Vecka 20: Lead like the big conductors

Hej Rotarianer,

Hoppas ni haft en fin långhelg. Vet inte om det finns någon plats i Sverige som inte haft fint väder, så möjligheten för att ni haft det är stor.

En av veckans nyheter är att en kär vän är åter på Moderna Museet i Stockholm. Efter tjänstgöring i Malmö, London, New York och San Francisco är Geten äntligen hemma igen. Getens egentliga namn, som ni säkert känner till, är Monogram.

Robert Rauschenberg, Monogram, 1955–59. Inköp 1965 med bidrag från Moderna Museets Vänner. © Estate of Robert Rauschenberg / Bildupphovsrätt 2018, Stockholm/VAGA, NY.

Oräkneliga gånger har jag stått vid installationen och sökt fånga tanken om vad den symboliserar för mig just i den stunden. Saknaden har varit stor och glädjen över återkomsten genuin. Precis som glädjen över att Nationalmuseum snart öppnar igen efter renoveringen, för övrigt! Bild och text är kopierat från veckans nyhetsbrev från Moderna Museets Vänner. Vad är konstupplevelse för dig?

Mitt år som president är nu snart över och under veckan gick jag tillbaka och läste de veckobrev jag skrivit under året. Min intention har varit att under året lyfta fram den värdegrund Rotary står för och all fin och viktig verksamhet som pågår. Rotarys kärnvärden känner vi: tjänande, kamratskap, mångfald, integritet och ledarskap. Kärnvärdet integritet har sysselsatt mina tankar en hel del. Innan jag började sätta mig in i Rotarys värdegrund var det ett självklart ord för mig, men det är förändrat. Under veckan som gått har jag börjat åter läsa en bok, Direkt Ledarskap (red: G Larsson & K Kallenberg, Försvarsmakten 2006). Boken, som är en huvudbok i referenslistan till UGL-konceptet, handlar mycket om värdegrund i ledarskapet och på sidan 101 står följande:

”En person som står vid sitt ord – också när det är obekvämt och direkt farligt – anser vi ha hög integritet. (…) En person eller relation kan uttrycka hederlighet, omutlighet och trovärdighet.”

Min strävan att fånga andemeningen i dettas Rotarys kärnvärde fick nytt bränsle. Googlade åter, denna gång endast ordet integritet, utan koppling till Rotary. Första träffen var till en läsvärd artikel om ledarskap på sajten Företagande.se : Integritet och dess betydelse för ledare. Ett citat från artikeln:

Ordet integritet är inte helt lätt att förklara. Man kan dock säga att integritet innebär att en person har fasta och högt hållna moraliska principer som denne konsekvent lever efter. Personer med stor integritet är nästintill orubbliga i sina värderingar och låter sig inte lätt påverkas av yttre omständigheter och påtryckningar. Personen har hög självkänsla och egenvärde och är som regel ärlig mot sig själv och andra.”

Som jag tolkar det handlar det dels om den egna integriteten och vikten vid att vi som Rotarianer sätter den andres rätt till integritet främst och verkar för det såväl lokalt som globalt.

Vad står ordet Integritet för dig i allmänhet och som Rotarys kärnvärde i synnerhet? Det är i stunder som denna jag ser mer än vanligt fram emot att vårt digitala rum för diskussioner blir klart. Men skriv gärna en rad till undertecknad, så kan vi ta med i nästa veckobrev!

Möjlighet till ett mer aktivt deltagande i klubben är exempelvis att bli kontaktperson eller programansvarig för 27:e-möten. Er insats med tid och engagemang i Rotarys namn är oerhört värdefullt.

 • Rotary e-club 2410 saknar kontaktperson för Rotary Doctors. Är du intresserad av uppdraget innebär det att information till klubbarna går via dig och om vår klubb drar igång ett projekt med brunnsbygge åt Rotary Doctors eller liknande, finns möjligheten att vara ansvarig för det projektet.
 • Klubben saknar vidare kontaktperson för >Rotary Friendship Exchange. Gärna någon som har erfarenhet av deltagande, alternativt någon som funderar på att delta.
 • Programinnehåll och form för våra >27:e-möten är ett ansvarsområde med tomma stolar.
 • Finns det någon/några som har intresse av att vara kontaktperson för >Shelterbox-projektet, så är även den stolen tom.

Låter det som att det är något du vill engagera dig i? Ta kontakt med undertecknad kan vi prata litet mer, utan att du behöver bestämma dig.

Veckans medlemspresentation: Alf Norman

Hej, jag heter Alf Norman och nybliven medlem i E-Club 2410. Rotarian har jag varit sedan 2012 i Rotary Kungsholmen Frukost men efter att ha varit vilande medlem sedan ett drygt halvår tillbaka pga. kolliderande arbetstider ser jag nu fram emot att lära känna er i denna klubb.

Lite om mig:

Yrkesliv
Efter en fil.kand. examen från Stockholms Universitet i har jag under många år arbetat inom IT-området på olika företag, IBM, SAS och en del IT-konsultföretag och även varit med att starta en handfull företag inom IT-området.

Sedan ett knappt decennium tillbaka har jag dock växlat om till att arbeta inom arbetsmarknadsområdet och delar nu tiden mellan Stockholm Stad (60%), där jag sedan några år tillbaka arbetar som coach/jobbmatchare på Jobbtorget med att knyta ihop arbetssökande med företag. De återstående 40% går åt till eget företagande, mest med internetbaserad digital marknadsföring.

Som egenföretagare är jag också aktiv affärsnätverkare sedan många år, något som varit givande både socialt och kunskapsmässigt.

Finns som yrkesperson mer i detalj i LinkedIn.

Privat

Jag har 3 vuxna barn och 2 barnbarn och de är givetvis en stor glädje i livet, och även vänner är förstås viktiga pusselbitar till att känna sig tillfreds med tillvaron. Bor i Näsbypark sedan några år tillbaka.

Även musik har en stor plats i mitt liv. Är sedan många år aktiv körsångare och medlem i två körer där vi har regelbundna konserter.

Kalender

Nästa 27:e-möte: (ansvarig: ännu ej delegerat av president)

2018

Måndag 28:e Maj kl 20.00 – 21.00: Jan Jaldeland håller föredrag om EQ – Emotionell Intelligens

Länk till mötet:

https://zoom.us/j/187947296

alternativt tel: 08-4468 2488 och ange mötesnummer 187 947 296

Vattenprojektgruppen (ansvarig: Charlotte Ahlberg)

 • Vecka 8 på Vattenprojektets år 2018/2019.

Yrkesnätverket (ansvarig: ännu ej delegerat av president)

 • Fortsatt utveckling.

Kalender för hela verksamhetsåret 2017/2018 hittar du på http://rotaryeclub.se/wp/events/

 • Glöm inte att uppdatera er presentation på >http://rotaryeclub.se/wp Hör gärna av dig om du tycker det verkar krångligt, så får du vägledning.
 • Kom gärna med förslag på veckoföredrag!

Veckans föredrag

Veckans föredrag är valt av Alf Norman, som presenterar föredraget så här:

”Som föredrag vill jag föreslå ett TED-talk av Itay Talgam kring ledarskap och de olika sätt att leda – illustrerat med hjälp av hur några stora dirigenter leder sina orkestrar.

Symboliskt – och underhållande.

”An orchestra conductor faces the ultimate leadership challenge: creating perfect harmony without saying a word. In this charming talk, Itay Talgam demonstrates the unique styles of six great 20th-century conductors, illustrating crucial lessons for all leaders””.

Hör gärna av er med reflektioner, frågor och synpunkter om stort och smått.

Önskar er en riktigt bra vecka!

Varma Rotaryhälsningar

Lisa Svahn,

President

Tel: 070 – 405 42 97

Email: lisa.svahn@svahnkonsult.se

7 kommentarer

 1. GuestMember säger:

  Fantastiskt roligt och samtidigt lärorikt om dirigenter.
  Olle Svensson

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Itay Talgam
  • Rotaryklubb: Staffanstorp RK
 2. GuestMember säger:

  Spännande och mycket intressant.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Lead like the big conductors
  • Rotaryklubb: MALMÖ-VÄSTRA HAMNEN 75308
 3. GuestMember säger:

  Lärorikt att få en inblick i olika dirigentskap även om det fattas ”en del” av grovarbetet innan själva konserten.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Lead like the big conductors
  • Rotaryklubb: Huskvarna Rumlaborg Rotaryklubb
 4. GuestMember säger:

  Instruktivt och tankeväckande.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Lead like the big conductors
  • Rotaryklubb: Stockholm Djurgården
 5. Dennis O Krook säger:

  Underhållande! men lite långt 

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Vecka 20: Lead like the big conductors

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *