Vecka 8 – Rotary Indien 100 år & stöd till Childhope

Rotary Indien 100 år

I helgen var det 100 års jubileum för Rotary i Indien. Det hela livestreamades och kan ses för den som har myyycket tid, de är nämligen helt oredigerade. Vår kassör Charlotte var på plats med sin man Mikael där han även höll tal om projekt Solvatten. Jag vet inte om föredraget finns med på streamingen – men om det gör det hoppas vi att Charlotte förmedlar det vidare. Livestreaming från Indien här: https://www.youtube.com/channel/UCSFUPyzdMFTNoBk61HH8GVA/videos

Länk till solvatten

 

Childhope

Förra veckan aviserade jag att vår medlem David skulle få utrymme för Childhope i denna veckas brev. David Krug befinner sig i Thailand där han med stort hjärta fokuserar på att stödja och skydda utsatta barn från gatans hårda liv genom olika hjälpprojekt.

Nedan är en nedkortad sammanfattning (gjord av Veronica).

Om filantropibutiksprojektet Good Shop

 

Hej alla, här kommer en kort intro om ett nysått frö till filantropiprojekt som, när vi lyckas, kommer bli ett stort träd. Ni alla är härmed inbjudna att vara de första att medverka till ett nytt sätt att stödja både egna hjärteprojekt, dig själv, vår Rotaryklubb och projekt som Solvatten.

För dig som inte har tid och ork att sätta dig in i detta – varför inte bara stödja med någon hundring för att ge vårt arbete mer meningsfullhet och snabba på processen?

Du kan till exempel köpa en valfri produkt i vår webbshop. För mer info om Childhope, se videon här: www.goodshoponlinestore.com/collections/childhope

Childhope-samarbetet är i ett frö-stadie och bara den första kollaborationen av många framöver, men tankarna bakom är genomtänkta och välplanerade.

Din hjälp nu är viktigare och mer uppskattat än det kommer vara som etablerat projekt. Visst kommer vi alla ihåg de som ställde upp och trodde först på oss i något sammanhang och vad det betydde för vår ork att fortsätta tills vi lyckades?

Om ditt hjärta kan tänka sig vara den personen för detta projekt genom att bara köpa motsvarande en lunchkostnad – skulle jag kunna visa Childhope deras första köp. Det vore fantastiskt kul!

Det går bra att även använda rabattkoder där 25% av vinsten kan vigas för andra projekt som  Rotary E-Club 2410 och/eller Solvatten. Om mer går till Childhope fokuserar vi på att hjälpa föräldralösa barn och traffickingoffer där stort fokus ges till att ta fast skyldiga.

För er som vill förstå projektet bättre kontakta David eller läs mer här

 

Ge mig (David) gärna feedback – vad skulle du köpa om det fanns i butiken?

Hem-produkter? En annan sorts kläder? Soff-kuddar med visst motiv? Vill du ha en tröja eller t-shirt eller kudde med dina barns teckning omgjord till design och såld både för välgörenhet och för dina barns skull i butiken (25% royalty på vinst) en sportförenings design som drar in pengar till klubben, ditt företag eller vår Rotary-klubb i butiken? Det mesta är möjligt. Hör av er! david@davidkrug.com

 

Jag sagt mycket redan, men som nämndes i förra veckobrevet av Veronica finns det fem sätt som ni kan samarbeta på. Detta på MyRotary.org kan ni även visa för internationella Rotarymedlemmar:
https://my.rotary.org/comment/191177

Gå gärna med i gruppen som moraliskt stöd. Då kan fler internationellt hitta den. Skriv även en kommentar så tråden ”hoppar upp”.

Samt lite mer generellt om idé bakom på MyRotary: https://my.rotary.org/en/exchange-ideas/groups/shopify-online-stores-good Jag gissar att de flesta av oss (inklusive jag själv) inte använder MyRotary mycket, men lägg gärna till mig, det kan inte skada: https://my.rotary.org/en/user/profile/edit

 

Hälsningar David

 

Veckans föredrag hittar du här

Childhope del 2

Hej igen!

Här kommer en förklaring till er som vill förstå projektet Good Shop bättre och kanske vara med och grunda projektet från start. 

Planen är att denna butik och andra butiker jag/vi startar, ska hjälpa gatubarn och trafficking-offer så länge jag lever och förhoppningsvis genom en fond då jag gått bort.

Gatubarn ska få egna rabattkoder för att kunna bygga sig något som växer på sikt, samtidigt som de i början kan fortsätta tigga slantar till mat också så som de redan gör, så länge de måste.

Tanken är, att till folk som säger nej, eller tvekar och säger nej, kan de ge kort med adresser till butiken och sin rabattkod.

Jag tror att en stor del av oss som oftast säger nej till att ge slantar och köper mat till gatubarn, eller bara säger nej, skulle överväga att uppmuntra deras arbetsinitiativ och köpa en produkt, särskilt om jag gillade produkten och vinsten gick till barnen och ett koncept som har visats att det fungerar (genom pilotprojekt som man gör kort video om i butiken).

Skulle inte ni stödja något sådant? Särskilt om man även kan göra små donationer eller köp i butiken av saker man ändå vill ha.

Childhope och jag kommer börja med en pojke och en flicka som pilotprojekt.

Fler bra produkter står givetvis på att-göra-listan. Inklusive vanliga produkter till hemmet. Toalettpapper, tvättsvampar, diskborstar till ungefär samma priser som vanliga butiker, vilket går idag.

Kanske har vi fått upp några saker redan när ni läser detta.

 

Vill du att dina barn, du, ditt valfria projekt i Rotary eller utanför Rotary, eller E-club 2410 ska få 25% när andra handlar/donerar i butiken? 

Köp ett plagg eller smycke eller klistermärke i butiken och be mig sedan om era egen rabattkoder för olika ändamål. Det är ännu inget måste att köpa något innan man ber om kod, men starkt rekommenderat att stödja för att ha någon form av tröskel, vilket är ett känt sätt att få mer engagemang och bättre slutresultat för alla.

Det är svårt att genuint rekommendera en butik eller produkt man inte använt själv.

Jag har handlat en del och lär förbli största kunden. Har även lagt ca 10000 på butik och ca 2800 på Childhope-donationer så här långt.

Om ni köpt något kommer det även så naturligt att när någon frågar vad det är för något plagg eller smycke du har på dig, att du då kan kombinera samhällsnytta och nöje och berätta och ge dem adress och rabattkod och förklara hur de kan bli en del av detta också.

För att vara transparent för den nyfikne, med min del av vinst, så är den 25% av vinst på allt, just nu 0 kr, för tusentals timmar shopkodning, slitet hår och arbete och ett inomhusår i Filippinerna istället för ett års strandliv.

Plus exakt samma villkor med rabattkoder som alla andra har, som kan ge mig 25% till. Jag skickar inte med någon sådan här.

När jag och ni med era rabattkoder lyckas hjälpa andra så är både ni och jag värda 25%. Och det kommer göra det realistiskt att fortsätta.

Det kommer dröja tills min del passerar vad min bygg-design-firma drog in på en timme, dag, månad eller några tusen timmar.

Så varför göra detta när jag kan dra in mer pengar på annat på kort sikt, till mig och filantropi?

Jag gör detta för att följa min tro och mitt hjärta och för att förbättra liv på lång sikt och stor skala, för de som har minst och mest behöver hjälp. Gatubarn, traffickingoffer osv.

Min vision är att inom en snar framtid kunna veta att rent konkret har jag hjälpt ”denna lista” (en växande lista) att gå från hemlöshet till boende och självständighet och de har i sin tur hjälpt andra.

Och jag vill ge andra en chans att se vad de har gjort med.

Tänk om en lag skulle stadgas i ett land att varje butik skulle ha detta koncept, vilken volym av hjälp som skulle utdelas i världen via Amazon, HM osv.

Givetvis kommer inte det hända men just därför finns det en poäng att stödja de projekt som släpper ifrån sig 50-75% av sin butiks vinst till andra. Om de växer kommer större kopiera.

Jag vill heller inte sitta fast i min byggfirma med arbete som i sig inte känns viktigt på riktigt och jag vill ge alla andra möjligheten att vara lika geografiskt fria som jag är och ge alla möjligheten att göra skillnad för folks liv.

Det fanns mer info jag skrev  men det blir för långt. Kanske kan jag uppdatera i kommande veckobrev eller föredrag med vad vi i klubben gjort, om klubben påverkar något.

