Under rundvandringen så såg vi att flera hus var utrustade med en sådan här lucka. Vet du var det är för lucka? Om du är den första som gissar rätt, så skänker jag fem vattenflaskor i ditt namn under Världsvattendagen den 22 mars. För att vara med – besök vårt veckoföredrag och lämna ditt svar i kommentarsfältet.

Världsvattendagen 22 mars närmar sig

Lite intressant fakta om vatten

 • I dag finns över 768 miljoner människo,r som lever utan en säker vattenförsörjning nära hemmet
 • 80% av avloppsvattnet åker tillbaka till ekosystemet, utan behandling eller återanvändning
 • 8 miljarder människor använder en källa för dricksvatten- där vattnet är förorenat med avföring
 • År 2050 kommer minst en av fyra personer sannolikt att bo i ett land, som drabbas av kronisk eller återkommande brist på sötvatten
 • Endast en procent av världens vatten kan användas som dricksvatten.Källa.

Eller som Loren Eiseley säger: “If there is magic on this planet, it is contained in water.”

Så, hur kan du göra för att vara med och bidra till en bättre värld: Jo, dela vår speciellt framtagna logotyp och länka den till vår landningssida.

 

 

 

Köp ett par extra vattenflaskor under mars månad.

Veckans film

Veckans film är en inspiration inför kommande Världsvattendag.

Och med det önskar jag alla en skön vecka

Åsa Gilbertson, President

Vecka 10 – Vatten har minne

Hej alla

Vi har äntligen fått glada besked angående kraschen av Club Admin – IT-experterna är optimistiska! Trots tidigare farhågor om att vi kommer förlora all information, ser det faktiskt ut som att det kommer fungera att återställa all data utan någon som helst förlust. Hurra!

Därmed ligger det på mig som klubbens sekreterare att samla ihop alla oregistrerade besök och förse er med närvaropinnar för besök av senaste veckors onlineföredrag. Vi kan dra en lättnadens suck och hoppas att allt, kopplat till kraschen nu återställs och kan börja användas precis som förut inom den närmaste veckan.

Vatten i fokus

Min plan med veckobrevet låg i linje med styrelsens tankar från senaste mötet om att e-klubben skulle kunna bli en kunskapsbank om vatten. Alltså, att inte bara fokusera på vatten i andra länder utan att vi även lägger fokus på det nationella planet. Vi lever i ett kretslopp – vattnet är livsnödvändigt och angår oss alla. Även i Sverige har vi fått en del bakslag med vattenbrist, föroreningar och skadliga provskjutningar i en av våra största sjöar. Det kan vara en god idé att ge vårt livsnödvändiga vatten extra belysning ur olika perspektiv. Ni hänger väl på?!

Jag hade för avsikt att delta på ett Rotaryarrangerat seminarium i Linköping på onsdagen med tema vatten för att sedan dela det med er andra. Men när det blev inställt gjorde jag istället en internetsökning på ”svenskt vatten” för att se vad som finns tillhands i Sverige. Jag gjorde detta test:

http://www.svensktvatten.se/fakta-om-vatten/vattenskolan/vattenskolan-start/vattnets-vag/

och insåg att jag inte fick alla rätt, vilket bevisar att jag har en del kvar att lära.

Med detta vill jag passa på att be er alla om hjälp med att skriva eller samla bra, användbar fakta och innehåll som kan hjälpa Rotary e-club 2410 att bli en välbesökt ”kunskapsbank” att räkna med på temat: Vatten.

Veckans föredrag

Veckans föredrag viger jag åt vattnets mästare; Masaru Emoto, som har gjort ganska starka intryck på mig med sina vattenexperiment. Eftersom vi alla till största delen består av vatten, är det än mer viktigt hur vi programmerar oss själva – med vilka budskap fyller du dig om dagarna?:
Du hittar föredraget här

Filmen är ganska kort, men du kan själv söka mer kunskap i ämnet och dela med oss andra.

Vatten har minne

Även i denna artikel finns en kort video, som belyser varför vi med respekt bör hantera och värna om vårt vatten inpå minsta cellnivå: 
https://epochtimes.se/Har-vatten-minne-och-kan-spegla-tankar-587990

Välkommen med dina bidrag till våra olika vattenprojekt. Stort tack för att just du finns bland oss och bidrar till att förbättra vår värld!

Önskar alla en härlig vecka!

Veronica Örfelth, sekreterare för Rotary e-klubb 2410.

Vecka 9: Doing good. Providing Clean Water

Hej Rotaryvänner.

Ännu en helg har passerat och vi hann med en härlig skogspromenad vid Svaneholms Slott. Temperaturen har legat på strax över 10 grader och vårblommorna tittar upp, men det är lite bedrägligt då vi är väl medvetna om att ett snöoväder kan dra in och ställa till med besvärligt underlag. Men under tiden så njuter vi och hoppas att våren har kommit till Skåne.

Rotary Doctors låter hälsa att nästa resa för att se Rotary Doctors verksamhet i Kenya blir i september. Ankomst till Kisumu den 22 september och avfärd därifrån den 29 september. Under den veckan kommer de som följer med att få se hälsoundervisning i skolor, vatten och latrinprojekt, utbildning av hälsovolontärer, jeeplinjekliniker med patienter, ett litet sjukhus och dispensär och träffa kenyanska volontärer, personal och Rotarymedlemmar. Tre resor har redan anordnats, och deltagarna har tyckte att det varit intressant att se verksamheten, men också att lära känna andra Rotarymedlemmar i Sverige. Det finns 14 platser, så anmäla er direkt på info@rotarydoctors.se.

Rotarynål

Brukar du ha på dig din Rotarynål eller använder du den endast när du deltar på Rotarymöten? Här är en mycket intressant artikel där författaren förklarar varför man alltid ska bära sin Rotarynål.

Samtidigt vill jag tipsa om att du kan beställa din Rotarynål eller namnbricka i den här webshopen.

27:e möte

Det blir inget 27:e möte i februari men jag vill slå ett slag för vårt kommande 27:e möte, den 27 mars, då vi får besök av distrikt 2410s Guvernör Hans Christian Öster. Skriv in det i din kalender redan nu.

Veckans föredrag

Då det snart är Världsvattendagen så blir det en film om vatten – Doing Good: Providing Clean Water. Jag beklagar att den inte är textad på svenska men jag hoppas det går bra ändå.

Du hittar föredraget här

Och med det önskar jag alla en skön vecka

Åsa Gilbertson, president Rotary E-Club 2410

 

Vecka 8: Make an Impact on Clean Water & Sanitation

Hej Rotarianer!

Om 32 dagar infaller Världsvattendagen och jag hoppas att du som medlem hos Rotary E-Club – under en månads tid – tar tillfället i akt att besöka och titta på veckans föredragsfilm samt köpa en eller flera vattenflaskor.

Handen på hjärtat – är det inte så att varje dag är ”World Water Day”? Det är oerhört skrämmande att så många som 3.000 barn dör dagligen av diarrésjukdomar.Sjukdomar som orsakas av dåligt vatten – så visst är det viktigt att vi gör varje dag till en Världsvattendag.

För 24 USD kan en person få tillgång till rent vatten och målet är att år 2030, ska alla ha tillgång till rent vatten och bra sanitära förhållanden.

Och med det hälsar jag er välkomna till veckans föredrag – som heter Make an Impact on Clean Water & Sanitation.

En eller FLERA vattenflaskor kan antingen betalas via PayPal eller Swisha på 123 032 09 03
All information finns längst ned på vår hemsida – i den högra rutan.

Vecka 7: Rotary Convention i Hamburg

Rotary är unikt! Ett kvalitetssäkrat yrkesnätverk med 1,2 miljoner medlemmar. Människor som världen över har det gemensamma att vi vill nätverka och vi vill göra skillnad på både globalt och lokalt. Just hemkommen från distriktskonferens i Indien så är jag extra stolt över att vara Rotarian. Jag och min man Mikael togs väl emot och fick både besöka lokala rotarianers hem, vara med på deras konferens, i Bengalore distrikt 3190, och besöka deras fantastiska projekt. Projekt som är allt ifrån sjukhus, hospis, skolor, barnhem och ålderdomshem.

Och det är bara att erkänna att den lille killen på barnhemmet som ville få sitt foto tillsammans med mig – stal så klart en bit av mitt hjärta och det kändes varmt i hjärtat att se att den 103 årliga kvinna på ålderdomshemmet njöt av att få vara i fotocentrum en stund. Våra indiska rotarianer är väldigt skickliga på att driva hållbara projekt. De bygger dem steg för steg och lägger ner både energi, kompetens och pengar för att få det att fungera. Har du möjlighet, besök Rotary klubbar världen över! Det ger så mycket kontakter och vänskap.  Det är enkelt att hitta lokala klubbar på www.rotary.org eller i appen clublocator.

Rotary Convention i Hamburg

1-5 juni 2019 är det Rotary Convention in på våra knutar, nämligen i Hamburg.  Convention ger dig ytterligare möjligheter att möta rotarianer från hela världen för att nätverka och ha kul tillsammans och lyssna på fantastiska föreläsare och se ett smörgåsbord av alla projekt som drivs världen över.

Som veckans föredrag kan du se en kort film om convention i Hamburg. Hoppas vi ses där!

Ha en härlig vecka!

Charlotte Ahlberg

Kassör Rotary E-Club

PS. Kom ihåg att betala vårens medlemsavgift senast den 18 januari 2019. DS

Vecka 6: IT-säkerhet och Rotary International om 2019/2020

Hej Rotarianer
Idag är det Björn Elenfors, styrelsens IT-samordnare som sitter vid tangenterna.
Som ni säkert insett är IT något som är extra mycket i fokus idag, när IT-attackerna händer nästan varje dag.  För ett tag sen var det vår klubb-site som drabbades, nyligen drabbades rotary.se som drivs av de svenska rotarydistriktens samrådsorganisation och många många andra webbplatser och teknikplattformar har drabbats.  Tillochmed i grunden säkra metoder som BankID har används i bedrägerier genom att lura folk att läsa upp sina koder.
Jag vill därför ta chansen att uppmana er att tänka genom er egen säkerhet i IT-vardagen. Tre snabba tips:
– Där så är möjligt, använd tvåfaktorautenticering.  Ni bör absolut slå på detta minst på den mailadress som du använder för att registrera dig på olika siter, speciellt om det är en webbaserad mail som t.ex. gmail eller hotmail.com – även Facebook är bra att skydda på detta vis.
– Använd olika lösenord på alla siter, åtminstone alla siter där du har personlig eller känslig information.  Om det känns jobbigt att komma ihåg alla så finns det verktyg som Lastpass och Keepass som hjälper dig komma ihåg och tillochmed att skapa säkra lösenord.
– Håll dina system uppdaterade. Se till att datorn och telefonen och alla appar har automatisk uppdatering påslaget, så du inte drabbas av att en hacker kommer åt äldre versioner med kända problem.
Länkar:
Var försikiga därute på nätet!

Utrota Polio

Att utrota Polio är som ni säkert vet en prioritet för Rotary.  Den som vill veta mer kan läsa en intressant artikel på Rotarys internationella webbsite om en kvinna som är i frontlinjen för denna kamp.

Veckans föredrag

Veckans föredrag är också fullt av Rotariana, där nästa president för vårt samarbetsorgan Rotary international pratar om temat för ”sitt” verksamhetsår 2019-2020

Hälsningar

Björn Elenfors

Vecka 5: Innovation och flexibilitet

Hej Rotarianer

Vi är redan inne i slutet av januari och redan nu börjar vi märka att det blir lite ljusare framåt eftermiddagen. Det är rent ljuvligt och det är bara att konstatera att jag inte är en vintermänniska, trots att jag är född och uppvuxen i Norrland. På jobbet har vi börjat planera sommarsemester för det gäller ju att jämka ihop så alla parter är nöjda. Ledighet och resor får mig osökt att komma in på måndagens 27:e möte, då Agneta Westerdahl, kontaktperson för RFE (Rotary Friendship Exchange) inom Distrikt 2410, besöker oss för att berätta vad RFE står för, erfarenheter från olika utbyten, hur vi arbetar konkret inom RFE och om aktuella utbyten 2019-2020. Agneta Westerdahl tillhör Louis de Geer Rotaryklubb i Norrköping och sitter som RFE-ansvarig i Distriktsstyrelsen-2410.

Mötet startar kl 20 och länk dit är https://zoom.us/j/338163174

45% kvinnliga presidenter

Visste ni att distrikt 2410 är nr 1 i Sverige på kvinnliga presidenter? Och när jag avgår i sommar tar nästa kvinnliga president över Rotary E-Club 2410 och det gör mig så stolt över vår Rotaryklubb.

Bild från Facebook – Rotary District 2410 Sweden

Närvaroregistrering

På grund av allvarliga tekniska problem ligger Clubadmin nere. Det beräknas ta flera dagar att åtgärda felet och det betyder också att vi inte kan registrera någon närvaro. Så fort som det öppnar upp igen lovar vi att registrera besöksnärvaro.

Lite information om polio

Under 2018 rapporterades 31 fall av polio i Afghanistan och Pakistan och inga nya fall har registrerats under 2019, vilket är en bra start på året.

Veckans föredrag

Veckans föredrag är lite längre än vad det brukar vara men John Hewko berättar inspirerat om tre vägar till medlemstillväxt i Rotary. ”Genom innovation i befintliga klubbar, genom att skapa nya klubbar, och genom att införliva Rotaract medlemmar som extraordinära partners och resurser som de är.”

Hälsningar

Åsa Gilbertson, president

 

Vecka 4: Asking dumb questions och rapport från ett projekt

Hej Rotarianer

Det har snöat otroliga mängder i Skåne idag men nu framåt kvällen så börjar det regna. Precis som en skånsk vinter brukar vara, med andra ord. Det gäller dock att ta det lugnt i trafiken då temperaturen smyger nedåt framåt kvällskvisten eller tidigt på morgonen.

Rotary E-Club bidrar till ett projekt i Indien

Alma och Maja, döttrar till Frederic och Marie Ganessane (båda föräldrarna är medlemmar i Rotary E-Club 2410) gör sin praktik på en katolsk skola i Pondicherry i början av 2019.

Skolan har inga brandskydd, trots att staten kräver ett brandskyddssystem med vatten och andra vattensläckningsmetoder som minsta krav. Som ett led i vårt arbete bidrar Rotary E-Club 2410 till 1/3 av kostnaden och resten av projektet finansieras av Rotarianer privat.

Skolan ligger i en gammal katolsk kyrka som byggdes av fransmännen under 1800-talet. I byn, strax utanför Pondicherry, har det alltid bott både kristna och hinduer från olika kast i fred och de har hållit fast vid sin tradition med respekt för varandra. Pondicherry har vuxit och många affärsverksamheter har etablerat sig under de senaste 15 åren på gott och ont. De fattiga har blivit mycket fattigare och därför är en lyckad skolgång för barn från fattiga familjer avgörande för deras framtid.
Idag har skolan ca 200 barn, varav ca 100 är föräldralösa barn. Skolan har ett hem för dessa barn bredvid skolan som också styrs av de katolska nunnorna. Delstaten Pondicherry ger ett bidrag men det är långt ifrån vad det kostar att styra skolan och uppehåll för dessa barn.

Alma och Majas praktik varar 23/1 till 30/4. Båda flickorna har planer på att börja på lärarprogrammet nästa höst och syftet med praktiken är att få en första erfarenheten som resurslärare på skolan, samt att lära sig tamil. Familjen är ense om att det är ett utmärkt tillfälle för flickorna att leva med andra levnadsvillkor än det de har i Sverige och att det är bra att delta i arbete som kan gynna de mest socialt utsatta barnen i Indien.

Vi ser fram emot att följa Alma och Majas praktik och fler rapporter kommer framöver.

Inkommande president Veronica rapporterar från RLI-utbildning

Förra helgen deltog jag på en Rotary Leadership Institute (RLI) utbildning i Linköping. Alla rotaryaner har möjlighet att gå den (förmodligen närmare sin egen ort), och den kan rekommenderas varmt. Särskilt för oss e-klubbare som inte ofta träffas i fysiska möten ger den ett lyft. Det är en kurs på tre tillfällen. Jag missade den första träffen, men har gått steg 2 och 3 och kan ta igen den första vid ett senare tillfälle. Det viktigaste jag tar med mig därifrån är närvaron av de andra deltagarna, samtalen och tankeprocessen av hur jag kan förbättra mitt eget ledarskap.

En annan sak jag reflekterat över när jag väl hemma studerat vissa Rotary-hemsidor är något som ni andra säkert redan vet, men jag hade inte tidigare upptäckt att det finns en sådan enorm uppsjö att lära och hämta in om Rotary enbart via nätet, därför tänkte jag passa på att uppmuntra er att också lägga tid på att utforska mer i den till synes osinbara källan som rotaryaner byggt upp under lång tid före oss och som ständigt utvecklas vidare. Det är verkligen en värld av kunskap och intressesfärer. Det finns kurser, diskussionsgrupper och projektideér som ännu inte startats upp och möjlighet att komma med egna för andra att inspireras till.

Åtminstone kan jag säga att jag bara har upptäckt en liten del av den totala Rotary-skatten och Rotary-världen. Här kanske du till exempel kan hitta någon som har samma intresse som du: www.rotary.org/fellowships

Veckans föredrag

Veckans föredrag är faktiskt en repris men jag tycker den är så pass bra att den är värd att ses igen. Tim Ferris pratar om att det är smart att ställa dumma frågor.

Och med det önskar jag alla en trevlig vecka

Åsa Gilbertson, president

Vecka 3: Best-Self Activation

Hej Rotarianer

Vi har varit på en liten utflykt i dag. Först blev det en tur upp till Mörrum, i vackra Blekinge, där vi tittade på en stuga och sedan åkte vi ned till Rydsgård (strax utanför Ystad) för att titta på en bostadsrätt till dottern, innan vi landade hemma i Hjärup, där vi lagade japanskt till middag. En helt vanlig söndag, med andra ord.

I veckan som gick så var jag på en cirkusföreställning, Malmö Vintercirkus, och det är något visst med doften av sågspån och popcorn som onekligen väcker en massa barndomsminnen till liv. Vi bjöds på en sprudlande föreställning med många glada skratt och en viss förfäran när man insåg att det inte fanns några säkerhetslinor – men vilken föreställning. Vi gick dock därifrån med förmaningen  – don’t try this at home.

 

Kommande 27:e möte

Måndagen den 28 januari kl 20.00 gästas vi av Agneta Westerdah, som kommer att berätta om Rotary Friendship Exchange. Det är ett internationellt utbytesprogram för Rotarymedlemmar och ett program där jag har velat lära mig mer. Boka in datumet – och tiden. Jag tror det blir en mycket spännande föreläsning.

Programmet för februari månad är än så länge öppet men den 27 mars gästas vi av vår guvernör Hans Christian Öster. Även det kommer att bli en spännande föreläsning.

Har du förslag på kommande föreläsning, så får du gärna höra av dig till någon av oss i styrelsen. Våra 27:e möten är ett fantastiskt tillfälle att stifta bekantskap med andra medlemmar.

Veckans föredrag

Veckans föredrag är ett kort föredrag från London Business School om hur man kan aktivera det bästa i sig själv mer ofta.

Hälsningar

Åsa Gilbertson, president