Hem » Blogg » Vecka 48: Japan

Vecka 48: Japan

Hej Rotarianer,

Denna vecka har vi glädjande nog fått in bidrag från en av våra medlemmar, så jag lämnar över utrymmet till Charlotte Ahlberg, som berättar från resa i Japan i Rotarys namn.

Charlotte Ahlberg i Japan

Är Rotary i Japan detsamma som i Sverige? Både ja och nej. Ja på det sättet att vi all följer Rotarys koncept, nej för att Rotary i varje land speglar den lokala kulturen och det lokala näringslivet.

Bild från Kasukabe Rotary-klubb Fotograf Åsa Gilbertson

Att vara Rotarian i Japan är förknippat med stolthet och mycket hög status. Medlemsavgifter på 50.000 SEK/ år är vanligt. Ett medlemskap här öppnar dörrar för näringslivskontakter på ett fantastiskt sätt. Japanska Rotarianer är generösa med att ge pengar till vår Rotary Foundation, näst bäst är världen. De har dock få kvinnliga Rotarianer, enbart 5 % gentemot världen i helhet som har ca 20 %. Så vi har genom några korta föredrag försökt inspirera kvinnor att ta steget till att bli Rotarian. För mig är det en fantastisk möjlighet att få möta Rotary-vänner här och få del av deras vardag. Det ger mig också en tankeställare hur komplex vardagslivet för immigranter är när man inte kan läsa vad som står skrivet och inte förstår vad som sägs. Och att lyssna till tolk är väldigt energikrävande. Så när du reser i Sverige eller internationellt så ta chansen att besöka Rotaryklubbar på den platsen du kommer till, det ger ny vänskap och en stor portion personlig utveckling. Information om klubbarnas plats och mötestider hittar du enkelt i Rotary appen – Club locator.


Medlemspresentation Dennis O Krook

Jag heter Dennis Oscarsson Krook och är 46 år gammal.
Född och uppvuxen i Västergötland i en liten ort som heter Uddebo.
Orten hade bara en arbetsgivare Uddebo väveri som för övrigt vävt tyget ni sitter på om ni har en Kinnarpsstol eller åker tunnelbana i Stockholm.
Jag utbildade mig till elektriker men halkade på ett bananskal och istället för att slå mig så köpte jag en gratistidning i Gislaved, mitt i Gnosjöregionen. Där var jag verksam i 10 år och under halav tiden även medlem i Gislaved Rotaryklubb. Jag träffade min fru och vi fick en son 2006 och samtidigt sålda jag tidningen till JP/Politiken i Danmark och flyttade med familjen till Skåne för att driva deras gratistidningar i Sverige. Under tio år utvecklade vi det från 15 tidningar till 42 ich 2015 slutade jag där och startade en egen konsultverksamhet med affärsutveckling, Sepia Nordic har utvecklats till ett litet nätverk med kollegor i Danmark och Norge. Jag ville vara ”egen” igen och upptäckte att jag hade utvecklat blick och förstånd i viss mån för affärsutveckling och kommunikation samt digitalisering. Det finns så många småföretagare som är fantastiska på sitt ”hantverk” men som med lite hjälp kan få en avsevärt bättre affär och ett bättre resultat, vilket jag älskar att bidra med.
Numera bor jag med familjen som nu är tre pojkar 7, 11 och 46 år samt min fru som är musiklärare i en by som heter Östra Karup ca 4 miljoner kronor utanför Båstad… Jag ägnar ledig tid åt att träna barnen Aikido en Budoform i halmstad och har jag riktigt mycket tid en söndag så hugger jag gärna i sten vilket jag obegripligt nog fått lite blodad tand för och gärna skulle göra mer.
Jag provade först att ha kontor hemma, men flyttade snabbt till ett litet kontorshotell i Båstad, Designgården, kom gärna och hälsa på om ni har vägarna förbi, jag har jättegott kaffe.
Affärsutvecklare Dennis O Krook
Mail: dennis@sepianordic.com
Tel. +46 708 992901

Veckans föredrag är valt utifrån Charlottes reseskildring. Vi är säkert många som förknippar Japan med estetik. Luta dig tillbaka, koppla bort alla tankar på morgondagen och njut en stund!


Du som är medlem i Rotary E-club 2410 kallas till Årsmöte Rotary e-club 2410

Tid: Torsdag 14:e december kl 20.00-21.00

Plats: Zoom-länk som skickas ut via email före mötet

Dagordning skickas ut inom kort.

  • Förslag på namn till styrelse år 2018/2019?? Kontakta undertecknad.

Kalender Kalender för hela verksamhetsåret 2017/2018 hittar du på http://rotaryeclub.se/wp/events/


Nästa 27:e-möten: (ansvarig: ännu ej delegerat av president)

2017

  • Torsdag 27:e november, kl 20.00 – 21.00: 27:e-möte Gäst: Distriktsguvernör Ulf Gustafsson
  • Torsdag 14:e december kl 20.00 – 21.00: Årsmöte

Vattenprojektgruppen (ansvarig: Charlotte Ahlberg)

  • Torsdag 22:a mars 2018: Världsvattendagen

Yrkesnätverket (ansvarig: ännu ej delegerat av president )

  • 27:e-möte Tisdag 27:e februari kl 20.00 – 21.00: Fokusämne: Vårt Yrkesnätverk

Rotary Fellowship Art&Culture (ansvarig: Lisa Svahn)

  • Lisa ska ta reda på hur vi gör för att komma igång.
  • Intresserade medlemmar hör av sig till Lisa, så vi kan bilda en projektgrupp

Hör gärna av er med reflektioner, frågor och synpunkter om stort och smått.

Önskar er en riktigt bra vecka!

Varma Rotaryhälsningar

Lisa Svahn, President
Tel: 070 – 405 42 97
Email: lisa.svahn@svahnkonsult.se