Veckobrev 3 – Så renar du vatten

Hej Rotary vänner!

 

Tjugonde Knut har passerat och julen dansats ut. Jag gillar julen och Nyårsfirande. Det är en tid att få se mycket ljus och umgås med nära och kära. Våra Rotary vänner i världen ger också en extra dimension till julfirande och ofta frågar vi varandra hur vi firar jul, när kommer tomten och när äter vi. Rotary hjälper mig att få insikt hur många olika sätt det finns att göra bra saker på. Det ger mig också en stor ödmjukhet för att vi behöver förklara och visa för varandra vad menar och inte ta förgivet hur det är eller vad vi menar. Vår kommunikation och förståelse för varandra världen över ökar om vi har med oss den nyfikenheten. Jag brukar roa mig med att fråga vad är ett middagsbord för dig? Och jag kan lova att det betyder helt olika saker för en amerikan, en japan, en indier eller en svensk. Tänka bara på om vi äter med händerna eller med en hand, med pinnar eller bara en gaffel eller kniv och gaffel. Ja, det finns mängder av oskrivna regler kring middagsbordet och där med i sociala sammanhang. Ditt medlemskap i Rotary ger dig möjlighet att besöka alla världens Rotary klubbar. Ta chansen när du reser- jag lovar – Det ger en extra dimension i ditt resande och möjligheter att komma landets befolkning nära på ett sätt som annars inte är möjligt. Du hittar alla klubbarna på www.rotary.org. På bilden tillsammans med Rotary vänner där vi har som tradition att där vi mötes i världen firar vi med en flaska lokalt bubbel.

 

Faktura för medlemsavgift våren 2020

Vi skickar numera ut digitala fakturor. Faktura för vårens medlemsavgift på 750 kr kommer du att få i slutet av januari. Medlemsavgiften betalas av alla som var registrerade som medlemmar den 30 december 2019. Inga ändringar kan ske i efterhand.

Du får samtidigt en faktura på engångbelopp för vattenflaskor. Du väljer själv om du vill betala den eller om du vill bidra till vattenflaskorna veckovis via paypal eller swish.

 

Veckans fördrag

Vi fortsätter vår profilering av vara Rotary- klubben som är bäst på vatten! Kanske har du idéer om hur vi kan bli ännu bättre? Kontakta oss i styrelsen eller lämna en kommentar till veckans föredrag.

Denna vecka handlar fördrag ett om hur överlevnadstips för att rena vatten

Veckans föredrag hittar du här

 

Ha en härlig vecka!

Charlotte Ahlberg

Kassör Rotary E-Club

 

 

 

8 kommentarer

 1. Jan Jaldeland säger:

  Ja, mat kan man vara utan men inte vatten, vattenfasta är ett sätt pröva detta i 6-10 dagar! Tror vi alla också måste tänka och träna närmare vår natur! Civilförsvaret, Scoutrörelsen och Friluftsfrämjandet har viktiga uppgifter som bör utvecklas med 6 månaders samhällstjänst och ’rep-övningar’ i ny tappning!

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Vatten!!
  • Rotaryklubb: e-club2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
  • Pernille Belter säger:

   Hej Jan – jeg skriver min kommentar som svar på din, da jeg åbenbart ikke fik gemt, da jeg så videoen i sidste uge.
   Sikken god idé, Jan. I Danmark har vi altid været et foreningsland, og spejderbevægelsen har været meget stærk og god til at styrke, hvad jeg for nyligt har lært (og hørt en rigtigt god lydbog om, Lena Andersson: Sveas Son) hedder Folkhemmet (skønt hvorfor socialdemokrater også i Sverige har patent på det går over mit hoved, da det for mig repræsenterer gode, borgerlige dyder og traditioner). Og det synes jeg, vi mere og mere mangler i dagens samfund. Jeg forstår, at din tanke her var den fysiske hensyntagen til og forståelse af verden omkring os, men også i omgangen med andre synes jeg, at jeg ser ekstremt meget me-me-me. Og nogle af dem, der råber højest om social skævvridning og verdens tilstand, har aldrig selv brugt en time som frivillig eller kunne finde på at donere til noget, mens andre er opdraget til at ha’ det som en naturlig del af deres hverdag, selv når midler og ressourcer er små, og ikke noget man udbreder sig en masse om. Så ja, en ny form for værnepligt med fokus på verden og mennesker omkring os. Jeg kender i øvrigt ikke Friluftsfranjandet, så det må jeg se at finde ud af, hvad er.

   Kommentar

   • Veckans föredrag: Uge 3: Vandrengøring
   • Rotaryklubb: Rotary E-Club 2410
   • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Swish
 2. JARL TERSIN säger:

  Man vet ju aldrig när detta kan behövas.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Vatten för att överleva
  • Rotaryklubb: Medlem i eklubben
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 3. Bo Irestål säger:

  Vatten är livsviktigt för oss alla. Mesta del av tiden har vi bra vatten direkt i kranen. För något år sedan fick vi koka vattnet pga. av jordbakterier i kranvattnet, då fick vi en påminnelse om hur vana vi är med att ha bra kvalitet.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Överlevnadstips - Vattenrening
  • Rotaryklubb: E-club
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 4. Bengt Olsen säger:

  Vattenrening – tack för påminnelsen.
  Utomordentligt viktigt, vi är vana att det fungerar.
  Stopp i tillförseln av vatten, lednings- eller strömavbrott – ha reservdunkar, opraktiskt för de flesta i lägenhet. Bör ordnas centralt i bostadshus, tar upp med min förening! 🙂
  Kemiska föroreningar, bakterier, virus, gifter, parasiter och mycket annat som illvilliga kan ställa till med.
  Åtgärder finns olika som filter, kemisk rening, uppvärmning, kokning, klorering, bestrålning, flera intressanta svenska innovationer etc . Man får sällan veta i vilka situationer de inte fungerar.
  Det som uppstår av ”otur i natur” är en sak, men det som människan hittar på, dvs det vi kan förvänta i orostider, terrorattacker, pågående ”ungdomskriminalisering” och krigsföring vore det spännande veta i vilken mån dagens hjälpmedel räcker. Vad kan vi förvänta oss av pågående klimatförändring?

  Det skulle vara intressant att få en överblick över hela områden av någon expert från FOI eller nån relevant civil myndighet. Kan vi inte bjuda in någon till ett av våra månadsföredrag?

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Överlevnadstips vatten
  • Rotaryklubb: e-club
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 5. Sven Andersson säger:

  Även i Sverige måste man tydligen inta en viss försiktighet!

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Överlevnadstips - Vattenrening
  • Rotaryklubb: Varbergs Rotaryklubb
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Swish
 6. Bo Persson säger:

  Jag har testat tidigare att leva upp till 80/20 regeln. Men det går inte så där riktigt bra. Intressant med denna repetition.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: 80/20 regeln
  • Rotaryklubb: 129 57 Borlänge - Stora Tuna
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
 7. Pernille Belter säger:

  Uge 52 – som jeg har set sidst, og jeg må skynde mig at skrive, inden jeg skal se del 2 om jul i forne tider: Megen god viden og især kulturel baggrund. Det første jeg bemærkede var, at man snakkede om forbrugssamfund allerede i 1979 som kontrast til tidligere tider. Hvad ville de samme mennesker ikke sige om i dag?! Og så var det sjovt at høre, at juleferien varede til februar, mens sommerferien var tilsvarende kortere ud fra det rent fysisk praktiske med børn, der ikke kunne gå den lange vej til skole i høj sne. Tror ikke, at det har været sådan i Danmark, men det er noget, jeg må undersøge.
  Uge 1: hvilken god idé at vælge Nordlys. Som jeg forstår det, ses de grønne farver kun igennem en kameralinse, mens de i virkeligheden er hvide – men hvordan mon det forholder sig med de røde? Klart noget at opleve engang og flot klippet film.
  Uge 2: 80/20 kender mange af os nok i flere sammenhænge. Men at bruge det som redskab til opgave- og tidsstyring er aldrig faldet mig ind, og Brian Tracy er jeg ikke stødt på før. Kan godt li’ Bengt Olsens appikation af reglen, som også er den, jeg har hørt andre guruer advokere.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Uge 52 + 1 + 2
  • Rotaryklubb: Rotary E-Club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Swish

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *