På Linköpings slott blottlades för ca 25 år sedan en brunn som varit dold under många år. Brunnen användes aktivt fram till 1800-talet, men har funnits med sedan slottet byggdes som biskopsgård på 1100-talet. Brunnen var strategiskt placerad innanför köket och under tak. Dels för att det är praktiskt att ha brunnen nära där vattnet används mycket men dels är att eftersom köket var bemannat dygnet runt hade man koll på vem som kom i närheten av brunnen. Ville man någon illa har man vetat sedan urminnes tider att ställer man till något med färskvattnet på ett ställe har man ett övertag över sin fiende. Färskvatten kan alltså vara skillnaden mellan krig och fred. Så även i mellanöstern där vatten faktiskt ingått i fredsavtal. Här kommer veckans föredrag om hur ett land löst problemet med färskvatten, något som även gagnar grannländerna.
- Ta del av föredraget.
- Närvaro registreras endast för kommentarer på senaste veckans föredrag, dock är ni välkomna att se de äldre föredragen med.
- Skriv i kommentarsfältet vad du tyckte om föredraget. Glöm inte dina uppgifter om namn och den email adress du använder i Rotary. Detta för att vi ska kunna registrera dig som gäst.
- Köp en eller flera vattenflaskor för 25 kr/st till vårt vattenprojekt genom PayPal (längst ned på sidan).
Genom att lämna din kommentar (och betala in till vårt vattenprojekt via PayPal) har du visat att du närvarat på denna veckas Rotarymöte och att du godkänner att vi sparar din email-adress.
Spännande perspektiv. Förhoppningsvis kan Gazas vattenförsörjning nu få en bra lösning.
Mycket intressant projekt. Har hört mycket om desalineringsverk, finns ju även i Sverige, men aldrig hört hur man efter desalineringen låter detta vatten fylla en insjö för att sedan börja ett ”nytt liv”. Vilket jätteprojekt och vilka möjligheter i framtiden att klara av ett av världens största problem – dricksvatten. Men problemet finns i alla de länder som ligger långt från de stora världshaven.
Spännande och viktigt ämne! Jag blir lite nyfiken på att vi har fått få kommentarer denna gång? Har vi fullt upp kanske, så många inte hinner kika på filmen? Vi önskar vi att ämnena vi hittar både berör och berikar. Berätta, hur tänker du?
Tack Jonas för inlägg. Cyano-toxiner är nya ord för mig, men hur vi hanterar vattenfrågan framöver känns, inte minst efter det intressanta Medlemsmötet vi hade senast, som en viktig och angelägen fråga.
Att det blev få kommentarer kan ev bero på att utskicket krånglade.. Jag nåddes inte av något mailmeddelande.
Skönt med andra ämnen från området än de som dominerar media.
Avsaltning har av många inte ansetts fungera för storskalig försörjning, och motarbetats aktivt för lokala lösningar i Sverige, trots att det bevisligen fungerar såväl i handelssjöfarten som i nationell försörjning. Spanien jobbar nu i samma riktning, på solkusten är inte heller magasinen så långt borta från kusten geografiskt
Att erfarenheter rörande cyano-toxiner i sötvattensmagasin mm finns, för oss när nu det blir allt vanligare i våra insjöar.
Kopplingen energiproduktion och avsaltning finns även i norden möjlig att integrera, genom att en vindkraftsspark har närplacerad anläggning som producerar vatten och magasinerar, när det blåser för mycket och säljer vatten. Billigare än dra vattenledning än t ex vätgasledning, som alternativ minusprisenergianvändning.