Vecka 14: Påsken är här

Hej Rotarianer,

Påskhelgens ystra fjädrar, kaniner, påskkärringar och förhoppningsvis mängder av god mat, är över och nu stundar en tid av ljus, värme och grönskans återkomst. Ni må tro att jag fick titta både en och två gånger på displayen på Arlanda, för att tro vad jag såg. Tidsangivelse för avgång till Blåkulla! Tyvärr gick det inte att åstadkomma ett bildbevis, så ni får tro mig på mitt ord.

Själv har jag tillbringat påskhelgen i ett vackert men ack så regnigt England. Långa promenader genom landsbygden och i Bristol gav nytt bränsle till min fascination för allt vad engelskt är. Hittade en stig som förde tankarna åter till en älskad läsupplevelse från 70-talet, Den långa flykten, av Richard Adams. Har du inte läst den rekommenderar jag den varmt. Apropå litteraturupplevelser, så har vi nu fått svar från Rotary International gällande vår fråga om hur vi startar en Rotary Fellowship. Svaret är att vi för närvarande inte kan starta någon alls, eftersom Rotary International håller på med en översyn och uppdatering av regler för Rotary Fellowship. Vi rekommenderas att återkomma med frågan efter juli. Jättetrist, men det finns absolut inget som hindrar att vi tipsar varandra om kulturupplevelser eller kommer med förslag på något vi kan hitta på tillsammans.

Själv vill jag starkt rekommendera en teaterföreställning vi upplevde förra söndagen. Påklädaren på Dramaten, med Sven-Bertil Taube och Krister Henriksson i huvudrollerna. Det var scenkonst något utöver det vanliga och det är därtill ett strålande exempel att lyfta fram gällande åldersdiskriminering på arbetsmarknaden. Det blir självklart så att undertecknad oftast lyfter fram aktuella kulturhändelser i Stockholm, av den enkla anledningen att det är hembygden, men kom gärna med tips från din egen hembygd. Mora är till exempel inte bara dalahästar. När jag var upp dit i förra veckan hittade jag denna fina lille gynnare vid stationen!

 


Tack ni som fyllt i medlems-enkäten. En påminnelse till er som ännu inte fyllt i den. Vilken Rotary-klubb vill du ha? Du har alla möjligheter att påverka utvecklingen av din klubb.

Möjlighet till ett mer aktivt deltagande i klubben är exempelvis att bli kontaktperson eller programansvarig för 27:e-möten. Er insats med tid och engagemang i Rotarys namn är oerhört värdefullt.

 • Rotary e-club 2410 saknar kontaktperson för Rotary Doctors. Är du intresserad av uppdraget innebär det att information till klubbarna går via dig och om vår klubb drar igång ett projekt med brunnsbygge åt Rotary Doctors eller liknande, finns möjligheten att vara ansvarig för det projektet.
 • Programinnehåll och form för våra 27:e-möten är ett ansvarsområde med tomma stolar.
 • Finns det någon/några som har intresse av att vara kontaktperson för Shelterbox-projektet, så är även den stolen tom.

Låter det som att det är något du vill engagera dig i? Ta kontakt med undertecknad kan vi prata litet mer, utan att du behöver bestämma dig.


Veckans medlemspresentation: 

Hej, jag heter Veronica Örfelth. Jag bor tillsammans med min man Johan utanför Aneby på en gård som heter Öringe. Den ligger mellan Eksjö och Tranås, i norra Småland. År 2011 startade jag enskild firma och har idag flera verksamhetsområden. Arbetsuppgifterna ska enligt företagets värderingar vara aktuella och relevanta för nutid och framtid – de ska också ta hänsyn till och ha respekt för historiska vingslag.

Det jag främst tjänar mitt levebröd på idag är inom byggnadsvårdgenren, där jag restaurerar och målar om gamla fönster och byggnader. Vi använder traditionella material och metoder vilka är den egentliga anledningen till att byggnaden faktiskt klarat sig i 100-tals år och gör det lika länge till, eller mer – om den behandlas med respekt även i fortsättningen.

Eftersom måleri är säsongsarbete lägger jag övrig tid på andra projekt, utbildning, eller ideella insatser i samhället som till ex. att stödja kvinnojouren. Det kan handla om att umgås med barn när mamman ska delta i ett möte, besöka sjukvården, el. närvara på rättegång. Jag är förutom Rotary e-klubbsmedlem också med i Lions klubb i Aneby, som också utför välgörenhetsprojekt, men med mer lokal prägel. Att jag är med i e-klubben beror delvis på att min man är med i den lokala Rotary-klubben, men även på att jag är väldigt rörlig under året och att den här formen passar mig bättre – men (kanske) mest på att jag klickat med styrelsen 🙂

Två dagar i veckan skriver jag för tillfället på en självbiografisk bok. Det är intressant att titta in i mig själv och pränta ner viktiga händelser till nuvarande eller kommande generationer. Som Sokrates välkända ord ”känn dig själv” lever jag för det mesta nu för tiden, dvs. med att försöka lära känna mig själv bättre och komma närmare mitt sanna jag.

Ett annat aktuellt projekt jag jobbar med när det finns tid är Heavenkid.
13 avsnitt kan ses här: http://heavenkid.ntdtv.com.tw/正片觀賞/svenska/
Det är animerade kortfilmer i 26 avsnitt som lyfter fram vardagliga händelser för barn, på ett ovanligt och upplyftande sätt. Avsnitten har översatts till svenska och nu återstår att göra justeringar och ljudinspelningar med barnröster så att även mindre barn kan förstå.

Trots att jag idag (som 48 åring) kanske bara kommit halvägs i livet har jag (enligt mig själv) kommit fram till en del påtagliga insikter, men å andra sidan tänkte jag väl det i 20-års åldern också, haha! Hursomhelst snubblade jag in på den traditionella kinesiska kulturen i 25 årsåldern via traditionell kinesisk medicin (TCM). Den är helt annorlunda än det jag som sjukvårdsbiträde i västerländsk medicin praktiserade som 20-åring och där jag aldrig riktigt kände mig hemma. Efter ytterligare några år, i mars 1999 började jag som fritidssysselsättning praktisera qigong-kultiveringsmetoden Falun Dafa (eller Falun Gong, som den också kallas) och som jag varit väldigt nöjd med sedan dess. Allt vore frid och fröjd, om det inte varit för….

…den kineiska regimens obegripliga förföljelse som plötsligt startade den 20 juli,1999. Jag sökte efter svar på varför och fann till sist tidningen Epoch Times (som på den tiden inte fanns på svenska). Jag läste ledarartiklarna om ”Nio kommentarer om kommunistpartiet” vilka gav mer klarhet i problematiken. De finns samlade som ljud- text och filmer, om någon vill veta mer, här: http://www.tuidang.se/pages/se/nio-kommentarer.php

Under min egen skolgång fick jag inte lära mig något om kommunismens fasansfulla brott genom tiderna. Varför vi undanhölls de sakerna, vet jag fortfarande inte. Nazismens brott lärde vi oss allt om. Under de senare åren har jag förstått och lärt mig mycket mer om allt som händer och fortfarande pågår som är relaterat till den kinesiska regimens avtryck i världen. Det är inga trevliga insikter att ha, men sanningen är ändå att föredra framför ignorans, tänker jag. Att två totala motpoler krockar, är inte heller svårt att förstå. Där den ena parten vill följa sanningsenlighet-medkänsla-tolerans och ser inåt för att förändra sina problem medan dess motsats förespråkar hat-makt-kamp och vill skylla problemen på andra.

Här finns en kortfilm som handlar om Kinas hemliga transplantationsindustri – mycket viktig att känna till anser jag (7.55 min): https://www.youtube.com/watch?v=QZTkEYGTcnc

Det skulle kännas bra om jag med denna presentation lyckas lämna något bestående i er förståelse om dagens händelser (i världen) och därför vill gärna lyfta fram filmen Agenda för den som har tid att titta. Den har också hjälpt mig att förstå mer av allt som sker och pågår i världen idag.

Del 1: https://vimeo.com/225863500
Del 2: https://vimeo.com/161309315

Till sist tackar jag för ordet och vill samtidigt passa på att önska alla ett stort lycka till med egna insikter och personliga framgångar i livet. Hör gärna av dig om du har något du vill dela eller fråga mig: veronicao@ unseen.is

Vänligen, Veronica


Kalender

Nästa 27:e-möten: (ansvarig: ännu ej delegerat av president)
Tisdag 26:e april kl 20.00 – 21.00: Bo Olsén håller ett föredrag om OCD (Obsessive Compulsive Disorder – Tvångssyndrom)

Länk till mötet: https://zoom.us/j/666265681 alternativt tel: 08-4468 2488 och ange mötesnummer 666 265 681

Måndag 28:e Maj kl 20.00 – 21.00: Jan Jaldeland håller föredrag om EQ – Emotionell Intelligens

Länk till mötet: https://zoom.us/j/187947296 alternativt tel: 08-4468 2488 och ange mötesnummer 187 947 296

Vattenprojektgruppen (ansvarig: Charlotte Ahlberg)
Vecka 2 på Vattenprojektets år 2018/2019.

Yrkesnätverket (ansvarig: ännu ej delegerat av president )
Fortsatt utveckling.

Rotary Fellowship Art&Culture (ansvarig: Lisa Svahn)
Rotary Fellowship En Svensk Klassiker (ansvarig: Lisa Svahn)
Ny information! Lisa har nu fått information från Rotary International, Rotary Service and Engagement staff. Det går inte att starta nya Rotary Fellowship just nu. Anledningen är att Rotary International gör en översyn vad gäller regler för Rotary Fellowship. I meddelandet framgår att vi kan höra av oss i juli igen.

Kalender för hela verksamhetsåret 2017/2018 hittar du på http://rotaryeclub.se/wp/events/

Veckans intressanta och tankeväckande föredrag är valt av Veronica som beskriver det så här: Det handlar om hur vi gärna skjuter upp saker och varför. Kanske inte bara jag som känner igen mig i det. 😀

Hör gärna av er med reflektioner, frågor och synpunkter om stort och smått.

Önskar er en riktigt bra vecka!

Varma Rotaryhälsningar
Lisa Svahn,
President
Tel: 070 – 405 42 97

10 kommentarer

 1. Bo Ireståhl säger:

  Intressant föredrag men jag är en person som gillar att göra saker och ting i tid, så jag känner inte igen mig.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Inside the mind of a master procrastinator | Tim Urban
  • Namn: Bo Ireståhl
  • Email: bo.irestahl@gmail.com
  • Rotaryklubb: E-club
 2. GuestMember säger:

  Bra föredrag.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Inside the mind of the master..
  • Namn: Henrik Mogart
  • Email: Henrikmogart@yahoo.se
  • Rotaryklubb: Uddevalla Byfjorden RK
 3. GuestMember säger:

  Härligt igenkännbart. En personlig veckorutin med inplanering av jobb på på lång o kort sikt får mycket av panikmonstrets ammunition att försvinna.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Inside the mind of a master procrastinator
  • Namn: Örjan Nilson
  • Email: orjan.nilson@me.com
  • Rotaryklubb: Stockholm Djurgården Rotaryklubb
 4. GuestMember säger:

  Visst skjuter jag upp saker. Intressant föredrag.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Inside the mind of a master procrastinator.
  • Namn: Kaj Alvén
  • Email: kajalven@live.se
  • Rotaryklubb: Smålandsstenar Rotaryklubb 13264
 5. Lena Nilsson säger:

  Visst är det lätt att skjuta på saker. För att reducera detta gör jag emellanåt listor per dag eller vecka som jag bockar av. Känns alltid bra när allt på listan är avklarat. Bra att kunna berömma sig själv när listan är klar.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Inside the mind of a master procrastinator
  • Namn: Lena Nilsson
  • Email: lenanilsson@telia.com
  • Rotaryklubb: Rotary E-Club 2410
 6. Britt-Marie Björlingh säger:

  Intressant och mycket amerikansk!

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Inside the mind of a master procrastinator | Tim Urban
  • Namn: Britt-Marie Björlingh
  • Email: brittmarie1@mail.com
  • Rotaryklubb: E-Club
 7. GuestMember säger:

  Oerhört underhållande och samtidigt tänkvärt. TED Talks när det är som bäst. Att använda humor för att leverera intressanta insikter är ett utmärkt sätt att förmedla kunskap. Mer sånt!

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Inside the mind of a master procrastinator | Tim Urban
  • Namn: Olof Almgren
  • Email: olof.almgren@gmail.com
  • Rotaryklubb: MALMÖ-VÄSTRA HAMNEN 75308
 8. GuestMember säger:

  Intressant innehåll. Den amerikanska föreläsningsstilen är dock ganska jobbig. Jag föredrar den svenska modellen.
  Gert Nilsson
  Ystad-S:t Petri Rotaryklubb

  Kommentar

  • Veckans föredrag: In the mind...
  • Namn: Gert Nilsson
  • Email: gert.e.nilsson@telia.com
  • Rotaryklubb: Ystad-St Petri RK
 9. GuestMember säger:

  Mycket underhållande framställt.
  Olle Svensson

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Inside the mind of a master procrastinator | Tim Urban
  • Namn: Olle Svensson
  • Email: larsollegustaf@hotmail.com
  • Rotaryklubb: Staffanstorp RK
 10. GuestMember säger:

  Intressant och visst är det så att vi alla skjuter saker framför oss, hur som haver ett underhållande föredrag och man har lärt sig lite till

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Inside the mind of a master.....
  • Namn: Thomas Roos
  • Email: thomas.roos@callenberg.com
  • Rotaryklubb: Uddevalla Byfjorden

Kommentarer är inaktiverade.