Hem » Blogg » V4 – 2021 – Den tragiska historien om Nikola Tesla

V4 – 2021 – Den tragiska historien om Nikola Tesla

Nikola Tesla

Hej Rotaryvänner!

Idag när jag letade efter ett föredrag att publicera hittade jag följande. Jag tycker det är intressant och jag hoppas att fler tycker likadant. Idag vet vi väl alla att Tesla är ett bilmärke. Men vem var denne Tesla som fått ge namn till företaget och bilarna. Veckans föredrag handlar om Nikola Tesla som föddes i mitten på 1800-talet. Ni som studerat maskin- och elektroteknik eller arbetat i elbranschen vet säkert att Tesla ligger bakom väldigt mycket av den moderna växelströmstekniken, bland annat, som vi använder idag. Ta del av historien om geniet Nikola Tesla som 1943 dog ensam och utfattig. Veckans föredrag, The Tragic Story of Nikola Tesla.

Den tragiska historien om Nikola Tesla

Januari månads medlemsmöte. Den 27 januari kl 19.00.

Vatten är en livsviktig resurs, som efterfrågas allt mer och som fortfarande är väldigt dåligt förvaltad. Alla måste få tillgång till vatten, men också till rent vatten, även i Sverige. Ja, det finns ingen garanti längre, eller? Vatten rinner från skogen till hav i Sverige, och har påverkats starkt av människor sedan medeltiden. Global uppvärmning påverkar allt mer. Vatten och klimat, rent vatten, användning av vattenresurser, blue economy, och vad du kan bidra med är några av de teman som kommer tas upp av Catherine Legrand på vårt 27:e möte den 27/1 kl 19:00. Catherine är Rotary medlem i Kalmar Norra, och professor i marinekologi vid Linnéuniversitet och Akademichef vid Högskolan i Halmstad.

Här är länken till mötet: https://zoom.us/j/98359050317?pwd=RDh6bXJTLzRmMmpqWi81aHdQTlIwQT09

Alternativ inloggning: Meeting ID: 983 5905 0317 Passcode: 174902

Glädjande nyhet angående Solvatten

Tack vare Dennis Oscarsson Krook, vår ”driver” när det gäller vårt Solvattenprojekt, har E-Club 2410 beviljats ett bidrag från Rotarydistriktet, på Rotaryspråk – District Grant, på 20.000 SEK. Beloppet ska tillsammans med våra insamlade medel användas till inköp av Solvattendunkar samt distribution och utbildning av familjer, i Tharaka Kenya. Passa gärna på att Swisha en extra slant så att vi uppnår vårt insamlingsmål. Swish 123 126 63 52. Ange solvatten som meddelande.

Imponerande siffror från Pakistan

Den 11 januari startade en 5-dagars poliovaccinationskampanj i Pakistan. 287.000 vaccinatörer hade som mål att vaccinera 40 miljoner barn under 5 år. Man lyckades till 98 procent. Imponerande!

Jag hoppas vi syns den 27 januari kl 19.00!

 

Ulf Andersson

President E-Club 2410

11 kommentarer

 1. Arne Thorfinn säger:

  En otrolig livsresa. Den fientliga hantering av Tesla ställer Thomas Edison i en ny tråkig dager, som jag inte var riktigt medveten om.

  • Rotaryklubb: E-club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 2. Bo Persson säger:

  Högintressant kunskap om Nicola Tesla och dennes tragiska historia. Jag minns med glädje när jag läste om ASEA’s historia för många år sedan. Har nu fått något att jämföra med.

  • Rotaryklubb: e2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 3. Ann Lönnberg säger:

  Tack för en underhållande länk till berättelsen om Tesla. Har precis hittat till er E-club och kommer gärna tillbaka. Jag är med i Ängelholm-Bjäre RK (83030) i Distrikt 2400.

  • Rotaryklubb: Ängelholm-Bjäre 83030
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Swish
 4. Lennart Disborg säger:

  Intressant information om ett okänt snille.
  Tyvärr verkar girigheten finnas överallt i samhället.

  • Rotaryklubb: e-club2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 5. Lena Nilsson säger:

  Verkligen spännande att höra denna livsberättelse, tack.

  • Rotaryklubb: E2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
  • Kaj Alvén säger:

   Så intressant berättelse om Nikola Tesla.

   • Rotaryklubb: Smålandsstenar Rotaryklubb 13264
   • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
 6. Thomas Roos säger:

  Tesla vet man ju vem det är, men inte denna historia, mycket intressant

  • Rotaryklubb: Uddevalla Byfjorden
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
 7. Björn Elenfors säger:

  Tesla är alltid Tesla, en legend!

  • Rotaryklubb: E-Club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 8. Jan Jaldeland säger:

  Tack Ulf! Ett lysande exempel på vad en entreprenör betyder och som verkat i Rotary’s anda oegennyttigt för samhällets bästa!!

  • Rotaryklubb: Eclub 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 9. Bernhard Karli säger:

  Mycket intressant. Tack!

  • Rotaryklubb: E2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 10. Nina Brunstedt säger:

  Tesla var verkligen ett riktigt geni som inte kunde ta vara på sina affärsmöjligheter. Jag hade ingen aning om hans forskning och uppfinningar och tycker han borde få ett postumt Nobelpris

  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Swish

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *