Vecka 49: Perfumer Alberto Morillas

Hej Rotarianer,

Mörkret bortjagat av adventsljus och annan julbelysning. Nitton (19!) dagar kvar innan det vänder och vi går mot ljusare tider. Ett julklapps tips är en flaska parfym från vår medlem Eva Henriksson, som driver ett eget parfymföretag i Norrbotten. För mig, en norrbottning i förskingringen, låter En doft av norrsken med åkerbär i glas i botten så fint så jag blir då rakt helt till mig. Mer om detta i Veckans Medlemspresentation.

Till vår glädje har vi nu en kontaktperson för Rotaract i Sverige, Maria Reuterhagen. Maria har själv varit aktiv Rotaractare och hon kommer att berätta mer om det för oss inom kort.

 • Glöm inte att uppdatera er presentation på >http://rotaryeclub.se/wp
 • Kom gärna med förslag på veckoföredrag!
 • Tänk på möjligheten att skicka in efterlysningar som vi tar med i veckobrevet. Själv söker jag en illustratör/marknadsförare, som kan ta fram ett par små figurer som jag behöver hjälp av i mitt material för seminarier och liknande. Någon som känner någon?

Charlotte Ahlberg i Kina

Finns Rotary i Kina? Både ja och nej. Det finns internationella klubbar för dem som bor i Kina men som har utländskt pass. Kanske inom en inte alltför avlägsen framtid kommer även Kina tillåta landets egna att vara medlemmar.

Tillsammans med en grupp Rotarianer har jag fått möjlighet att besöka Kina -Xieman. En mycket tankeväckande erfarenhet. Senaste nytt jämsides med gammalt. På mindre än 10 år har staden förvandlats till en modern storstad. De har de senaste i teknik och alla kända varumärken på plats. Det är supermodernt. De har liksom hoppat över några utvecklingssteg som vi i väst tagit. Från att legat efter så ligger de nu i framkant. Vi kommer att få se mycket av Kina inom många områden framöver. Ett kommunistiskt land har andra sidor också som är svårt att sia om vart det tar vägen när digitaliseringen ökar, men ett vet jag, och det är att jag aldrig har genomgått så många säkerhetskontroller för att kom in och ut ur ett land.

Veckans medlemspresentation

Jag heter Eva Henriksson och är 47 år. Jag kan klassa in mej som dom där norrbottningarna som stack ut och gjorde karriär och som flyttade tillbaka till Norrbotten igen när barnen kom. Och visst är det skönt att komma tillbaka till ett enkelt liv med korta sträckor och ett nätverk som finns omkring en i vardagen. Men nu pratar jag om ett nätverk av släktingar och gamla bekanta. Jag måste säga att tyvärr finns det ingen Rotary-klubb i Piteå. Den är nedlagd, eller på is sedan många år, och det verkar inte finnas något intresse att den ska väckas till liv igen.

Piteå är fullt av framåtanda. Är det inte företagarna eller kommunen så är det föreningar och andra organisationer som jobbar hårt för att orten ska växa och vara attraktiv att bo i. Det verkar som att så mycket pågår att folk inte har möjlighet med ytterligare ett nätverk. Då är det tur att det finns en E-klubb. Jag gick med i Rotary i Skellefteå. Där är klubben ganska stor och livskraftig. Den är etablerad och har många engagerade medlemmar. Jag valde ganska tidigt att gå med i E-klubben. Rotarymöten med en enda fast tid och på en fast plats varje vecka fungerade inte så bra med mitt jobb på internationella gruvbolaget Boliden. Eftersom jag dessutom är entreprenör och har ett företag som jag driver på kvällar och helger så ville jag inte släppa Rotary. Jag vill vara med i Rotary, speciellt den dagen då jag kan leva på min hobby och inte längre behöver vara styrd av en anställning.

Jag är gift med Hasse och vi har två barn, Adrian 6 år och Miranda 8 år. På dagarna pendlar jag 5 mil till Luleå som Controller på Luleå Kommun. På kvällarna driver jag Scents from Norra Norrland AB. En pendlande småbarnsmamma med dubbla arbeten. Mitt största fokus just nu är att få Scents from norra Norrland så pass lönsamt att jag kan anställa mej själv. Det kan vara nära, och då pratar jag om inom fem år.

Att driva Sveriges nordligaste parfymhus är både enkelt och svårt. Jag har verkligen kommit igång med försäljningen – inom närområdet dvs Norr- och Västerbotten. Parfymer måste man hålla i och dofta på och känna in sig på. Det svåra är att nå ut till Axstores och de få grossister som finns i Sverige. De är väl medvetna vem jag är men nu fattas efterfrågan från marknaden. Så om ni vill göra en enda grej för en rotarymedlem så fråga gärna efter ”parfymer från Norra Norrland” på Åhléns och Kicks.

Lite text om företaget och produkterna: Scents from Norra Norrlands filosofi är att det går att skapa lyxiga parfymer med utgångspunkt från norra Sverige. Företaget startade 2015 med en första parfym som fick namnet Scent of Aurora. Aurora kommer från det latinska namnet för norrsken; aurora borealis. En doft av norrsken. I botten på flaskan ligger åkerbär vilket illustreras med mörkröda pärlor. Sedan dess har företaget lanserat ytterligare produkter och dofterna finns nu även som handkrämer. Här finns en introduktion att läsa mer för den som vill. Min produktion finns i Frankrike. I Grasse ligger de flesta parfymfabriker och mina produkter kommer direkt från hjärtat av Grasse.

Med vänliga hälsningar

Eva Henriksson
Scents from Norra Norrland AB
Skyttelgatan 1
941 34 Piteå
eva.henriksson@norranorrland.com

www.norranorrland.com

www.facebook.com/norranorrland


 

Tack Eva för din fina presentation. Blev så förtjust i din presentationsfilm!

Min förhoppning är att vi ska få in en liknande presentation från alla er medlemmar.

Veckans föredrag är tips från Eva Henriksson. Vi får följa med bakom kulisserna med parfymkreatören Alberto Morillas och se hur det går till att framställa detta en av livets bästa guldkanter, för här framställs väl även aftershave kan man tänka sig, till glädje för såväl män som kvinnor!


Inbjudan

Bäste President!

Här kommer din inbjudan. Låt dig, din klubb och dina vänner inspireras av härlig musik och dans! Träffa också andra glada som gillar den magiska miljön!

Nu blir det Jazzfest på Nalen igen 29:e januari!

2017 års Nalenfest blev lyckad. Ca 500 deltog från hela landet. Bättre plats finns det att sitta ner och ha koll på scenen, ta en svängom, röra sig omkring för en öl eller ta ett snack med gamla vänner du inte sett på länge! I Harlem var det trångt som det ska! Härlig stämning från början till slut!

Det blir sjuttonde gången som Stockholm-Västerled Rotaryklubb nu genomför Jazzfesten på klassisk mark, NALEN! Speciellt för de flesta med upplevelser av många stjärnor som ju startade sin karriär här. 6 laddade orkestrar ställer upp utan ersättning! Överskottet går för andra året i rad till integrationsprojektet för ensamkommande i Alvik Basket. Det bryter isoleringen, minskar otryggheten och underlättar inträdet på arbetsmarknaden.

Vi välkomnar alla i men också utanför Rotary för vi tror att Jazzfesten skapar nyfikenhet och intresse för Rotary. Så ta med dig vänner!

Du som varit med tidigare känner igen många av succéerna. Nyhet för i år är Nacka Big Band.

På vår hemsida www.rotary.se/stockholm-vasterled finns länk till vår Face booksida rotaryjazz18.

Sprid gärna denna information direkt till ditt nätverk så får också dina vänner och Rotaryklubbkamrater möjlighet att träffas och njuta av festen!

Snart är det jul. Passa på! Den bästa presenten är en upplevelse. Passar bra under granen. Biljetter för 300:- styck kan du köpa via länk https://www.nortic.se/tickets/event/15508 . Har du frågor så skicka dem till jazzfest.rotary@gmail.com.

Välkommen!

Jazzgruppen i Stockholm – Västerled Rotaryklubb

Björn Kumlien


PÅMINNELSE!

Du som är medlem i Rotary e-club 2410 kallas till

Årsmöte Rotary e-club 2410

Tid: Torsdag 14:e december kl 20.00
Plats: Zoom-länk som skickas ut via email före mötet

Dagordning skickas ut inom kort.

 • Förslag på namn till styrelse år 2018/2019?? Kontakta undertecknad.

Kalender

Nästa 27:e-möten: (ansvarig: ännu ej delegerat av president)

 • Torsdag 14:e december kl 20.00 – 21.00: Årsmöte

Vattenprojektgruppen (ansvarig: Charlotte Ahlberg)

 • Torsdag 22:a mars 2018: Världsvattendagen

Yrkesnätverket (ansvarig: ännu ej delegerat av president )

 • 27:e-möte Tisdag 27:e februari kl 20.00 – 21.00: Fokusämne: Vårt Yrkesnätverk

Rotary Fellowship Art&Culture (ansvarig: Lisa Svahn)

 • Lisa ska ta reda på hur vi gör för att komma igång.>Intresserade medlemmar hör av sig till Lisa, så vi kan bilda en projektgrupp

Gör gott genom U-fonden och marknadsför Rotary med fina, fina julkort! Beställ samtidigt korrespondenskort som du kan använda hela året!

Ange: Vad som beställs, namn, leveransadress och mobilnummer

Priset är 100 kronor per bunt korrespondenskort eller julkort. Det är 15 kort med kuvert i varje bunt.

Frakt tillkommer med 30 kronor för en bunt och 50 kronor för två och däröver. Faktura bifogas med leveransen. Se mer information på den här sidan.


Hör gärna av er med reflektioner, frågor och synpunkter om stort och smått.

Önskar er en riktigt bra vecka!

Varma Rotaryhälsningar

Lisa Svahn,
President
Tel: 070 – 405 42 97
Email: lisa.svahn@svahnkonsult.se

16 kommentarer

 1. Åsa Gilbertson säger:

  Fascinerande och jag förstår varför vissa dofter kostar så mycket.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Parfym
 2. Bo Ireståhl säger:

  Ett annorlunda hantverk. Trots ganska oinspirerat framförande blev det intressant.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Perfumer Alberto Morillas
  • Namn: Bo Ireståhl
  • Email: bo.irestahl@gmail.com
  • Rotaryklubb: E-cluben
 3. Lena Nilsson säger:

  Intressant föredrag om hur en ny parfym skapas. Förstår mer varför prisnivån är som den är.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Veckans föredrag: Perfumer Alberto Morillas
  • Namn: Lena Nilsson
  • Email: lenanilsson@telia.com
  • Rotaryklubb: Rotary E-Club 2410
  • GuestMember säger:

   Intressant. Alltid omväxlande föredrag”! Detta ämne har jag nu fått information om, ett ämne som jag inte annars hade sökt kunskap om. Så nu har jag fått en liten uppfattning om vilket arbete det ligger bakom att ta fram parfymer av god kvalitet.
   Gert Nilsson
   Ystad-S:t Petri Rotaryklubb

   Kommentar

   • Veckans föredrag: The best documentary
   • Namn: Gert Nilsson
   • Email: gert.e.nilsson@telia.com
   • Rotaryklubb: Ystad-S:t Petri Rotaryklubb
 4. Britt-Marie Björlingh säger:

  Verkligen spännande.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Perfumer Alberto Morillas
  • Namn: Britt-Marie Björlingh
  • Email: brittmarie1@mail.com
  • Rotaryklubb: E-Club
 5. GuestMember säger:

  Lärorikt och intressant!

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Perfumer Alberto Morillas
  • Namn: Magdalena Holström
  • Email: magdalena.holstrom@live.se
  • Rotaryklubb: Katrineholm Rotaryklubb 13170
 6. Richard von Essen säger:

  Doft som idenititet är större än vi anar. Biliindustrin lägger vikt vi nybilsdoft, ICA, Coop och andra stora kedjor lägger sött bröd och kakor så att det doftar gott och skapar köpsug. Även doftande papper finns där man kan genom doft förstäka berättelsen genom att du skrapra fram dofterna. Tror själv att doft är ett enormt starkt minnesåterkallare. Ett sätt att återkalla sina föräldrar är att öppan en flask med den perfyme som de använt.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Perfumer Alberto Morillas
  • Namn: Richard von Essen
  • Email: richard@vonessen.com
  • Rotaryklubb: Rotary e-club 2410
 7. GuestMember säger:

  Ännu en lektion i ett ämne som jag är totalt obevandrad i. Här gör Rotary en insats för min kunskapsbank. Tack.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Perfumer Alberto Morillas
  • Namn: Bo Persson
  • Email: bophem@tele2.se
  • Rotaryklubb: Borlänge - Stora Tuna Rotaryklubb
 8. GuestMember säger:

  Säkert inte lätt att framställa en bra doft. Inte så bevandrad i den världen.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: : Perfumer Alberto Morillas
  • Namn: Kaj Alvén
  • Email: kajalven@live.se
  • Rotaryklubb: Smålandsstenar Rotaryklubb 13264
 9. GuestMember säger:

  Mycket intressant och som vanligt lär man sig något nytt när man lyssnar på föredrag i Rotary

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Perfumer Alberto Morillas
  • Namn: Thomas Roos
  • Email: thomas.roos@callenberg.com
  • Rotaryklubb: Uddevalla Byfjorden
 10. GuestMember säger:

  Mycket intressant och som vanligt lär man sig något nytt 🙂

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Perfumer Alberto Morillas
  • Namn: Thomas Roos
  • Email: thomas.roos@callenberg.com
  • Rotaryklubb: Uddevalla Byfjorden
 11. GuestMember säger:

  Så oerhört intressant! Jag är otroligt intresserad av parfym och en kort dokumentär om mannen som har skapat så många enorma succéer var mycket rolig att se. För den som vill prova på att göra sin egen parfym, rekommenderar jag ett besök till Grasse i Frankrike. Flera olika parfymhus erbjuder möjligehten att göra sin egen parfym.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Perfumer Alberto Morillas
  • Namn: Olof Almgren
  • Email: olof.almgren@gmail.com
  • Rotaryklubb: MALMÖ-VÄSTRA HAMNEN 75308
 12. GuestMember säger:

  Perfumer Alberto Morillas

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Perfumer Alberto Morillas
  • Namn: Kristoffer Björneklint
  • Email: kristoffer.bjorneklint@swedbank.se
  • Rotaryklubb: Kalmar Norra RK
 13. GuestMember säger:

  Ett enormt hantverk. Spännande.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Perfumer Alberto Morillas - The Best Documentary Ever!!
  • Namn: Anja Engdahl Molin
  • Email: aem@backafallsbyn.se
  • Rotaryklubb: Landskrona Rotary
 14. GuestMember säger:

  Sämsta hitintills – en synnerligen självupptagen man som förmedlar sin verksamhet på ett tämligen ointressant sätt. Detta måste nog upplevas på plats för att ge ett bestående positivt intryck – än så länge kan inte dessa dofter förmedlas digitalt – men den tiden kanske kommer!? Något för dagens föredragshållare att jobba med !

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Parfym
  • Namn: Carl-Henrik Hybbinette
  • Email: carl-henrik.k@bredband.net
  • Rotaryklubb: Kalmar NRK
 15. GuestMember säger:

  Intressant dokumentär om kreatören av olika parfymer.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Perfumer Alberto Morillas
  • Namn: Elisabet Thorsson
  • Email: advokat.thorson@telia.com
  • Rotaryklubb: Katrineholms Rotaryklubb, distrikt 2370, klubbnr 13170

Kommentarer är inaktiverade.