Hem » Blogg » Nätverk för fred

Nätverk för fred

Visste du att Rotary är bland världens största fredsrörelser?

Rotary arbetar för att höja den humanitära och etiska standarden i samhället, vilket är en förutsättning för fred i världen.

En viktig pusselbit i Rotarys fredsarbete är Rotary peace centers, som finns vid sex ledande universitet i världen, varav ett är Uppsala universitet. Vid Rotary peace centers får årligen 60 studenter från hela världen på bekostnad av Rotary, genomföra en tvåårig Masterutbildning inom freds- och konflikthantering.

Men Rotary, som grundades redan 1905, har en lång erfarenhet av att arbeta med fredsförebyggande aktiviteter. En av dessa är ett mer än 70-årigt nära samarbete med FN.

Upphovet till FN var en fredskonferens, som brittiska rotarianer anordnade i London år 1942, mitt under andra världskriget.
Konferensdeltagare var ministrar, diplomater och andra regeringsrepresentanter från 21 olika länder. Resultatet av konferensen var bildandet av en samarbetsorganisation för global fred. En organisation som 1946 formellt blev Unesco med säte i Paris. När sedan FN bildades i april 1945, och där Unesco i dag ingår, fanns 49 rotarianer med i ceremonin som officiella observatörer.

Som Rotarian känner jag mig stolt över att vara en del av ett nätverk på 1,2 miljoner människor som tydligt har fred som ett av sina fokusområden.

Vem är du? Vi vill gärna lära känna dig mer.

Vi fortsätter att pusha för att få in din egopresentation. Presentera dig utifrån detta enkla format: Tre rubriker som du fyller på med en mening under varje.

 • Jag kan bidra med erfarenheter inom:
 • Jag och Rotary:
 • Min koppling till vatten:

Maila detta till tillsammans med ett foto.

Efterhand som presentationerna kommer in dyker de upp i veckobreven.

Du hittar exempel på hur det kan se ut på vår hemsida. https://rotaryeclub.se/wp/var-styrelse/

Världsvattendagen

Vi från styrelsen vill tacka alla som bidragit till klubbens insamlingen under världsvattendagen. Resultatet från insamlingen kommer att presenteras på nästa månadsmöte.

Det går fortfaraden att bidra genom att tex berätta om vår klubbs fokus på rent dricksvatten för ditt nätverk. Det går såklart också bra att fortsätta swisha till klubben.

Swish

Nästa månadsmöte 27 april kl 19.00

Denna kväll gästas vi av Elizabeth Norstedt från Toast Masters. Hon berättar om Toast Masters och samarbetet mellan Rotary och Toast Masters. Reservera tiden i din almanacka redan nu. I väntan på mer information så kan du stilla din nyfikenhet om Toast Masters. https://www.toastmasters.org/

Bjud in gäster!

Vem vill du se som medlem i klubben? Passa på att bjuda in dem till klubbens månadsmöte. På frågan varför är du ännu inte med i Rotary är det ännu allt för många som svarar: – För att ingen bjudit in mig. Så genom att genom att bjuda in och fråga så kan du göra skillnad. RI president Shekar har till och med som ett av sina huvudbudskap under sitt president år. “Each one bring one”.

Veckans föredrag – Be a MR Jensen!

Bidra till att lyfta fram det bästa i andra! Veckans föredrag är kort och kärnfullt om hur det finns ögonblick som på ett positivt sätt förändrar livet för alltid. När någon annan ser vad du kan bidar med innan du sett det själv. En riktigt inspirationsvideo om Mr Jensen. Låt dig inspirerar att vara en Mr Jensen.

 

OM DU GÄSTAR FRÅN ANNAN ROTARYKLUBB! Var vänlig skriv hela ditt namn (för- och efternamn) samt den email-adress (samma som du använder i Rotary) och namnet på din klubb – då underlättar du för oss att registrera närvaron.

 • Ta del av föredraget.
 • Närvaro registreras endast för kommentarer på senaste veckans föredrag, dock är ni välkommna att se de äldre föredragen med.
 • Skriv i kommentarsfältet vad du tyckte om föredraget. Glöm inte dina uppgifter om namn, klubbnummer och den emailadress du använder i Rotary. Detta för att vi ska kunna närvaroregistrera dig.
 • Köp en eller flera vattenflaskor för 20 k/str till vårt vattenprojekt genom Paypal (längst ned på sidan).

Genom att lämna din kommentar (och betala in till vårt vattenprojekt via PayPal) har du visat att du närvarat på denna veckas Rotarymöte. Du godkänner också att vi sparar din email-adress och kan komma att skicka dig ett nyhetsmail – men du kan när som helst välja att sluta prenumerera på dessa.

All närvaro registreras 1-2 gånger per månad, var inte orolig om du inte fått din ”pinne” direkt efter besöket den kommer vid nästa registreraingstillfälle./Registratorn

Varmt välkommen att berätta vad du tyckte om föredraget! (Första gången du lämnar en kommentar så behöver vi godkänna inlägget innan det syns på sidan).

Hälsningar Styrelsen /Charlotte

4 kommentarer

 1. Arne Thorfinn säger:

  Tänker på Edward Bloms bidrag till Mello 2018:
  ”Livet på (med) en pinne
  gör vardagen till en fest…”

  • Rotaryklubb: E-club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 2. Lennart Disborg säger:

  Det gäller att se möjligheter inte stoppa dem.

  • Rotaryklubb: e-club2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 3. Ingemar H Drogell säger:

  Tack för berättelsen. Fantastiskt. Dessa små människor är de som skapar framtiden. Tänker på en sak jag läste: ”Du tycker att du är tuff och cool, men när en 2-åring räcker dig en leksakstelefon så tar du den och du pratar också”. Det är ju det, som det handlar om. !!!!

  • Rotaryklubb: Rotary E-club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *