Vecka 21: The surprising reason our muscles get tired

Hej Rotarianer

Sprang någon Göteborgsvarvet i lördags? Jag var där, dock inte för att springa utan för att heja fram min lillebror som sprang för femte året i rad. Det har blivit en tradition att vara med och under tiden lillebror springer runt så roar vi andra oss med att heja fram, runt banan och samtidigt njuta av en härlig picknick. Göteborgsvarvets siffror från 2018 berättar att det fanns 10 vätskestationer och att det gick åt 100 000 l vatten samt 30 000 l sportdryck till deltagarna. Imponerande siffror.

Under tiden jag befann mig i Göteborg så passade klubbens Björn Elenfors på att besöka Nimis.  Som ni kan se så bjöd vägen dit på en magisk bokskog i dimma.

Beställning av material

Ibland får vi fråga var man kan beställa Rotarypins. Det kan du antingen göra hos AB Sporring eller hos Json Handels.
Hos den sistnämnda får du föst göra en användarregistrering och efter ett par timmar kan du sedan se vad som finns att beställa.
Fler leverantörer finns under ”Support” på www.rotary.se

Veckans föredrag

Veckans föredrag spinner vidare på Göteborgsvarvet, varför våra muskler blir trötta.

Och med det önskar jag alla en trevlig helg

Åsa Gilbertson, President

Vecka 20: Does time exist?

Hej Rotarianer

Jag kan inte annat än be om ursäkt för förra veckans uteblivna veckobrev men hur jag än pusslade så hann jag inte med alla tårtbitar. Jag försökte komma ikapp men helt plötsligt var det ny helg och det var bara att inse att tiden sprang ifrån mig. Det fick mig att tänka tillbaka, då vi hade en stuga, mitt inne i den blekingska skogen. Där fanns ingen internet och uppkopplingen till TV var så dålig så det var knappt lönt att  trycka på startknappen. När vi kom dit, så kändes det som om tiden upphörde att existera, då vi bara var där och nu. Efter en helg kändes det som om vi hade vilat upp en vecka och det är stunder som jag verkligen saknar, då jag idag verkar vara konstant uppkopplad och ständigt ha nya projekt som påkallar på uppmärksamhet.

Rotary Norden

Ännu ett nytt spännande nummer av Rotary Norden nr 3 är ute där det berättas om grön turism med klimatmedvetna resenärer . I detta nummer finns också ett stort fokus på Rotary Doctors vars grundare Lars Braw gick bort i februari i år. Läs om hans gärningar och vad det har lett till i Rotaryvärlden i Sverige och Kenya. Du har även chansen att vinna fina målningar i Läkarbankens konstlotteri och samtidigt göra en insats för världen som behöver Rotarys hjälp.

Vatten

Den 25-30 augusti är det World Water Week i Stockholm. Där presenterar UN-Water planen för Världsvattendagen. Då berättar man om den internationella kampanj som varje år samordnas av UNEP, FN-Habitat, UNU och WHO, med stöd av andra UN-Water-medlemmar och samarbetspartners. Under årets tema; ”Leaving no one behind” kommer fokus ligga på vatten som en mänsklig rättighet – vatten för alla!

 

Veckans föredrag

Vi fortsätter att prata om tid och veckans föredrag bjuder på ett passande föredrag: Does time exist. Och köp gärna en extra vattenflaska. Sätt in ditt bidrag på Paypal eller Swisha ditt bidrag till 123 032 09 03. Glöm inte att ange ditt namn.

Och med det önskar jag alla en trevlig vecka

Åsa Gilbertson, president

Vecka 18: Polio Survivor Dennis Ogbe

Hej Rotarianer

Under den här veckan är det World Immunization week. 400 miljoner barn har blivit vaccinerade, men fortfarande finns det barn som har eller riskerar att få polio om inte End Polio Now fortsätter. Tillsammans kan vi donera till vaccinationsfonden och sprida upplysning/kunskapen om Rotarys arbete med att utrota polio. Som en extra påminnelse om hur viktigt detta arbete är kommer också veckans föredrag att handla om just polio.

Rotary Fellowships

Är du med i någon av Rotarys många fellowships? Inom Rotary finns så kallade Fellowships, som man kan kalla intressegrupperingar inom organisationen, där medlemmar med ett visst intresse samlas, möts och utbyter erfarenheter. Grundtanken är att skapa mötesplatser där Rotarianer kan träffas och umgås också på fritiden. Jag har just gått med i IFMR Norden som är en klubb för dig som kör motorcykel, bor i Norden och är medlem i Rotary. I Chapter Norden är vi ca 200 medlemmar från Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige. Alla har ett gemensamt intresse – att köra eller åka motorcykel. Det klubben gör är mycket enkelt. Man träffas, åker motorcykel, umgås med varandra samt äter och dricker gott. Nu ska jag bara hitta lite hål i kalendern också så vi kan hinna med en eller flera träffar. Det ska bli kul.

Ett sött tips

Nu kan du köpa Rotaryhjulet i choklad och det bästa av allt är att allt överskott går till EndPolioNow.

 

Veckans föredrag

US Paralympics champion, pappa och polioöverlevare Dennis Ogbes historia om sitt engagemang och uthållighet. Hans pappa sa: My father told me it´s not where you start that matters, it´s how you finish.

Och med det önskar jag alla en trevlig vecka, Valborg och första maj.

Åsa Gilbertson, president

 

Vecka 17: Håller vi på att få slut på vatten?

Hej Rotarianer

Så börjar påskledigheten gå mot sitt slut och jag för egen del har haft en härlig påskledighet. Vi har hunnit med ett par turer med motorcykeln, har också hunnit med att hälsa på släkt och vänner, tittat på en sommarstuga, rensat i trädgård och rabatter, grillat, komponerat ihop en ny maträtt där vi mixade renkött med japansk saké  och har naturligtvis ätit massor av lax och ägg. Det har med andra ord varit en helt perfekt påskledighet och jag har njutit av vartenda ögonblick. Så det känns bra att återvända till arbetet imorgon och ge sig i kast mot nya mål.

För drygt ett år sedan infördes GDPR och i början av detta året antog EU nya upphovsrättslagar. Det nya direktivet innebär bland annat att det senast 2021 inte ska gå att ladda upp upphovsrättsskyddat material på sociala medier, och att företag som Google och Facebook har en skyldighet att ersätta medier vars material de sprider på sina plattformar. (källa svt). Jag har försökt att sätta mig in i det men som med GDPR så verkar det vara mycket som fortfarande inte är på plats men som säkerligen kommer att klarna framöver. Det ska bli spännande att se hur det påverkar oss som arbetsplats.

Vatten

I jakten på vattenfakta hamnade jag på Svenskt Vattens hemsida och här hittar du massor av fakta om vatten, inte minst varför kranvatten är att föredra än flaskvatten.

Här finns också mycket fakta om vattnets kretslopp

På SMHI:s hemsida kan du också se om det är risk för vattenbrist.

Veckas föredrag

Allt prat om vatten leder in till veckans föredrag Håller vi på att få slut på vatten. Trots att vatten täcker 71% av planetens yta, lider mer än halva mänskligheten av extrem vattenbrist i minst en månad per år. I dagsläget uppskattar man att vid 2040 kommer upp till 20 länder att stå inför vattenbrist. Denna statistik väcker en oroväckande fråga: Håller jorden att få slut på rent vatten? Balsher Singh Sidhu tar en närmare titt på vår vattenkonsumtion som leder till en tankeställare.

Och med det önskar jag alla en fortsatt trevlig vecka.

Åsa Gilbertson

President

 

Vecka 16: Vad är Rotary?

Hej Rotarianer

Förra veckan hade vi styrelsemöte och något vi vill pusha för är Rotary Convention i Hamburg. Under kongressen i Toronto besökte 24000 Rotarymedlemmar, från 175 olika länder, eventet och  många kom hem med fantastiska minnen och nya vänner. Oförglömliga aha-upplevelser och möten sker under Rotary Convention, en plats där Rotary fyller luften med både energi och entusiasm. Det är en mötesplats där du kan nätverka och lyssna på fantastiska föreläsningar. Rotary Convention går av stapeln den 2-5 juni och dagarna innan, 31 maj-1 juni är det Rotary Peace Symposium. Kostnad för att delta på kongressen är 595 USD och du hittar information på den här sidan. Hör gärna av dig till oss i Rotary E-Club då det är flera från klubben som planerar att resa dit.

Allt handlar om vatten

Rotary E-Club är kända som vattenklubben och då vatten verkligen är en livsnödvändighet kommer vi att starta upp en faktasida (kommer att ligga på vår hemsida) om och med vatten.

Björn kan till exempel berätta att i Linköping kostar kommunalt vatten 6,35 kr / m3.  Det innebär 0,6 öre per liter eller 0,2 öre för en flaska på 33 cl. Om man antar att en flaska i en kiosk kostar 20 kr är det alltså c:a 10 000 gånger dyrare att köpa vatten i kiosken jämfört med att hälla upp det i kranen. Källa: https://www.tekniskaverken.se/kundservice/priser-och-avtal/sammanfattande-prislista/

Har du någon kul fakta om vatten, som du gärna vill dela med dig, hör av dig till oss i styrelsen.

27:e möte

Det blir inget 27:e möte i april. Har du förslag på kommande månadsmöten, hör gärna av dig till någon av oss i styrelsen.

Veckans föredrag

Veckans film handlar kort och gott om: Vad gör Rotary?

Påsken närmar sig med stormsteg, en högtid då vi fullkomligt frossar i ägg. Normalt sett äter svensken i genomsnitt drygt ett halvt ägg om dagen, eller knappt 207 ägg per år. Under påskveckan ökar svenskarnas konsumtion av ägg med det dubbla, då konsumerar vi totalt 2000 ton ägg. Och med det vill jag önska alla en riktigt Glad Påsk.

Hälsningar

Åsa Gilbertson, President

Vecka 15: 8 lärdomar för att skapa företag där anställda gläds

Hej Rotarianer

Det blir ett väldans kort nyhetsbrev den här veckan då jag befinner mig på resande fot. Och på tal om resor, funderar du på att åka till Rotarys International Convention i Hamburg? Hör gärna av dig då det finns flera i klubben som kommer att delta och kanske vi kan arrangera någon form av samåkning. För dig som inte har möjlighet att närvara på plats så erbjuds livestreamade, inspirerande föredrag. All information finns på den här sidan.

Veckans föredrag

De flesta företags verksamhet utgår ifrån en uppsättning regler: obligatoriska semesterdagar, reseregler, arbetstider, årliga mål. Men vad händer om ett företag tittar mindre på kontroll och mer på förtroende? Patty McCord, den tidigare legendariska HR-chefen på Netflix, delar med sig av insikterna som ledde till att hon slängde ut handboken genom fönstret.

Ha en skön vecka

Åsa Gilbertson, president

Vecka 14: All we have to do is to wake up and change

Hej Rotarianer

Hoppas att allt är bra med er och jag har lite dåligt samvete att jag inte hann med att skriva veckobrevet redan igår, men av någon anledning så försvann dagen i ett rasande tempo. Och så var det måndag igen. Under veckan som gick fick vi besök av Guvernör Hans Christian Öster som gav oss riktigt inspirerande föredrag. Björn spelade in det vilket innebär att det kommer att läggas upp så fort vi har hunnit att putsa till det lite grand.

Rapport från en Rotaryresa till Århus i Danmark – en gång såg vi föreställningen två gånger

Rotary är gemenskap, glädje och samarbete. Andra helgen i februari genomförde distrikt 2360 och 2410 tillsammans en gemensam tvådagars resa till Århus i Danmark. Arrangörer av resan var Veronica Örfelth från Rotary E-Club 2410 och Lei Wang, från Göteborg Kronhuset samt Carina Ridenius från Göteborgs Rotaryklubb, distrikt 2360.

Resan genomfördes med buss och båt från Göteborg. Och det var en glad och förväntansfull grupp Rotarianer med respektive och vänner som bordade Danmarksbåten till Fredrikshamn. Färden gick genom ett vackert Jylland.

Men resan i sig var helt otrolig, då säkerhetsbommarna på båtens bildäck inte ville fungera och gå upp som de skulle, kom inte bussen ut ordentligt i Fredrikshamn. Det resulterade i att hela sällskapet kom nästan en halvtimma för sent till föreställningen, till mångas förtvivlan. Men… det mesta går att lösa och tack vare goda kontakter fick sällskapet komma tillbaka och se föreställningen en gång till… samma kväll. En gång såg vi Shen Yun två gånger.

Det blev en makalös upplevelse av den fantastiskt vackra och färgrika föreställningen Shen Yun. Detta var kompaniets enda stopp i Norden på sin Europaturné.

Praktfulla och färgstarka kostymer, både klassisk och modern kinesisk dans och musik gjorde föreställningen exceptionell och till en otrolig helhetsupplevelse. I orkestern mötte den västerländska musikkonsten den traditionellt kinesiska och det klingade underbart vackert. Mellan föreställningarna hann det också med att ätas, på en traditionell kinesisk restaurang, givetvis.

En oförglömlig resa och alla frågade, när resan närmade sig sitt slut; Vart ska vi åka nästa gång?

Vid pennan
Carina Ridenius, Next Incoming President Göteborgs Rotaryklubb

Veckans föredrag

I den här passionerade uppmaningen förklarar 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg varför hon i augusti 2018 slutade skolan och organiserade en strejk för att öka medvetenheten om global uppvärmning. ”Klimatkrisen har redan lösts. Vi har redan alla fakta och lösningar”, säger Thunberg. ”Allt vi behöver göra är att vakna upp och förändras.” Se filmen här.

Och med det önskar jag alla en fortsatt bra vecka

Åsa Gilbertson, president

Vecka 13 Harvest of hope

Hej Rotarianer

Delar av söndagen har tillbringats på Skryllegården, som ligger lite öster om Lund. Här kan man njuta av vandring i skog och mark (om man nu inte tillhör skaran som älskar att springa) och vi begav oss iväg på en riktig långpromenad. När vårsolen tittade fram så värmde den rejält och det är inte klokt vad man blir pigg av både ljus och värme. Nästa vecka är det dags att slå om klockan och det är något som jag välkomnar.

Tack

Stort tack till alla som var deltog i firandet av Världsvattendagen och som bidrog med en extra slant. Vi samlade in 5.460 kr för vattenflaskor vilket innebär 273 st vattenflaskor. Dennis skrev ett mycket engagerande inlägg om matchen mellan flask- och kranvatten och hann du inte läsa det, så finns all information i förra veckans blogginlägg (eller i det utskickade veckobrevet).

27 möte med guvenörsbesök

Den här veckan blir minst lika spännande då Guvernör Hans Christian Öster besöker oss den 27 mars. Björn kommer att skicka ut länk i god tid innan mötet. Har du något förslag på 27:e möte? Kontakta gärna mig eller någon i styrelsen om du har något tips.

Påminnelse

Vi mailade ut faktura för medlemsavgift (190210) och saknar betalning från 16 stycken. 750 kr ska sättas in till bankgiro 882-8295 och glöm inte ditt namn och adress.

Veckans inspiration

Som Rotary utbytesstudent anlände Heidi Kühn till Utsunomiya, Japan  under mitten av 70-talet, några månader efter att Vietnamkriget slutat. ”Tanken om tidigare fiender som överbryggar gränserna för fred gjorde ett intryck i mitt hjärta”, säger hon. Hon grundade Roots of Peace som i mer än 20 år har arbetat i krigsdrabbade länder för att återuppbygga och återställa det till kommande generationer

Läs mer här:

https://www.rotary.org/en/profile-rotary-member-forms-roots-peace-remove-land-mines

https://rootsofpeace.org/

Veckans föredrag

Veckans föredrag visar en del av Roots of Peace arbete

Åsa Gilbertsson

 

 

Vecka 12: Rotary Provides Water, Sanitation and Hygiene

Hej Rotarianer

Vi har två stora, kommande event på gång, först Världsvattendagen den 22 mars och den 27  mars får vi besök av Guvernör Hans Christian Öster. Jag hoppas att så många som möjligt har möjlighet att delta på vårt 27:e möte, som jag ser fram emot med stor förtjusning.

Jag vill också passa på att säga stort grattis till vår medlem Pernille Belter som gissade rätt på förra veckans gissningsgåta. Visst föreställde bilden en sko- och stövelskrapare och som tack för rätt svar så skänkte jag 5 st vattenflaskor i Pernilles namn. Det är väldigt smidigt att köpa ett vattencertifikat i vår webshop och certifikatet är en riktigt bra gåva om man till exempel gör ett gästbesök hos någon klubb.

Månadsbrev från guvernören

Mars månadsbrev hittar du här.

Långväga hälsning

Under förra veckan fick vår facebooksida ett besök av en australiensk Rotaryklubb, Rotary Club of Beecrof. Under sitt Rotarymöte tog de upp en skål för oss  och de filmade det hela. Här är klippet.

MATCHEN: Flaskvatten vs kranvatten

 • Flaskvatten kostar minst 250 gånger mer än kranvatten. Det betyder att du kan dricka minst 250 liter kranvatten för samma pris som du köper en liter vatten på flaska. (Dock bidrar Rotarys virtuella vattenflaskor till gott, så dessa skall du inte dra dig för att köpa)
 • Genomsnittspriset för en liter kranvatten i Sverige är cirka 4 öre.
 • Att välja kranvatten är att göra miljön en stor tjänst eftersom kranvattnet alltid är lokalproducerat och distribueras i ledningar vilket är väldigt energisnålt. Dessutom kräver flaskvatten en förpackning, normalt i form av miljöbelastande plast.
 • Flaskvatten transporteras med båt, bil, flyg eller tåg. Transporten av 1 liter förpackat vatten ger upphov till mer än tusen gånger större koldioxidutsläpp än samma mängd kranvatten.
 • Du kan alltid vara säker på att kranvattnet är färskt. När det gäller flaskvatten däremot kan det både ha transporterats länge och blivit stående i affären under lång tid innan du konsumerar det.
 • Kranvatten är vårt mest kontrollerade livsmedel. Kvaliteten är hög och uppfyller Livsmedelsverket krav.

Läs mer här

 

Vad skall du göra på världsvattendagen på fredag?

Eftersom klubben har vatten varmt om hjärtat så är världsvattendagen lite av vår nationaldag och den skall firas och manifesteras av så många medlemmar som möjligt hoppas vi. Vad kan man då göra som medlem? Här följer några tips.

 • Fira med att köpa några extra vattenflaskor (enkelt) Här eller Swisha ditt bidrag till 123 032 09 03
 • Köp några gåvocertifikat i webbshop och ge bort (generöst och upplysande)
 • Skåla en extra gång på fredag med goda vänner (i vatten) och berätta något du vet om vatten. (kunskapsspridande)
 • Posta en kort video på dig själv när du skålar i vatten på din facebooksida eller instagram. (Med länk till vår sajt och uppmuntran till dina vänner att skänka en vattenflaska såklart.) (engagerande)
 • Kommentera efter videon med fler tips hur vi kan manifestera världsvatten dagen

Veckans föredrag

Veckans föredrag går naturligtvis i vattnets tecken. Och med det önskar jag alla en skön vecka.

 

Åsa Gilbertson