Hem » Blogg » V12 – Kemisk Intolerans

V12 – Kemisk Intolerans

kemi

Hej Rotaryvänner!

Nu har hassel och al börjat blomma, åtminstone i delar av landet, och så fortsätter det och ställer till det för de som är allergiska. Veckans föredrag handlar inte om allergi utan om Kemisk Intolerans som är något helt annat, men som yttrar sig på liknande vis. Dock finns det ingen medicinsk behandling, de som är drabbade måste undvika dofter och de är beroende av att omgivningen visar hänsyn. Föredraget kom som ett tips i min mail och jag delar gärna med mig för att öka kännedom och förståelse för fenomenet. Se och hör Steven Nordin, professor vid Umeå Universitet informera om kemisk intolerans:

Steven Nordin, professor vid Umeå Universitet informera om kemisk intolerans

I skrivande stund har vi just avslutat månadens intressanta medlemsmöte, där vi uppmärksammade Världsvattendagen tillsammans med Patrick O`Connor från WHO. Jag passar på att spinna vidare på ämnet vatten och påminner om Vetandets världs tre intressanta program om H2O på SVT Play som jag tipsat om tidigare. Garanterat tre intressanta timmar, om du inte redan sett programserien.

Jag har sagt det förut och jag säger det nu igen, registrera dig på ”My Rotary” om du inte gjort det tidigare. Det är ungefär hälften av oss medlemmar i E-club 2410 som idag har tillgång till den stora mängd information och hjälp som finns under inloggning på Rotary Internationals sida: https://www.rotary.org/en Jag tar inte upp plats här med en instruktion hur man registrerar sig, men kontakta mig gärna om du får problem, så hjälps vi åt.

Nästa vecka ska vi titta på en våtmark

Med Rotaryhälsningar

Ulf Andersson

President Rotary E-Club 2410

1. Arne Thorfinn säger:

Viktigt att lyfta fram en dold sjukdomsgrupp. Men ämnet lite väl översiktligt presenterat: vad är kemestetiska sinnet, neural sensitering mm?
    Att vistas i miljö med elektriska spänningar noterades, men elöverkänslighet är väl fortfarande inte accepterat i finrummet?

• Rotaryklubb: E-club 2410
  2. Thomas Roos säger:

Intressant och lärorikt

3. Björn Elenfors säger:

Intressant, om än lite kort. 🙂

• Rotaryklubb: E-Club 2410
  4. Ingemar H Drogell säger:

Mycket intressant. Förutom människan så har vi ju ett antal djur, tama och vilda, samt all miljö, som drabbas av olika kemikalier. Jag läste någonstans att myndigheter och politiker inte har någon kontroll över vilka och hur många kemikalier som finns i olika länder. Och hur dessa blandas till skada. Finns mycket att göra för förbättringar.

5. Ann-Margreth Olsson säger:

Mycket intressant , belyser skillnaden mellan kemisk intolerans och allergi . Upplevelsen att gå på en koncert eller teater och mötas av ex.stark parfymdoft, kan förstöra hela evenemanget, detta klargörande ger mig en djupare förståelse för hur individer med dessa problem, begränsas socialt. Detta ger en parallell till hur COVID har begränsat oss alla under en period, med det har vi en förklaring och förståelse för på ett annat sätt, medan kemisk intoleras alltid finns där men inte syns.

6. Lennart Disborg säger:

Intressant

• Rotaryklubb: e-club2410
    • Kaj Alvén säger:

Bra information om kemisk intolerans.

• Rotaryklubb: Smålandsstenar Rotaryklubb 13264