Hem » Blogg » Nyfiken på framtidsjobben?

Nyfiken på framtidsjobben?

Vilka yrken ska man satsa på i framtiden och vilka jobb finns kvar när AI kanske tar över alltmer? Mia Bernhardsen, expert på kompetensförsörjning Svenskt Näringsliv och Kerstin Eriksson, expert på yrkesprognoser vid Arbetsförmedlingen delar med sig av sina tankar i Nyhetsmorgon på TV4. Hur kan vi använda denna input när vi bjuder in potentiella Rotarianer?

OM DU GÄSTAR FRÅN ANNAN ROTARYKLUBB! Var vänlig skriv hela ditt namn (för- och efternamn) samt den email-adress (samma som du använder i Rotary) och namnet på din klubb – då underlättar du för oss att registrera närvaron.

• Ta del av föredraget.
  • Närvaro registreras endast för kommentarer på senaste veckans föredrag, dock är ni välkomna att se de äldre föredragen med.
  • Skriv i kommentarsfältet vad du tyckte om föredraget. Glöm inte dina uppgifter om namn, klubbnummer och den email adress du använder i Rotary. Detta för att vi ska kunna närvaroregistrera dig.
  • Köp en eller flera vattenflaskor för 20 kr/st till vårt vattenprojekt genom Paypal (längst ned på sidan).

Genom att lämna din kommentar (och betala in till vårt vattenprojekt via PayPal) har du visat att du närvarat på denna veckas Rotarymöte. Du godkänner också att vi sparar din email-adress och kan komma att skicka dig ett nyhetsmail – men du kan när som helst välja att sluta prenumerera på dessa.

1. Arne Thorfinn säger:

Ett begrepp som jag inte stött på tidigare var begreppet ”spännkompetens”. Enligt ChatGPT är det ”förmågan att kunna hantera och anpassa sig till förändringar, utmaningar och osäkerhet. Att vara flexibel och snabbt kunna lära nya saker”

• Rotaryklubb - Rotary e-club 2410
    • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ) - Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
  2. Sven Andersson säger:

Inom vård och omsorg är behoven enorma. Där finns en del av framtidsyrkena. Satsa där! Sedan har vi it-branschen. Det verkar vara oändligt.

• Rotaryklubb - Varbergs rotaryklubb
    • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ) - Swish
  3. Lars-Åke Dahl säger:

Ja, vi lever (som alltid) i en föränderlig värld. Undrar om ungdomarna nås av och bryr sig om denna info.
    Fallenhet och ambition är nog fortfarande det viktigaste vid yrkesvalet.

• Rotaryklubb - Uppsala Linné RK, #51634
    • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ) - Swish
  4. Malin Åhman säger:

Relevant med tanke på att vi har ungdomar hemma och många föräldrar till tonåringarna förstår inte vikten av praktiska yrken. Jag tror att med AI som hjälpverktyg behöver vi bli ännu duktigare på det som AI aldrig kan ersätta – att vara människa. Jag hoppas att fler praktiska yrken kan få de löner och värde i samhället som de förtjänar.

• Rotaryklubb - E-club
  5. Karin Bondéus Hedelin säger:

Det känns inte som något nytt, man har väl efterfrågat dessa utbildningar tidigare. Bra att man pratar om yrkesutbildningar, väldigt viktiga men oftast mindre attraktiva för många ungdomar. Det måste finnas yrkesstolthet i alla yrkesgrupper och vi behövs alla i ett fungerande samhälle.

6. Pernille Belter säger:

Det var lige ved, at det var lettest ikke at skrive, at man havde set videoen qua spørgsmålet sat i relation til Rotary, som virker lidt generelt og ikke fokuseret på netop denne video. Nu er det nok en time, siden jeg så den, og der dukker ikke alverden om, men måske andre kommer bedre ud af boksen end jeg:
    Kunne man få de enkelte, nuværende medlemmer til at analysere udviklingen i nye versus forsvindende jobs på deres respektive felter, ville man kunne tilbyde yngre medlemmer mentorer i, hvor de kunne bevæge sig hen. AI’s natur er dog for mange branchers vedkommende – tror jeg lige nu – af en sådan art, at den i første omgang appellerer mere til og forstås hurtigere af de yngre, og derfor skulle det måske vinkles mere som mulighed for sparring, hvor en side kommer med optjent branceerfaring og den anden side med viden om ny teknologi. Dog ikke det letteste at stable på benene generelt, men måske et medlem her og der vil kunne stille op.

• Rotaryklubb - E-club
  7. Lennart Disborg säger:

Mycket ord och lite information.