Vecka 31

Förra veckan handlade föredraget om ubåtar. Denna vecka stannar vi under havsytan och tar del av en del fiskars och skaldjurs märkliga sexliv. Och hur de påverkas av oss människor.

Se veckans föredrag här: Fish sex — it’s weirder than you think

Vi uppmärksammar även att ShelterBox, Rotary Internationals projektpartner, nu fyller 20 år. Sedan år 2000 när ShelterBox startades som ett projekt av en Rotaryklubb i England, har organisationen agerat i mer än 300 katastrofer i fler än 100 länder och över 1, 5 miljoner människor har fått hjälp. ShelterBox är idag en från Rotary International och Rotary Foundation fristående samarbetspartner.

Se och hör RIP Holger Knaack gratulera 20-åringen! https://www.youtube.com/watch?v=xNTRuLmeI1w&t=28s

1. Dennis O Krook säger:

Både underhållande och intressant! Tackar!

2. Dennis O Krook säger:

Både underhållande och intressant! Tack!

3. Sven Sporback säger:

Fish sex, könsbyte i havsdjupen. Helt nya kunskaper.

• Veckans föredrag: Fish sex and sex change
    • Rotaryklubb: Kalmar Rotaryklubb
  4. Gert Nilsson säger:

Fish sex. Ja, naturen är fantastisk. Man häpnar.

• Rotaryklubb: Ystad-S:t Petri Rotaryklubb
  5. David Krug säger:

Kul att veta om papegojfisk och clownfisk nästa gång man ser dem vid ett dyk.

Jag är helt enig om att naturen och mänskligheten behöver fiskar i haven men inte för att äta eller göra medicin av.

Det hjälper att använda naturtvål och schampo utan kemikalier som hon säger.

Det effektivaste sätt hur man än ser det att hjälpa både sin hälsa och havet är att sluta äta fisk, skaldjur och annat från havet och även från odlingar, då det i slutänden är hälsosammare och enklare att sluta helt och i verkligheten kommer odlingar aldrig kunna ersätta vildfångat och om de gjorde det så skulle de också ställa till enorma problem i naturen och med hälsan (bara att googla vilka problem det redan finns kopplat till fiskodling).

Det är väldigt sorgligt och ironiskt att vi använder djur för att forska på medicin mot cancer, mediciner som ändå inte helt kan bota eller förebygga någon majoritet av cancerfallen, när forskning redan visat att man sänker risken för att få cancer med 70-80% bara genom att sluta döda och äta djur och deras mjölk och ägg, samt att detta även har liknande förebyggande effekt på hjärt och kärlsjukdomar och de andra topp 10 vanligaste dödliga sjukdomarna i världen, vilket varit känt i över 10 år nu, utan att WHO har rekommenderat det vilket kunde ha räddat miljontals liv.

För de flesta jag träffat som blivit veganer, vilket är många, är att ta bort djurprodukter från maten en av de 5 bästa sakerna som hänt i våra liv för välmående, samvete och humör och vi önskar efter något år att vi gjort det tidigare. Tänk att så många missar den chansen att göra sig själv, sin familj och miljön och djuren en sån tjänst. Verkligen en tragedi för många, som står bakom de flesta fallen av föräldralösa barn och även alltför många barnlösa föräldrar. För att inte tala om så mycket lidande för djur dygnet runt, året runt.

Tillsammans är det utan tvekan en av världens största tragedier.

• Kaj Alvén säger:

Bra intressant föredrag.

• Veckans föredrag: Fish sex.
      • Rotaryklubb: Smålandsstenar Rotaryklubb 13264
  6. Sofie Villman säger:

Underbar föreläsare!…och viktigt budskap.

7. Björn Elenfors säger:

Ännu en påminnelse om att vi är beroende av naturen. Det behöver vi ibland.

• Rotaryklubb: E-Club 2410
  8. Jan Jaldeland säger:

Happy to know we focus on WATER as our strategic area and activities! We ate in the right element!

• Rotaryklubb: Eclub2410
  9. Pernille Belter säger:

Jeg gik med denne TedTalk i ørerne og havde således ikke set hende før til sidst, og det er fantastisk, hvordan hendes entusiasme og engagement brænder igennem – og på stemmen troede jeg, at hun var noget yngre end den velfunderede, velbalancerede kvinde, der står på scenen. Og hun formår at gøre et prekært emne nærværende og muligt at gøre noget ved, så jeg håber, folk tager det til sig.

Selv har jeg ikke turdet opsøge undersøgelser af, hvordan havene reagerer på, at vi så småt begynder at forurene både med larm og med fysiske udslip igen, da jeg er sikker på, at de har været SÅ glade for den pause, de har fået de senere måneder. Og jeg kan stort set ikke få hovedet til at forstå, hvordan vi nogen sinde skulle kunne eliminere så store dele af vores aktiviteter, at det vil gøre en positiv forskel på havenes fauna.

• Veckans föredrag: Uge 31 - Fish sex
    • Rotaryklubb: Rotary E-Club 2410
  10. Pernille Belter säger:

Er jeg den eneste, der kommer til at tænke på US Navy vs Lighthouse?!
    Eller som bliver mindet om, at man i Sverige i årevis søgte fremmede ubåde på baggrund af lyde, som efterfølgende har vist sig at stamme fra mink – jeg huskede oddere (har først hørt en podcast om det for nyligt), men et googlecheck førte til at rapport fra Försvarshögskolan fra 2003, der nævner mink specifikt – som en del af deres naturlige adfærd.

• Veckans föredrag: Uge 30 - ubåd