Vecka 46: The global goals

Hej Rotarianer

Här kommer ett kort veckobrev men jag vill passa på att påminna om vårt årsmöte som är den 27 november klockan 20 . Välkommen.

Veckans föredrag

Veckans föredrag är med Michael Green som pratar om de globala målen vi har gjort framsteg i- och de vi inte har.

Önskar er en trevlig vecka.

 

Åsa Gilbertson
President

 

Vecka 45: The ”good enough” life choice

Hej Rotarianer.

Jag hoppas att alla har haft en skön vecka och att ni fortsätter njuta av den lite kallare årstiden. Jag tycker personligen att alla årstider har sin tjusning och när det blir för mörkt så tänder jag en massa ljus och fortsätter att njuta.

Klubbens 27:e möte

I måndags gästades vi av Lei Wang som pratade om kinesisk läkekonst med 5000 års visdom. Lei Wang, som också är med i Rotary Kronhuset i Göteborg, är läkare sedan 35 år tillbaka. Det var ett fantastiskt inspirerande möte och för er som missade det, så finns det en film från kvällen. Vi fick lära oss mycket och det jag tog till mig var att börja var morgon med en kopp varmt vatten. Och att äta en massa ingefära.

Nästa 27:e möte är den 27 november klockan 20 och då är det årsmöte. Välkommen.

Månadsbrev från distriktsguvernör

Bifogat finns månadsbrev från vår distriktsguvernör.

Dags att köpa årets U-fondkort

I år det 50 år sedan de svenska distriktsguvernörerna beslutade att starta en fond för internationellt utvecklingsarbete med inriktning utbildning. Närmare 25 miljoner kronor har U-fonden bidragit med under åren till svenska Rotaryklubbars arbete i utvecklingsländer. Förra verksamhetsåret köptes kort, block och gåvor för nästan 600000 kronor. Sexton klubbar, från Sundsvall i norr till Ystad i söder, fick 349 750 kronor i bidrag till projekt som främjar möjligheter till utbildning.

15 kort och kuvert kostar 100 kronor.
Anteckningsblocken kostar 20 kronor
Beställning av julkort bör göras innan den 15 november.

Länk till beställning.

Veckans föredrag

Derek Sivers pratar om The good enough life. Glöm inte att köpa vattenflaskor. Du hittar all information längst ned på hemsidan, i högra kolumnen. Det går att betala in via paypal eller swish.

Ha en fortsatt skön vecka

Åsa Gilbertson, president

Vecka 44: Uppdrag skapa sökbar databas över jordens yta

Hej mina Rotaryvänner,

Hoppas att ni har haft en skön vecka. Säsongens första snöfall visade sig ett antal minuter innan det drog vidare, så det hann inte bli vitt på marken.

Den här veckan har vi ett fullspäckat veckobrev och vi börjar med en rapport från Bengt Olsen och Mutomoprojektet.

Jag deltog i Mutomomötet i torsdags och 10 klubbar var representerade. Flera av deltagarna har varit nere i Mutomo flera gånger och de bedriver imponerande verksamheter:

 • Stöd till 5 skolor varav flera byggnader bekostats av projektet! De har till exempel egen tegeltillverkning som går till skolbyggen och samtidigt ger jobb till ett tiotal personer
 • Vatten 4 borrhål, från att bara ha haft tillgång till bräckt vatten får man nu rent vatten (i stället för 20 meter djupa är brunnarna nu, efter borrning, ett par hundra meter djupa)
 • Familjeplanering – stor verksamhet bl a barnbegränsning mm.
 • Mikrokredit: de har en pott på 700.000 kr som många, speciellt kvinnor lånar ur för att t ex köpa en symaskin. De betalar av med 12% ränta, och då endast ca 5 % går i putten, går det runt och gör jättenytta
 • Slutligen fadderbarn, trädplantering samt women for education (univ nivå).

Det är ett helt fantastiskt att Rotary E-Club är med på detta.

De har även tagit fram en tygkasse som vi även vi får marknadsföra/sälja om vi vill. 50 kr går till Mutomoprojketet, dvs hela överskottet.

Jag bifogar en inbjudan till Mutomogalan..

Bästa hälsningar

Bengt

Veckans medlemspresentation: Marie Hägg Ganessane

Jag är uppvuxen i Östergötland, på en ort strax öster om Norrköping som heter Skärblacka.
Jag utbildade mig till fritidspedagog och jobbade som det under 1987-1988 innan jag flyttade till Verdun i Frankrike  där jag arbetade inom kyrkans barnverksamhet. Där träffade jag Frederic och sedan vi gift oss 1991, bodde vi i Mulhouse där jag arbetade som barnsköterska på ett barnhem.

Vi bor nu i Norsholm med två adoptivdöttrar, Alma och Maja, född 1997 och 1998 i Mumbai, en hund född i Thailand och två katter födda i Östergötland.

Efter föräldraledighet i början av 2000-talet vidareutbildade jag mig till gymnasielärare i Franska och Barn- och ungdomsvetenskap.

Fritiden ägnar jag mig åt vår trädgård med växthus, att vandra i skogen samt att läsa. Vi har också en segelbåt och från den njuter vi av Gryts skärgård. Under lov och ledigheter hälsar vi gärna på våra vänner i Frankrike och vår släkt i Indien.

Utbildning
9-årig grundskola
2-årig gymnasieutbildning
Fritidspedagogutbildning
Gymnasielärareexamen i Franska och Barn- och fritidsvetenskap Linköpings universitet 2001-2005.

Rotary Doctors

Bifogat finns också Rotary Doctors nyhetsbrevför oktober.

Inbjudan

Inbjudan till Intracity hos St Lars den 5 november. Gäst Landshövding Karl-Fredrik Graf

Veckans föredrag

Tänk om man kunde söka på jordens yta på samma sätt som man söker på internet? Will Marshall och hans team på Planet använder världens största satellitflotta för att fotografera hela jorden varje dag. Nu påbörjar de ett nytt projekt: att använda AI för att registrera alla föremål på planeten över tid, vilket skulle kunna göra skepp, träd, hus och allt annat på jorden sökbart, så som man söker på Google. Han delar sin vision om hur denna databas kan bli ett levande register över de enorma fysiska förändringarna som sker över hela världen. ”Du kan inte göra något åt det du inte kan se”, säger Marshall. ”Vi vill ge människor verktygen för att se förändringar och agera.”

 

Vecka 43: The Last Few Polio Survivors – Last of the Iron Lungs

Hej Rotarianer

I helgen gick vår distriktskonferens av stapel i Vadstena. Vår klubb var representerad av Björn, Charlotte och Jan. Distriktskonferensen ger en möjlighet att möta Rotarianer från vårt distrikt och byta erfarenheter, få ökad kunskap om Rotary och ha kul tillsammans. Det var ett fullmatat program och vi fick bland annat lyssna på Moder Karin, abbedissa i Vadstena kloster som berättade bland annat om jämställdhetsfrågor redan på Heliga Birgittas tid. Och så Sly som pratade om hur vi kan bidra till att öka inkluderingen av människor i vårt samhälle. Aktuella ämne som berör pratade Mikael om vår egen stiftelse Rotary Foundation för att bland öka kunskapen om hur enkelt det är att ge testamentsgåvor till Rotary Foundation. Många tycker att pengarna gör mer nytta i vår stiftelse än hos allmänna arvsfonden.

Boka in nästa 27:e möte

Vi har ett nytt datum för förra månadens föreläsning, som tyvärr blev inställt pga sjukdom. Nytt datum är den 29/10 klockan 20.00.

 

Länk till mötet är https://zoom.us/j/547439162

Medlemspresentation Frederic Ganessane

Vi vill hälsa två nya medlemmar välkomna till Rotary E-Club 2410, Frederic och Marie Ganessane. Den här veckan är Frederic först ut med sin presentation.

Jag är född och växte upp i Pondicherry i Södra Indien och flyttade till Toulon Saint Mandrier, Frankrike för att göra lumpen i den franska marinen mellan 1981-1983. Sedan dess har jag jobbat inom mekaniska verkstäder och utbildade till maskiningenjör mellan 1991-1993 i Mulhouse, Frankrike.

Marie och jag träffades i Verdun, år 1987 och är gift sedan 1991, två adoptivdöttrar, Alma och Maja, född 1997 och 1998 i Mumbai, en hund född i Thailand och två katter född i Östergötland.

Vi har bott i Mulhouse i Frankrike och i Norsholm  sedan 1995 på landet. Fritiden ägnas huvudsakligen åt trädgård, segling (Maxi 68), motorcykel (BMW R 75) och resor till Frankrike och Indien.

Utbildning

 • Grundskola 10 år i Indien
 • Gymnasium, ekonomilinjen 3 år i Indien
 • Tekniska gymnasium och Maskiningenjörsutbildning på IUT i Mulhouse mellan 1989-1993.
 • Gymnasielärarexamen i fysik och matematik, https://liu.se/organisation/liu/uv Linköpings universitet år 2003-2008

Erfarenheter från näringslivet och föreningsliv

 • Några års erfarenhet som mekaniker och CNC-operatör i Frankrike och Sverige samt sex år på Arla i Norrköping och Linköping.
 • Sedan 10 år har jag jobbat som gymnasielärare och högstadiet som lärare i fysik och matematik.
 • Har jobbat ideellt med Quaker i Pondicherry, varit som Scoutledare i Verdun och Mulhouse och kassör och styrelsearbete på segelklubb FBS Finspång.
 • Nu är jag skyddsombudsman och lokalombud på Lärarnas Riksförbund på min skola, Mosstorpskolan i Skärblacka.

24 oktober World Polio Day

Du behöver inte resa till Philadelphia för att delta i Rotarys World Polio Day-event den 24 oktober. Du kan titta på livestrean som börjar kl. 18:30 Philadelphia-tidpunkten (UTC-4). En inspelning kommer att finnas tillgänglig strax efter händelsen på endpolio.org.

Veckans föredrag

Veckans föredrag, som fick mig att falla i tårar, visar hur viktigt kampen mot polio är. Möt Paul Alexander som är en av de sista kvarstående polioöverlevande – som fortfarande är beroende av järnlungor.

 

Vecka 42: I dream of an empty ward

Hej Rotarianer

Stort tack till Björn som skrev förra veckans veckobrev, då jag ägnade mig åt att umgås med den norrländska delen av min släkt. Många hade jag inte träffat på säkert 30 år, så det blev många glada skratt då man fick ställa sig frågan, vem är du egentligen? Inombords så tror man att men ser likadan ut, men utsidan visar något helt annat. Vi sammanstrålade i vackra Arjeplog och en av höjdpunkterna var när vi besökte Silvermuseet och de plockade fram min mormors brudklänning, som var lika vacker nu, som då. Många glada skratt och jag hoppas verkligen inte att det dröjer 30 år till nästa gång.

 

Vill du arbeta i Rotary E-Clubs styrelse?

Valberedningen arbetar med att tillsätta nästa års styrelse och man kan anmäla sitt intresse. Uppdraget gäller från 1/7 2019 och valet sker på årsstämman i november. Skicka gärna ett email till mig om du är intresserad.

Månadsbrev

Jag bifogar oktober månads månadsbrev från vår distriktsguvernör.

Gig Ekonomi

Vi arbetar fortfarande med att få fram ett datum till det 27:e möte som blev inställt i september och hoppas kunna meddela ett datum de närmaste dagarna.

Veckans föredrag

Den 24 oktober infaller World Polio Day och vad passar då bättre än att visa en gripande film, om en flicka i Indien: I dream of an empty ward.
Glöm inte att köpa vattenflaskor. Du kan antingen betala in via paypal eller swisha. Alla uppgifter finner du längst ned på vår sida, högra kolumnen.

Vecka 41 – Gästspel!

Hej!  Då Åsa är på resande fot just nu är det Björn Elenfors, IT-samordnare i styrelsen, som sitter bakom tangentbordet denna gång.  Ni som varit med länge vet att jag varit president förr, så det känns välbekant och lite nostalgiskt att skriva ett veckobrev igen.

Vår egen stiftelse

Rotary är ju mycket mer än bara vår egen klubb, och för en dryg vecka sedan deltog jag själv och vår sekreterare Veronica på ett seminarium i Linköping där vi utbildades om vår egen stiftelse – The Rotary Foundation.  Jag har skrivit om vår stiftelse många gånger förr, då den ligger mig varmt om hjärtat.  Vi har tilloch med en egen artikel på vår webbsida om denna stiftelse:
Vår klubb har sedan länge haft som princip att i första hand medverka i projekt som är kvalitetssäkrade genom stiftelsen, för att säkerställa att våra insamlade medel används på bästa sätt.  Det senaste projektet vi deltog i var brunnsborrning vid ett sjukhus i Kenya via Mutomoprojektet.
Nu vänder jag frågan till er medlemmar med en fråga:  Känner just du till något projekt som du tycker vi borde överväga?  Det kan vara ett eget behov du ser, lokalt eller på annan ort.  Det kan vara samarbete med ett existerande projekt som drivs av en Rotaryklubb.  Hör av dig till nån av oss i styrelsen med dina tankar så tar vi in det i arbetet!

Medlemsavgiften

Nyligen skickades faktura för medlemsavgiften ut – du har väl betalat den?

Veckans föredrag: 

Hur ska du prata för att andra ska lyssna?  Tips för detta finns i veckans föredrag, som vanligt på vår hemsida:
mvh
Björn Elenfors

 

Vecka 40: One small act

Hej Rotarianer

Jag hoppas att alla har haft en skön och avkopplande helg bakom sig. Vi tillbringade lördagsförmiddagen på Äppelmarknaden i Kivik och jag passade på att besöka Kivik Rotaryklubb som höll sin traditionella försäljning av äppellotter, för att samla in medel till klubbens välgörenhetsinsatser. Pengarna går bland annat till Rotary Doctors verksamhet i Kenya. Jag vann en flaska äppelcider och en blåbärsdryck och kom hem med många glada skratt.

 

Förra veckans spännande 27:e möte, om Gig Ekonomi, blev med kort varsel inställt på grund av sjukdom, men vi återkommer med nytt datum så fort som möjligt.

På måndag, 1 oktober, före kl. 07.00, kommer samtliga lösenord att nollställas för inloggning i ClubAdmin på rotary.se. Detta görs för att höja säkerheten och för krav enligt GDPR. Det innebär att ALLA medlemmar måste använda ”Glömt lösenord” på inloggningssidan.

Rotary Peace Center

En viktig pusselbit i Rotarys fredsarbete är Rotary peace centers, som finns vid sex ledande universitet i världen, varav ett är Uppsala universitet. Vid Rotary peace centers får årligen 60 studenter från hela världen på bekostnad av Rotary, genomföra en tvåårig Masterutbildning inom freds- och konflikthantering. Läs gärna mer här.

VR-app och veckans föredrag

Visste du att Rotary International har en egen VR-app?  Det hade jag ingen aning om och jag blev verkligen överraskad när jag såg det. Den virtuella verkligheten förbinder, med enkla medel, människor på en personlig nivå, på ett sätt som ord helt enkelt inte kan. Snarare än att berätta hur Rotary förändrar liv, så kan de nu visa dig. Se den kraftfulla inverkan som små saker, som vänlighet, kan ha på livet hos en liten tjej vars värld har slagits sönder av konflikter. Välkommen till veckans föredrag: One small act.

Med vänlig hälsning

Åsa Gilbertson, president Rotary E-Club

Vecka 39: Making a difference

Hej Rotarianer

Jag hoppas att alla har en skön helg trots att höstens första storm Knud slog in med full kraft över Västsverige. Där jag bor i Skåne kände vi inte av så mycket annat än att det blåste lite mer än normalt.

Om en månad, den 24 oktober är det World Polio Day och vi ska försöka uppmärksamma det under månaden som kommer. Jag vill redan nu tipsa om en gripande artikel om vaccinering i Nigeria. Artikeln handlar om ett samhälle där man värderar sina söner högre än sina döttrar och eftersom man är tveksam om vaccinets verkan så undviker mödrarna att ge pojkar vaccinet.

Påminnelse, veckans 27:e möte

Varmt välkommen till veckans 27:e möte som startar klockan 20.00. Vi kommer att få lära oss allt om GiG Ekonomi och det kommer att bli en spännande timme.

 

Veckans inspiration

Stiftelsen Rotarys Ungdomsutbyte har tagit fram en film om ungdomsutbytet som riktar sig till rotarymedlemmar runt om i Sverige och jag tänkte att det skulle bli veckans inspiration.

Inbjudan till galamiddag tillsammans med Rotaract

Den 27 oktober anordnar Rotaract i Sverige konferensen Nordact 2018 i Göteborg på temat ”Celebrate Health” och vill du delta på galamiddagen så anmäler du dig här.

Efter en rolig och inspirerande helg avslutas konferensen med en gala på Auktionsverket Kulturarena.

Vad: Trerätters Galamiddag inkl. dryck
När: Lördag den 27 oktober 2018, 18:30-01:00
Plats: Auktionsverket Kulturarena, Tredje Långgatan 9, 413 03 Göteborg
Klädkod: Galaklänning / Mörk kostym
Biljettpris: 950:-/pers.

Läs mer om konferensen på www.nordact2018.com.

Veckans film

Veckans film är med John Hewko, RI generasekreterare och heter making a difference trough our areas of focus.

Making a Difference Through Our Areas of Focus – John Hewko, RI General Secretary from Rotary International on Vimeo.

.

Vecka 38: Förföljelsen av falungon

Hej Rotarianer

Jag känner hösten i luften och ser fram emot årstiden som sakta sveper in. Det verkar som om äppelträden njutit av sommaren då äppelträden riktigt dignar av stora, saftiga äpplen. Vi har själv inget äppelträd men frossar då kolleger försöker bli av med sina stora skördar. Det bjuds på äppelkakor till eftermiddagsfikat och det diskuteras äppelmos, äppelmust och andra härligheter. I slutet av månaden vankas det äppelmarknad i Kivik och likt ett lämmeltåg åker vi dit och njuter av en skördefest som sätter det svenska äpplet i centrum!

Enkät bland Rotary E-Clubs medlemmar

I början av året skickade vi ut en enkät till samtliga medlemmar i Rotary E-Club och det är dags att redovisa de svar vi har fått in. Jag vill rikta stort tack till alla som deltog (29%) och vi hoppas att fler tar möjligheten att delta när vi skickar ut en ny enkät i början av nästa år. Vill du ta del av enkäten så skickar du ett mail till asa.gilbertson@telia.com. Du måste vara medlem i Rotary E-Club för att få ta del av den.

Veckans inspiration

Vår kassör Charlotte har varit på resa med RI-presidenten och hans fru Esther i Lettland. Lettland tillhör som bekant samma distrikt som oss. Vid lunchen den 11 september gjorde Charlotte ett litet filmklipp från det presidenten sa.

Om inte filmen startar klicka här

 

Månadsbrev från vår distriktsguvernör Hans Christian Øster

Guvernörens månadsbrev för september 2018 finns här.

27:e möte den 27 september kl 20.00

Glöm inte att boka in månadens 27-möte, då vi kommer att få lära oss allt om Gig Ekonomi. Länken till vårt mötesrum är: https://zoom.us/j/380699740

Veckans tips

Har ni provat att logga in på www.rotary.se, där man förutom att söka medlemmar även kan hitta inspirerande föredrag runt hela riket.
Jag tittade och för veckan som kommer, finns det nästa 500 föredrag / möten på gång, där vi är välkomna på alla. Befinner du dig i Wilhelmina så kan du lyssna på En lapplandsresa med tragiskt slut – Om mordet i Lövberg 1915, i Lindsberg är det nätverksträff och i Malmö Triangeln kan man lära sig om personlig stil –  Dress by heart.

Titta gärna in på sidan och kolla om det finns nåt föredrag nära dig!

Veckans föredrag

Veckans film är ett tips av vår sekreterare Veronica och den handlar om förföljelsen av falungong. Passa på att köpa en extra flaska vatten.

Kom gärna med ditt förslag på veckoföredrag!

Hälsningar

Åsa Gilbertson, President
asa.gilbertson@telia.com

Vecka 37: App istället för chef

Hej Rotarianer

Idag kommer jag att ägna hela veckobrevet åt våra 27:e möten som jag hoppas att fler tar chansen att besöka framöver. Vi försöker alltid att hitta spännande föredragshållare samt ämnen som ligger i tiden och våra möten är också en möjlighet att få lära känna varandra.

I mars så berättade dåvarande distriktsguvernör (distrikt 2350) Peter Eklund, om Rotary Yrkesmentorer och integrationsprojekt för nyanlända, i april höll Bengt Olsen ett föredrag om OCD, när tankar blir till tvång och när handlingar blir till ritualer, i maj var det Jan Jaldeland som höll ett föredrag om EQ som ett sätt att mäta och utveckla framgång och så vidare.

Den 27 september kommer Johan Elfsberg att prata om Gig Economics som är ett riktigt spännande ämne. Johan är utbildad Master inom affärslogistik och har erfarenheter som ledare inom bemannings- och rekryteringsbranschen, samt inom logistikbranschen sedan 2003. Gig Nation bildades 2017, som underbolag till Reach for the Stars AB där även One Partner Group ingår som dotterbolag.

HR – Gig Ekonomins ”casting”-funktion! Om bemanning av verksamheter tidigare handlade om att knyta till sig kompetens långsiktigt för framtida behov så handlar det idag allt mer om att knyta till sig kompetens som behövs här och nu. Vi rör oss i en riktning där matchning är ett centralt begrepp. I föränderliga verksamheter tenderar en större del av arbetet att bedrivas i projektform. Matchningen handlar därför inte bara om att knyta till sig kompetens externt på ett flexibelt sätt utan även om att bättre matcha den kompetens som finns internt med aktuella behov och projekt. Vi kan därför anta att HR-funktionen kommer att bli alltmer av en ”casting”- funktion liknande den i filmindustrin. Förmågan att kunna knyta till sig rätt personer och rätt kompetens när den behövs, oavsett var den finns, och att skapa optimala förutsättningar för prestationer kommer samtidigt att göra HR till en nyckelaktör i framgångsrika organisationer.

Gig-ekonomin som fick stort fokus i USA i slutet på 2008 efter Lehman Brothers kraschen och innebär att man går från fast anställning till egenföretagare och som tar tar kortare uppdrag eller s.k. ”gig”, ofta utifrån digitala plattformar.

Idag är drygt 20-30% av arbetsstyrkan i USA och Europa en del av gig-ekonomin, visar en studie från McKinsey. I Sverige utgör ”gigarna” redan drygt 20% men den siffran förväntas öka den närmaste framtiden. Undersökningar har påvisat att 9 av 10 svenskar kunde tänka sig att i framtiden välja bort en fast anställning mot att gigga.

Visst låter det som ett spännande ämne: Boka in 27 september och klicka på den här länken för att delta:https://zoom.us/j/380699740

Vi behöver dig

Möjlighet till ett mer aktivt deltagande i klubben är exempelvis att bli kontaktperson eller programansvarig för 27:e-möten. Er insats med tid och engagemang i Rotarys namn är oerhört värdefullt.

 • Rotary E-club 2410 saknar kontaktperson för Rotary Doctors. Är du intresserad av uppdraget innebär det att information till klubbarna går via dig och om vår klubb drar igång ett projekt med brunnsbygge åt Rotary Doctors eller liknande, finns möjligheten att vara ansvarig för det projektet.
 • Klubben saknar vidare kontaktperson för Rotary Friendship Exchange. Gärna någon som har erfarenhet av deltagande, alternativt någon som funderar på att delta.
 • Programinnehåll och form för våra 27:e-möten är ett ansvarsområde med tomma stolar.
 • Finns det någon/några som har intresse av att vara kontaktperson för Shelterbox-projektet, så är även den stolen tom.

Låter det som att det är något du vill engagera dig i? Ta kontakt med undertecknad kan vi prata litet mer, utan att du behöver bestämma dig.

Kalender

27:e-möten 2018

 • Torsdag 27:e september: Vi får lära oss mer om Gig Ekonomi. Länk till mötet https://zoom.us/j/380699740
 • Tisdag 27:e november: Årsmöte
 • Yrkesnätverket (ansvarig: ännu ej delegerat av president). Fortsatt utveckling.

Veckans föredrag

Veckans föredrag och film handlar om trenden mot så kallad gigekonomi, som innebär färre fasta anställningar och fler korta uppdrag utifrån digitala plattformar, är stark. App i stället för chef – gigekonomin ställer nya krav på samhället.

Kom gärna med ditt förslag på veckoföredrag!

Hälsningar

Åsa Gilbertson, President
asa.gilbertson@telia.com