Vecka 32 – Evigt solsken gör öken!

Vi har nu sett ett par veckoföredrag där vattnet haft en betydande roll. Vi kör vidare på det temat med en annorlunda vinkling. Som ni kanske känner till har e-club 2410 fokus på vatten. En före detta kollega till mig sa alltid när det regnade och någon klagade: ”Kom ihåg! Evigt solsken gör öken!” Ett bevis på detta är veckans föredrag som handlar om det gröna Sahara. (Tack Björn för tipset!)

Några av er kanske minns ”Gubben i lådan”, Carl-Gustaf Lindstedt, i Hylands Hörna. I ett av programmen hoppar han upp och vill berätta om när han var skogshuggare i Saharaskogen. Lennart Hylands svarar: Sahara, det är väl en öken? Varpå Carl-Gustaf Lindstedt svarar: Ja, NU ja!

Vatten ger liv och genom att köpa en eller flera av våra ”vattenflaskor” ger du vår klubb möjlighet att hjälpa andra.

Ta del av föredraget om Det Gröna Sahara här: Föredrag Vecka 32

Vecka 31

Förra veckan handlade föredraget om ubåtar. Denna vecka stannar vi under havsytan och tar del av en del fiskars och skaldjurs märkliga sexliv. Och hur de påverkas av oss människor.

Se veckans föredrag här: Fish sex — it’s weirder than you think

 

Vi uppmärksammar även att ShelterBox, Rotary Internationals projektpartner, nu fyller 20 år. Sedan år 2000 när ShelterBox startades som ett projekt av en Rotaryklubb i England, har organisationen agerat i mer än 300 katastrofer i fler än 100 länder och över 1, 5 miljoner människor har fått hjälp. ShelterBox är idag en från Rotary International och Rotary Foundation fristående samarbetspartner.

Se och hör RIP Holger Knaack gratulera 20-åringen! https://www.youtube.com/watch?v=xNTRuLmeI1w&t=28s

Vecka 30 – Vi såg den inte komma!

”Vi såg den inte komma!”

Så här mitt i högsommaren tycker jag det passar bra med ett föredrag med och om båtar.

”Vi såg det inte komma” är numera ett känt citat i den svenska politiken. Veckans föredrag handlar om den lilla svenska ubåten som lyckades sänka ett amerikanskt hangarfartyg och inte bara en gång. Ta del av historien om när Sverige lånade ut ubåten HMS Gotland till den amerikanska flottan för gemensamma övningar. En historia som påminner om den om David och Goliat.

Se veckans föredrag här: The Swedish Submarine that Sank a US Aircraft Carrier

Vecka 29

Tillsammans med familj och barnbarn har jag idag cyklat utmed Göta Kanal. Omväxlande väder med sol och moln med några regndroppar, fikapaus, bad och våfflor med glass. Kan en ”hemesterdag” vara bättre?

Trots att årets Virtuella Rotary Convention är avslutat pågår nu ”Breakout Sessions” juli månad ut. Normalt pågår dessa föreläsningar samtidigt med Convention. I år är de utspridda under hela juli månad. Här är direktlänken till sidan där du registrerar dig för att ta del av de olika eventen. Allt sker på engelska.

https://convention.rotary.org/en/honolulu/july-breakouts?fbclid=IwAR00WVuP-fFejTToqUQm9V8DlP9E8bJIf4t1nH287afoEPRk-LhNj99bIUs

Jag har också fått ett mail från Rotary International om ”House of Friendship” (som även det är öppet tom sista juli) ur vilket jag saxar följande:

Now More Than Ever, Rotary Connects the World
Continue to connect with the family of Rotary by visiting the virtual House of Friendship through 31 July. Explore, ask questions, and interact with other members at this exhibit, open 24 hours a day, that features Rotary Action Groups, Rotary Fellowships, projects, and partners. Share the experience with your club, family, and friends by encouraging them to visit, too.

Don’t miss these virtual booths! Learn about each organization’s mission and the service opportunities it offers: https://convention.rotary.org/en/honolulu/house-friendship

Vi har tidigare uppmärksammat skiftet på posten som Rotary Internationals President och Presidentskiftet i vår klubb. Nu har turen kommit till vårt distrikt, 2410. Veckans föredrag är Guvernörsskiftet. Se och hör Louise Giljam. Och du, det går alldeles utmärkt att skicka in en hundring eller mer till Polio Fund enligt Louises önskemål, även om det är en inspelad film du tittar på. Ta del av veckans föredrag här: Guvernörsskifte

Håll avstånd och håll dig frisk!

Vecka 28 – Nytt år – Nya tag

Nytt år – Nya tag

Vi alla som lever i Rotaryvärlden har nu passerat ytterligare ett årsskifte. Rotaryåret sträcker sig från 1 juli tom 30 juni och vi har nu en ny världspresident, Holger Knaack från Tyskland. Ny världspresident = nytt tema. Du har säkert redan märkt att 2020/2021 års tema är ”Rotary Opens Opportunities”. På svenska säger vi ”Rotary öppnar möjligheter”. Personligen tycker jag årets tema är riktigt riktigt bra.

Klubbens styrelse har nu lagt ned en hel del arbete inför det kommande verksamhetsåret. Kick off blir det i augusti. Tyvärr räcker det inte med en aktiv styrelse för att klubben och dess verksamhet i längden ska uppfattas som livaktig, engagerande och inspirerande. Vi behöver även ditt engagemang som medlem och det finns många sätt att bidra till att göra klubben bättre. Vi söker just nu några som vill hjälpa till med:

  • Uppdateringar av hemsidan
  • Hitta intressanta föreläsare
  • Tipsa om veckoföredrag
  • Deltagare i kommittéarbete
  • Hjälpa nya medlemmar in i Rotaryfamiljen

Anmäl ditt intresse här: https://rotaryeclub.se/wp/kontakt/

Sommaren ångar på i full fart och snart sitter vi där i det ljumma augustimörkret och suger på våra kräftor. Men först ska vi njuta av färskpotatisen. (Vi som satte sent har inte kunnat skörda ännu.)

Veckans föredrag, – Jag vill vara din mobil-, är en intervju från TV4 med ”Rockstjärneprofessorn” vid Handelshögskolan i Stockholm, Michael Dahlen och professor Hedvig Kjellström vid KTH, om mobilberoende och vad som kommer efter mobilen. Du finner det här.

Vecka 27 – Presidentskifte i e-club 2410

Presidentskifte i e-club 2410

Den 29 juni kl 19.00-20.00 är det dags för presidentskifte. Kom på mötet, vi fikar tillsammans, och tackar av Veronica och delar av den gamla styrelsen efter ett väl genomfört verksamhetsår och ni träffar mig som tillträder som president tillsammans med nya och gamla styrelsemedlemmar.

Här är Zoomlänken till Presidentskiftet.

Alternativt: Meeting ID: 935 5993 8507 och Password 142779

I skrivande stund har i alla fall jag ett Sverigeväder som liknar Honolulus. Jag glädjer mig åt det, men jag vet att många har det svårt i värmen. Fläktar och parasoll är nu en bristvara i butikerna där jag befinner mig just nu.

Honolulu, ja, RI Convention är nu över men under juli månad fortgår en seminarieserie, ”breakout sessions”. Tyvärr hittar jag inte en klickbar länk, men gå in på rotary.org, under ”For members” hittar du RI Convention och The 2020 Rotary Virtual Convention, klicka på Program och July Breakouts. In och botanisera där, det finns en hel del intressanta ämnen att ta del av. På ett fysiskt convention är det mängder med seminarier under några dagar och många deltagare upplever att det är bland dessa programpunkter som man får den stora behållningen.

Veckans föredrag är General Session 1 (öppningsceremonien) från Rotary Internationals Virtuella Convention. Ja, jag vet, den är lång, men den är väl värd att ta del av! Dela upp i ett par etapper, eller titta och lyssna på de delar som intresserar dig. Bland andra talar Mark Maloney, Rotary Internationals President (tom 30/6), Antonio Guterres, FNs Generalsekreterare och Christopher Elias, Bill och Melinda Gates Stiftelse. Se General Session 1 här

Jag hoppas att vi ses på presidentskiftet.

Ulf Andersson

Vecka 26 – Presidentskifte

Rotaryvänner!

På måndag den 29 juni 19.00 har vi presidentskifte i vår klubb – varmt välkomna då!
Länk skickas via mail till alla medlemmar under nästa helg.

Ladda upp med ditt BÄSTA Go-fika så kör vi ett gemensamt avstamp där vi önskar varandra en glädjefull sommar. Det ska bli kul att se och höra alla igen och jag tror jag talar för hela avgående och kommande styrelse, när jag säger det.

Jag kliver av mitt år som president med många fler insikter än tidigare av alla de slag. Och det är väl det som Rotary handlar mycket om – när man roterar ledarskapet bidrar det till att fler blir alerta och därmed förstår varandras situation bättre. Privat har livet gått i “hundraåttio” den sista tiden, men ändå på ett bra sätt. Att vara president…  jag kan nu i efterhand säga att det varit väldigt utvecklande trots mitt stora motstånd från början. Jag kan inte säga att jag känner mig nöjd med min insats. Min ambition låg långt högre, men det har trots allt gett mig många nytta insikter och erfarenheter att jobba vidare med.

Nu har vi en ny taggad ledare på ingång och det tror jag blir väldigt bra för klubben som helhet.
Nedan hör vi vad Ulf Andersson själv säger inför det stundande bytet:

“Jag ser fram mot mitt presidentår 2020/2021 och hoppas att vi tillsammans med gemensamma krafter och engagemang fortsätter att utveckla e-club 2410. Både vad beträffar antal medlemmar och att medlemskapet upplevs meningsfullt och intressant. Självklart ligger vårt fokus även fortsättningsvis på vatten.
Min förhoppning är att vi på våra månadsmöten får ett intressant och inspirerande föredrag att ta del av varje gång och får möjlighet att ställa frågor och diskutera. Jag ser gärna att ni tar med en eller flera gäster till våra månadsmöten.
På våra veckomöten fortsätter vi att ta del av filmer och föredrag. Jag tar gärna emot tips om program till dessa möten.
En målsättning jag har är att fler medlemmar engagerar sig, gärna i form av kommittéarbete. Hör av dig till mig om du känner dig kallad.
Yours in Rotary
Ulf Andersson”

Tips!!
Virtuellt Rotary Convention pågår till och med den 24 juni

This message has been sent by a riconvention.org visitor

Virtual Convention – Frequently Asked Questions

https://www.riconvention.org/en/honolulu/frequently-asked-questions

 

Veckans film/föredrag kanske kan ge lite tidsperspektiv på de olika åldrar vi befinner oss i:

Vecka 25 – Upprop om TRF

Hej alla Rotarianer

Anders Svensson, TRF-ansvarig i zon 17, har tagit initiativ till ett upprop
om The Rotary Foundation. Se bilagan “Utskick RF juni 20.pdf”!

Paul Harris sa: ”Vad än Rotary betyder för oss, blir Rotary i världen känt för vad vi åstadkommer”. Detta gäller än. Vi rotarianer har en av världens absolut bästa och mest effektivt skötta hjälporganisationer. Rotary Foundation topprankas år efter år när den granskas av Charity Navigator. Tack vare Rotary Foundation kan alla rotary- klubbar genomföra projekt som vida överstiger klubbkassan.

Alla rotarianer förväntas bidra till projektverksamheten. Målsättningen är att varje rotarian årligen skall bidra med något, var och en efter förmåga ─
Every Rotarian Every Year.

Anders vädjar till alla rotarianer:

Drag ditt strå till stacken och bli månadsgivare! Många väljer 100 kr/månad, men du väljer naturligtvis det belopp du föredrar. Alla bidrag är välkomna. Du kan enkelt ändra eller avsluta ditt månadsgivande när du så önskar.

Ditt stöd behövs!

Nu mer än någonsin behövs ditt stöd. Registrera dig som månadsgivare idag! Klicka här så får du en utförlig beskrivning på hur du ska göra.

”The Rotary Foundation transforms your gifts into service projects that change lives both close to home and around the world. ”

 

Tips om Virtuellt Rotary Convention

This message has been sent by a riconvention.org visitor

Virtual Convention – Frequently Asked Questions

https://www.riconvention.org/en/honolulu/frequently-asked-questions

Vecka 24 – Krisberedskap för egen del

I en märklig tid som den vi nu lever i kan man inte vara nog förberedd på än värre situationer. Därför är veckans film inriktad på något mer handfast kring vad man kan  tänka på som beredskap inför en eventuell matkris. 

Du kan börja odla själv, och/eller öka på förrådet av hållbara livsmedel du äter ofta. Fundera gärna lite på vad som passar din situation.

Vi Rotaryaner är vana vid att tänka på andras bästa, men vem tänker på ditt bästa? Det kanske du kan göra själv –  om inte du mår bra, hur kan du då hjälpa andra? Kanske kan detta bli själva motivationen för dig *blink* blink*.

Vecka 23 – Hopp och förtvivlan i svensk arkitektur

Hej alla Rotarianer!

Först – stort grattis till det vackra vädret!

Nu har vi fått precis det många längtar efter under den mörkare årstiden.

På vårt 27e möte fick vi lära känna varandra lite djupare och även träffa några nya bekantskaper. Vi fick en fin presentation (med quiz) av vattnets betydelse och samtidigt mer kunskap kring Solvatten, som är ett av huvudprojekten i vår klubb. Tack Dennis för arbetet du lade ner på detta.

Se föredraget här

Ladda ner presentationen här, använd den på din dator eller iPad och bidra med en egen presentation på en lokal Rotaryklubb, de behöver alltid gästföreläsare…

 

Själv ska jag ut och måla och funderar på vad som är viktigast för er att veta denna månad som har med ert Rotarymedlemskap att göra.

Vårt presidentskifte har vi den 26 juni. Där välkomnar vi Ulf Andersson från Nacka som inkommande president. Strax innan det har vi nyheten med ett Virtuellt Rotary Convention som startar den 20 juni och slutar den 26 juni. Kanske kan alla som har möjlighet att besöka eventet ta med sig några ljusglimtar och upplevelser för att dela det med oss andra nästa gång vi hörs och ses. Sök på www.riconvention.org/en

 

Glad sommar!

 

Veckans film är på svenska, den ger överblick och byggnadsvårdsfokus med tankevärda frågeställningar. Den heter ”Hopp och förtvivlan i svensk arkitektur”.

Se veckans föredrag här!