Hem » Blogg » The puzzle of motivation

The puzzle of motivation

Daniel Pink, journalist och författare, har undersökt det här med motivation. Hur fungerar det egentligen? Hjälper det att man betalar mer, eller lockar med ekonomiska belöningar för att få kreativiteten och motivationen att öka? Nej menar Daniel Pink.

Han lyfter fram tre viktiga delar: Autonomi: att få styra våra egna liv. Skicklighet: önskan att bli bättre och skickligare på något som är viktigt för oss. Syfte: att få bidra till att något blir bättre, att göra positiv skillnad i världen. Hör Daniel beskriva vad han funnit här

OM DU GÄSTAR FRÅN ANNAN ROTARYKLUBB! Var vänlig skriv hela ditt namn (för- och efternamn) samt den email-adress (samma som du använder i Rotary) och namnet på din klubb – då underlättar du för oss att registrera dig som gäst i vår klubb.

  • Ta del av föredraget.
  • Närvaro registreras endast för kommentarer på senaste veckans föredrag, dock är ni välkomna att se de äldre föredragen med.
  • Skriv i kommentarsfältet vad du tyckte om föredraget. Glöm inte dina uppgifter om namn och den email adress du använder i Rotary. Detta för att vi ska kunna registrera dig som gäst.
  • Köp en eller flera vattenflaskor för 25 kr/st till vårt vattenprojekt genom PayPal (längst ned på sidan).

Genom att lämna din kommentar (och betala in till vårt vattenprojekt via PayPal) har du visat att du närvarat på denna veckas Rotarymöte och att du godkänner att vi sparar din email-adress. 

 

 

 

 

 

 

10 kommentarer

  1. Ewa Ryhr Andersson säger:

    Ett intressant, om än lite snabbtalat, föredrag där jag både fick lyssna noga och tänka efter för att förstå de sammanfattande poängerna. Att vetenskapen konstaterat att de traditionella belöningsmekanismerna i näringslivet enbart fungerar i vissa sammanhang och att inrutat arbete hämmar kreativiteten kan man ju fundera över långsiktiga effekter av. Men att hemligheten bakom hög prestation i arbetslivet är den inneboende motivationen av att göra något för sakens egen skull och för att det betyder något i slutändan stämmer ju också in på varför iaf jag velat bli medlem av Rotary :). För att man är en del av en gemenskap som kan göra skillnad för andra :).

    • Rotaryklubb - Rotaryeclub.se
    • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ) -
    • Eva Hyllstam säger:

      Hej Ewa, ja, precis! Att vara medlem i Rotary när vi kan få känna att vi kan göra positiv skillnad för andra, göra gott i världen och tillsammans, att kroka arm med varandra, i Rotarys nätverk som sträcker sig över hela världen känns fantastiskt.
      Dessutom är det här viktiga saker att tänka på som ledare på en arbetsplats. Att ha ett starkt Varför vi gör saker är viktigt. Dessutom behöver detta Varför vara kopplat till våra personliga värderingar. Då skapas engagemang och motivation på riktigt, som dessutom har ”Grit”, dvs uthållighet över tid och genom svårigheter.

      • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ) -
  2. Johan Bengtsson säger:

    Här fick jag verkligen lyssna uppmärksamt för att hänga med. Att den inre motivationen alltid är en bättre drivkraft än den yttre har jag inga invändningar mot – tvärtom. Att inre och yttre motivation alltid skulle vara möjliga att hålla isär är jag däremot tveksam till och något egenvärde i en sådan uppdelning finns väl heller inte. Ett tankeväckande föredrag, hursomhelst!

    • Rotaryklubb - Rotary E-Club 2410
    • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ) -
    • Eva Hyllstam säger:

      Tack Johan, och bra synpunkt. När vi hittar vårt inre driv, vårt eget ”Varför” blir det otroligt starkt. Men var går gränsen?

      • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ) -
  3. Jonas nilsson säger:

    Hans företag har nu växt och börsintroducerats…or not.

    För att gå in i rummet om och om igen och prestera på topp, och avstå alternativanvändning av tid/ekonomisk belöning, räcker inte de nämnda andra incitamenten.

    • Rotaryklubb - eclub2410
    • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ) -
  4. Arne Thorfinn säger:

    Jag var faktiskt tvungen att lyssna två ggr på denne intensive talare för att någorlunda fatta vad han menade. Inre (intrinsic) motivation är naturligtvis helt överlägsen en yttre (extrinsic) dito. Bästa exemplet: Wikipedia skapades utan ett öre i ersättning till bidragsgivarna. Jämför detta med vad det kostade att framställa Nationalencyklopedin.

    • Rotaryklubb - Rotary e-club 2405.se
    • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ) -
  5. Sven Andersson säger:

    Inte utan ett visst underhållningsvärde men lite för yvigt för min smak!

    • Rotaryklubb - Varbergs Rotaryklubb
    • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ) - Välj ett alternativ
    • Eva Hyllstam säger:

      Tack Johan, vad roligt att du tycker det. Ja, en bra påminnelse om hur vi egentligen fungerar vi människor, inom detta området.

      • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ) -

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *