Vecka 3: Best-Self Activation

Hej Rotarianer

Vi har varit på en liten utflykt i dag. Först blev det en tur upp till Mörrum, i vackra Blekinge, där vi tittade på en stuga och sedan åkte vi ned till Rydsgård (strax utanför Ystad) för att titta på en bostadsrätt till dottern, innan vi landade hemma i Hjärup, där vi lagade japanskt till middag. En helt vanlig söndag, med andra ord.

I veckan som gick så var jag på en cirkusföreställning, Malmö Vintercirkus, och det är något visst med doften av sågspån och popcorn som onekligen väcker en massa barndomsminnen till liv. Vi bjöds på en sprudlande föreställning med många glada skratt och en viss förfäran när man insåg att det inte fanns några säkerhetslinor – men vilken föreställning. Vi gick dock därifrån med förmaningen  – don’t try this at home.

 

Kommande 27:e möte

Måndagen den 28 januari kl 20.00 gästas vi av Agneta Westerdah, som kommer att berätta om Rotary Friendship Exchange. Det är ett internationellt utbytesprogram för Rotarymedlemmar och ett program där jag har velat lära mig mer. Boka in datumet – och tiden. Jag tror det blir en mycket spännande föreläsning.

Programmet för februari månad är än så länge öppet men den 27 mars gästas vi av vår guvernör Hans Christian Öster. Även det kommer att bli en spännande föreläsning.

Har du förslag på kommande föreläsning, så får du gärna höra av dig till någon av oss i styrelsen. Våra 27:e möten är ett fantastiskt tillfälle att stifta bekantskap med andra medlemmar.

Veckans föredrag

Veckans föredrag är ett kort föredrag från London Business School om hur man kan aktivera det bästa i sig själv mer ofta.

Hälsningar

Åsa Gilbertson, president

Vecka 2: Vatten

Hej Rotarianer

Jag hoppas att alla har haft en skön julledighet och själv så tycker jag det är mysigt att vi har kommit in i ett nytt år, med nya förväntningar. Jag ser så fram emot detta år och har faktiskt börjat räkna ned mot Världsvattendagen, som vi firar den 22 mars. Vi har ett par idéer på gång och jag hoppas vi kan presentera dem framöver.

Har du inte besökt vår privata facebooksida så har du missat Björns inspirerande länk från en blogg med en mycket intressant observation från en amerikansk Rotaryklubb – om att attrahera yngre medlemmar. När du läst den – vad tycker du att vi kan ta oss till av detta?

Funderar du på att åka till Rotarykonventet i Hamburg? Här får du tips på saker att se där.

Veckans inspiration

I juni bistod den paraguanska Rotaryklubben Pilar Ñeembucú med synundersökning för 3200 personer.  Klubbens tidigare projekt har varit att plantera träd och etablera parker samt att hjälpa grannar som fortfarande återhämtar sig från katastrofala översvämningar i slutet av 2015, säger klubbmedlem Federico Ferreira. Rotarianerna samordnade ögonundersökningen och skänkte solglasögon tillsammans med OneSight.

Påminnelse om resa

Vår inkommande president Veronica Örfelth hoppas på att se fler e-klubbare på kulturresan till Århus i Danmark. Den traditionella kinesiska kulturen som Shen Yun uppvisar kan inte ses någon annanstans i världen – inte ens i Kina. Tänk att dessutom få uppleva detta tillsammans med andra Rotaryaner (gäster är naturligtvis välkomna). Jag (Veronica) tycker det skulle vara en verklig höjdpunkt för det nya året att lära känna fler från detta genuina sammanhang.

Till förmånligt pris ingår hela resan med buss från Aneby, via Gränna, Jönköping mot Göteborgs hamn (t o r) båtresa med frukost (dit) och middag (hem), transfer, föreställningens biljett samt övernattning i delat dubbelrum på närliggande Scandic Hotell (inklusive frukost). Vi avreser fredag 8/2 kl 9.10 med Stena till Frederikshavn, ankomst kl 12.30. Busstransfer till Århus Konserthall. Föreställningen börjar kl 15.00, klädkod: smoking el. kavaj.

Vi äter gemensam middag på hotellet efter föreställningen med inbjudna Århus Rotaryklubb och tema kinesisk kultur.

Hemresa lördag 9/2 kl 11.30 från hotellet, direkttransfer till Stenabåten, avgång kl 14.00, hemkomst Göteborg kl 17.30 och vidare uppåt i landet.

Pris mellan 2500-2900:-/person, beroende på vilken Shen Yun-biljett man önskar.

Anmälan är bindande och görs via mejl till Carina Ridenius senast 8/1 samt inbetalning senast 10/1. Betalningsuppgifter kommer i svarsmejl: carina.ridenius@gmail.com

Varmt välkomna!

Veckans föredrag

Veckans film går naturligtvis i vattnets tema och vi kan aldrig nog påminnas att det som är en naturlig del av vår vardag, kan vara ouppnåbart för så många. Därför räknas varje gåva.

Hälsningar

Åsa Gilbertson, president

Vecka 51: Fyra miljarder år av evolution

Tredje adventsljuset är tänt och jag ska i skrivande stund snart bege mig ut på julmarknad. Snön ligger vackert på hustaken och de vita täcket piggar onekligen upp det annars så gråa täcket som har legat över oss en vecka. Julkorten är skickade och nu för tiden så sköter jag alla julkort via datorn. Det är så smidigt att ladda upp ett egenhändigt gjort julkort, skriva en hälsning och om ett par dagar så delas det ut i brevlådan hemma hos våra japanska och australiensiska utbytesstudenter.

Jag vill ta tillfället i akt att tacka alla medlemmar för det gångna året och för ert varma engagemang. Vi har dragit igång en del projekt i klubben och jag ser verkligen fram emot kommande år med stor glädje, då vi kan sprida ännu mera nytta.

Samtidigt vill jag påminna om möjligheten att ge bort en eller flera julklappar som också gör stor nytta.

Rotary Doctors meddelar att det är sista chansen att beställa alternativa julklappar. Är det svårt att komma julklappar till nära och kära som redan har allting? Rotary Doctors hjälper dig med alternativa julklappar som gör gott i Kenya:

 • Tandborstar till skolbarn
 • Extra gröt till undernärda barn

Läs mer på den här sidan hur du gör.  Du kan också, genom Rotary E-Club 2410  skänka vattenflaskor: 5, 15 eller 25 stycken och det gör du genom vår webshop.

Bengt Olsen vill också tipsa om julgåva.Titta bifogad fil och välj ut en gåva som gör skillnad. Ange vem som är gåvomottagare och gåvogivare. Maila beställning till sten@mutomo.se . Betalning via Swish 1239002452 eller Bg 669-7858.

Veckans inspration

Läkaren Denis Mukwege som är medlem i Rotaryklubben Ath belönas med Nobels Fredspris för sitt arbete mot sexuellt våld.

Veckans föredrag

Härstammar människorna från apor eller fiskar? I det här upplysande föredraget gör Prosanta Chakrabarty, iktyolog och TED Fellow, upp med seglivade myter om evolution. Chakrabarty påminner om att vi är en liten del av en komplex process som pågått i fyra miljarder år – och att vi inte är dess slutpunkt. “Vi är inte evolutionens mål”, förklarar han. “Tänk på oss som unga löv på livets uråldriga, gigantiska träd. Osynliga grenar förbinder oss inte bara med varandra, utan också med våra utdöda släktingar och våra evolutionära förfäder.”

Och med det önskar jag alla en trevlig vecka

Åsa Gilbertson, president

Vecka 50: How to motivate people to do good for others

Hej Rotarianer
Jag hoppas att alla har haft en skön vecka. Själv så har jag hunnit vara uppe en kort sväng i Blekinge där vi bjöds på en riktigt glittrande julshow med högt tempo.
Det tycks mig vara allt fler som reser bort under vintern, till både varma och kalla resmål. Varför inte besöka en Rotaryklubb på orten där du semestrar?  Du får lokala kontakter och lite ny inspiration.
Via webben kan du hitta världens alla klubbar här: https://my.rotary.org/en/search/club-finder
Om du föredrar en app i din mobil, se här för de officiella apparna för samma syfte: https://my.rotary.org/en/manage/community-marketplace/official-rotary-apps

Månadsbrev från vår guvernör

På uppdrag av DG Hans Christian översänder jag månadsbrev för december månad. Månadsbrev december 2018

Veckans inspiration – inbjudan till Kulturresa

Följ med dina Rotaryvänner på kulturresa till Århus i Danmark! Ta chansen att se den magnifika klassiska kinesiska föreställningen Shen Yun i
Århus Konserthall. Låt dig hänföras av dans, sång, färgsprakande kostymer och scenerier samt en unik orkester i absolut världsklass som förenar öst och väst. Shen Yun kan inte beskrivas med ord – utan måste upplevas. Shen Yun har blivit ett bejublat världsfenomen, vart de än beger sig i världen möts de av fullsatta hus. DEN AUTENTISKA KINESISKA kultur som Shen Yun presenterar kan inte ses någon annanstans – inte ens i Kina.

Information från Rotary distrikt 2410

Rotary Arlanda Märsta fortsätter samarbetet med Rotary Barcelona och svenska vinimportören Samplex, Stockholm. Tillsammans lanserar de ett gott och prisvärt mousserande vin (cava) från Katalonien till svenska Rotaryklubbar och Rotarianer.  I år kommer cavan från producenten Giró Ribot. För varje såld flaska går Kr 15:- till End Polio Now. Genom att Bill och Melinda Gates Foundation samarbetar med Rotary för detta projekt, ger varje såld flaska 9 barn poliovaccinationer. Rotary-cavan är av hög kvalitet och passar utmärkt på Advents-, Jul- och Nyårsborden, och blir en mycket uppskattad julklapp eller nyårspresent! Beställningsnumret på Systembolaget är: 78246.

Veckans föredrag

Veckans föredrag är en riktig inspiration – how to motivate people to do good for others. Samtidigt påminner jag om vårt gåvobevis som är en fin julklapp att ge bort till någon som har allt. Genom att skänka 5, 15 eller 25 vattenflaskor så gör du gott för andra.
Och med det önskar jag alla en skön vecka – och Lucia.
Varma hälsningar
Åsa Gilbertson, president

Vecka 49: The best kindergarten you´ve ever seen

Hej Rotarianer

Så är vi inne i julmånaden och jag hoppas att alla har det bra innan allt julstök drar igång. Vi har hunnit avnjuta lördagen på Elisefarm och söndagens eftermiddagskaffe dracks på Flinckman Café. Två riktiga pärlor i Skåne och det betyder att jag redan nu hunnit inandas en hel del julmys.

I början av veckan hade vi vårt årsmöte och det var extra roligt att så många deltog, både gamla som nya medlemmar.

Några av de saker som avhandlades och beslutades om var att årsstämman beslutade att medlemsavgiften ska höjas från 1/1 2019 till 750 kr /halvår + 0 kr i / engångsavgift.

För tiden 1/7 2019 – 30/6 2020 beslutades att välja styrelseledamöter.

President Veronica Örfelth
Vice President Åsa Gilbertson
Sekreterare Mia Löfdahl
Kassör Charlotte Ahlberg
Immedate Past President Åsa Gilbertson
IT-samordnare Björn Elenfors
Webb Dennis O. Krook, Åsa Gilbertson
Ledamot Ulf Andersson

Till valberedning för verksamhetsåret 2019 /2020 beslutades välja
Åsa Gilbertson
Björn Elenfors
Veronica Örfelth

Nästa 27:e möte blir den 28 januari då Agneta Westerdahl berättar mer om Rotary Friendship Exchange

Julgåva

Glöm inte att ni kan köpa gåvobevis i vår webshop. Ni kan köpa ett gåvobevis för antingen 5, 15 eller 25 vattenflaskor.

Föredrag

Veckans föredrag är oerhört charmigt föredrag där den japanske arkitekten Takaharu Tezuka berättar om ett av sina fantastiska verk – the best kindergarten you´ve ever seen

Ha en fortsatt skön vecka

Åsa Gilbertson, president

Vecka 48: Thank you Rotary

Hej Rotarianer

Efter Black Friday och Cyber Monday kommer Giving Tuesday. GivingTuesday handlar om att göra väl – tillsammans! Alla kan göra något för att hjälpa någon annan och göra gott. Tanken med Giving Tuesday är att man ska skänka pengar till välgörenhet och ge tillbaka till samhället. Dagen markerar starten för julsäsongen då många traditionellt skänker pengar till välgörenhet, precis som Black Friday är startskottet för julhandeln.

Det finns många sätt att skänka pengar under Giving Tuesday. Passa därför på att köpa en eller flera extra vattenflaskor. Du kan antingen betala in via paypal eller Swisha ditt bidrag till 123 032 09 03.


För mer information: 5 reasons to give to Rotary on Giving Tuesday

Webshop – gåvobevis

Vi har också öppnat upp vår webshop och nytt för i år är att du kan köpa ett gåvobevis och skänka som julklapp. När du har betalat in pengarna via paypal så får du en länk där du kan ladda ned en pdf och printa ut ditt gåvobevis. Det finns tre olika gåvobevis att välja mellan: 5, 15 eller 25 vattenflaskor.

Årsmöte

Det var kanske några som uppmärksammade hur vilse i tiden jag var förra veckan? Min man påstår att jag aldrig kommer ihåg vår bröllopsdag, men jag måste ha haft den dagen i åtanke eftersom jag kallade till möte den 28, som är vår bröllopsdag.

Rätt datum till vårt årsmöte är tisdagen den 27 november klockan 20.00 till cirka 21.30. Möteslänk https://zoom.us/j/427992038.

Du hittar agendan här.

Veckans föredrag

Varmt välkommen till veckans föredrag som fortsätter att spinna vidare på temat polio.

Ha en skön vecka

Åsa Gilbertson, president

 

 

Vecka 47: Inbjudan till årsmöte

Varmt välkommen till Rotary E-Clubs 2410 årsmöte tisdagen den 27 november klockan 20.00 till cirka 21.30. Möteslänk https://zoom.us/j/427992038.

Agenda:

 1. Mötets öppnande
 2. Val av ordförande
 3. Val av sekreterare tillika rösträknare
 4. Val av justeringsmän
 5. Är årsmötet behörigen utlyst?
 6. Godkännande av dagordning.
 7. Rapport över klubbens verksamhet Rotaryåret 1/7 2017- 30/6 2018
 8. Fastställande av verksamhetsberättelse och årsredovisning. Bilaga-Rotary E-Club of Sweden 2410se, Sverige 20180630 – signerat
 9. Beviljande av ansvarsfrihet för styrelsen för 2017/2018
 10. Val av styrelse för Rotaryåret 1/7 2018-30/6 2019.
  Förslag från valberedningen, se bilaga
 11.  Val av valberedning. Förslag se bilaga
 12. Beslut om medlemsavgift 2018/2019
  Förslag på 695 kr/halvår och 99 kr i engångsavgift.
  Vår strategi är att hålla medlemsavgiften på en låg nivå, då vi vill att pengarna skall gå till projekt i stället för administration. Förslaget är att öka med 100 kr per halvår, på grund av den ökade dollarkursen, och ökad kostnad för digitala programvaror. Se bilaga.
 13. World Water day och våra virtuella vattenflaskor 22 mars 2019
  World water day (FN) – a day to celebrate freshwater.
 14. Klubbens stadgar. Skall varje år behandlas på årsstämman. Inga ändringar är föreslagna.
 15.  Övriga ärenden.
  Arbetsgrupp bestående av Rotary E-Clubs tidigare presidenter ska skriva ner klubbens strategiska plan för de kommande 3 åren
 16. Övriga punkter skall anmälas till styrelsen på info@rotaryeclub2410se.org senast dagen före årsmötet.
 17. Mötets avslutande

Veckans föredrag

Varmt välkommen till veckans föredrag. Kom ihåg att köpa vattenflaskor.

Vecka 46: The global goals

Hej Rotarianer

Här kommer ett kort veckobrev men jag vill passa på att påminna om vårt årsmöte som är den 27 november klockan 20 . Välkommen.

Veckans föredrag

Veckans föredrag är med Michael Green som pratar om de globala målen vi har gjort framsteg i- och de vi inte har.

Önskar er en trevlig vecka.

 

Åsa Gilbertson
President

 

Vecka 45: The ”good enough” life choice

Hej Rotarianer.

Jag hoppas att alla har haft en skön vecka och att ni fortsätter njuta av den lite kallare årstiden. Jag tycker personligen att alla årstider har sin tjusning och när det blir för mörkt så tänder jag en massa ljus och fortsätter att njuta.

Klubbens 27:e möte

I måndags gästades vi av Lei Wang som pratade om kinesisk läkekonst med 5000 års visdom. Lei Wang, som också är med i Rotary Kronhuset i Göteborg, är läkare sedan 35 år tillbaka. Det var ett fantastiskt inspirerande möte och för er som missade det, så finns det en film från kvällen. Vi fick lära oss mycket och det jag tog till mig var att börja var morgon med en kopp varmt vatten. Och att äta en massa ingefära.

Nästa 27:e möte är den 27 november klockan 20 och då är det årsmöte. Välkommen.

Månadsbrev från distriktsguvernör

Bifogat finns månadsbrev från vår distriktsguvernör.

Dags att köpa årets U-fondkort

I år det 50 år sedan de svenska distriktsguvernörerna beslutade att starta en fond för internationellt utvecklingsarbete med inriktning utbildning. Närmare 25 miljoner kronor har U-fonden bidragit med under åren till svenska Rotaryklubbars arbete i utvecklingsländer. Förra verksamhetsåret köptes kort, block och gåvor för nästan 600000 kronor. Sexton klubbar, från Sundsvall i norr till Ystad i söder, fick 349 750 kronor i bidrag till projekt som främjar möjligheter till utbildning.

15 kort och kuvert kostar 100 kronor.
Anteckningsblocken kostar 20 kronor
Beställning av julkort bör göras innan den 15 november.

Länk till beställning.

Veckans föredrag

Derek Sivers pratar om The good enough life. Glöm inte att köpa vattenflaskor. Du hittar all information längst ned på hemsidan, i högra kolumnen. Det går att betala in via paypal eller swish.

Ha en fortsatt skön vecka

Åsa Gilbertson, president