Vecka 28 – Nytt år – Nya tag

Nytt år – Nya tag

Vi alla som lever i Rotaryvärlden har nu passerat ytterligare ett årsskifte. Rotaryåret sträcker sig från 1 juli tom 30 juni och vi har nu en ny världspresident, Holger Knaack från Tyskland. Ny världspresident = nytt tema. Du har säkert redan märkt att 2020/2021 års tema är ”Rotary Opens Opportunities”. På svenska säger vi ”Rotary öppnar möjligheter”. Personligen tycker jag årets tema är riktigt riktigt bra.

Klubbens styrelse har nu lagt ned en hel del arbete inför det kommande verksamhetsåret. Kick off blir det i augusti. Tyvärr räcker det inte med en aktiv styrelse för att klubben och dess verksamhet i längden ska uppfattas som livaktig, engagerande och inspirerande. Vi behöver även ditt engagemang som medlem och det finns många sätt att bidra till att göra klubben bättre. Vi söker just nu några som vill hjälpa till med:

• Uppdateringar av hemsidan
  • Hitta intressanta föreläsare
  • Tipsa om veckoföredrag
  • Deltagare i kommittéarbete
  • Hjälpa nya medlemmar in i Rotaryfamiljen

Anmäl ditt intresse här: https://rotaryeclub.se/wp/kontakt/

Sommaren ångar på i full fart och snart sitter vi där i det ljumma augustimörkret och suger på våra kräftor. Men först ska vi njuta av färskpotatisen. (Vi som satte sent har inte kunnat skörda ännu.)

Veckans föredrag, – Jag vill vara din mobil-, är en intervju från TV4 med ”Rockstjärneprofessorn” vid Handelshögskolan i Stockholm, Michael Dahlen och professor Hedvig Kjellström vid KTH, om mobilberoende och vad som kommer efter mobilen. Du finner det här.

1. Thomas Roos säger:

Lagom är nog bäst när det gäller det mesta……

• Veckans föredrag: Micael Dahlén: Mänsklighet-mobilberoende.
  2. Kaj Alvén säger:

Helt klart använder vi mobilen för mycket, bättre att göra armhävningar.

• Rotaryklubb: Smålandsstenar Rotaryklubb 13264
  3. Sven Sporback säger:

Jag undrar fortfarande varför alla yngre (än mig) jämt går och pillar på sina mobiler. Ibland verkar det vara någon form av stadsorientering med digital karta inbyggd i kompassen. Ett inlärt beteende som är svårt att ändra.

• Veckans föredrag: Micael Dahlén: Mänsklighet-mobilberoende. Förändring enligt 8-minutersregeln.
    • Rotaryklubb: Kalmar Rotaryklubb
  4. Anders Ahl säger:

Tack för ytterligare ett väldigt intressant och lärorikt föredag.

• Rotaryklubb: Storvik-Hofors Rk
  5. Gert Nilsson säger:

se ovan

• Rotaryklubb: Ystad-S:t Petri Rotaryklubb
  6. Gert Nilsson säger:

Mänsklighet och mobiltelefon
    Kloka tankar samtidigt som tanken svindlar över de möjligheter till utveckling av mobiltelfoner som finns.
    Gert Nilsson
    Ystad-S:t Petri RK

• Veckans föredrag: Mänsklighet....mobilberoende
    • Rotaryklubb: Ystad-S:t Petri Rotaryklubb
  7. Lars Karlsson säger:

det kommer att vara många starka armar om Mikaels råd följs.

• Veckans föredrag: jag vill vara din mobil
    • Rotaryklubb: Söderköpings RK
  8. Pernille Belter säger:

Hvor skægt at netop dette var ugens foredrag. I sidste uge så jeg en YouTube om, hvordan vi er afhængige af den dopamin-produktion, vores belønningssystem aktiverer ved stort set hver en handling på mobil/computer, og selvom jeg fra begyndelsen har fravalgt Facebook og deslige og kun er på LinkedIn, når nogen beder mig om noget, er jeg slem til altid att havde noget kørende i form af bøger, artikler og podcasts. Helt spontant gik jeg stort set hele næste dag uden noget, og min hjerne blev glad af det!
    Jeg ved fra tidligere, at når jeg ikke har pauser og stilhed, når min underbevidsthed ikke at tage sig af alle de indtryk og beslutninger, der skal behandles, og jeg bliver langsom, ufokuseret og ubeslutsom. Men det er desværre ikke altid nok til at afholde mig fra den tåbelige, underminerende adfærd – og her kan et hold armbøjninger eller en detox måske hjælpe.
    Det var denne YouTube, jeg så:
    For at blive i den ”virkelige verden” ville jeg gerne ha inkluderet titlen på en bog, jeg havde lånt elektronisk, som handlede om den fysiske ændring af hjernen ved IKKE at læse faktiske bøger, men jeg nåede meget sigende ikke til den, inden den udløb, og kan nu desværre ikke finde den igen!
    Tak for et fint præsidentskifte i øvrigt. Måske man kunne overveje, om der til den slags nåleoverdragelser kunne komme et andet medlem til stede (hvis man er så heldig, at nogen bor i nærheden), som hjælper ved at være den der sætter på, så alle kommer til at stå op og føle højtiden ved det og på den måde får en snert af respekten og anerkendelsen i en tilsvarende situation i en fysisk klub. Man kunne evt også udvide kontakten til andre klubber (og deres kendskab til os) ved at bede præsidenten eller en PP for en nærliggende klub eller måske en PDG være behjælpelig….
    Med kuling fra Malmø, selvom man godt kan gå i haven og få klippet roserne. Men fritidsfartøjer frarådes fortsat, så vi udskyder sejlferien endnu en dag!

• Veckans föredrag: 28: Mobilberoende
    • Rotaryklubb: Rotary E-Club 2410