Hem » Blogg » Effektfullt ledarskap – Effektiv vs. Effektfull

Effektfullt ledarskap – Effektiv vs. Effektfull

På temat ledarskap kommer här ett svenskt föredrag. Simon Elvnäs är snickaren som blev forskare vid KTH. Han har skrivit den alldeles utmärkta boken Effektful, och är aktuell medförfattare till en ny bok Kära Ledarskap. I boken Effektful beskriver Simon hur han filmade ledare och återkopplade,  inte vad ledarna trodde att de gjorde utan på vad de faktiskt gjorde, enligt filmerna. Han ger också konkreta tips på hur en ledare borde lägga upp sitt arbete med sinaunderställda. Det här är ett längre klipp men väl värt att lyssna på.

Lyssna på föredraget här

OM DU GÄSTAR FRÅN ANNAN ROTARYKLUBB! Var vänlig skriv hela ditt namn (för- och efternamn) samt den email-adress (samma som du använder i Rotary) och namnet på din klubb – då underlättar du för oss att registrera närvaron.

 • Ta del av föredraget.
 • Närvaro registreras endast för kommentarer på senaste veckans föredrag, dock är ni välkomna att se de äldre föredragen med.
 • Skriv i kommentarsfältet vad du tyckte om föredraget. Glöm inte dina uppgifter om namn, klubbnummer och den email adress du använder i Rotary. Detta för att vi ska kunna närvaroregistrera dig.
 • Köp en eller flera vattenflaskor för 20 kr/st till vårt vattenprojekt genom PayPal (längst ned på sidan).

Genom att lämna din kommentar (och betala in till vårt vattenprojekt via PayPal) har du visat att du närvarat på denna veckas Rotarymöte. Du godkänner också att vi sparar din email-adress och kan komma att skicka dig ett nyhetsmail – men du kan när som helst välja att sluta prenumerera på dessa.

5 kommentarer

 1. Lars-Åke Dahl säger:

  Det var väl inte några direkta nyheter, men alltid intressant att höra någon ge sin ”beskrivning” och uppdelning av ledarskap.

  • Rotaryklubb - Uppsala Linné RK, #51634
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ) - Swish
 2. Karin Bondéus Hedelin säger:

  Intressant föredrag.

  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ) - Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 3. Björn E säger:

  Ledarfärdighet 1:

  Uppföljning och uppmärksamhet.

  Observera den du leders situation, person, prestation

  Ledarfärdighet 2:

  Återkoppling.

  Ledaren måste se till att personen du får återkoppling från flera håll, inte enbart från ledaren.

  Ledarfärdighet 3:

  Tydlighet i arbetet framåt.

  Involvering, motivering, engagemang, delaktighet.
  Leda med frågor.

  • Rotaryklubb - E-Club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ) - Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 4. Pernille Belter säger:

  Har aldrig tænkt over, at det at filme de enkelte interaktioner og at arbejde med dem med den enkelte leder selvfølgelig vil gi en masse viden.
  Fik et par strøtanker i forbindelse med dette:
  Mange firmaer klarer sig bedre med kvinder i ledelsen – og selvom han ikke nævner det og måske ikke har haft fokus på det, er der ofte hos kvinder bedre evner til at se og forstå medarbejdere.
  Er der et paradoks i behovet for mere ”frihed under ansvar” i forhold til svenske arbejdspladser, hvor man jo i forvejen er underlagt konsensusmafiaen?! Farligt at udtale sig om som dansker, men jeg hører både danskere og svenskere sige det om det deres arbejdspladser, hvor ingenting kan blive besluttet, hvis ikke alle er enige, og der er ofte stor konfliktskyhed. Han nævner undervejs Norge (og jeg har læst sammen med mange nordmænd men aldrig arbejdet, dog ser jeg dem som mere direkte) men ikke Danmark, så har han sat det i relief?

  • Rotaryklubb - Rotary e-club
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ) - Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 5. Arne Thorfinn säger:

  Ledarskap går inte bara ut på att informera/förmedla utan att också (och i huvudsak) följa upp, återkoppla och bekräfta.
  Genom digitala plattformar finns numera otroligt mycket bra att hämta om Ledarskap. Kan bara jämföra med 1980-talet då jag som ny distriktsläkare var satt att sköta en vårdcentral med 45 medarbetare och hade 4 tim/vecka i analog tid avsatt för detta.

  • Rotaryklubb - rotary e-club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ) - Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *