Vecka 32 – Evigt solsken gör öken!

Vi har nu sett ett par veckoföredrag där vattnet haft en betydande roll. Vi kör vidare på det temat med en annorlunda vinkling. Som ni kanske känner till har e-club 2410 fokus på vatten. En före detta kollega till mig sa alltid när det regnade och någon klagade: ”Kom ihåg! Evigt solsken gör öken!” Ett bevis på detta är veckans föredrag som handlar om det gröna Sahara. (Tack Björn för tipset!)

Några av er kanske minns ”Gubben i lådan”, Carl-Gustaf Lindstedt, i Hylands Hörna. I ett av programmen hoppar han upp och vill berätta om när han var skogshuggare i Saharaskogen. Lennart Hylands svarar: Sahara, det är väl en öken? Varpå Carl-Gustaf Lindstedt svarar: Ja, NU ja!

Vatten ger liv och genom att köpa en eller flera av våra ”vattenflaskor” ger du vår klubb möjlighet att hjälpa andra.

Ta del av föredraget om Det Gröna Sahara här: Föredrag Vecka 32

9 kommentarer

 1. Gert Nilsson säger:

  Tänk, det har aldrig tidigare föresvävar mig att Sahara skulle ha varit grönt. Därför var det intressant att höra icg forsla föreställa sig hyr det en gång har varit. Och naturligtvis: vad kan vi göra för att öknarna inte skall fortsätta breda ut sig?
  Gert Nilsson

  Kommentar

  • Veckans föredrag: When the Sahara was green
  • Rotaryklubb: Ystad-S:t Petri Rotrykllubb
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
 2. Dennis O Krook säger:

  Intressant även om det ibland är svårt att ta in dessa extremt långa tidsperspektiv.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: When the Sahara was green
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 3. Thomas Roos säger:

  Riktigt intressant och tänkvärt

  Kommentar

  • Veckans föredrag: When the Sahara was green.
  • Rotaryklubb: Uddevalla Byfjorden
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
 4. Bo Persson säger:

  Intressant dokumentation av ett ämne som intresserar mig. Detta har jag konstigt nog inte snappat tidigare.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: The Swedish Submarine that Sank a US Aircraft Carrier
  • Rotaryklubb: 12 957 Borlänge - Stora Tuna
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
 5. Pernille Belter säger:

  Tja, man skal jo bare gå en tur i haven for at se, hvordan den påvirkes af vandmængderne – eller mangel på samme.
  @ David: Jeg tror, vi med vores store digitale forbrug kommer til at efterlade langt færre spor, end vi selv forestiller os. Hvad måske kan opveje en del af det er, at vi er så mange flere til at efterlade os spor. Men generelt arbejder vi i meget letforgængelige medier. Min mand har lige digitaliseret alle billeder, film og lydoptagelser samt negativer efter sin morfar og har efter hans ønske indkøbt specielle disketter, som er lavet i et mere uforgængeligt materiale end normale cd-rom og lagt tingene over i mere fremtidssikrede programmer. Til gengæld ville mange nok betakke sig for at blive overladt mange timers utroligt langsom film af blomster i haven eller udflugter i Tyskland – og vi har da også lavet en opsamlingscd, hvor alt det ”relevante” ligger – for letheden i at producere materiale gør det jo også mindre unikt og lettere at drukne i.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Sahara
  • Rotaryklubb: Rotary E-Club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
  • Kaj Alvén säger:

   Visste inte att Sahara har varit grönt.

   Kommentar

   • Veckans föredrag: When the Sahara was green.
   • Rotaryklubb: Smålandsstenar Rotaryklubb 13264
   • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
 6. Bengt Olsen säger:

  En intressant rekaputilation av vad som hänt 100+ gånger i Sahara under årmiljonerna. Om jag förstår rätt har det hittills i stor utsträckning hängt samman med jordaxelns lutning som ändrats vid olika tidpunkter, Det förargliga är väl att människans påverkan de senaste 200 åren överlagras med stor risk för att klimatförändringsfenomenen kan flytta mer än marginellt runt jorden. Den som lever (nu) får inte se. Bengt

  Kommentar

  • Veckans föredrag: When Sahara was green
  • Rotaryklubb: e-club
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 7. JARL TERSIN säger:

  Detta var verkligen intressant!!! Det är ju en sak som inte inte reflekterar över.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Sahara
  • Rotaryklubb: Medlem i eklubben
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 8. David Krug säger:

  Intressant! I början av videon lät det som att de byggt ett antagande på att nomadkonstnärer inte rörde sig över större ytor och inte kunde avbilda djur på ett ställe som de sett på ett helt annat ställe, men sen gick de ju vidare med betydligt mer underbyggd information. 😀

  Förhoppningsvis så förstår folk om några tiotusentals år att bara för att våra lejonskulpturer och lejonbetogavskiljare inte betyder att vi har haft lejon i Sverige under denna tidsepok haha.

  En sak jag kan fundera på ibland är hur mycket av det som finns idag som kommer vara känt om 500 och 1000 år. Om t.ex. YouTube, facebook och all information där kommer att finnas kvar eller om det kommer förändras totalt och såklart hur mycket av informationen som kommer ha censurerats bort och förbjudits för att likrikta åsikter, som man ju sett en hel del exempel på nu under covid, inklusive i YouTubes egna pressreleaser.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: When the Sahara was green.
  • Rotaryklubb: Rotary E-club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *