Hem » Blogg » Vecka 44: Sveagruvan – ett högriskprojekt på Svalbard

Vecka 44: Sveagruvan – ett högriskprojekt på Svalbard

Hej Rotarianer,

Så har vi haft 27:e möte där vi gästades av Nicklas Eriksson, verksamhetsansvarig på Unga Kris i Norrköping (nedan bild är lånad från KRIS hemsida och handlar om KRIS 20-års jubileum – Läs och lyssna).

H.M. Drottning Silvia besöker KRIS 20 år firande på Nalen. Foto: Joakim Berndes.

Nicklas berättade om KRIS framgångsrika verksamhet där exempelvis politikerveckan i Almedalen är en viktig händelse i årsklockan. Nicklas delade även med sig av sin egen livsresa, där han beskriver hur han tack vare KRIS gått från ett destruktivt och farligt liv i den undre världen till en vara en respekterad samhällsmedlem som återfått kontakt med sin familj och hur han nu ger tillbaka genom att skapa en livaktig verksamhet på KRIS i Norrköping. Undertecknad bad Nicklas skriva en ”önskelista” på vad vi i Rotary kan hjälpa till med och här kommer den:

 • Kunskap och möjlighet att odla relationer med näringslivet
 • Kontakter med företag som kan och vill ta emot praktikanter
 • Erbjuda jobb och arbetsträning
 • Kontakter inom kommun och skola
 • Kontakter med hyresvärdar runt om i landet som kan hjälpa våra grabbar å tjejer med bostad
 • Hjälp med möbler till vårt boende
 • Kontakter med något café eller matställe där vi kan ta med våra kontaktpersoner på mi-samtal. Någon rabatt eller så, då detta är en stor utgift för föreningen
 • Kontakt med ett tryckeri
 • Hjälp att få möjlighet att föra ut vårt budskap genom föreläsningar på skolor, företag, föräldraföreningar, kör-skolor, HVB-hem och i andra lämpliga sammanhang.
 • Vi är även i behov av Vinterjackor till vårt trygghetsarbete (skrivelse bifogas om detta i nästa veckobrev)
 • Ett ekonomiskt bidrag är välkommet på följande konton: Postgiro:1072885-5 Bankgiro:5350-3652

Mitt eget bidrag från önskelistan ovan är att jag, i Rotarys namn, erbjudit min kunskap i form av handledning för Nicklas Ericksson i hans roll som arbetsledare, vilket han antagit. Jag ser fram emot uppdraget med nyfikenhet och förväntan. Vad kan du bidra med? Skriv gärna och berätta så vi kan ta med i nyhetsbrevet eller på vår Facebooksida.

 • Finns det en lokal KRIS-förening på den ort där du bor som du vill ska få plats i vårt veckobrev?
 • Finns det annan verksamhet som stärker individ och samhälle på lokal nivå som du vill att vi lyfter fram?

Nästa 27:e möte gästas vi förhoppningsvis av vår kontaktperson, tillika ordförande i Rotary Doctors Sweden, Margareta Wargelius. Vi väntar även in ett besök av vår distriktsguvernör Ulf Gustavsson, som tillsammans med distriktets stab och hustrun anordnat ett fantastiskt fint program för årets distriktskonferens, där vår IT-ansvarige Björn Elenfors och undertecknad var vår klubbs representanter. Björn bjöd in er medlemmar till närvaro via länk under dagen och till vår glädje hade vi några deltagande. Jättekul! Återkommer till distriktskonferensen och programmet i nästa veckobrev. På bilden från konferensen ser ni våra fina utbytesstudenter som tålmodigt satt med under hela dagen, som till stor del var på svenska.

Veckans föredrag är ett bidrag från en av våra medlemmar, Iréne Backman, som höll ett föredrag på Rotary Järfälla 5:e oktober, Sveagruva – Ett högriskprojekt på Svalbard.

 • Gör som Iréne – Kom med förslag på inspelade föredrag där du själv deltagit eller ett föredrag du uppskattat och som tillför oss medlemmar ny kunskap om individ och samhälle.

Hör gärna av er med reflektioner, frågor och synpunkter om stort och smått.
Önskar er en bra vecka!

Varma Rotaryhälsningar
Lisa Svahn,
President
Tel: 070 – 405 42 97
Email: lisa.svahn@svahnkonsult.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *