Hem » Blogg » Hur mycket ren el behöver vi?

Hur mycket ren el behöver vi?

För att bekämpa klimatförändringarna måste vi städa upp det globala elsystemet genom att ersätta fossilbränslekraftverk med ren produktion — eller hur? Klimatförfattaren Solomon Goldstein-Rose tycker att vi måste göra mycket mer än så. Det räcker inte med utbyte, förklarar han i veckans föredrag från Ted Talks. Han menar att vi måste snabbt utveckla ett nytt globalt system som kan producera 12 gånger den mängd ren el som vi genererar idag. Han delar med sig av fyra anledningar till att vi behöver den expansionen – först för att elektrifiera allt i alla delar av världen (inte bara de rika) – samt några spännande idéer för hur vi kan nå dit.

OM DU GÄSTAR FRÅN ANNAN ROTARYKLUBB! Var vänlig skriv hela ditt namn (för- och efternamn) samt den email-adress (samma som du använder i Rotary) och namnet på din klubb – då underlättar du för oss att registrera närvaron.

 • Ta del av föredraget.
 • Närvaro registreras endast för kommentarer på senaste veckans föredrag, dock är ni välkomna att se de äldre föredragen med.
 • Skriv i kommentarsfältet vad du tyckte om föredraget. Glöm inte dina uppgifter om namn, klubbnummer och den email adress du använder i Rotary. Detta för att vi ska kunna närvaroregistrera dig.
 • Köp en eller flera vattenflaskor för 20 kr/st till vårt vattenprojekt genom Paypal (längst ned på sidan).

Genom att lämna din kommentar (och betala in till vårt vattenprojekt via PayPal) har du visat att du närvarat på denna veckas Rotarymöte. Du godkänner också att vi sparar din email-adress och kan komma att skicka dig ett nyhetsmail – men du kan när som helst välja att sluta prenumerera på dessa.

All närvaro registreras 1-2 gånger per månad, var inte orolig om du inte fått din ”pinne” direkt efter besöket den kommer vid nästa registreringstillfälle./Registratorn

Varmt välkommen att berätta vad du tyckte om föredraget! (Första gången du lämnar en kommentar så behöver vi godkänna inlägget innan det syns på sidan).

5 kommentarer

 1. Lennart Disborg säger:

  Allting är möjligt som vi vet. Även det som är omöjligt det tar bara lite längre tid.
  Synd att vi inte har tiden.

  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ) - Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 2. Bengt Olsen säger:

  Bra om än snäv översikt av problemområdet. Bra att klimatförändringskonferensen är i Kairo, men ha inte för stora förväntningar! Tyvärr känns det ogörligt att få utvecklade länder att dra ned typ 80% av sin energiförbrukning. I alla dessa länder finns t o m partier som förnekar att det finns något problem, som bekant även i Sverige. Men vi ger inte upp!

  • Rotaryklubb - eclub
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ) - Välj ett alternativ
 3. Ingemar H Drogell säger:

  Mänskligheten har en enorm energikälla att använda sig av. Nämligen Solen. Varje hus kan ha sin egen snurra, eller några snurror på taket och försörja sig helt och hållet. Man har också kommit långt i test av flygplan som har el. Bl.a. testas de i Canada. Där flyger man idag med småplan (tio till femton passagerare) mellan orter. Landet är ju gigantiskt stort.

  • Rotaryklubb - Rotary E-club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ) - Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 4. Arne Thorfinn säger:

  Utmaningarna är svindlande. Hur ska långdistansflyget kunna elektrifieras?

  • Rotaryklubb - Rotary Eclub 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ) - Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *