V39 – Septembers månadsmöte – 28 september kl 19.00 – Solvatten

Föredrag om Solvatten av Julia Toft Sandén

E-klubben jobbar med vatten som hjärtefråga och Solvatten som ett specifik insamlingsmål. Julia arbetar med solvatten och kommer ge oss historier från verkligheten om hur solvatten hjälper familjer i vardagen i ”vårt” område Tharaka i Kenya och andra platser i världen. Hur Solvatten värmer vatten och ger möjlighet till handhygien i Covid-pandemin. Hur tekniken fungerar och varför Solvatten bidrar på många olika plan till FNs globala hållbarhetsmål.

Vi får alla möjlighet att ställa frågor till Julia och vi kommer också att ha en kortare diskussion om hur vi skall lyckas bredda och öka insamlingen av pengar till detta projekt och andra i Rotary.
Varm Välkomna måndagen den 28 september kl 19.00. Här är Zoomlänken till mötet: https://zoom.us/j/98359050317?pwd=RDh6bXJTLzRmMmpqWi81aHdQTlIwQT09

PS. tänk på att ha en kopp varmt kaffe eller te färdigt vid datorn så får vi en trevlig och lärorik stund tillsammans.

Solvattendunkar
Solvattendunkar
Julia
Julia

 

 

 

 

 

 

 

 

Veckans föredrag

är lite annorlunda och från ett samarbete mellan Nobelmuseet och Dramatiska Teatern. I robotforskaren och professorn Danica Kragic Jensfelts iscensatta föreläsning/performance lecture/ om robotik – Om robotar – väcks en mängd frågor om framtidens möjligheter.

Se veckans föredrag här:  Om robotar

Årsmöte för Rotaryklubbarna i Distrikt 2410 via Zoom

Alla medlemmar i distriktets Rotaryklubbar är välkomna och har rätt att delta i årsmötet. Alla deltagare har rösträtt, med undantag för val och frågor av ekonomisk natur. Klubben ska på ordinarie möte utse röstberättigade i dessa frågor. Vår klubb har där möjlighet att ha 2 röstande. Vi kommer att välja dessa på månadsmötet den 28 september. Kallelse och förslag till dagordning är utsänt i separat mail. Har du förslag på klubbmotion eller förslag till ytterligare ärenden till dagordningen, ska de vara klubben tillhanda senast 27 september, använd kontaktformuläret längst ned på hemsidan. Anmälan till årsmötet gör du i ClubAdmin/distriktet/program senast den 11 oktober.

RLI Rotary Leadership Institute

RLI startades för att ge medlemmarna i Rotary en möjlighet att lära sig mer om Rotary och bli bättre på ledarskap. Alla intresserade rotarianer är välkomna. Utbildningen som nu genomförs i tre moduler via Zoom är kostnadsfri. Utbildningen genomförs under 3 lördagar, 10 oktober, 14 november och 16 januari. Passar söndagar dig bättre, 11 oktober, 15 november och 17 januari. Anmälan gör du i ClubAdmin/distriktet/program senast den 5 oktober. Läs mer om RLI här: https://www.rotary.se/ClubAdmin/Rotary_Root_Folder/2350/29244/_Editor_Images/RLI%20broschyr.pdf

Eva Hyllstam, styrelseledamot i E-club 2410, presenterar sig

Eva Hyllstam

Hej, Eva Hyllstam här, roligt att få kontakt med dig! Jag är styrelseledamot i vår Rotaryklubb sedan den förste juli 2020. Jag bor i Göteborg, nära både hav och skog, med två hundar och min man. Barnen är stora, en har nyss flyttat till USA till sin hustru och en bor och arbetar i Göteborg. Jag har förmånen att ha en bonusson också, han och hans sambo pluggar båda på Göteborgs Universitet.

Fritiden spenderas med fördel i trädgården, vi har burit, släpat och skyfflat ut över 100 ton jord på vår steniga bergtomt, som nu någorlunda börjar uppföra sig som en trädgård ska. Vi har perenner, rosportaler, magnolia träd och på våren blommar rhododendron och azaleor. Dessutom har vi bin, som äntligen börjat leverera sin gyllengula skatt, det är en särskild känsla att äta egen nyslungad honung! Vi har också dammar där koi och guldfiskar simmar bland växterna.

Vi märker hur stor skillnad vattnet gör i vår trädgård, en vattensnok hittade sin boplats vid ena dammen, den skrämde mig en dag när det plötsligt började ringla något i vattnet. I den andra dammen har en groda funnit sin plats bland fiskarna, den sitter ofta i vattenbrynet med bara huvudet ovanför vattenytan. Fåglar tar sig ett bad vid dammarna, bina sätter sig i kanten där de säkert kan dricka utan att trilla i och ekorren kommer förbi morgon och kväll. Som tur är håller fiskarna ordning på mygglarverna som annars fort dyker upp i vårvärmen. Alla bidrar till ekosystemet, med vattnet i centrum.

Arbetsmässigt äger jag kontorshotell både i Göteborg och Stockholm. De är centralt belägna, det ena är World Trade Center vid Korsvägen, Svenska Mässan, Göteborg. Det andra ligger i World Trade Center, vid Stockholms Centralstation. Vi har flera hundra företag som sitter hos oss, jag tror på nätverkande för framgång. Det är otroligt värdefullt att ha ett bra kontaktnät som företagare.

Att driva bolag i över 30 år är lärorikt, jag har t ex lärt mig att det tar tid att driva förändringsarbete och vikten av att ha rätt personal. Jag arbetar också sedan 20 år med ledarskapsutvecklingar, ett bra ledarskap är a och o i alla organisationer, företag och länder. Men ledarskap är inte lätt, inte följarskap för den delen heller, och därför tycker jag det är otroligt spännande. Vi fick fatt på adressen Globalleadership.com som passade perfekt för det globala ledarskapet vi utbildar i, det har blivit mycket resande genom åren. Vi har också kollegor i Japan, USA och Brasilien bland annat.

Jag kom med i Rotary e club från början, men har först nu börjat att bli mer aktiv. Att knyta ihop världen och använda oss av det fina kontaktnät som Rotary erbjuder ska bli roligt och utvecklande!

Att vi alla dessutom bidrar till att göra världen lite bättre, känns extra bra.

Jag ser fram emot att lära känna dig framöver, hoppas vi hörs och ses!

Göteborg, 2020-09-15/Eva

12 kommentarer

 1. Anders Ahl säger:

  Tack för ännu ett riktigt intressant föredrag i ett aktuellt ämne.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Om robotar
  • Rotaryklubb: Storvik-Hofors Rk
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Swish
 2. Thomas Roos säger:

  Ett intressant föredrag om vår framtid och naturligtvis kan robotar göra mer i framtiden…det vi människor har ansvar över och här kommer det svåra….är att inte använda tekniken till onda saker……där är den verkliga utmaningen i övrigt är det bara positivt.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Om robotar
  • Rotaryklubb: Uddevalla Byfjorden
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
 3. Bengt Olsen säger:

  Jättekul föredrag. Verkligen annorlunda. Fantasier om robotar som kunde hjälpa människorna med tungt och monotont arbete lanserades på 30-talet i öststaterna och då namngavs de med ordet för arbete Работа. Från att ha gått förhållandevis långsamt från Weizenbaums Elisa ca 1965, ökade farten något med Sveriges första forskare i artificiell intelligens Erik Sandewall som doktorerade om jag minns rätt hösten 1968 i Uppsala. Jag råkade vara opponent och hade byggt en dator där jag byggt in en bandspelare som skojade med Erik som sen blev Sveriges första professor i AI i Linköping. Men det är väl först de senaste 10 åren som man kommit så långt att AI tagit över flera av människornas viktiga uppgifter (t ex fickparkering) och dessutom på ett överlägset sätt! Nu börjar det bli roligt med robotics, AI och VR! Det när nog i huvudsak ”goda” tillämpningar vi har att vänta oss. (Men begåvade knäppgökar finns det ju så man kan inte vara helt säker).

  Kommentar

  • Veckans föredrag: robotar
  • Rotaryklubb: e-club
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 4. Bo Persson säger:

  Högintressant lärande om Solvatten. Förnämlig dragning av Julia. Ger inspiration inför 2021 och Världsvattendagen. Något för Rotary att satsa på.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Solvatten
  • Rotaryklubb: 12957 Borlänge - Stora Tuna
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
 5. Pernille Belter säger:

  For mig er det især skræmmende med ”dirty data”. Et aspekt jeg ikke rigtigt har overvejet før, selvom jeg fra begyndelsen af sociale medier var meget bevidst og efter at have gennemlæst betingelserne på Facebook opgav at lave en profil, da jeg ikke ville give dem de rettigheder, der var kravet. Det betyder, at vi – min mand har heller ikke Facebook – jævnligt bliver glemt på gæstelisten til fester eller andre ting, da mange kun kommunikerer derigennem. Og så ser de altid lidt fjogede ud næste gang vi mødes – eller de be’r andre invitere os, når de alligevel ser os – men sådan må det være. Jeg ved, at Facebook ikke bruges af de yngre generationer mange steder men at de i stedet kommunikerer igennem andre medier, som for mig ser endnu mere fragmentariske ud, så hvordan det kommer til at udspille sig i fremtiden, ved jeg ikke. Men også der indsamles al data, og hvordan al den information vil blive brugt i fremtiden, kan man kun gisne om, når det sker allerede nu på et niveau som i det sidste amerikanske valg, hvor Cambridge Analytica spillede en stor rolle. Se evt The Great Hack.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: 38: Teknik/børn
  • Rotaryklubb: Rotary E-Club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
  • Pernille Belter säger:

   Hej Registratorn
   Jeg opdagede for sent, at det nu er muligt at placere sine kommentarer under det korrekte foredrag – noget, som jeg har savnet i en periode, så det er jeg glad for at finde nu, ligesom det er dejligt at kunne se alle de gamle kommentarer – så nu kom uge 38s kommentar med i uge 39. De øvrige tilbage til uge 33, hvor jeg senest var med, har jeg fået rigtigt ind. Og jeg ser lige, om jeg har huller længere tilbage.

   Kommentar

   • Veckans föredrag: Kommentar til uge 38 og generel registrering.
   • Rotaryklubb: Rotary E-Club 2410
   • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 6. Pernille Belter säger:

  Mit første ”rigtige ”møde med Dramaten – men det kunne man jo have sagt sig selv, med de mange ressourcer, der var gået til opsætningen. Og en fantastisk måde at præsentere et vigtigt og kildent emne på. Noget, vi alle møder i højere og højere grad i vores hverdag.
  Vi har haft Google home i adskillige år, og i hverdagen kan jeg tage mig selv i at overveje, om jeg skal bruge please/thank you i min dialog med/kommandoer til den. På den ene side er det en hjælpefunktion, som jeg ikke skylder nogen høflighed, og som ikke burde ha’ en personlighed at tage hensyn til – og på den anden side underminerer udeladelsen af en gængs og velopdragen omgangstone min generelle opførsel og sætter mig i samme båd, som så mange andre er i dag, hvor man tilsyneladende ikke lærer almindelig hensyntagen og høflighed. Noget som for mig er meget vigtigt i omgangen med andre. Så sniger robotterne sig ind med en større rolle end tiltænkt via vores menneskelige omgangstone? Jeg glæder mig i hvert fald over, at de der arbejder med det også sætter spørgsmålstegn ved, om man bare skal udvikle i en uendelighed uden at overveje konsekvenserne på langt sigt.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Robotter
  • Rotaryklubb: Rotary E-Club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 7. Lennart Disborg säger:

  Intressant ämne och snyggt presenterat.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Intressant och snyggt presenterat.
  • Rotaryklubb: e-club2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Swish
 8. Lena Nilsson säger:

  Spännande föredrag om hur robotar kan hjälpa oss människor. Men också skrämmande om de tas i bruk för att göra skada!

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Om robotar
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 9. Ingemar H Drogell säger:

  Intressant föredrag där robotar kan underlätta i många fall. Det är både fascinerande och skrämmande med vad robotar kan användas till. Men jag tror att det är angeläget att vi vanliga människor engagerar oss i frågeställningarna för att ha koll på vad som händer.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Robotar
  • Rotaryklubb: Rotary E-club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 10. David Krug säger:

  Intressant föredrag och en intressant nutid och framtid kan man väl säga, på gott och ont.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Om robotar
  • Rotaryklubb: Rotary E-club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
  • Kaj Alvén säger:

   Bra och annorlunda föredrag om robotar.

   Kommentar

   • Veckans föredrag: Om robotar.
   • Rotaryklubb: Smålandsstenar Rotaryklubb 13264
   • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *