Lämna din kommentar genom att ”kommentera” i fältet nedanför

OM DU GÄSTAR FRÅN ANNAN ROTARYKLUBB! Var vänlig skriv hela ditt namn (för- och efternamn) samt den email-adress (samma som du använder i Rotary) och namnet på din klubb – då underlättar du för oss att registrera närvaron.

• Ta del av föredraget.
  • Läs gärna veckans blogg.
  • Skriv i kommentarsfältet vad du tyckte om föredraget. Glöm inte dina uppgifter om namn, klubbnummer och den emailadress du använder i Rotary. Detta för att vi ska kunna närvaroregistrera dig.
  • Köp en eller flera vattenflaskor för 20 k/str till vårt vattenprojekt genom Paypal (längst ned på sidan).

Genom att lämna din kommentar (och betala in till vårt vattenprojekt via PayPal) har du visat att du närvarat på denna veckas Rotarymöte. Du godkänner också att vi sparar din email-adress och kan komma att skicka dig ett nyhetsmail – men du kan när som helst välja att sluta prenumerera på dessa.

Varmt välkommen att berätta vad du tyckte om föredraget! (Första gången du lämnar en kommentar så behöver vi godkänna inlägget innan det syns på sidan).

1. David Krug säger:

Konceptet hade varit kanon om det skulle kontrolleras att de som laddar upp material är upphovsmännen, men tyvärr är det inte så och därför används detta som en tvättmaskin för stulet videomaterial. T.ex. hade jag en video som drog in ca 3500 kr/månad och det videotjuvarna gjorde var att de laddade ned videon från youtube, tankade upp den på creative commons och gav ut rättigheterna för kommersiell användning och sen gick de in med sin youtube och publicerade min video på sin kanal och om jag rapporterade det till youtube slapp de ibland få en varning eller få sin kanal stängd då materialet kom från CC.

En av de som stal min video fick 13 miljoner visningar på den, vilket kan betyda att hen (och youtube som delar 5050) tillsammans stal ca 80.000-500.000 kr från mig och jag är såklart en liten fisk i sammanhanget, så CC har ganska säkert använts för miljardbelopp av upphovsrättsstölder av bara YouTUbe. Lägg till det alla andra aktörer.

Att min video hade mitt namn och domännamn på skärmen och en copyright-text spelade ingen roll. Jag började kika runt på CC videoarkiv och konstaterade att det var proppfullt av stulet material, jag skulle uppskatta att 95% av allt viralt gångbart videomaterial på CC var stulet och uppladdat där.

Detta var i 2016 och jag vet inte hur det ser ut nu men i princip var det så att YouTube visste om det hela (jag och många andra hörde givetvis av oss till dem, men fick inga svar) och Youtube tjänade som sagt miljarder/hundratals miljoner på det själva. Man kunde anmäla sitt verk och få det nedtaget, men det laddades bara upp igen och alla som redan hade tagit verket från CC fick fortsätta använda det.

• Veckans föredrag: Vad är creative commons?
  2. Ulf Andersson säger:

Bra sammanfattning. Bra med hänvisning till var man kan läsa mer.

• Rotaryklubb: E-club 2410
  3. Thomas Roos säger:

En riktigt bra sammanfattning !

4. Jan Jaldeland säger:

Både kreativt och utvecklande av icke-kommersiell kunskapsspridning med upphovsrätt!

• Rotaryklubb: eclub2410
  5. Arne Thorfinn säger:

Viktig kunskap om Upphovsrätt: Creative commons. Erkännande, icke kommersiellt, bearbetningar ja/nej. Den gamla klyschan : ”Stolen with pride” är för evigt begravd.

• Veckans föredrag: Upphovsrätten: Creative commons
    • Rotaryklubb: Jönköping Rosenlund RK, d 2380
  6. Pernille Belter säger:

Øvelse gør mester – men man skal huske at turde af og til og kunne tage stilheden, hvis pointen falder til jorden.

• Veckans föredrag: The Skill of Humor
    • Rotaryklubb: Rotary E-Club 2410