Vecka 18 – Skrid till handling

Vårt månadsmöte blev mycket lyckat och lärorikt. Tack till alla som kom!

Vi hade även en handfull inbjudna gäster och föredraget lämnade säkert inte bara mig berörd och fundersam i efterhand. Jag bearbetar fortfarande en del. Vi fick veta att det är stor skillnad på Hongkong-kineser, Taiwaneser och fastlandskineser och att de sistnämnda faktiskt kan ljuga på ren rutin på grund av hur den kinesiska kommunistregimen påtvingat folket vad de ska tycka och tänka alltsedan barnsben. Kineserna är som gisslan i sitt eget land – även utan Corona-pandemier.

Några stannade kvar i mötet i över två timmar för att få svar på just sin fråga. Jag vill passa på att rikta ett stort varmt tack till Manyan som ställde upp med både sin tid och visdom. Tack också alla andra som delade självupplevda möten och bidrog med frågor, engagemang och intresse.

Jag hade en fråga, men visste inte om den redan tagits upp, då jag hade en del datorstrul i början av mötet. Jag har tyvärr förstått att den kinesiska regimen har ett finger med i spelet när det gäller Zoom (videokonferensverktyget)  som även vi brukar använda oss av och som många använder i pandemins dagar för att underlätta sina distansmöten. Om detta behöver vi lära oss mer och kanske hitta andra sätt att mötas framöver.

 

Kaffelastbil

För en vecka sedan skickade vår guvernör Johan ett upprop om att klubbarna gärna kan hjälpa till att stötta sjukvårdspersonal i Lettland. En lastbil har nu rest till Riga RK med kaffe. Månadens guvernörsbrev i sin helhet hittar du här. Utdrag ur brevet:

”Kaffet är väldigt dyrt i Lettland. Uppropet har gett 13 250 kronor från vårt distrikt. Det framkom önskemål i samband med insättningar att vissa delar skulle användas till mat i stället för endast kaffe. Lindesbergs RK som från svensk sida administrerar detta bestämde till slut att 200 paket kaffe skulle inköpas och att den överskjutande delen användas för mat till sjukvårdspersonal på den lettiska landsbygden. Jag pratade i går med Anders Svensson i Lindesberg, han informerade mig om att EUR 600 så här långt transfererats till Riga RK som skickat vidare EUR 300 till Talsi RK och 300 till Valka RK. Vidare innebär detta att den tidsgräns för inbetalning som jag angav för en vecka sedan har ändrats. Inbetalningar kan nu ske fram till och med den 8 maj! För er som vill stötta detta, men ännu inte hunnit, ni är välkomna med insättningar till Lindesbergs RK. Swish: 123 5709357, Bankgiro: 127-1618, klubben föredrar swish. Använd även fortsättningsvis Kaffe som meddelande. Många klubbar och enskilda Rotarianer har bidragit, stort tack till alla! Tack även DGE Louise som påminde om att gå ut med uppropet i distriktet! E-klubben har också skänkt några hundra till projektet.”

Brev från Guvenören

Tiderna är besynnerliga, men trots allt elände måste vårt Rotaryliv fortsätta och gå framåt! I lördags hade vi distriktssamråd i den svenska delen av vårt distrikt, det är fantastiskt vad man kan göra på nätet. Vi var väl ett 50-tal uppkopplade i ett Zoom-möte som fungerade väldigt bra. Det är förstås tryggt att ha en person som Björn Elenfors tillgänglig för att stötta och hjälpa när det behövs, massor av tack till Björn!

Något som förvånade mig (Johan) var att vi dessutom kunde delas upp för grupparbeten! Helt plötsligt (iofs efter att Yael introducerat det) fick man en fråga om att ansluta till, i mitt fall grupp 11, och då var vi fyra personer i en gruppdiskussion. Budskapet från oss är, man kan göra otroligt mycket digitalt! Försök, fråga om hjälp, men sitt inte hemma i din klubb utan att försöka!

Jag som DG och Louise fick i uppdrag att förmedla tips på vad en klubb kan göra i dessa Covid19-tider, vår summering följer:

 • Ta kontakt med era klubbmedlemmar så att de vet att klubben finns
 • Erbjud hjälp till de i klubben som kan behöva hjälp med inköp och liknande
 • Försök att ha zoom-möten, eventuellt som hybridmöten om några kan och vill träffas fysiskt
 • Gynna er restauratör genom att beställa mat eller gå dit enskilt och ät
 • Kan klubben göra något i lokalsamhället
 • Skänk till Polio Plus, plustecknet betyder bl. annat Covid 19

Har du flera tips på aktiviteter är du välkommen att återkomma till mig eller Louise så samlar vi ihop och sprider vidare.

 

Covid-19 hjälp till Lettland

Du kan även den här veckan skänka pengar till Covid19-hjälp i Lettland. Kaffet är inköpt och avslutat, nu går alla pengar som kommer in till att erbjuda mat till den sjukvårdspersonal ute på Lettiska landsbygden som jobbar i frontlinjen. Stötta dem! Den senaste informationen som jag fått i dag är att 200 paket kaffe kommer att skickas från Sverige kommande helg, vidare har 300 euro vardera skickats till klubbarna i Valka och Talsi för att distribueras i form av mat till sjukvårdspersonal. Kvar i denna särskilda kassa är c:a 800 euro. Efter projektets slut om några veckor kommer vi att få en fullödig rapport om vad som gjorts. Än kan du bidra med mera pengar! Swish 123 570S9357, Bankgiro: 127-1618. Kontona tillhör Lindesbergs RK som ligger bakom hela insamlingen och som hanterar det praktiska.

 

I veckans film är själva andemeningen att få dig att gå till handling med det du vill göra – var ingen drömmare som bara önskar dig saker i livet. Om du inget förändrar kan heller ingenting bli annorlunda.

15 kommentarer

 1. Ulf Andersson säger:

  Komprimerat och intressant som påminnelse, men inte så mycket nytt om man har träffa på några coacher inom business eller livsstil tidigare.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Rich peoples habits
  • Rotaryklubb: E-club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 2. Ingemar H Drogell säger:

  Intressant i många sammanhang. Rikedom kan ju gälla många områden. Jag har ett ordspråk, som är riktigt bra: ”För att känna dig rik, räkna då upp allt det som du inte kan köpa för pengar”. Det blir en intressant lista när man börjar skriva ned den. Ex. Syn, hörsel, att andas, att stiga upp på morgonen, äta sig mätt, familj, ett hem, vänner, kunskap och erfarenhet, etc. etc. Detta är rikedom, som man inte kan köpa för pengar. Och då kan ju de positiva habits göra att du själv kan skapa din ”rikedom på listan”. Ingemar H Drogell

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Rich people habits
  • Rotaryklubb: Rotart E-club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 3. Gert Nilsson säger:

  7 Rich…
  Har redan svarat

  Kommentar

  • Rotaryklubb: Ystad-S:t Petri Rotarylklubb
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
 4. Gert Nilsson säger:

  7 Rich People´s habit
  Intressant och lärorikt. Jag fäste mig särskilt kring något som borde vara självklart inte minst när det gäller prioritering: att säga ja till något innebär samtidigt att man säger nej till något annat.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: 7 Rich people´s habits
  • Rotaryklubb: Ystad-S:t Petri Rotarylklubb
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Välj ett alternativ
 5. Thomas Roos säger:

  Intressant

  Kommentar

  • Veckans föredrag: 7 Rich people's habit
  • Rotaryklubb: Uddevalla Byfjorden
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
 6. Pernille Belter säger:

  Mon systemet igen har drillet og lagt en video på af sig selv?! How to look good fra forrige gang kunne jeg nemlig ikke tilgå dengang via systemet (så jeg tog den direkte på youtube), og nu ligger denne her oppe i stedet uden en følgemail.
  Uanset hvad – så tog det mig et godt stykke tid at abstrahere fra, hvad for mig er tydeligvis fyldte læber og ekstremt blegede tænder. Og selvom jeg godt ved, at det bliver fremtiden, fordi alle gør det, er det fortsat svært for mig at se det som normalen. En mine følgevideoer fra sidste uge om video calls var også meget fokuseret på, at man skulle blege sine tænder. Og afsenderen var en kvinde imellem 50 og 60 med kridhvide tænder, som for mig bare ikke så naturlige ud. Så selvom der på nettet ikke er langt til USA, ligger vi alligevel noget fra i Europa.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: 7 Rich people's habit
  • Rotaryklubb: Rotary E-Club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
  • Pernille Belter säger:

   Nå, det var ikke pænt slet ikke at kommentere det faktiske indhold. For flere tips var jo fornuftige nok, og de fleste af os kunne bruge lidt disciplin i vores hverdag og ville sikkert komme tættere på ønsker og mål, hvis vi i højere grad gik systematisk til værks på flere områder.

   Kommentar

   • Veckans föredrag: Rich people's....
   • Rotaryklubb: Rotary E-Club 2410
   • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 7. Pernille Belter säger:

  Jeg så en række af disse videoer før sidste 27. møde, idet jeg har været lykkeligt forskånet for videomøder ud over måske en enkel gang skype og når nogen sætte skærm på deres whatsapp eller lignende. Og det var god lærdom, som man tydeligt kan se, at mange kan have brug for. Selv de journalister, der ringer ind til de daglige Corona-pressemøder i Sverige!

  Kommentar

  • Veckans föredrag: How to look good on Video Calls
  • Rotaryklubb: Rotary E-Club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 8. Bo Persson säger:

  Stackars kåsör som hade så stora förväntningar på 2020 – Bästa år i hennes liv. Så kom covid-19… Intressanta reflexioner som att drömmar ’förhindrar’ genomförande och mycket annat att reflektera över. Som hennes möte med en svensk miljonär. Säger man ja till något innebär det nej till något annat.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: 7 Rich People’s Habits That Will Change Your Life
  • Rotaryklubb: 12 957 Borlänge - Stora Tuna
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
  • Kaj Alvén säger:

   Intressant syn på hur man skall bli framgångsrik.

   Kommentar

   • Veckans föredrag: 7 Rich people's habit
   • Rotaryklubb: Smålandsstenar Rotaryklubb 13264
   • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
 9. Sven Sporback säger:

  En rad med goda tips att göra e-sammankomsterna trevligare.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: How to look good on video calls.
  • Rotaryklubb: Kalmar Rotaryklubb
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Swish
 10. Gert säger:

  Föredraget presenterades fint, men innehållet lite främmande för mig, vilket inte är föredragets fel.
  Gert Nilsson
  Ystad-S:t Petri Rotaryklubb

  Kommentar

  • Veckans föredrag: How to look Good
  • Rotaryklubb: Ystad-S:t Petri Rotarylklubb
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
 11. Bengt Olsen säger:

  4-5 bra tips, i mitt fall finns ingen anledning att detaljstudera ansiktet, tvärt om. Och kosmetika finns inte på kartan. Men ändå bra med ljussättning, klädsel mm.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: How to look good ....
  • Rotaryklubb: e-club
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 12. Irene Backman säger:

  Rekommendationerna om ljuset och kameravinkeln var bra. Hon kunde väl eventuellt ha nämnt något om bakgrunden också. Det skadar nog inte att försöka få en så lugn och icke-störande bakgrund som möjligt. Själv skulle jag inte pilla nåt med make-up eller torrschampo eftersom jag aldrig gör det annars 🙂

  Kommentar

  • Veckans föredrag: How to look good at video calls
  • Rotaryklubb: E-Club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 13. Jarl Tersin säger:

  Den var jättebra, men delen med makeupen kanske inte kändes helt rätt 🙂

  Kommentar

  • Veckans föredrag: How to look best
  • Rotaryklubb: Medlem i eklubben
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *