Hem » Blogg » V10 – Hur klimatförändringarna kan göra vår mat mindre näringsrik

V10 – Hur klimatförändringarna kan göra vår mat mindre näringsrik

Matpyramid

Jag försöker att ha vatten med i veckobreven så ofta som möjligt, men den här veckan handlar föredraget inte om vatten, (nu har jag i alla fall nämnt vatten) utan om det vi äter. Veckans föredrag heter:

Hur klimatförändringarna kan göra vår mat mindre näringsrik

Högre koldioxidhalter i atmosfären kan göra att växter växer fortare, men det finns dolda nackdelar: de bestjäl växterna på näringsämnen och vitaminer som vi behöver för att överleva. I ett föredrag om global livsmedelsförsörjning utforskar epidemiologen Kristie Ebi de potentiellt enorma hälsoföljder som den här växande näringskrisen kan få – och de steg vi kan ta för att säkerställa att alla människor har tillgång till säker och hälsosam mat. Föredraget är textat på svenska.

 

Här är senaste uppdateringen, 24 februari, avseende det vilda poliovirusets härjningar. Två fall i två länder jämfört med helåret 2020. Stora vaccinationskampanjer rullas nu ut, så vi håller tummarna för fortsättningen av End Polio Now.

Poliorapport

Läs gärna den här intervjun med RIP Holger Knaack om poliosituationen i världen och Covid-19.

https://polioeradication.org/news-post/in-covid-19-world-rotary-president-knaack-takes-stock-of-global-polio-situation/

Glöm inte Världsvattendagen den 22 mars, vi syns då!

Ulf Andersson

President E-Club 2410

7 kommentarer

  1. Arne Thorfinn säger:

    Viktig kunskap, där vi tydligen måste lära oss mycket mer.

    • Rotaryklubb: E-club 2410
    • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
  2. Lena Nilsson säger:

    Kunskap om vad maten innehåller är verkligen viktigt. Viktigt är att äta en varierad kost. Vi behöver verkligen fundera över vad det är för byggstenar vi ger vår kropp när vi väljer ”skräpmat”. Förutom att det skadar oss kostar det ofantligt med pengar. Pengar som vi skulle kunnat använda till att minska koldioxidutsläppen – alla bäckar små.

    • Rotaryklubb: Rotary E-Club 2410
    • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
    • Kaj Alvén säger:

      Intressant och skrämmande.

      • Rotaryklubb: Smålandsstenar Rotaryklubb 13264
      • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
  3. Gert Nilsson säger:

    Om klimatförändringar och mat.
    Klimatförändringarna påverkar det som växter på marken och därmed vår föda och vår hälsa. Viktigt att alla människor får tillgång till en varierad och nyttig kost. Ett steg i den riktningen är att minska utsläppen av växthusgaser.

    • Rotaryklubb: Ystad-S:t Petri Rotaryklubb
    • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
  4. Lennart Disborg säger:

    Intressant

    • Rotaryklubb: e-club2410
    • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
  5. Ingemar H Drogell säger:

    En väckarklocka. Förutsättning för att man skall klara av detta är att politiker och andra beslutsfattare börjar samarbeta fullt ut !!

    • Rotaryklubb: Rotary E-club 2410
    • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
  6. Jan Jaldeland säger:

    Medvetenhet är första steget till varje förändring! Motivation är nästa! Vi behöver många ’missionärer’ och rotarianer kan vara dom!

    • Rotaryklubb: Eclub 2410
    • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *