Vecka 17: Håller vi på att få slut på vatten?

Hej Rotarianer

Så börjar påskledigheten gå mot sitt slut och jag för egen del har haft en härlig påskledighet. Vi har hunnit med ett par turer med motorcykeln, har också hunnit med att hälsa på släkt och vänner, tittat på en sommarstuga, rensat i trädgård och rabatter, grillat, komponerat ihop en ny maträtt där vi mixade renkött med japansk saké  och har naturligtvis ätit massor av lax och ägg. Det har med andra ord varit en helt perfekt påskledighet och jag har njutit av vartenda ögonblick. Så det känns bra att återvända till arbetet imorgon och ge sig i kast mot nya mål.

För drygt ett år sedan infördes GDPR och i början av detta året antog EU nya upphovsrättslagar. Det nya direktivet innebär bland annat att det senast 2021 inte ska gå att ladda upp upphovsrättsskyddat material på sociala medier, och att företag som Google och Facebook har en skyldighet att ersätta medier vars material de sprider på sina plattformar. (källa svt). Jag har försökt att sätta mig in i det men som med GDPR så verkar det vara mycket som fortfarande inte är på plats men som säkerligen kommer att klarna framöver. Det ska bli spännande att se hur det påverkar oss som arbetsplats.

Vatten

I jakten på vattenfakta hamnade jag på Svenskt Vattens hemsida och här hittar du massor av fakta om vatten, inte minst varför kranvatten är att föredra än flaskvatten.

Här finns också mycket fakta om vattnets kretslopp

På SMHI:s hemsida kan du också se om det är risk för vattenbrist.

Veckas föredrag

Allt prat om vatten leder in till veckans föredrag Håller vi på att få slut på vatten. Trots att vatten täcker 71% av planetens yta, lider mer än halva mänskligheten av extrem vattenbrist i minst en månad per år. I dagsläget uppskattar man att vid 2040 kommer upp till 20 länder att stå inför vattenbrist. Denna statistik väcker en oroväckande fråga: Håller jorden att få slut på rent vatten? Balsher Singh Sidhu tar en närmare titt på vår vattenkonsumtion som leder till en tankeställare.

Och med det önskar jag alla en fortsatt trevlig vecka.

Åsa Gilbertson

President

1. David Krug säger:

Väldigt intressant att bara 1% av jordens vatten är tillgängligt för konsumtion av människor och djur.

Att spara vatten är i ärlighetens namn bara den tredje viktigaste anledningen till varför jag är vegan, med respekt för liv och lägre sannolikhet att få dödliga (och ej dödliga) sjukdomar som mina två viktigaste, men det känns som en väldigt härlig bonus att konsumera mindre vatten.

Nu ska jag bara försöka ta snabbare duschar också… Visserligen löser jag det i perioder ibland genom att byta duschen mot bad i floder och hav. 😉

• Veckans föredrag: Håller vi på att få slut på vatten?
  2. Elisabet Thorsson säger:

Starkt gjort och viktigt!

• Veckans föredrag: Polio survivors
    • Rotaryklubb: Katrineholms Rotaryklubb, distrikt 2370, klubbnummer 13170
  3. Per Alm säger:

Ett lysande exempel på vad personlig vilja kan betyda för att övervinna svårigheter

• Veckans föredrag: Polio survivor
    • Rotaryklubb: Lund Kloster RK 133 10
  4. Örjan Nilson säger:

Bra och upplysande beskrivning av samband och storheter i denna angelägna fråga.

• Veckans föredrag: Håller vi på att få slut på vatten?
    • Rotaryklubb: Stockholm Djurgården Rotaryklubb
  5. Anders Borgström säger:

Vi måste hushålla med resurserna på alla fronter. Jag hade inte koll på att vatten är en sådan ”bristvara” eftersom vi på många håll i Sverige inte (än) upplevt någon riktig vattenbrist. Det här manar verkligen till eftertanke.

• Veckans föredrag: Vattenförbrukning
    • Rotaryklubb: Hudiksvall 12970
  6. Britt-Marie Björlingh säger:

Vatten verkar bli ett växande problem – obehagligt!

• Veckans föredrag: Rotary Intro
    • Rotaryklubb: E-Club
  7. Päivi Kauppi säger:

Intressant föredrag. Tillgång till vatten är inte alltid en självklarhet vilket är bra att bli påmind om då och då.

• Veckans föredrag: Vr vattenkonsumtion
  8. Cecilia Forss säger:

Bra att uppmärksamma att i människor i många länder har svårt att få rent dricksvatten. Jag tror dock att det finns fler lösningar än vad som föreslås i filmen.

• Veckans föredrag: Vr vattenkomsuntion
    • Rotaryklubb: E-club 2410
  9. Pernille Belter säger:

Ny for mig. Men faktisk findes der en del introvideoer derude, som er gode til at få vist en masse sider af organisationen uden at det bliver for meget.

• Veckans föredrag: Rotary Intro
    • Rotaryklubb: Rotary E-Club 2410