 

Vecka 7 – Coronavirus (föredrag)

Mina fina Rotaryvänner…

Som vanligt känns avståndet mellan oss påtagligt.  Jag har varit med om det tidigare när jag jobbade med en webbtidning. Och kanske var det just avståndet till läsarna som till sist tog bort min entusiasm ifrån det fantastiska jobbet det innebar att vara mitt i händelsernas centrum.

Förra veckan avslutades för mig med att sjunga på en älskad väninnas begravning. Vi var på en vacker skärgårdsö utanför Göteborg vilket kompenserade upp för allt det sorgliga. Min ambition under veckan var annars att dela med mig av tankar jag haft sedan vårt 27:e möte – men tiden vill inte räcka till allt.

Den uppmärksamme kanske märkt att vi fått ett nytt typsnitt på vår hemsida. Det fanns ambitioner på att göra fler förändringar, men vår webb-hjälpande hand Anders Eriksson blev istället anställd. Nu gör det honom för upptagen för att lägga tid på vårt ideella arbete. Vi kan bara tacka och gratulera Anders så långt och hoppas på att han (eller någon annan) ev. kan frigöra tid för våra önskemål senare.

Vi vill att medlemmar och gäster lätt hittar till och klarar att navigera på vår hemsida. Förra veckan kunde vi lära oss hur man söker och ger info till andra via ”My Rotary”. Vår medlem David Krug har skapat ett projekt där för att testa funktionerna. Just nu är det väldigt tomt på intressenter meddelar David, tydligen bara undertecknad som kommit dit hittills – så gå gärna dit och testa och godkänn Davids vänförfrågan du med. Vi följer upp detta nästa vecka. Du kanske kommer på att du också vill skapa något eget i My Rotary. Kolla runt och se om du hittar något som stimulerar ditt intresse! Björns föredrag om My Rotary blev uppskattat av många. Veckan innan hade vi guvernörsbesök. Även det spelades in och kan ses i efterhand här.

Hur hittar du våra föredrag på hemsidan?

Om du ska söka på tidigare föredrag på vår hemsida ska du gå till kategorin ”blogg”. Där, om du kikar i den högra kolumnen är föredragen listade med vecka och namn. Det går bra att få närvarostämpel i efterhand för dina besök. Även gäster får närvaro retroaktivt om de skriver på sidan för den aktuella veckans föredrag och köper vattenflaskor i samband med besöket.

Ett av våra stora projekt är Solvatten. Om du befinner dig i Stockholm på måndag kan du besöka Åkersberga och Österåkers Rotaryklubb. Den 17 februari har de föredrag om Solvatten.

Veckans föredrag kommer från en god vän till mig som heter Manyan. Han är ordförande för tyska International Society for Human Rights (ISHR) som är en välkänd internationell människorättsorganisation. Innan Manyan gick i pension har han arbetat som chef på ett våra största svenska företag. Han talar många språk flytande, däribland svenska mycket bra. Han har mycket att dela med sig av och därför är jag glad över att nu kunna följa hans nystartade youtube-kanal (här talar han engelska) för att hålla mig uppdaterad kring aktuella kina-frågor. Hoppas ni också tycker att det är intressant och givande.

Veckans Föredrag hittar du här

Vänliga hälsningar

Veronica Örfelth, president för Rotary e-club 2410

 

 

Vecka 6 – My Rotary

Rotaryvänner!

…ännu en fantastisk vecka är i antågande som vi kan fylla med vad vi vill! Vad vill du ha i ditt liv? 
 
Under förra veckans 27e möte berättade Björn Elenfors vad vi har för nytta av och hur vi kan använda oss av ”My Rotary”. Detta föredrag spelades in och vi delar med oss av det som denna veckas föredrag. 
 
Vår hjälpsamma ”medlemsgrupp” med Jan Jaldeland, Ingemar Drogell och Susanne Hassellöf som draglok – har funderat mer på hur vi kan nå våra årsmål att bli 100 medlemmar: 
 
”Rekrytering i Rotary E-club 2410
 
Idag är vi 55 medlemmar. Styrelsens mål är att vi blir 100 medlemmar. Om var och en av oss värvar en enda ny, blir vi över 100 stycken.
 
Vi har ju alla många kontakter i samhället. Och just en E-club kan intressera många.
 

Tips på områden där vi kan ha kontakter:

 
– De som gått Rotarys RYLA-utbildningar, – Rotarystudenter som blivit vuxna. – f.d. Rotaractare (de slutar ju vid 30 år), – Kollegor i yrkeslivet. – Rotarianer, som engagerat sig i olika klubbar och kan tycka att E-club är ett bra alternativ. – Medlemmar i Round Table respektive Ladies Circle, eller de som varit med där (man slutar ju där vid 40 år), – Medlemmar i andra föreningar. – Bekanta/Vänner. 
 

Du har säkert också andra kontaktytor.

 
Vill tipsa om Björn Elenfors mycket intressanta månadsmöte den 27 januari – 2020. Där presenterade Björn mycket kring Rotary, hur man finner information etc. Nyttig information för oss medlemmar och också när vi rekryterar. Mötet är videoinspelat – gå in och titta. 
 
 
55 medlemmar är ett ganska vanligt antal i en Rotaryklubb. En E-club är ju speciell och kan innehålla många medlemmar. 
 
Låt oss tillsammans se till att fler får möjligheten att vara med i detta formidabla nätverk och allt annat som Rotary omfattar.”
 
—————————————————————————————————
Vi i styrelsen kan bara hålla med och tackar medlemsgruppen för både sitt engagemang och stöd.  
 
Vi andra kan ta en funderare på om vi möjligen har någon i vår närhet som vi tycker kan passa in i Rotarys värderingar som vi skulle kunna fråga eller berätta mer om Rotary för. 
 
Som en påminnelse skickar vi med Rotarys sk. ”Fyrfrågeprov” som är etik och värdegrund inom Rotary. 
 

Om allt vi tänker, säger och gör, ska vi reflektera, …

1. Är det sant?
2. Är det rättvist mot alla parter?
3. Kommer det att skapa goodwill och bättre vänskapsförhållanden?
4. Är det värdefullt för alla som berörs? 
 
”The Four-Way Test” togs fram av rotarianen Herbert J. Taylor redan år 1932.
 
Med det önskar vi alla våra medlemmar en härlig och givande vecka!
Styrelsen, genom Veronica Örfelth, president.                  

Vecka 5 – Guvenörsbesök

Kära Rotarianer

Inbjudan till AfterWork 4 februari

Tema Ostersjon 20200204 kl 17- 19  Tisdagen den 4 feb genomför vårt Distrikt 2350 i samverkan med Distrikt 2370 After Work på Hotel Esplanade (se inbjudan i bifogad fil) kl. 17:00 – 19:00.
Detta AW har tema Östersjön och bland gästerna kommer att återfinnas äventyraren Ola Skinnarmo, Östersjöfondens VD Lotta Nummelin, representanter från briggen Tre Kronor, Världsnaturfonden och Baltic Sea Forum. Paul Ronge kommer att vara moderator.
Detta AW är ett led i en ökad satsning på vattenmiljöfrågor som drivs gemensamt mellan bl.a Distrikt 2350 och 2370.
Tag gärna med en gäst.
Hjärtligt välkomna!

Välkommen på 27e möte 

MyRotary är en suverän medlemssajt där du har hela världens Rotarianer i ditt nätverk!
Du hittar den här rotary.org. Björn Elenfors kommer att guida oss i denna sajt.
Missa inte nästa medlemsmöte – måndag den 27e Januari ser vi alla fram emot att träffas i Cyberrymden. Björn Elenfors kommer att hålla föredrag och vi får chans att samtala om högt och lågt med varandra. ”Kapten Zoom” har skickat en länk till mötet. Klicka och kom med i gemenskapen.
Bengt kommer även att berätta om Mumoto projektet i mötet.
Och alla som vill kommer att få berätta om sig själva.
Vi startar kl. 19.00 måndagen den 27 januari

Veckans föredrag

Jag hade besök av distriktsguvenör Johan Gustavsson som har besökt alla 64 klubbar i distriktet. Johan berättar om sig själv och om vad Distriktet 2410 gör och varför han är stolt över att arbeta för Rotary.
Ha en bra vecka – 
…och glöm inte att köpa några virtuella vattenflaskor, det kommer innebära stor skillnad för de barnfamiljer som får en Solvattendunk till sommaren.
Veronica Örfelth
President Rotary E-club

Vecka 4 – Så fungerar grundvattnet! och Inbjudan till 27e möte

Hej Rotary vänner!

Om två månader är det världsvattendagen den 22 mars.
Världsvattendagen startades på initiativ från FNs generalförsamling redan 1992. I Sverige har dagen firats sedan 2006.
Vi har ju i vår Rotaryklubb valt att samla in vatten för att förse en by i Kenya med solvattendunkar. essa skall skickas med transport i kvartal 2 under 2020. Vi har satt ett högt mål att vi skall samla in 100.000 kr årligen för till detta för att ge familjer med barn under fem år en chans att få en bättre start i livet och bättre möjligheter att utbilda sig och att hela byn och regionen skall kunna utvecklas.

Vi behöver din HJÄLP på tre sätt:

1. Köp virtuella vattenflaskor varje vecka efter att ni tittat på veckans föredrag!
2. Gör ett extra bidrag i i samband med världsvattendagen. En hundralapp är välkommet. En femhundring är riktigt bra! Och en tusenlapp ger en familj en egen solvattendunk som förser dem med rent vatten i upp till 10 års tid!
3. Dela vattenföredrag med vänner i sociala medier och be dem att också hjälpa till. Berätta om vatten och tala om hur klurig solvattendunken är. Om var och en i klubben delar till sina vänner och om 5 av våra vänner väljer att bidra med en hundralapp så kan vi samla in nästan 30.000 kr inför världsvattendagen. Visst vore det häftigt!

Ni bidrar enkelt här:
Paypal
eller via SWISH 123 126 63 52

Läs mer om vattendagen här

 

Välkommen till 27e möte

MyRotary är en suverän medlemssajt där du har hela världens Rotarianer i ditt nätverk!
Du hittar den här rotary.org. Björn Elenfors kommer att guida oss i denna sajt.
Missa inte nästa medlemsmöte – måndag den 27e Januari ser vi alla fram emot att träffas i Cyberrymden. Björn Elenfors kommer att hålla föredrag och vi får chans att samtala om högt och lågt med varandra. ”Kapten Zoom” har skickat en länk till mötet. Klicka och kom med i gemenskapen.
Vi startar kl. 19.00 som vanligt.

https://zoom.us/j/248217379

 

 

Veckans fördrag

Denna vecka blir det riktigt nördigt – ett föredrag om hur grundvattnet fungerar och som kan förklarar lite av den vattenbrist vi upplevt i Sverige de senaste somrarna.

Veckans föredrag hittar du här

Du hittar även andra föredrag och expriment om vatten från Uppsala Universitet här

Ha en bra vecka –
…och glöm inte att köpa några virtuella vattenflaskor, det kommer innebära stor skillnad för de barnfamiljer som får en Solvattendunk till sommaren.

Dennis O Krook
Rotary E-Club

 

Veckobrev 3 – Så renar du vatten

Hej Rotary vänner!

 

Tjugonde Knut har passerat och julen dansats ut. Jag gillar julen och Nyårsfirande. Det är en tid att få se mycket ljus och umgås med nära och kära. Våra Rotary vänner i världen ger också en extra dimension till julfirande och ofta frågar vi varandra hur vi firar jul, när kommer tomten och när äter vi. Rotary hjälper mig att få insikt hur många olika sätt det finns att göra bra saker på. Det ger mig också en stor ödmjukhet för att vi behöver förklara och visa för varandra vad menar och inte ta förgivet hur det är eller vad vi menar. Vår kommunikation och förståelse för varandra världen över ökar om vi har med oss den nyfikenheten. Jag brukar roa mig med att fråga vad är ett middagsbord för dig? Och jag kan lova att det betyder helt olika saker för en amerikan, en japan, en indier eller en svensk. Tänka bara på om vi äter med händerna eller med en hand, med pinnar eller bara en gaffel eller kniv och gaffel. Ja, det finns mängder av oskrivna regler kring middagsbordet och där med i sociala sammanhang. Ditt medlemskap i Rotary ger dig möjlighet att besöka alla världens Rotary klubbar. Ta chansen när du reser- jag lovar – Det ger en extra dimension i ditt resande och möjligheter att komma landets befolkning nära på ett sätt som annars inte är möjligt. Du hittar alla klubbarna på www.rotary.org. På bilden tillsammans med Rotary vänner där vi har som tradition att där vi mötes i världen firar vi med en flaska lokalt bubbel.

 

Faktura för medlemsavgift våren 2020

Vi skickar numera ut digitala fakturor. Faktura för vårens medlemsavgift på 750 kr kommer du att få i slutet av januari. Medlemsavgiften betalas av alla som var registrerade som medlemmar den 30 december 2019. Inga ändringar kan ske i efterhand.

Du får samtidigt en faktura på engångbelopp för vattenflaskor. Du väljer själv om du vill betala den eller om du vill bidra till vattenflaskorna veckovis via paypal eller swish.

 

Veckans fördrag

Vi fortsätter vår profilering av vara Rotary- klubben som är bäst på vatten! Kanske har du idéer om hur vi kan bli ännu bättre? Kontakta oss i styrelsen eller lämna en kommentar till veckans föredrag.

Denna vecka handlar fördrag ett om hur överlevnadstips för att rena vatten

Veckans föredrag hittar du här

 

Ha en härlig vecka!

Charlotte Ahlberg

Kassör Rotary E-Club

 

 

 

Veckobrev 2 – 80/20 regeln

Veckobrev Rotary eKlubb 20-01-05

Gott nytt år!

Hoppas ni alla haft ett riktigt härligt firande med vänner och familj och fått njuta av samkväm och god mat. Min man och jag valde att åka till Teneriffa över julen och att sedan fira mellandagarna med familjen och Nyår hemma med hunden i lugn och ro. Som tur är har vår hund inte ont av fyrverkerierna, men jag vet många vänner vars hundar, hästar och andra djur far illa av dem. Nedan ett kollage från semestern på Teneriffa.

 

Veckans föredrag

Nu efter alla helgdagar och festligheter tänkte jag kicka igång året med lite tips kring att komma igång, arbeta effektivt och sätta mål.

Men innan tänkte jag berätta lite varför jag valt detta tema. Mitt yrkesområde är HR och digitalisering (IT). Det jag ofta pratar med mina kunder om är oftast just effektivisering och tillväxt på olika sätt. Frågan är då – Vart är ni på väg och vad behöver ni göra för att ta er dit? Oftast landar diskussionerna kring personal – kultur, attityder, förändring och ledarskap eller så handlar det om att arbeta mer effektivt med de system (IT) man har eller att man behöver hjälp med att hitta nya. Jag kanske förenklar lite, självklart kan man också ha andra utmaningar, det finns massor av andra jag kan räkna upp. Men när jag är på plats är det ofta där företagen behöver hjälp.

I somras läste jag boken ”De 7 goda vanorna” av Stephen R. Covey. Dt är en bok jag verkligen tycker var intressant och gärna går tillbaka till för att få inspiration. En av många saker den berör, men som genomsyrar hela boken är 80/20-regeln, också kallad Pareto-principen (Pareto var en känd ekonom i slutet av 1800-talet).

Detta bygger sig veckans föredrag på där Brian Tracy berättar om 80/20-regeln och berättar om målsättningar och hur man effektivt arbetar med mål utifrån detta. Hoppas ni gillar videon!

Veckans föredrag hittar ni här

 

Guvernörsbrev

Månadens Guvernörsbrev 6 191229 hittar ni här.

 

Rotary tidningar

Som i tidigare veckobrev vill jag ännu en gång nämna att vi nu omvandlat alla prenumerationer av The Rotaryan och Rotary Norden tidningar från fysiska papperstidningar till digitala som kommer mailledes. Skulle du inte få dem på din mail eller är osäker på om mailadressen stämmer så hör av dig till mig som är sekreterare så kan vi lösa detta tillsammans: marieastrid.lofdahl@gmail.com

Önskar er alla en trevlig vecka och fortsatt bra start på det nya året!

Styrelsen genom Marie-Astrid Löfdahl, sekreterare Rotary eKlubb 2410

Veckobrev 1 – Gott nytt år! …med alternativa fyrverkerier…

Hej Rotarianer!

Vatten är magiskt – det är också de alternativa nyårsfyrverkerier som vi bjuder er på här i form av norrsken eller ”Aurora Borealis”

Northern Lights at partly clear skies with thick fog shines above Swedish foggy forest landscape in mountains, green northern lights belt curved above horizon line, Northern Sweden, Scandinavia
Aurora reflections on Stokksnes black beach with Vestrahorn mountains in center, Iceland
Aurora borealis (Northern lights) over mountain with one person at Skagsanden beach, Lofoten islands, Norway
Colorful Northern lights (Aurora borealis) in the sky
Northern Light, Aurora borealis at Kirkjufell in Iceland. Kirkjufell mountains in winter.
View of brilliant green Aurora shining over Swedish foggy forest landscape in mountains, light rays from a village and Northern Lights color sky in different soft colors, Northern Sweden, Scandinavia

Se veckans ”föredrag” som är ett norrskensskådespel här

Läs mer om Norrsken här

Vi vill med detta enkla brev önska er alla ett riktigt Gott Nytt År!

PS. Det går bra att köpa nyårsgåvor som gör skillnad på riktigt

 

mvh

Styrelsen

Veckobrev 52 – God Jul!

Kära Klubbkamrater

Idag är det styrelseledamot Björn Elenfors som sitter vid den virtuella pennan, och givet årstiden faller det sig naturligt att tänka på det 2019 som vi nu snart avslutar även om vi bara är halvvägs genom vårt rotaryår.

 

En sak som varit tydlig i många sammanhang i vår klubb är att många av våra medlemmar och nästan samtliga våra styrelsemedlemmar genom åren har varit yrkesverksamma och jonglerat ett heltidsjobb med familjeliv, andra intressen och så självklart även Rotary.  Det är inte alltid lätt att få helheten att gå ihop, men i styrelsen har vi alltid försökt jobba så att vi avlastar varandra och hjälps åt när det behövs.  Samma typer av tankar kunde läsas i brevet från Rotary Internationals president Mark Daniel Maloney i det senaste numret av The Rotarian som kom i våra inboxar tidigare i veckan.  Fritt översatt:

Ingen rotarian borde känna sig pressad att lägga ned mer tid än en frivillig position någonsin borde begära.  Detta är sant av flera skäl, ett av dem är att arbete vi gör i våra vanliga jobb är lika viktigt för Rotary som det jobb vi gör inom organisationen. Vi bär med oss våra Rotary-värderingar överallt, och våra professionella framgångar  hjälper oss att motivera vårt Rotary-engagemang varje dag när vi går till kontoret.

Photo by Roger Glenn,  CC BY-NC 2.0″ https://www.flickr.com/photos/rogerglenn/536116871/

 

Med detta i tanken är det väl lämpligt för oss alla att fundera över på vilket sätt vi kan engagera oss inte bara under våren utan också under nästa rotaryår som ju börjar den 1:a juli nästa år.  Vår inkommande president Ulf Andersson har nog redan börjat fundera över vad “hans” verksamhetsår ska innebära och jag är säkert på att vi kommer höra mer om detta i takt med att planerna konkretiseras.  Jag vet att Ulf liksom alla tidigare presidenter vill engagera fler av oss medlemmar, även de utanför styrelsen.  Att stödja i ett enstaka projekt är absolut möjligt för de som inte har möjlighet att lägga tid varje vecka eller månad.

 

En praktisk detalj om tidningsprenumerationerna:  I vårt medlemskap ingår enligt styrelsens beslut en digital prenumeration på The Rotarian.  Om du hellre vill ha denna i pappersformat eller om du vill ha en parallell prenumeration också på Rotary i Norden, kontakta vår sekreterare på mailadressen marieastrid.lofdahl@gmail.comför att få till detta inklusive hur du kan betala den merkostnad det medför klubben.  Även de digitala prenumerationerna kostar pengar för klubben.

 

Jag och övriga styrelsen vill med dessa ord också önska er en riktigt God Jul!

 

Veckans föredrag

är ett nostalgisk blick om hur julen firades förr, producerat av Pogo Pedagog 1979 som bildband:

 

Och glöm inte att du kan skänka en julgåva som gör verklig skillnad.

 

mvh

Björn Elenfors