Hem » Blogg » Vad är skillnaden mellan empati och sympati?

Vad är skillnaden mellan empati och sympati?

Hoppas sommaren varit härlig! Dags för en del att sätta i gång med jobbet igen. Det är alltid roligt att höra hur andra haft det under sommaren, var de varit och vad de gjort. En sak att komma ihåg är dock, att under sommaren hinner både bra och dåliga saker hända för människor. Alla har inte haft en toppensommar. Hur ska vi bäst bemöta när andra berättar att sommaren varit tuff, jobbig eller besvärlig? Med empati tänker du kanske, eller lite sympati.

Ja, det var ju det, vad är egentligen skillnaden mellan empati och sympati? Titta på den här korta filmen med Brené Brown, som reder ut begreppen åt oss.  Efter jag tittat på den har jag kommit på mig själv åtskilliga gånger med att vara på väg att säga: ”jaja, men du har ju åtminstone…..” och faktiskt lyckats stoppa mig själv. Tur att man kan lära nytt!

OM DU GÄSTAR FRÅN ANNAN ROTARYKLUBB! Var vänlig skriv hela ditt namn (för- och efternamn) samt den email-adress (samma som du använder i Rotary) och namnet på din klubb – då underlättar du för oss att registrera närvaron.

 • Ta del av föredraget.
 • Närvaro registreras endast för kommentarer på senaste veckans föredrag, dock är ni välkomna att se de äldre föredragen med.
 • Skriv i kommentarsfältet vad du tyckte om föredraget. Glöm inte dina uppgifter om namn, klubbnummer och den email adress du använder i Rotary. Detta för att vi ska kunna närvaroregistrera dig.
 • Köp en eller flera vattenflaskor för 20 kr/st till vårt vattenprojekt genom Paypal (längst ned på sidan).

Genom att lämna din kommentar (och betala in till vårt vattenprojekt via PayPal) har du visat att du närvarat på denna veckas Rotarymöte. Du godkänner också att vi sparar din email-adress och kan komma att skicka dig ett nyhetsmail – men du kan när som helst välja att sluta prenumerera på dessa.

All närvaro registreras 1-2 gånger per månad, var inte orolig om du inte fått din ”pinne” direkt efter besöket den kommer vid nästa registreringstillfälle./Registratorn

5 kommentarer

 1. Jan Jaldeland säger:

  Tror mycket på EI, som väl förutsätter Sympati?

  • Rotaryklubb - Rotary eclub
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ) - Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 2. Johan Bengtsson säger:

  Både roligt och tänkvärt! Jag skrattade högt åt exemplen på sympati. Något jag däremot tycker att man kan reflektera över är att sympati (som vid en jämförelse med empati framstår som närmast ytligt) är långt mycket bättre än ett vanligt förhållningssätt i våra dagar: Ignorans.

  • Rotaryklubb - Rotary E-Club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ) - Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 3. Ingemar H Drogell säger:

  Mycket intressant. För den äkta sympatin måste empatin finnas.

  • Rotaryklubb - Rotary e-club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ) - Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *