Vecka 27 – Presidentskifte i e-club 2410

Presidentskifte i e-club 2410

Den 29 juni kl 19.00-20.00 är det dags för presidentskifte. Kom på mötet, vi fikar tillsammans, och tackar av Veronica och delar av den gamla styrelsen efter ett väl genomfört verksamhetsår och ni träffar mig som tillträder som president tillsammans med nya och gamla styrelsemedlemmar.

Här är Zoomlänken till Presidentskiftet.

Alternativt: Meeting ID: 935 5993 8507 och Password 142779

I skrivande stund har i alla fall jag ett Sverigeväder som liknar Honolulus. Jag glädjer mig åt det, men jag vet att många har det svårt i värmen. Fläktar och parasoll är nu en bristvara i butikerna där jag befinner mig just nu.

Honolulu, ja, RI Convention är nu över men under juli månad fortgår en seminarieserie, ”breakout sessions”. Tyvärr hittar jag inte en klickbar länk, men gå in på rotary.org, under ”For members” hittar du RI Convention och The 2020 Rotary Virtual Convention, klicka på Program och July Breakouts. In och botanisera där, det finns en hel del intressanta ämnen att ta del av. På ett fysiskt convention är det mängder med seminarier under några dagar och många deltagare upplever att det är bland dessa programpunkter som man får den stora behållningen.

Veckans föredrag är General Session 1 (öppningsceremonien) från Rotary Internationals Virtuella Convention. Ja, jag vet, den är lång, men den är väl värd att ta del av! Dela upp i ett par etapper, eller titta och lyssna på de delar som intresserar dig. Bland andra talar Mark Maloney, Rotary Internationals President (tom 30/6), Antonio Guterres, FNs Generalsekreterare och Christopher Elias, Bill och Melinda Gates Stiftelse. Se General Session 1 här

Jag hoppas att vi ses på presidentskiftet.

Ulf Andersson

Vecka 26 – Presidentskifte

Rotaryvänner!

På måndag den 29 juni 19.00 har vi presidentskifte i vår klubb – varmt välkomna då!
Länk skickas via mail till alla medlemmar under nästa helg.

Ladda upp med ditt BÄSTA Go-fika så kör vi ett gemensamt avstamp där vi önskar varandra en glädjefull sommar. Det ska bli kul att se och höra alla igen och jag tror jag talar för hela avgående och kommande styrelse, när jag säger det.

Jag kliver av mitt år som president med många fler insikter än tidigare av alla de slag. Och det är väl det som Rotary handlar mycket om – när man roterar ledarskapet bidrar det till att fler blir alerta och därmed förstår varandras situation bättre. Privat har livet gått i “hundraåttio” den sista tiden, men ändå på ett bra sätt. Att vara president…  jag kan nu i efterhand säga att det varit väldigt utvecklande trots mitt stora motstånd från början. Jag kan inte säga att jag känner mig nöjd med min insats. Min ambition låg långt högre, men det har trots allt gett mig många nytta insikter och erfarenheter att jobba vidare med.

Nu har vi en ny taggad ledare på ingång och det tror jag blir väldigt bra för klubben som helhet.
Nedan hör vi vad Ulf Andersson själv säger inför det stundande bytet:

“Jag ser fram mot mitt presidentår 2020/2021 och hoppas att vi tillsammans med gemensamma krafter och engagemang fortsätter att utveckla e-club 2410. Både vad beträffar antal medlemmar och att medlemskapet upplevs meningsfullt och intressant. Självklart ligger vårt fokus även fortsättningsvis på vatten.
Min förhoppning är att vi på våra månadsmöten får ett intressant och inspirerande föredrag att ta del av varje gång och får möjlighet att ställa frågor och diskutera. Jag ser gärna att ni tar med en eller flera gäster till våra månadsmöten.
På våra veckomöten fortsätter vi att ta del av filmer och föredrag. Jag tar gärna emot tips om program till dessa möten.
En målsättning jag har är att fler medlemmar engagerar sig, gärna i form av kommittéarbete. Hör av dig till mig om du känner dig kallad.
Yours in Rotary
Ulf Andersson”

Tips!!
Virtuellt Rotary Convention pågår till och med den 24 juni

This message has been sent by a riconvention.org visitor

Virtual Convention – Frequently Asked Questions

https://www.riconvention.org/en/honolulu/frequently-asked-questions

 

Veckans film/föredrag kanske kan ge lite tidsperspektiv på de olika åldrar vi befinner oss i:

Vecka 25 – Upprop om TRF

Hej alla Rotarianer

Anders Svensson, TRF-ansvarig i zon 17, har tagit initiativ till ett upprop
om The Rotary Foundation. Se bilagan “Utskick RF juni 20.pdf”!

Paul Harris sa: ”Vad än Rotary betyder för oss, blir Rotary i världen känt för vad vi åstadkommer”. Detta gäller än. Vi rotarianer har en av världens absolut bästa och mest effektivt skötta hjälporganisationer. Rotary Foundation topprankas år efter år när den granskas av Charity Navigator. Tack vare Rotary Foundation kan alla rotary- klubbar genomföra projekt som vida överstiger klubbkassan.

Alla rotarianer förväntas bidra till projektverksamheten. Målsättningen är att varje rotarian årligen skall bidra med något, var och en efter förmåga ─
Every Rotarian Every Year.

Anders vädjar till alla rotarianer:

Drag ditt strå till stacken och bli månadsgivare! Många väljer 100 kr/månad, men du väljer naturligtvis det belopp du föredrar. Alla bidrag är välkomna. Du kan enkelt ändra eller avsluta ditt månadsgivande när du så önskar.

Ditt stöd behövs!

Nu mer än någonsin behövs ditt stöd. Registrera dig som månadsgivare idag! Klicka här så får du en utförlig beskrivning på hur du ska göra.

”The Rotary Foundation transforms your gifts into service projects that change lives both close to home and around the world. ”

 

Tips om Virtuellt Rotary Convention

This message has been sent by a riconvention.org visitor

Virtual Convention – Frequently Asked Questions

https://www.riconvention.org/en/honolulu/frequently-asked-questions

Vecka 24 – Krisberedskap för egen del

I en märklig tid som den vi nu lever i kan man inte vara nog förberedd på än värre situationer. Därför är veckans film inriktad på något mer handfast kring vad man kan  tänka på som beredskap inför en eventuell matkris. 

Du kan börja odla själv, och/eller öka på förrådet av hållbara livsmedel du äter ofta. Fundera gärna lite på vad som passar din situation.

Vi Rotaryaner är vana vid att tänka på andras bästa, men vem tänker på ditt bästa? Det kanske du kan göra själv –  om inte du mår bra, hur kan du då hjälpa andra? Kanske kan detta bli själva motivationen för dig *blink* blink*.

Vecka 23 – Hopp och förtvivlan i svensk arkitektur

Hej alla Rotarianer!

Först – stort grattis till det vackra vädret!

Nu har vi fått precis det många längtar efter under den mörkare årstiden.

På vårt 27e möte fick vi lära känna varandra lite djupare och även träffa några nya bekantskaper. Vi fick en fin presentation (med quiz) av vattnets betydelse och samtidigt mer kunskap kring Solvatten, som är ett av huvudprojekten i vår klubb. Tack Dennis för arbetet du lade ner på detta.

Se föredraget här

Ladda ner presentationen här, använd den på din dator eller iPad och bidra med en egen presentation på en lokal Rotaryklubb, de behöver alltid gästföreläsare…

 

Själv ska jag ut och måla och funderar på vad som är viktigast för er att veta denna månad som har med ert Rotarymedlemskap att göra.

Vårt presidentskifte har vi den 26 juni. Där välkomnar vi Ulf Andersson från Nacka som inkommande president. Strax innan det har vi nyheten med ett Virtuellt Rotary Convention som startar den 20 juni och slutar den 26 juni. Kanske kan alla som har möjlighet att besöka eventet ta med sig några ljusglimtar och upplevelser för att dela det med oss andra nästa gång vi hörs och ses. Sök på www.riconvention.org/en

 

Glad sommar!

 

Veckans film är på svenska, den ger överblick och byggnadsvårdsfokus med tankevärda frågeställningar. Den heter ”Hopp och förtvivlan i svensk arkitektur”.

Se veckans föredrag här!

Vecka 22 – inbjudan till 27e möte på onsdag!

Nästa 27e möte nu på onsdag

Vi ses klockan 19.00-20.00 på onsdag (den 27 maj) – Följ denna länk för att komma till mötet:

https://us02web.zoom.us/j/87016538507?pwd=S21PTEVmRUZvbFlGZTdoSlIwNzZpUT09

På onsdag träffas vi äntligen igen i Rotary e-klubbens virtuella verklighet – denna gång lägger vi främst fokus på att lära känna DIG som en av våra många spännande medlemmar. Hoppas att många har tid och lust att komma då. Vi får även en uppdatering av vårt Solvattenprojekt som nu är inne i slutfasen på sitt första år, vad blev bra och vad kan vi göra bättre till nästa år? Dennis berättar mer om detta… Dennis håller också ett kort föredrag om vatten – både i Sverige och i världen.

Ladda upp redan nu – https://open.spotify.com/track/7kabbbmDm1PFKOQyldIpI1?si=ACdbdOEgRmGrZTRtb20TOg

Boksläpp på Facebook på torsdag

På torsdag bjuder vår kassör Charlotte Ahlberg på ett FB-event i samband med ett boksläpp där hon varit inblandad. Boken heter: ”Hitta din motivation”. Hon får själv berätta mer om detta.

Visst har även du något spännande som händer i livet som du kan dela med oss andra. Gör det i såfall!

Det har en av våra senast inkommande medlemmar gjort. Han heter Arne Thorfinn och bor inte långt ifrån mina egna smålandsskogar. Läs hans berättelse här: (text längst ner )

Med veckans film får vi några ord på vägen av Elizabeth Kuylenstierna, en av mina favoriter. Hon liksom ändrar hela atmosfären när hon börjar prata. Sånt gillar jag!

Se veckans föredrag här

Ha nu en härlig vecka, tills vi ses och hörs igen!

Varma hälsningar

 

 

”Egoföredrag”

Till klubbkamraterna i Rotary E-klubb 2410

Jag heter Arne Thorfinn och är nybliven medlem i klubben. Tack för att jag fått komma med. Jag är Rotarian sedan 1999 och har tidigare tillhört Jönköping Rosenlund RK, distrikt 2380.  Sedan 3 år bor jag tillsammans med hustru Elisabeth i Linköping och har ett sommarställe i Bunn utanför Gränna, varför det passar bra för mig med ett digitalt medlemskap.

Jag är född 1945. Efter student 1964 i Spånga utanför Stockholm militärtjänst på I14 i Gävle under 15 månader. Civilekonom på Handels i Stockholm 1970, jobbade till 1974 på Riksrevisionsverket med revision av statlig bokföring och utbildning i nya datorsystem, då jag slog om till läkarbanan. Studerade på Karolinska Institutet, blev legitimerad läkare 1980. Flyttade med familjen till Jönköping där läkarkarriären fortsatte med AT-tjänst och specialistutbildning i allmänmedicin. Arbetade som distriktsläkare några år; hade ledningsuppdrag inom primärvården som vårdcentralchef och chef för Jourcentralen, då den flyttade till det nya Ryhovssjukhuset 1988.
Trivdes aldrig riktigt med landstingsbyråkratin. Sökte mig därför till andra arbetsmiljöer: Arbetade med SIDAs hälsobistånd i Zambia 1993 – 96 och efter hemkomsten som företagsläkare i egen regi fram till pensionering vid 67 års ålder.

Familj: gift med Elisabeth sedan 1969. Vi har tre barn Johan (1970), Cecilia (1972) och Julia (1978). Nio barnbarn i Linköping, den Haag och Malmö i åldern 1 – 20 år. I karantäntider mest kontakt med dem genom videosamtal.

Intressen: som liten samlat frimärken och fjärilar; i vuxen ålder sång i Par Bricoles manskör med inriktning på Bellmaninspirerad repertoar. Deltagit i körens resor till Danmark,  Åland och S:t Petersburg. Intresserad av trädgård och gamla hus, sedan 1999 har vi ett sommarställe i Bunn utanför Gränna. Vii har ägnat oss åt aktiv byggnadsvård bl a genom att flytta ett gammalt timmerhus från Aneby till Gränna. Fått god hjälp härvidlag av Veronica  Öhrfeldt med maken Johan.

Läser en hel del litteratur, för tillfället biografier om Selma Lagerlöf och Werner von Heidenstam.
Samhällsengagerad i en stor fråga, nämligen avskaffandet av kärnvapnen. Varit medlem i Läkare Mot Kärnvapen (SLMK) sedan starten 1980. Organisation är politiskt neutral och  har som enda målsättning att informera om kärnvapnens medicinska skadeverkningar.  Föreningen fick Nobels fredspris 1984.  Genom SLMK resor till Moskva 1985 och Hiroshima 1988. Varit ekonomiansvarig för Läkare Mot Kärnvapens internationella konferens 1991 i Stockholm med 1 500 delegater. Numera mest aktiv med insändare i lokalpressen.

Efter hemkomsten från arbetet i Afrika  1996 blivit engagerad i Rotarys Läkarbank; varit på två volontärsuppdrag i Kenya, suttit i Läkarbankens centrala styrelse några år. I Jönköping Rosenlund RK varit president 2006, assisterande guvernör några år med ansvar för jönköpingsklubbarna. Som ett projekt i Jönköpingskretsen gjordes ett år en bilaga om Rotary i JönköpingsPosten.  Varit teamledare för Rotarys (numera nedlagda)  GSE-utbyte med SydAfrika 2002.  Varit ut i många klubbar och pratat om Läkarbanken, PolioPlus och Läkare Mot Kärnvapen.

Jag har en gång kommit i klammeri med rättvisan. Inträffade under militärtjänsten då jag och några kamrater var inlagda på sjukstugan för influensa. Det fanns inget att förströ sig med så vi hämtade vår egen TV från logementet. Detta var emellertid inte tillåtet, varför TVn låstes in i en garderob på sjukstugan. Då kvällen lägrade sig tog vi (utan åverkan) fram TVn ur förrådet. När vi blev påkomna resulterade detta i en polisanmälan om ”stöld i militärt förråd”, varvid tingsrättens dom blev 7 dagars dagsböter.

Arne Thorfinn

Vecka 21 Longest Time – Glad kör i karantän

Hej,

Jag skriver i “Notes” medan jag väntar på ett skrivprogram som tar en timme att ladda ner – samtidigt som jag lyssnar på nostalgiska Phil Collins-låtar. Jag har gjort en stor rensning i min dator och uppdaterat systemet flera nivåer. Som alla vet för det med sig en hel del extrajobb i efterhand vid sådana justeringar. Till exempel alla lösenord som tidigare varit förvalda och sparade – allt är borta och måste omskapas eller letas upp. För att inte tala om alla program som vanligen används flitigt som nu saknas.

För min del är alltså inte isolering utmaningen i livet, som för många andra nu… Vårens måleriuppdrag är i full gång, och till vissa behöver jag ytterligare en anställd. Av den anledningen, alltså att min medarbetare säkrast jobbar helger, har jag därför varit högt belägen på en byggnadsställning i iskallt blås-och regnväder idag och skrapat plastfärg från fuktskadade fönster under en ilsket piskande presenning.

Därför är det ganska mysigt att just nu, efter mat och varmt bad sitta och tänka på er och önska att er vecka ska bli så där fantastiskt, underbar och fullkomligt givande som vi alla önskar att det vore hela tiden.

Jag tänkte skicka med några ord på vägen genom Elizabeth Kuylenstierna som alltid är en varm och fin medmänniska, men jag sparar den filmen till nästa vecka då vi fick ett annat bidrag av kära Björn Elenfors. För er som inte vet har han tidigare varit mångårig president för e-klubben och är nu vår IT-samordnare – mest av allt är han en stor Rotary-inspiratör och förebild för mig. Därför skickar jag nu ut en tacksamhetens tanke i världsrymden och glädjs över att det finns så mycket fina människor i världen som genom sin bara existens ger av sig själva, även om de inte ”behöver”.

Ha nu en härlig vecka!

 

Veckans föredrag – Skönsång från Canada

Veckobrev 20 – Virtuellt convention i juni

Virtuellt Convention i juni

Tidigare meddelades det att årets Rotary Convention på Hawaii ställts in. Men nu har fler än någonsin istället chans att delta då det istället blir ett nätbaserat Convention.
Läs mer här 1. LÄNK

Lämna gärna förslag på intressanta föredragshållare och veckofilmer. Inte minst är vi sugna på att läsa era egoföredrag. Vi vill lära känna er!

För mig är det alltid Kina-frågor som känns mest aktuella på grund av den stora kunskapsluckan som finns mellan väst och öst. Jag skickar med extra läsning och en film i ämnet för dig med mycket egentid. Själv har jag mindre tid än vanligt till sådant då både måleriarbeten är igång och mycket annat pågår. Länk till film Epoch Times

Då och då hör någon av sig som inte fått sin närvaro registrerad, detta är inget misstag från vår sida utan ett medvetet val som vår sekreterare gjort. Hon vill registrera allt cirka en gång per månad. Därför får vi be er besökare att ha tålamod kring detta. Ni kan känna er lugna med att ni garanterat kommer få er närvaro registrerad.

Veckans film –Hur man kan hjälpa under trauma

 

Vecka 18 – Skrid till handling

Vårt månadsmöte blev mycket lyckat och lärorikt. Tack till alla som kom!

Vi hade även en handfull inbjudna gäster och föredraget lämnade säkert inte bara mig berörd och fundersam i efterhand. Jag bearbetar fortfarande en del. Vi fick veta att det är stor skillnad på Hongkong-kineser, Taiwaneser och fastlandskineser och att de sistnämnda faktiskt kan ljuga på ren rutin på grund av hur den kinesiska kommunistregimen påtvingat folket vad de ska tycka och tänka alltsedan barnsben. Kineserna är som gisslan i sitt eget land – även utan Corona-pandemier.

Några stannade kvar i mötet i över två timmar för att få svar på just sin fråga. Jag vill passa på att rikta ett stort varmt tack till Manyan som ställde upp med både sin tid och visdom. Tack också alla andra som delade självupplevda möten och bidrog med frågor, engagemang och intresse.

Jag hade en fråga, men visste inte om den redan tagits upp, då jag hade en del datorstrul i början av mötet. Jag har tyvärr förstått att den kinesiska regimen har ett finger med i spelet när det gäller Zoom (videokonferensverktyget)  som även vi brukar använda oss av och som många använder i pandemins dagar för att underlätta sina distansmöten. Om detta behöver vi lära oss mer och kanske hitta andra sätt att mötas framöver.

 

Kaffelastbil

För en vecka sedan skickade vår guvernör Johan ett upprop om att klubbarna gärna kan hjälpa till att stötta sjukvårdspersonal i Lettland. En lastbil har nu rest till Riga RK med kaffe. Månadens guvernörsbrev i sin helhet hittar du här. Utdrag ur brevet:

”Kaffet är väldigt dyrt i Lettland. Uppropet har gett 13 250 kronor från vårt distrikt. Det framkom önskemål i samband med insättningar att vissa delar skulle användas till mat i stället för endast kaffe. Lindesbergs RK som från svensk sida administrerar detta bestämde till slut att 200 paket kaffe skulle inköpas och att den överskjutande delen användas för mat till sjukvårdspersonal på den lettiska landsbygden. Jag pratade i går med Anders Svensson i Lindesberg, han informerade mig om att EUR 600 så här långt transfererats till Riga RK som skickat vidare EUR 300 till Talsi RK och 300 till Valka RK. Vidare innebär detta att den tidsgräns för inbetalning som jag angav för en vecka sedan har ändrats. Inbetalningar kan nu ske fram till och med den 8 maj! För er som vill stötta detta, men ännu inte hunnit, ni är välkomna med insättningar till Lindesbergs RK. Swish: 123 5709357, Bankgiro: 127-1618, klubben föredrar swish. Använd även fortsättningsvis Kaffe som meddelande. Många klubbar och enskilda Rotarianer har bidragit, stort tack till alla! Tack även DGE Louise som påminde om att gå ut med uppropet i distriktet! E-klubben har också skänkt några hundra till projektet.”

Brev från Guvenören

Tiderna är besynnerliga, men trots allt elände måste vårt Rotaryliv fortsätta och gå framåt! I lördags hade vi distriktssamråd i den svenska delen av vårt distrikt, det är fantastiskt vad man kan göra på nätet. Vi var väl ett 50-tal uppkopplade i ett Zoom-möte som fungerade väldigt bra. Det är förstås tryggt att ha en person som Björn Elenfors tillgänglig för att stötta och hjälpa när det behövs, massor av tack till Björn!

Något som förvånade mig (Johan) var att vi dessutom kunde delas upp för grupparbeten! Helt plötsligt (iofs efter att Yael introducerat det) fick man en fråga om att ansluta till, i mitt fall grupp 11, och då var vi fyra personer i en gruppdiskussion. Budskapet från oss är, man kan göra otroligt mycket digitalt! Försök, fråga om hjälp, men sitt inte hemma i din klubb utan att försöka!

Jag som DG och Louise fick i uppdrag att förmedla tips på vad en klubb kan göra i dessa Covid19-tider, vår summering följer:

  • Ta kontakt med era klubbmedlemmar så att de vet att klubben finns
  • Erbjud hjälp till de i klubben som kan behöva hjälp med inköp och liknande
  • Försök att ha zoom-möten, eventuellt som hybridmöten om några kan och vill träffas fysiskt
  • Gynna er restauratör genom att beställa mat eller gå dit enskilt och ät
  • Kan klubben göra något i lokalsamhället
  • Skänk till Polio Plus, plustecknet betyder bl. annat Covid 19

Har du flera tips på aktiviteter är du välkommen att återkomma till mig eller Louise så samlar vi ihop och sprider vidare.

 

Covid-19 hjälp till Lettland

Du kan även den här veckan skänka pengar till Covid19-hjälp i Lettland. Kaffet är inköpt och avslutat, nu går alla pengar som kommer in till att erbjuda mat till den sjukvårdspersonal ute på Lettiska landsbygden som jobbar i frontlinjen. Stötta dem! Den senaste informationen som jag fått i dag är att 200 paket kaffe kommer att skickas från Sverige kommande helg, vidare har 300 euro vardera skickats till klubbarna i Valka och Talsi för att distribueras i form av mat till sjukvårdspersonal. Kvar i denna särskilda kassa är c:a 800 euro. Efter projektets slut om några veckor kommer vi att få en fullödig rapport om vad som gjorts. Än kan du bidra med mera pengar! Swish 123 570S9357, Bankgiro: 127-1618. Kontona tillhör Lindesbergs RK som ligger bakom hela insamlingen och som hanterar det praktiska.

 

I veckans film är själva andemeningen att få dig att gå till handling med det du vill göra – var ingen drömmare som bara önskar dig saker i livet. Om du inget förändrar kan heller ingenting bli annorlunda.

Vecka 17: Intressant 27:e möte – kom och lyssna!

Inför måndagens 27e-möte – anmäl dig!

Observera att anmälan sker till vår sekreterare Marie-Astrid Löfdahl via mail: marie-astrid@andpeople.se senast kl 12:00 på måndag. Därefter får du en länk till mötet via Teams under eftermiddagen på din mail.

ManYang som föreläser är unik kinaexpert med brett och mångårigt kunnande från toppositioner i näringslivet. Nu i livet mest med fokus på Kina-frågor och mänskliga rättigheter. Dessa frågor är högst aktuella i en tid då mycket handlar om Kinas inflytande och påverkan i omvärlden.

Om föredraget: Att skilja på sant från falskt

Coronaviruset kastar ljus på Kina. Vad är sanningen i djungeln av motsägande rapporteringar. WHO lovordar Kina för gott krisledarskap, medan USA, England och Australien klagar på desinformation och hemlighållande från Kina. USA, som är störst bidragsgivare till WHO har tills vidare fryst nya bidrag. Detta är bara en del av det informationskrig som har pågått i årtionden. Varför informationskrig? Vad vill Kina uppnå med kriget? En blick på de gångna 100 åren och en blick bakom kulisserna kan hjälpa oss att bättre skilja det sanna från det osanna.

Manyan är svensktalande och bor numera i Tyskland. Han kommer att ge oss lite insyn i denna komplexet och besvarar gärna frågor om Kina.

Veckans föredrag

Veckans föredrag är tips från sekreterare Marie Astrid och ligger i tiden då många möten/träffar sker online – hur man gör för att ”se bra ut” på videomöten. Ytligt men tänkvärt.

Veckans Fördrag