V42 – Bill Gates och Polio

Hej Rotaryvänner!

Rotary bildades i Chicago 1905 av Paul Harris. Nu, 115 år senare, är E-Cluben en av mer än 32.000 klubbar. Tillsammans är vi 1,2 miljoner medlemmar i 200 länder. Vi förenas alla i Rotarys kärnvärden och Rotary Internationals motto ”Service Above Self” tillsammans med The Rotary Foundations motto ”Doing Good in the World”. Vår absolut viktigaste uppgift nu är att slutföra kampen mot polion. Tidigare i år förklarades Afrika poliofritt och nu återstår 2 länder, Afghanistan och Pakistan.

Skador av Polio

• 19 miljoner människor går idag obehindrat, utan vaccinering hade de varit förlamade.
    • Sedan 1988 har 3 miljarder barn fått oralt poliovaccin.
    • Under 2019 vaccinerades mer än 430 miljoner barn i mer än 40 länder. 1.2 miljarder doser av oralt poliovaccin gick åt.

• Det har nu gått 4 år utan ett fall av vilt poliovirus utanför Pakistan och Afghanistan.

• Genom PolioPlus har Rotary arbetat med vaccinationer även mot andra sjukdomar. Även i bekämpning av Ebola och Covid-19 har Rotary varit aktivt.

Läs mer här om kampen mot polio: https://www.endpolio.org/rotary-and-the-fight-against-polio

Den 24 oktober är det World Polio Day, Internationella Poliodagen. Kom ihåg att för varje hundra kronor Du skänker i kampen mot polio, lägger Bill och Melinda Gates Stiftelse till tvåhundra kronor.

Ge ditt bidrag till kampen för att utrota polion genom att Swisha till E-Club 2410. Swish 123 126 6352. Skriv ”End Polio Now” på betalningen.

Veckans föredrag är en intervju med Bill Gates. Den kanske är något lång, men du kan hoppa fram 10 minuter i den och bland annat höra varför Bill Gates valt att samarbeta med just Rotary.

Se veckans föredrag här: Varför Bill gates allierar sig med Rotary i kampen mot Polio

Månadsmötet 27 oktober kl 19.00

Har du inte anmält dig, gör det nu. Missa inte chansen att se och höra Rotary Internationals President Holger Knaack som är gästtalare på mötet. Bjud in intresserade vänner genom att vidarebefordra anmälningslänken! Anmäl dig här: https://www.rotaryeclub.se/join

(Länk till mötet skickas ut senare.)

Rotarys fyrfrågeprov, vår etiska guide tål att upprepas. Med handen på hjärtat, hur ofta ställer vi oss dessa frågor?

– Är det sant?
– Är det rättvist mot alla som berörs?
– Skapar det samförstånd och bättre kamratskap?
– Är det till fördel för alla berörda?

Med Rotaryhälsningar

Ulf Andersson