Veckobrev 30 – Födelsedag och hälsning från guvenören

Kära Rotary-vänner

De flesta verkar ha tagit sommarledigt från både mail och datorer. Det tycker jag ni gör rätt i!För min del närmar sig min födelsedag och festen är redan på lördag. Och hur hanterar jag då det? Kanske inte som alla andra, för trots att festen ska vara på en helt annan plats (och att jag har massor av annat som väntar med deadline) sätter jag ändå igång med en rejäl storstädning hemma – nästan som om jag flyr ifrån vad som är viktigare att lägga tiden på. Med ett 500 m2 stort hus är det inte lite att städa då min man dessutom är antiknörd med otaliga pryttlar och diverse ting de flesta av er förmodligen aldrig ens sett.
Men det som nästan skrämmer mig är att trots allt det sätter jag även igång med att rensa ur utrymmen jag annars inte gör, och som förmodligen ingen ens kommer märka att det är gjort. Varenda blomma har blivit omplanterad och fått ny jord och all tvätt är struken. Allt detta på en helg som jag vanligtvis åker till Stockholm för att uppmärksamma årsdagen av förföljelsen mot Falun Gong på. I år var det dessutom 20 årsdagen.
Som kompensation för min bortavaro skickar jag med en film på en svensk polisman som var på plats vid Stockholms Kina-ambassad i lördags och som blir uppriktigt upprörd av att ambassadtjänstemännen beter sig som om det verkligen var krig. Jag blir helt varm i hjärtat av att se hur denna polis reagerar med varje cell i kroppen. Det är dags att fler svenska hjältar tar plats på arenan och står upp för vad som är rätt och riktigt:
Hursomhelst är detta första gången jag ser jag fram emot att fira min födelsedag, och det är alldeles nyligen som jag kom på varför. Ofta kan vi se annonser i tidningen om personer som undanber sig uppvaktning när de fyller jämnt. Min man och jag brukar fantisera om vad som ligger bakom annonserna. Han tycker att de bara är snåla, (ja, vi bor i Småland) jag bryr mig också, men försöker förstå vad som ligger bakom själva handlingen. ”De kanske är rädda för att inte bli uppvaktade och föregår det på detta sätt, eller så är de sjuka, alternativt orkar inte med allt vad firandet innebär.” Men varför?!! När jag fyllde 40 år fick jag en luftballongfärd av min man i present. Det var en speciell present som han var mycket stolt och upprymd över. För mig var det inte egentligen kul eftersom jag skulle få åka på färden ensam utan någon att dela upplevelsen med. Jag har alltså på senare tid insett att jag inte tycker att saker eller händelser är kul om jag inte gör det för andras bästas och glädjes skull. Jag tycker om att göra saker som får andra att må bra, då är jag i harmoni med mig själv och omgivningen. Det gör mig glad på riktigt. Därför kommer den här festen vara till för mina gäster, inte för mig. På det viset kommer jag kunna njuta av och se fram emot helgen som kommer.

Soroptimister jobbar med Solvatten

Dennis O Krook var på festival i Varberg – Halifornia och sprang på två entusiaster från Soroptimisterna som är ett globalt nätverk med kvinnor som arbetar med att förbättra kvinnor och flickors rättigheter till utbildning och möjlighet till självständig utveckling. De arbetar med Solvatten precis som E-club har föresatt sig. Solvatten sparar ungefär 3 timmar per dag för de kvinnor som slipper gå långt för att hämta vatten och koka det för att rena. Det gör Solvatten åt dem.
Här två representanter i samspråk med en kemilärare som nyfiket påpekar att med ett aktivt kolfilter så skulle solvatten även kunna rena kemiskt förorenat vatten och på det sättet vara ännu mer värdefull runt om i landet.

Selfies efterlyses

Vi fortsätter att efterlysa ”selfies” från ALLA medlemmar. Skicka in en bild på dig själv som vi ska lägga på hemsidan. Den ska syfta till att hjälpa övriga att se vilka som redan känner igen varandra eftersom det är något vi vill kunna mäta under året. Maila er bild till Dennis Krook

Nytt Swishnummer

Vår klubb har fått ett nytt bankkontonummer och har därmed även nytt Swish-nummer. Tänk på detta och byt till rätt nummer om du har Rotary e-klubb 2410 som favorit och förval i din Swish-app.Det nya numret ska vara: 123 126 63 52

Hälsning och Tack från Distriktsguvenören

Vår RI President Barry Rassin hade satt ett mål för Rotary året 2018-19 på 50 mil US $. Och det har vi nått enligt ett meddelande från vår PDG Leif R. Carlsson som är ”End Polio Now coordinator Zone 17” Han skriver som följer:
”With 2018–2019 almost over we thought we were going to miss our $50 million goalby $4million and the $8 million match from the Gates foundation. All of you did a phenominal effort the last few weeks of June. Rotarians and Districts (DDF)gave in record so that we did make our $50 million goal. I will send you the final result asap. Thank you again. We wouldn´t have made it without you.
”Det är ett glädjande och samtidigt uppmuntrande meddelande som jag fick i går på min mail, vilket visar att vi kan när vi gemensamt anstränger oss. Situationen för Polio utrotningen är att 51 nya polio fall har kommit till mellan 1 januari och 9 juli i 2019 så vi får fortsätta med stor kraft att arbeta mot vårt mål, en poliofri värld. Det gör vi.
Önskar Er alla en fortsatt fin sommar och samla krafter till nya tag i detta nya Rotary år.
Varma Rotary hälsningar
PDG Hans Christian Øster

Veckans föredrag

Solvatten för  Se Veckans föredrag här

Önskar även alla er en härlig vecka.
Veronica Örfelth,President Rotary e-club 2410

9 kommentarer

 1. Elisabet Thorsson säger:

  Jätte intressant och viktigt.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Rent dricksvatten med solvattren
  • Rotaryklubb: Katrineholms Rotaryklubb, distrikt 2370, klubbnummer 13170
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
 2. Per Alm säger:

  Intressant och upplysande. En viktig uppfinning

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Rent dricksvatten med solvatten
  • Rotaryklubb: Lund Kloster RK 133 10
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Swish
 3. Bengt Olsen säger:

  Intressant att se det användas i verkligheten.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Rent dricksvatten med Solvatten i Kibera, Nairob
  • Rotaryklubb: e-club
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 4. Britt-Marie Björlingh säger:

  Spännande kan bli en framtid för oss alla.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Rent vatten med solvatten
  • Rotaryklubb: E-Club
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 5. Åsa Gilbertson säger:

  Jätteintressant ämne

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Solvatten
  • Rotaryklubb: Rotary E-Club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 6. Eskil Hinn säger:

  Fin uppfinning för att rena vatten

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Rent vatten med solvatten
  • Rotaryklubb: Landskrona Citadell RK
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Swish
 7. Carin Hinn säger:

  Så bra hjälp till behövande av rent vatten.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Rent dricksvatten med solvatten
  • Rotaryklubb: Landskrona Citadell Rotary club
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Swish
 8. David Krug säger:

  Superbra uppfinning! Jag måste nog bättra på mina Swahili-kunskaper för att förstå en del av videon dock 😉

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Rent dricksvatten med solvatten
  • Rotaryklubb: Rotary E-club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 9. Bo Persson säger:

  Intressant även för Sverige när vi nu går mot en riktig värmebölja.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Rent dricksvatten med Solvatten i Kibera, Nairobi
  • Rotaryklubb: Borlänge - Stora Tuna Rotaryklubb
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *