Vecka 1 – 2021

Hej Rotaryvänner!

Nu när vi startat det nya året 2021 har vi som rotarianer målsättningen att tillsammans försöka göra världen lite bättre, eller hur? Den här veckans föredrag handlar om hur en mer rättvis värld startar med dig. Vill du ha en mer rättvis värld? Var en oväntad allierad! Se veckans föredrag, textat på svenska, här: https://www.ted.com/talks/nita_mosby_tyler_want_a_more_just_world_be_an_unlikely_ally?language=sv

Glädjande nog har flera av er medlemmar hörsammat min förfrågan om förslag på föredrag, både veckoföredrag och föredragshållare till våra månatliga möten. Stort tack för det! Självklart tar vi emot fler förslag, så fortsätt att höra av er.

Enklast når du oss på följande mailadress: e-club-2410@rotary.se

 

I vår serie med presentation av klubbens styrelse har nu turen kommit till Immidiate Past President Veronica Öhrfelth.

I grunden är jag snickare och byggnadsvårdsmålare och har haft eget företag sedan 2011. I dagarna startar jag en ny verksamhet där skönhet, hälsa och välmående står i fokus… till exempel har högkvalitativa blomster -och örtbaserade eteriska oljor en enastående effekt på både kroppslig balans och psyke. Vi erbjuder detoxande fotbad, solljusterapi och massagefåtölj som ett energigivande paket. Dessutom kom jag över rena ”mirakelmaskinen” som fettreducerar och stramar åt huden där man inte känner sig bekväm med sig själv. På fritiden utövar jag en ideell och mycket effektiv, genomfin qigongmetod – den är helt kostnadsfri, har fem enkla övningsrörelser (inklusive meditation) och har som huvudprincip att odla fram sitt sanna jag, vara sann, godhjärtad och tolerant mot sig själv och andra. Jag har praktiserat Falun Dafa sedan 1999. Mycket givande för själ, hjärta och hälsa, tycker jag.

 

Från Dennis som håller i vårt Solvattenprojekt har det kommit ett filmtips som tyvärr är för långt för att vara ett veckoföredrag, men är väl värt att titta på. Är rent dricksvatten en självklarhet, eller? Har du tröttnat på Netflix, se filmen om Vättern, norra Europas största dricksvattenreservoir. ”Vättern under ytan” https://youtu.be/68RUEA67dtw

 

Här är senaste uppdateringen som visar nuläget i arbetet med utrotning av det vilda polioviruset. Trots rådande pandemi och de problem den medfört går det totalt sett åt rätt håll.

Till sist, glöm inte januari månads möte den 27 januari kl 19.00, vi ses då!

Hälsningar

Ulf Andersson

President E-Club 2410

V52 – 2020

zoom

Hej Rotaryvänner!

Här är 2020 års sista veckobrev och föredrag. Vi är alla medvetna om vad som drabbat oss under året och de negativa och hemska konsekvenser det medfört i samhället. En helt annan konsekvens som pandemin medfört är att det sätt som vi i E-club 2410 träffas på har blivit det nya normala. Förr fick jag ofta frågan, ”Träffas ni på nätet. Går det?” Nu genomför de flesta Rotaryklubbarna digitala möten, en del har hybridmöten där några få samlas samtidigt som andra sitter hemma vid datorn. Jag har även hört att någon klubb märkligt nog lagt verksamheten på is tills vidare. En av våra medlemmar, Björn Elenfors, har blivit kallad ”Zoomguru”, inte utan anledning. Björn har hållit undervisning i hur Zoom fungerar och hur man hanterar programmet. Björn har även hållit i det tekniska vid större Rotarymöten, även utanför vårt eget distrikt. Veckans föredrag handlar om Zooms historia och utveckling och är ett tips från Björn. Se veckans föredrag här:

Zoom company story: How Eric Yuan defeated Skype

Några rader om (havs)vatten: Närmare bestämt ett boktips. När du läst julklappsböckerna, leta på nätet efter: I hjärtat av havet författad av Nathaniel Philbrick. Jag citerar Wahlström & Widstrands presentation av boken. ” Valfångstfartyget ”Essex” undergång var en händelse lika mytisk under 1800-talet som Titanics i vår tid. Nathaniel Philbrick har utifrån en av de ruggigaste händelserna i sjöfartens historia skrivit en förstklassisk berättelse, rik på detaljer om ämnen som navigation efter himlakropparna, valarnas liv och kannibalismens historia. Sommaren 1820 lämnar fartyget ”Essex” sin hemmahamn Nantucket för en sedvanlig valfångstresa. 15 månader senare, i södra Stilla havet, rammas skeppet av en kaskelot och sjunker. Besättningen beslutar sig för att med sina tre små fångstbåtar sätta kurs mot Sydamerika, 3000 km bort.”

 

Angående hemsidan Hallå, vi söker fortfarande dig som vill vara med och utveckla e-klubbens hemsida (vår framtid)! Vi har för avsikt att starta en översyn och förbättra den. Har du idéer om navigering, innehåll och utseende. Kanske saknar du något? Vill du vara med och påverka?

Angående föredrag och föreläsare Vem skulle du vilja se och lyssna på, både i de filmade veckoföredragen och ”live” på månadsmöten. Har du förslag, mailadress: e-club-2410@rotary.se

Tills sist vill jag önska er, något som vi alla ser fram mot, ETT GOTT NYTT ÅR!

Hälsningar

Ulf Andersson

President E-Club 2410

Vecka 51

Coffe with polio experts

Hej alla Rotaryvänner!

Veckas föredrag är en purfärsk intervju med doktor Subair Wadood från WHO om poliovaccinerings-programmet och Covid-19. Dr Wadood har arbetat med utrotning av polio i mer än 15 år.

Veckans föredrag här: http://polioeradication.org/news-post/coffee-with-polio-experts-dr-zubair-wadood/

World Polio Day är visserligen passerad men det går alldeles utmärkt att i samband med julen skänka en slant till The Rotary Foundation (TRF). Väljer du att din gåva ska gå till kampen mot polio, skänker dessutom Bill & Melinda Gates Stiftelse det dubbla beloppet. Sätter du in 200:- SEK, disponerar TRF 600:- SEK. Jag vill påstå att TRF är en av världens bästa välgörenhetsstiftelser med jämförelsevis ytterst små administrationskostnader. Det är också enkelt att skänka en slant, gå in på ”myrotary.org”, (registrera dig om du inte redan gjort det.) Klicka på ”Sign in” och ”Donate”. Ännu enklare är att Swisha till E-Club 2410: Swish 123 126 63 52. Ange ”Polio” som meddelande.

Jag har i tidigare veckobrev nämnt att jag är medlem i ett Rotary Fellowship som heter BREW. Förkortningen står för Beers Rotarians Enjoy Worldwide, det är alltså en sammanslutning av Rotarianer som tycker om öl. Häromdagen surfade jag in på Sveriges Bryggeriers hemsida och fann en del information om vatten. Visste du till exempel att det grundvatten som du tappar ur kranen kanske föll som regn för cirka 30 år sedan. Eller att seden att ”dricka brunn” kom till Sverige i samband med 30-åriga kriget. Artikeln handlar till stor del om flaskvatten, men jag fann den intressant och delar gärna med mig. Läs den här: https://sverigesbryggerier.se/vara-drycker/vatten/

Rotarys fyrfrågeprov, vår etiska guide

Rotarys kärnvärden

-Är det sant?

Tjänande

-Är det rättvist mot alla som berörs?

Kamratskap

-Skapar det samförstånd och bättre kamratskap?

Mångfald

-Är det till fördel för alla berörda?

Integritet

Ledarskap

Hälsningar

Ulf Andersson

President E-club 2410

V 49 – 50

Rotary - Solvatten
Vi samarbetar förrent vatten och en hållbar framtid för alla

Hej Rotaryvänner!

E-club 2410 har profilerat sig som en ”vattenklubb” och vi driver vårt Solvattenprojekt, där vi köper Solvattendunkar och ser till att de distribueras till behövande.

Veckans föredrag handlar om Solvatten och Petra Wadström – Årets Miljöhjälte 2020. Se veckans föredrag här: Petra Wadström (Solvatten) är Årets miljöhjälte 2020

I augusti nominerades Solvattens uppfinnare och grundare Petra till Aftonbladets Svenska Hjältar. Vi har nu fått veta att hon vunnit kategorin årets miljöhjälte för sitt arbete att få ut Solvatten i världen!

Den första december blev det offentligt att Petra utsetts till Årets Miljöhjälte 2020. Prisutdelning blir det på Svenska hjältar-galan den 17 december. (Sänds på TV3). Läs mer om Solvatten och Petra här: https://www.aftonbladet.se/svenskahjaltar/a/kRv93A/petra-68-raddar-hundratusentals-liv–nu-prisas-hon

Vill du lämna ett bidrag till vårt Solvattenprojekt går det bra att Swisha till E-club 2410. Ange ”Solvatten”. Vårt Swishnummer är 123 126 63 52.

Kontakta oss om du vill veta mer eller engagera dig i vårt vattenprojekt (som även innehåller världsvattendagen den 22 mars).

Angående föredrag och föreläsare

Vem skulle du vilja se och lyssna på, både i de filmade veckoföredragen och ”live” på månadsmöten. Har du förslag, så hör av dig!

Enklast når du oss på följande mailadress: e-club-2410@rotary.se

Hälsningar

Ulf Andersson
President E-Club 2410

V 47- 48

Rotary Opens Opportunities

 

 

 

 

rinnande vattenkran

Hej alla Rotaryvänner!

SVERIGES BÄSTA KRANVATTEN 2020 är veckans föredrag som består av två klipp från Nyhetsmorgon i TV 4. I det första beskrivs upplägget av tävlingen, dessutom hyllas det svenska kranvattnet. En del jämförelser görs även med flaskvatten och man berör även kranvatten generellt i Europa.

Se klippet här: Sveriges bästa vatten.

I klipp nummer 2 beskrivs vilka egenskaper som varit avgörande för utfallet i tävlingen och naturligtvis presenteras vinnaren av SVERIGES BÄSTA KRANVATTEN 2020. Dessutom nämns några regionala vinnare.

Se vem som vann och varför https://www.youtube.com/watch?v=t-MAtWApiI8&list=WL&index=35

Vi har årsmöte den 26 november kl 19.00, jag hoppas vi ses då. Länk till årsmötet: https://zoom.us/j/98359050317?pwd=RDh6bXJTLzRmMmpqWi81aHdQTlIwQT09

Omedelbart efter årsmötesförhandlingarna håller Cristian Herrera, vår IT-ansvariga i styrelsen för E-Club 2410, ett föredrag med rubriken: Internetmarknadsföringens utveckling – Hur tekniken påverkat vårt konsumentbeteende. Cristian har arbetat runt internet sedan 2001 då han började sin bana som PHP utvecklare. Cristian åtnjöt som ende svensk positionen som ”Top Contributor” på Googles forum för webbansvariga från 2010 till oktober 2012, då den svenska delen lades ned. Cristians passion ligger i att gifta ihop den traditionella och digitala kommunikationen, då vi alla lever med en fot i vardera världen

E-club 2410 behöver växa i antal medlemmar. Här behöver vi alla hjälpa till och dra vårt strå till stacken. Handen på hjärtat; visst känner du väl någon som delar våra värderingar och som kan tänka sig ett medlemskap i Rotary som är fritt i tid och rum. Som medlem kan man fritt besöka andra Rotaryklubbar, både nationellt och internationellt.(Själv har jag besökt flera engelsktalande klubbar utanför Sveriges gränser och det har ofta varit intressant.) Vi har nu tagit fram visitkort som du kan använda i marknadsföringen av klubben. Sänd ett mail till: charlotte@comahlberg.se om du vill ha en liten bunt att dela med dig av. Enklaste sättet att sända in en medlemsansökan är att visa hemsidan och låta den presumtiva medlemmen fylla i kontaktformuläret, (där du anges som fadder,) som finns under rubriken ”Bli medlem” i menyn längst ned på hemsidan.

Ang vår hemsida

Hallå, vi söker dig som vill vara med och utveckla e-klubbens hemsida (vår framtid)! Vi har för avsikt att starta en översyn och förbättra den. Har du ideér om navigering, innehåll och utseende. Kanske saknar du något? Vill du vara med och påverka? Du måste inte vara kunnig på tekniken, även ett användarperspektiv fungerar. Du når oss på följande mailadress: e-club-2410@rotary.se

Hälsningar

Ulf Andersson

President E-Club 2410

V46

Hej, alla Rotaryvänner!

Veckans föredrag

Vi håller fortsatt fokus på vatten, veckans föredrag handlar om vad som händer i kroppen om vi inte dricker vatten eller om vi dricker för mycket… Se veckans föredrag här:

What would happen if you didn’t drink water? – Mia Nacamulli

TRF

The Rotary Foundation (TRF) är en icke vinstdrivande stiftelse med endast en medlem – Rotary International. Stiftelsens syfte är att främja världsförståelse, goodwill och fred genom att, -förbättra hälsa, -stödja utbildning, – lindra fattigdom. TRF bygger på frivilliga bidrag.

I TRF finns det bland annat den för oss så viktiga Årliga Fonden. Det är den som efter ansökan finansierar projekt. Bidrag till lokala projekt heter (District Grants) och till globala projekt (Global Grants). Det belopp som betalas in från ett distrikt under 1 år förvaltas av TRF under 3 år. Därefter kan 50 % av det inbetalda beloppet disponeras av distriktet som District Grants. Desto mer pengar som kommer in från distriktet till Årliga Fonden, desto mer lokala projekt kan genomföras om 3 år och vice versa.

Rotary International har satt ett mål för gåvor till Årliga Fonden och det är 100 US $ per klubbmedlem och år. Nedan ser du hur TRFs pengar användes Rotaryåret 2018/2019.

Månadsmötet i oktober blev succé. Vi hade nästan 300 föranmälda deltagare från nio olika länder. Antalet uppkopplingar på Zoommötet var dock lägre, men vi vet att fler Rotarianer samlats kring en uppkopplad dator och det finns de som tog del av mötet via storbilds-TV/storskärm. Under kvällen kom det in mellan sex- och sju- tusen kronor i donationer till vårt Solvattenprojekt. Tack ännu en gång till alla bidragsgivare!

Rent och säkert vatten till 80 personer – Tack för det e-cluben 

Rotary e-club har under 2019/2020 donerat pengar till Solvatten som gett 14 familjer med små barn tillgång till rent och säkert vatten i 7-10 år. Det är en liten insats som alla medlemmar kan och bör vara stolta över. Beth som är mor till 4 barn och försörjer sig som bonde säger:

”Jag är så glad och lättad över att vår familj fick en Solvatten! Barnen är friskare nu och dessutom har den gjort min vardag lättare”

Läs Beths familjs historia i bifogad rapport från vårt Solvattenprojekt i Tharaka regionen i Kenya här

Beth med Solvattendunken
Beth med Solvattendunken

Dennis O Krook som är projektledare i vår klubb för Solvatten kommenterar insatsen så här långt.

”Vårt mål under året var att hjälpa 100 familjer, det nådde vi inte första året, men vi ger inte upp och sätter upp det målet till innevarande verksamhetsår istället. Om varje medlem i klubben köper en eller två vattenflaskor i samband med veckoföredragen och våra andra aktiviteter runt världsvattendagen den 22 mars lyckas, kommer vi kunna säga med varmt hjärta till sommaren att vi skapat ett drägligare och hälsosammare liv för 500-600 personer. Kanske har vi även räddat några små barns liv med denna gemensamma insats.”

Glöm inte årsmötet den 26 november kl 19.00 – 20.00, jag hoppas vi ses då. Under december har vi inget bokat, men den 27 januari 2021 är det dags igen.

Ulf Andersson

President E-Club 2410

V44 – 45

Vattenglas med kran

Hej Rotaryvänner!

Veckobrevens numrering släpar ju faktisk en vecka i nuläget, så för att synka veckobreven med almanackan har denna veckas brev beteckningen 44/45.

Veckans föredrag

Veckans föredrag handlar om rent drickbart vatten. 71 % av jordens yta är täckt av vatten, av allt världens vatten finns 96,5% i haven. Resterande andel är alltså sött och drickbart, men av olika anledningar är mindre än 1 % tillgängligt för oss. Varför kan vi inte lösa världens vattenkris med havsvatten? Det är frågan som får sitt svar i filmen från CNBC. Vi får ta del av fantastisk teknik för avsaltning av havsvatten med dess fördelar och nackdelar. Se veckans föredrag här: https://www.youtube.com/watch?v=bfr82RB72U8

Oktober är nu slut och personligen kan jag summera månaden: distriktets årsmöte avklarat liksom första modulen av Rotary Leadership Institute, båten upptagen, potatislandet höstgrävt, gräsmattan krattad, rosorna planterade, fastighetsdeklarationen kollad och vinterdäcken är på. Nu kan snön komma – nääee usssccchhh!

Oktobers intressanta och inspirerande månadsmöte här i E-club 2410 är just avklarat med ett rekordstort antal deltagare. När planeringen av mötet startade trodde vi att det skulle bli ett nationellt event. RIP Holger Knaack behärskar dock inte svenska, så vi valde att genomföra mötet på engelska. Ryktet om världspresidentens klubbesök hos oss spreds snabbt ut i världen, utan någon riktad information till klubbar och distrikt utanför Sverige. 9 länder var representerade på mötet, utöver våra närmaste grannar hade vi med oss USA och Nigeria!

I och med detta har vi satt E-Club 2410, den svenska Rotaryklubben online, ordentligt på kartan. Vi har nu fått ett stort antal uppskattande kommentarer. Jag vill också passa på att här uttrycka min tacksamhet mot de som lagt tid och engagemang på planering och genomförande. Naturligtvis vill jag också rikta ett varmt tack till alla bidragsgivare i samband med mötet. När det gäller det ekonomiska utfallet måste jag återkomma. I skrivande stund har vi inte alla siffror på plats.

Glöm inte årsmötet den 26 november kl 19.00 – 20.00, jag hoppas vi ses då. Under december har vi inget bokat, men den 27 januari 2021 är det dags igen.

Ulf Andersson

President E-Club 2410

V43

Hej Rotaryvänner!

Det finns fortfarande möjlighet att anmäla sig till vårt månadsmöte den 27 oktober kl 19.00. Bjud in intresserade Rotaryvänner genom att vidarebefordra anmälningslänken! Anmäl dig här: https://www.rotaryeclub.se/join

(Länk till mötet skickas ut senare.)

 

Nästa månad har vi årsmöte i E-Club 2410. Det äger rum den 26 november kl 19.00.

 

Veckans föredrag

Veckans föredrag anknyter återigen till vatten, (inte drickbart men väl så viktigt för oss.) Här på ”hemmaplan” är Östersjön och hur den mår ett ofta återkommande ämne. Det här föredraget handlar om korallrevens och dess innevånares situation, med inriktning på Karibien, men vi läser larmrapporter också från andra håll.

Se veckans föredrag med svensk text här: https://www.ted.com/talks/ayana_elizabeth_johnson_a_love_story_for_the_coral_reef_crisis?language=sv

U-fonden

Nu är det tydligt, december och julen närmar sig. Butikerna har redan plockat fram julsaker i sina diskar och det första rejäla snöfallet har vi upplevt i de norra delarna av landet. Häromdagen kom också ett brev från U-fonden, Svenska Rotarianers Fond för internationellt utvecklingsarbete. U-fonden säljer bland annat julkort och julklappsadresser. Behållningen av försäljningen går till humanitära projekt, som stödjer utbildning i utvecklingsländer. Vill du beställa, gör det på: https://www.ufonden.se

The Rotary Foundation (TRF)

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: TRF är vår stiftelse och vår egen hjälporganisation. (Världens bästa hjälporganisation?!) TRF har under flera år fått högsta betyg av Charity Navigator som rankar välgörenhetsorganisationer (i USA). Nu när brev och TV-reklam, inför december, allt oftare handlar om att du ska skänka pengar till välgörande ändamål, kom ihåg TRF när du vill göra gott i världen.

Den 24 oktober är det World Polio Day, Internationella Poliodagen. Kom ihåg att för varje hundra kronor Du skänker i kampen mot polio, lägger Bill och Melinda Gates Stiftelse till tvåhundra kronor.

Ge ditt bidrag under oktober månad till kampen för att utrota polion genom att antingen Swisha till E-Club 2410. Swish 123 126 6352. Eller betala till klubbens BankGiro 882-8295. Skriv ”End Polio Now” på betalningen.

 

Polio rotary Delete

Med Rotaryhälsningar

Ulf Andersson

President E-Club 2410

V42 – Bill Gates och Polio

Hej Rotaryvänner!

Rotary bildades i Chicago 1905 av Paul Harris. Nu, 115 år senare, är E-Cluben en av mer än 32.000 klubbar. Tillsammans är vi 1,2 miljoner medlemmar i 200 länder. Vi förenas alla i Rotarys kärnvärden och Rotary Internationals motto ”Service Above Self” tillsammans med The Rotary Foundations motto ”Doing Good in the World”. Vår absolut viktigaste uppgift nu är att slutföra kampen mot polion. Tidigare i år förklarades Afrika poliofritt och nu återstår 2 länder, Afghanistan och Pakistan.

Skador av Polio

    • 19 miljoner människor går idag obehindrat, utan vaccinering hade de varit förlamade.
    • Sedan 1988 har 3 miljarder barn fått oralt poliovaccin.
    • Under 2019 vaccinerades mer än 430 miljoner barn i mer än 40 länder. 1.2 miljarder doser av oralt poliovaccin gick åt.

  • Det har nu gått 4 år utan ett fall av vilt poliovirus utanför Pakistan och Afghanistan.

  • Genom PolioPlus har Rotary arbetat med vaccinationer även mot andra sjukdomar. Även i bekämpning av Ebola och Covid-19 har Rotary varit aktivt.

Läs mer här om kampen mot polio: https://www.endpolio.org/rotary-and-the-fight-against-polio

Den 24 oktober är det World Polio Day, Internationella Poliodagen. Kom ihåg att för varje hundra kronor Du skänker i kampen mot polio, lägger Bill och Melinda Gates Stiftelse till tvåhundra kronor.

Ge ditt bidrag till kampen för att utrota polion genom att Swisha till E-Club 2410. Swish 123 126 6352. Skriv ”End Polio Now” på betalningen.

Veckans föredrag är en intervju med Bill Gates. Den kanske är något lång, men du kan hoppa fram 10 minuter i den och bland annat höra varför Bill Gates valt att samarbeta med just Rotary.

Se veckans föredrag här: Varför Bill gates allierar sig med Rotary i kampen mot Polio

Månadsmötet 27 oktober kl 19.00

Har du inte anmält dig, gör det nu. Missa inte chansen att se och höra Rotary Internationals President Holger Knaack som är gästtalare på mötet. Bjud in intresserade vänner genom att vidarebefordra anmälningslänken! Anmäl dig här: https://www.rotaryeclub.se/join

(Länk till mötet skickas ut senare.)

Rotarys fyrfrågeprov, vår etiska guide tål att upprepas. Med handen på hjärtat, hur ofta ställer vi oss dessa frågor?

– Är det sant?
– Är det rättvist mot alla som berörs?
– Skapar det samförstånd och bättre kamratskap?
– Är det till fördel för alla berörda?

Med Rotaryhälsningar

Ulf Andersson
President E-Club 2410

V41

Hej Rotaryvänner!

Veckans föredrag har jag fått tips om från vår medlem Arne Thorfinn: ”Vad Rotarianer bör känna till om kärnvapen och vad Rotary kan göra”. Arne är kontaktperson i Sverige för två Rotarynätverk som har som uppgift att lyfta fram problemet med jordens farligaste massförstörelsevapen: Rotarians4Nuclear Ban respektive Rotary Action Group for Peace: Nuke Free World. Fred är som vi väl alla känner till ett av Rotarys fokusområden. Föredraget framfördes vid Rotary Internationals Fredsmöte i januari 2020 av rotarianen och läkaren Ira Helfand. Hans engagemang, tillsammans med många andra har lett till Nobels Fredspris vid två tillfällen, 1985 och 2017. När han en gång skulle hålla tal på en Röda Kors konferens presenterades han med följande ord: ”Doctor Helfand is the quitest, scariest person on the planet”. I första delen beskrivs två olika krigsscenarier där kärnvapen används, med effekter på människor och klimat, ett litet regionalt krig och ett större. Sista delen av föredraget handlar om vad vi i Rotary kan göra ur ett humanitärt perspektiv.
Här är länken till veckans föredrag: Dr. Ira Helfand at Rotary World Peace Conference 1-18-20
Månadsmötet 27 oktober kl 19.00

 

Har du inte anmält dig, gör det nu. Missa inte chansen att se och höra Rotary Internationals President Holger Knaack som är gästtalare på mötet.
Anmäl dig här: https://www.rotaryeclub.se/join
(Länk till mötet skickas ut senare.)

 

 

 

 

 

Angående årsmötet i distrikt 2410
Anmälningstiden är förlängd till den 11 oktober. Alla är välkomna! Söndagen den 18 oktober 2020 klockan 10.00 via Zoom. Anmälan till årsmötet sker via ClubAdmin. Är du intresserad av distriktets verksamhetsberättelse samt resultat- och balansräkning för rotaryåret 2019-2020, kontakta mig.

Council on Resolutions (CoR) 2020 och Lagrådet 2022
CoR möts årligen online och behandlar förslag med rekommendationer till Rotary Internationals styrelse att ta upp för övervägande. Alla Rotarianer kan läsa förslagen och se resultat av omröstningen, men endast Lagrådsrepresentanterna kan rösta. Se förslagen här: https://my.rotary.org/cor/vote Lagrådet är Rotarys högsta lagstiftande organ. Det består av en delegat från varje distrikt och tar ställning till behov av ändringar i grundlagsdokumenten. Sista dag att lämna förslag till Lagrådet 2022 är den 31 december 2020. Observera, det är klubben som ska lämna förslaget. Förslag på ändringar och tillägg ska därför vara styrelsen tillhanda senast 30 november.

Rotarys fyrfrågeprov är en etisk guide för oss rotarianer. Avsikten är att vi ska ställa oss dessa fyra frågor så snart vi är tveksamma om vi ska säga eller göra något:
– Är det sant?
– Är det rättvist mot alla som berörs?
– Skapar det samförstånd och bättre kamratskap?
– Är det till fördel för alla berörda?

The Rotary Foundation (TRF)
TRF är Rotarys stiftelse och vår egen hjälporganisation. (Världens bästa hjälporganisation?!) Tyvärr glömmer vi alla bort TRF ibland… Nu börjar vi så sakta närma oss den tid på året när tiggarbreven och tv-reklamen från allehanda organisationer står som spön i backen. Vill du göra gott i världen, glöm då inte TRF. Gå in på My Rotary https:/my.rotary.org/en/donate och klicka på ”Donate”. Gör det som inloggad på My Rotary så kommer din gåva även att gynna vår klubb. Är du inte registrerad på My Rotary, så gör det först. (Vill du ha hjälp med att registrera dig, är du välkommen att kontakta mig.) Har du för avsikt att skänka pengar till TRF nu, under oktober, ber jag dig att välja ”Polio Fund” då Rotary firar internationella poliodagen den 24 oktober. Mer därom i nästa veckobrev.

Med Rotaryhälsningar
Ulf Andersson
President e-club 2410