Hem » Blogg » Veckobrev v. 49 Rotary E-club 2410

Veckobrev v. 49 Rotary E-club 2410

Hej igen Rotaryvänner!

I helgen var det julmarknad här i Apladalen i Värnamo. För er som inte har varit här kan jag säga att det var en riktig julidyll med små stånd med hantverk och olika läckerheter, marschaller och det bästa av allt – Hembygdsföreingegen bakade färska tunnbröd. Det var väldigt mysigt och kallt, för första gången åkte termobyxorna på tillsammans med min välanvända dun-anorak. Härligt var det!

ROTARY MAGAZINE – BOKTIPS

Björn Elenfors tipsar om två böcker som nämns i senaste Rotary Magazine som handlar om vår klubbs fokus. Kanske något för den läs-sugne under julhelgen.

Länk till Rotary Magazine: https://magazine.rotary.org/rotary/december_2021/MobilePagedArticle.action?articleId=1746201#articleId1746201

Water: A Biography
by Giulio Boccaletti

Water — our access to it and our ability to control it — has influenced everything from the dawn of agriculture to the birth of democracy to the rise of the industrial world. Whether we realize it or not, water has shaped the world we live in as much as it has shaped the landscape under our feet.

Pipe Dreams: The Urgent Global Quest to Transform the Toilet
by Chelsea Wald

The toilet has been with us for some time now, and many of us couldn’t imagine living without it. But many other people around the world don’t have access to toilets. Science journalist Wald tells the story of the scientists, engineers, philanthropists, and entrepreneurs who are trying to develop a toilet that works for everyone — and that has less impact on the environment than the ones we’re used to.

VECKOFÖREDRAG

Den här veckan handlar föredraget om roboten Sophia som gästar TV4 Nyhetsmorgon. Sophia är en social humanoid robot som är utvecklad och producerad av det Hong Kong baserade företaget Hanson Robotics. AI är något vi omges av hela tiden, men visst börjar det kännas lite otäckt när en robot pratar, visar känslor och interagerar med oss människor i diskussioner?

OM DU GÄSTAR FRÅN ANNAN ROTARYKLUBB! Var vänlig skriv hela ditt namn (för- och efternamn) samt den email-adress (samma som du använder i Rotary) och namnet på din klubb – då underlättar du för oss att registrera närvaron.

• Ta del av föredraget.
  • Närvaro registreras endast för kommentarer på senaste veckans föredrag, dock är ni välkommna att se de äldre föredragen med.
  • Skriv i kommentarsfältet vad du tyckte om föredraget. Glöm inte dina uppgifter om namn, klubbnummer och den emailadress du använder i Rotary. Detta för att vi ska kunna närvaroregistrera dig.
  • Köp en eller flera vattenflaskor för 20 k/str till vårt vattenprojekt genom Paypal (längst ned på sidan).

Genom att lämna din kommentar (och betala in till vårt vattenprojekt via PayPal) har du visat att du närvarat på denna veckas Rotarymöte. Du godkänner också att vi sparar din email-adress och kan komma att skicka dig ett nyhetsmail – men du kan när som helst välja att sluta prenumerera på dessa.

All närvaro registreras 1-2 gånger per månad, var inte orolig om du inte fått din ”pinne” direkt efter besöket den kommer vid nästa registreraingstillfälle./Registratorn

Varmt välkommen att berätta vad du tyckte om föredraget! (Första gången du lämnar en kommentar så behöver vi godkänna inlägget innan det syns på sidan).

Med glada hälsningar,

Marie-Astrid Löfdahl
President Rotary E-club 2410

Marie-Astrid Löfdahl

1. Åsa Gilbertson säger:

Jag såg roboten Sophia spå TV4 Nyhetsmorgon och det var oerhört fascinerande. Jag vill lära mig mer om detta 🙂

• Rotaryklubb: Rotary E-Club 2410
  2. Bo Persson säger:

Helt underbart att få möta AI humanoiden Sophia så här. Jag hoppas på att Sophia får större utrymme i nästa avsnitt. Eller med andra ord: Mera Sophia.

• Rotaryklubb: E-Club 2410
  3. Bengt Olsen säger:

Jättebra intro till denna publikfriande variant av AI och robotar. Har följt (och delvis medverkat i) detta område sen Erik Sandewall introducerade ämnet i Sverige ca 1967. Det har använts i otaliga tillämpningar utan att kallas robotics. Bland särskilt spännande tycker jag tillämpningar inom medicinen är men det finns ju mängder andra. Ett ex är igenkänning av digitaliserade cancerceller. Oftast är det inte alls nödvändigt eller ens önskvärt, men här kopplades till ”mänsklig aspekt” på ett allt mer övertygande sätt. Det börjar brännas med olika ”Övervakningstillämpningar” det det finns uppenbara positvia exempel, men väl så många uppenbart negativa.

• Rotaryklubb: e-club
  4. Ulf Andersson säger:

Häftigt och spännande!

• Rotaryklubb: E-club 2410
  5. Klas Bergström säger:

Fascinerande utveckling som jag i grunden tror är positiv för samhället. Jag vill lära mig mer om detta.

• Rotaryklubb: E-Club 2410
  6. Cristian Herrera säger:

Utvecklingen inom AI går fram enormt snabbt.
    Inte minst inom analys och big data.

Det är intressanta tider vi lever i.

• Rotaryklubb: E-club2410