Veckobrev 2 – 80/20 regeln

Veckobrev Rotary eKlubb 20-01-05

Gott nytt år!

Hoppas ni alla haft ett riktigt härligt firande med vänner och familj och fått njuta av samkväm och god mat. Min man och jag valde att åka till Teneriffa över julen och att sedan fira mellandagarna med familjen och Nyår hemma med hunden i lugn och ro. Som tur är har vår hund inte ont av fyrverkerierna, men jag vet många vänner vars hundar, hästar och andra djur far illa av dem. Nedan ett kollage från semestern på Teneriffa.

 

Veckans föredrag

Nu efter alla helgdagar och festligheter tänkte jag kicka igång året med lite tips kring att komma igång, arbeta effektivt och sätta mål.

Men innan tänkte jag berätta lite varför jag valt detta tema. Mitt yrkesområde är HR och digitalisering (IT). Det jag ofta pratar med mina kunder om är oftast just effektivisering och tillväxt på olika sätt. Frågan är då – Vart är ni på väg och vad behöver ni göra för att ta er dit? Oftast landar diskussionerna kring personal – kultur, attityder, förändring och ledarskap eller så handlar det om att arbeta mer effektivt med de system (IT) man har eller att man behöver hjälp med att hitta nya. Jag kanske förenklar lite, självklart kan man också ha andra utmaningar, det finns massor av andra jag kan räkna upp. Men när jag är på plats är det ofta där företagen behöver hjälp.

I somras läste jag boken ”De 7 goda vanorna” av Stephen R. Covey. Dt är en bok jag verkligen tycker var intressant och gärna går tillbaka till för att få inspiration. En av många saker den berör, men som genomsyrar hela boken är 80/20-regeln, också kallad Pareto-principen (Pareto var en känd ekonom i slutet av 1800-talet).

Detta bygger sig veckans föredrag på där Brian Tracy berättar om 80/20-regeln och berättar om målsättningar och hur man effektivt arbetar med mål utifrån detta. Hoppas ni gillar videon!

Veckans föredrag hittar ni här

 

Guvernörsbrev

Månadens Guvernörsbrev 6 191229 hittar ni här.

 

Rotary tidningar

Som i tidigare veckobrev vill jag ännu en gång nämna att vi nu omvandlat alla prenumerationer av The Rotaryan och Rotary Norden tidningar från fysiska papperstidningar till digitala som kommer mailledes. Skulle du inte få dem på din mail eller är osäker på om mailadressen stämmer så hör av dig till mig som är sekreterare så kan vi lösa detta tillsammans: marieastrid.lofdahl@gmail.com

Önskar er alla en trevlig vecka och fortsatt bra start på det nya året!

Styrelsen genom Marie-Astrid Löfdahl, sekreterare Rotary eKlubb 2410

10 kommentarer

 1. Päivi Kauppi säger:

  Sätta en kurs och hålla sig till den. Mitt mål framöver.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: How to set goals 80/20
  • Rotaryklubb: Rotary E-Club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 2. Ulf Andersson säger:

  80/20-regeln, att tillämpa den på ”att göra listor” är att byta ut ordet prioritera. Vilket vi väl alltid försökt. (Mer eller mindre framgångsrikt.)

  Kommentar

  • Veckans föredrag: How to set goals 80/20
  • Rotaryklubb: E-club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 3. Gert Nilsson säger:

  How to set goals 80/20
  Mycket intressant om hur man kan sätta realiserbara mål – och uppnå dem.
  Gert Nilsson
  Ystad-S:t Petri Rotarylubb

  Kommentar

  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Välj ett alternativ
  • Gert Nilsson säger:

   Gert Nilsson.
   Har svarat. Har betalt mitt besök via PayPal

   Tekniken spelar min visst ett spratt. Har svarat och donerat

   .

   Kommentar

   • Veckans föredrag: How to set goals
   • Rotaryklubb: Yxstad-S:t Petri Rotarykllubb
   • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
 4. Sven Andersson säger:

  Märkligt förhållande – intressant!

  Kommentar

  • Veckans föredrag: 80/20regeln
  • Rotaryklubb: Varbergs Rotaryklubb
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Swish
 5. David Krug säger:

  Känner mig mer än en aning skyldig och ska försöka skärpa mig med att bättre prioritera rätt uppgifter framöver.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: 80/20 regeln
  • Rotaryklubb: Rotary E-club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 6. David Krug säger:

  Vackert! Bra musik dessutom.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Norrsken
  • Rotaryklubb: Rotary E-club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 7. Jarl Tersin säger:

  Det är svårt med allt ”surr” att fokusera på de 20% som är det viktigaste.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: 80/20
  • Rotaryklubb: Medlem i eklubben
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 8. Thomas Roos säger:

  80/20 regeln är något man burit med sig över tid gällande många applikationer……..

  Kommentar

  • Veckans föredrag: 80/20 regeln
  • Rotaryklubb: Uddevalla Byfjorden
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
 9. Bengt Olsen säger:

  Jag har använt 80/20 regeln många år, men tyvärr inte precis som Brian Tracey berättar. Min version var använd 80% din tid på de viktigaste 20% och 20% tid på resterande 80%. Det har funkat förr för jag hann med de 20 viktiga och merparten av de mindre viktiga. Jag gjorde ofta en hel del av de oviktiga för att få lugn och ro att göra de viktiga. Det var OK då, men inte alltid längre. Jag märker att jag inte alltid hinner de viktiga trots stor total tidsinsats. Får tänka till och inspireras av Pareto och Tracy. Tack för påminnelsen om detta!

  Att bara ignorera de 80% mindre viktiga är dock knappast hållbart, då omvärlden kommer att säga att du är nonchalant.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: 80/20 regeln
  • Rotaryklubb: e-club
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *