Vecka 25: Be the inspiration – attract new members

Hej Rotaryvänner.

Så är jag inne på min näst sista vecka som Rotarypresident för Rotary E-Club och det har varit ett mycket inspirerande år. Jag är oerhört tacksam att ha fått dela året tillsammans med er och inte minst vår fantastiska styrelse, som har varit en sann inspirationskälla. Jag är så glad att vår sekreterare Veronica tar över bollen och jag vet att hon kommer att inspirera och leda med fantastisk energi. Tillsammans med övriga styrelsemedlemmar kommer hon att ta Rotary E-Club vidare till nästa nivå och jag ser fram emot den resan.

Något jag kämpat med under mitt år har varit tid, inte minst då jobbet har tagit en stor del av dygnets timmar. Därför har jag varit extra tacksam att vår medlem Jan Jaldeland peppat mig med glada tillrop under året som gått. Under sommaren får många tid att läsa och jag vill tipsa om boken 4 råd där författaren Robin Almqvist intervjuat 31 experter som gett 116 råd. Vår Jan Jaldeland har bidragit med 4 råd. Det är en bok som är ett måste i hängmattan, för semester ska jag ha, även om annat pockar och lockar.

4 råd för att optimera din tid

Tiden är en knapp resurs, men den är rättvis. Vi har alla 24 timmar per dygn och på den tiden vill vi göra så mycket som möjligt. Men ibland kan det kännas som en omöjlighet att få tiden att räcka till allt vi vill göra. Det kan leda till stress och att vi inte uppnår våra mål. Eller ännu värre: utmattning med sjukdomar som följd.
Vi är många som vill hitta den berömda balansen i livet, prioritera vår tid rätt och nå våra mål. Jan Jaldeland, entreprenör med mångårig erfarenhet som ledare och konsult hos företag som vill ha stöd i utveckling och förändring, ger här sina bästa råd för att hjälpa oss på vägen.

➊ Förstå tiden
Dygnet har 24 timmar. Så är det för alla. Och för de flesta är den uppdelad i åtta timmars arbete, åtta timmars fritid (fri tid) och åtta timmars sömn. Det är en hel del som ska hinnas med under dessa perioder. På jobbet ska deadlines hållas, möten avverkas och rapporter skrivas. På fritiden ska barnen lämnas på förskolan, det ska tränas inför något alldeles för långt löparlopp och den snyggaste trädgården ska fixas. Det ska också lagas mat, diskas och tvättas. Att-göra-listan tar aldrig slut. Känslan av att allt handlar om att leverera kan infinna sig.

För att kunna prioritera din tid och bli mer effektiv och produktiv, måste du börja med att förstå tiden. Hur den fungerar. Och hur du fungerar. Du måste se tiden som den värdefulla resurs den är. Du måste vara rädd om din tid och förstå att om du ”lånar” tid från något område blir det mindre tid i ett annat. Om du exempelvis jobbar en timma mer inkräktar det direkt på de andra områdena. Alltså får du antingen kortare fritid eller mindre sömn. Absolut, ibland kan du behöva låna tid, men gör det aldrig under längre perioder. För det kommer inte hålla.

➋ Sätt mål
Börja med att skriva ner alla dina mål. Vare sig de gäller för livet, semestern eller arbetsdagen. Vad vill du uppnå? Låt målen var tydliga – det skapar engagemang och ger energi. När du arbetar aktivt med och mot mål kan du skapa kontroll över ditt liv och prioritera var du behöver lägga din tid. Är mer tid med barnen och familjen det viktigaste målet? Då ska du inte jobba över. Är det att springa maran på under tre timmar? Då ska du lägga din tid på träning.
Tänk också på att inte sätta för höga mål inom för många områden. Det kan leda till att du inte orkar och mäktar med att uppnå något av dem. Även här handlar det om att prioritera.

➌ Prioritera din tid
Känslan av att ”jag får inte tiden att gå ihop – jag skulle behöva mer tid” är vi, som redan nämnt, många som har upplevt. Men tiden är som bekant rättvis – vi alla har lika mycket av den. Och sanningen är att om vi skulle få mer tid skulle vi antagligen bara göra mer saker för att fylla den. Det som det handlar om är att du måste prioritera din tid.
Utgå från de mål som du har satt, både i arbetslivet och privat. Prioritera tiden utifrån dem. Använd en kalender. Dedikerat. Boka in allt. Lär dig också att inse och förstå vad som är bråttom och viktigt. Alltså det som måste prioriteras. Och vad som kan upplevas vara bråttom, men som faktiskt är mindre viktigt. Det ger dig nya perspektiv när du planerar din tid i kalendern.
När du startar din dag (arbete och fritid) ska du skapa en bild över vad det är du vill åstadkomma under dagen. Det hjälper dig att fokusera och se till att det du vill få gjort faktiskt blir gjort. Se till att det som du gör under dagen leder mot dina mål.
Bocka av när något är klart. När du får saker gjorda kommer du känna en tillfredsställelse över det resultat du åstadkommit. Om du har planerat för mycket och inte lyckas bocka av det du tänkt göra, kommer du känna dig besviken på dig själv. Gör inte så. Gör inte dig själv besviken.

➍ Planera med luft och var närvarande
Var fokuserad på det du ska göra när du följer din kalender och optimerar din tid. Gör en sak i taget. Ska du skriva en rapport? Stäng in dig i ett rum (eller där du gör det bäst) och skriv. Ska du svara på mejl? Svara bara på mejl och gör det bra. Ska du leka med din dotter i sandlådan? Lek med din dotter i sandlådan. Var fysiskt och mentalt närvarande. Fokusera på en sak i taget och undvik störningsmoment.
Och när du planerar i din kalender: gör det med lite marginal. Låt det vara en halvtimme mellan möten för att du ska kunna sammanfatta det du har varit på och förbereda dig inför nästa. Ha lite luft varje dag i din kalender för oförutsedda saker. Det händer alltid oförutsedda saker och har du förberett för det kommer du kunna hantera det på ett bättre sätt.

Boken har getts ut via Östsvenska handelskammaren, kostar 150 kronor och kan beställas via länken.

https://ostsvenskahandelskammaren.se/4-rad/

Presidentskifte

Torsdagen den 27 juni är det presidentskifte och vi hälsar dig välkommen till vårt 27:e möte

https://zoom.us/j/350281311

Veckans föredrag

Veckans föredrag är en kort, liten film som handlar om hur vi inom Rotary kan få och behålla nya medlemmar. Har du några tips?

 

Och med det önskar jag alla en jätteskön midsommar. Vi ses nästa vecka.

Åsa Gilbertson

President Rotary E-Club 2410

 

3 kommentarer

 1. Päivi Kauppi säger:

  Filmen ger en god bild av varför Rotary finns och behövs.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Be the inspiration
  • Rotaryklubb: E-club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 2. Pernille Belter säger:

  Personligt er jeg af den overbevisning, at opgaven er en anden for en e-klub end for en fysisk klub. I hvert fald med de nuværende, potentielle medlemmer. Det ændrer sig sikkert i fremtiden med nye medie-generationer.
  Men lige nu er det ikke oplagt at hverve ikke-rotarianere til udelukkende online deltagelse. Det er min følelse, at vi har for svært ved at lære dem og inspirere til ROTARY ånden – som filmen så tydeligt også spiller på – og dermed at engagere og fastholde dem samt skabe et rum, hvor den er tilstede og aktiviteter og synergier opstår.
  Derimod er eksisterende Rotarianere på jagt efter alternativer pga jobskifte, flytning eller andre ændrede livsvilkår oplagte emner og lavthængende frugter. Så for os ville en hurtigere og mere effektiv metode til OVERFØRSEL og ikke et – for mig at se misforstået – forsøg på NYoptagelse være et vigtigt redskab. Ellers mister man let interessenten, som måske sidder med mange års erfaring og viden om Rotary – og bliver lidt forundret over omvendte rutiner – der på ingen tid kunne aktiveres til fordel for klubben og de andre medlemmer.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Rotary Rekruttering
  • Rotaryklubb: 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Swish
 3. Carin Hinn säger:

  Jomenvisst! Så ska man göra! Paus och tvätt på samma gång och med ett miljötänk.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Biltvättartid
  • Rotaryklubb: Landskrona Citadell RK
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Swish

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *