Vecka 35: Att skicka e-post är som att skicka ett vykort

Hej Rotarianer

Förra söndagen samlades styrelsen efter ett långt, härligt och varmt sommaruppehåll och det var ett inspirerande styrelsemöte där vi bland annat drog upp olika riktlinjer och gick igenom klubbens budget. För er som besöker våra veckoföredrag vill jag uppmuntra att handla ännu fler vattenflaskor än ni brukar, då vatten, som är en självklarhet för oss, inte är det för många andra. Och med ert bidrag kan vi hjälpa många.

Jag vill rikta ett stort tack till Dennis, som tar hand om vår webb på ett alldeles fenomenalt sätt. Vi, tillsammans med hundratals andra, drabbades av ett säkerhetshål i det medlemsplugin vi använder och efter många timmars slit så rättade Dennis till detta. Stort tack till dig, Dennis!!! I samband med det fick vi även in ett SSL-certifikat, som varit efterfrågat.

Jag vill rikta uppmärksamhet på att i skrivande stund så fungerar det inte att logga in på vår medlemsportal (på vår hemsida) men det går alldeles utmärkt att lämna en kommentar när du besöker ett veckoföredrag. Då vi för tillfället stängt av vissa plugin så är man dock tvungen att i kommentatorsrutan även skriva in sitt namn, för att vi ska kunna registrera närvaro. Vissa saker kan också se konstiga ut på vår hemsida, vilket vi är medvetna om, men vi jobbar på det. Stort tack för er förståelse och vi håller er uppdaterade.

Veckans inspiration

300000 barn vaccinerades mot polio i en enda kampanj. Läs mer här och går ni in på facebook och scrollar ned lite så hittar ni även en liten film.

Inbjudan

För er som har möjlighet vill jag påminna om distriktskonferensen i Vadstena den 19-20 oktober på Vadstena slott. Till konferensen har man gäster som är distriktsguvernörer i andra Rotarydistrikt, i Danmark, Ryssland och Sverige, och de bringar en hälsning och berättar kort om Rotary i sina respektive distrikt. Anmäl dig senast 10/9 per e-post till Olof Söderberg, olof.soderberg@svenskakyrkan.se. Ange namn och vilka dagar du deltar.För mer information och kostnad se bifogad pdf.

Lite info om RBN Jönköping

Rotary Business Network är Rotary Jönköpings mer renodlade yrkesnätverk som inte tillhör någon klubb utan drivs fristående av rotarymedlemmar. Ambitionen är att träffas en kväll i månaden där vi får höra på föredrag av intressanta föreläsare och träffa andra yrkesverksamma och drivna personer som är engagerade i Rotary eller är intresserade av vad Rotary är. Därför är inte bara rotaryaner välkomna, utan man får även gärna ta med sig vänner, kollegor, familj på dessa möten. Det är ett sätt att sprida Rotarys budskap på. Alla är välkomna att följa grupperna på Facebook och Linkedin där vi på båda ställen heter ”Rotary Business Network Jönköping”. Info om träffar med datum, tid och föreläsare läggs ut där. Är du i Jönköpingstrakten sammanfallande med möte är du hjärtligt välkommen! Följ oss gärna.

Veckobesök

Många traditionella klubbar har satt igång sina möten. Om du vill besöka en vanlig klubb kan du(efter inloggning) söka efter möten och föreläsningar här: https://www.rotary.se/ClubAdmin/admin/search/programs/

Klubbar heter nästan alltid ortsnamn, så om man under ”Klubbnamn” skriver t.ex. Linköping så hittar man alla sex Linköpingsklubbar.

Vi behöver dig

Möjlighet till ett mer aktivt deltagande i klubben är exempelvis att bli kontaktperson eller programansvarig för 27:e-möten. Er insats med tid och engagemang i Rotarys namn är oerhört värdefullt.

 • Rotary E-club 2410 saknar kontaktperson för Rotary Doctors. Är du intresserad av uppdraget innebär det att information till klubbarna går via dig och om vår klubb drar igång ett projekt med brunnsbygge åt Rotary Doctors eller liknande, finns möjligheten att vara ansvarig för det projektet.
 • Klubben saknar vidare kontaktperson för Rotary Friendship Exchange. Gärna någon som har erfarenhet av deltagande, alternativt någon som funderar på att delta.
 • Programinnehåll och form för våra 27:e-möten är ett ansvarsområde med tomma stolar.
 • Finns det någon/några som har intresse av att vara kontaktperson för Shelterbox-projektet, så är även den stolen tom.

Låter det som att det är något du vill engagera dig i? Ta kontakt med undertecknad kan vi prata litet mer, utan att du behöver bestämma dig.

Kalender

27:e-möten 2018

 • Måndag 27:e augusti: Kickoff för verksamhetsårets 27:e-möten. Länk till mötet: https://zoom.us/j/139634207
 • Torsdag 27:e september: 27:e-möte
 • Tisdag 27:e november: Årsmöte
 • Yrkesnätverket (ansvarig: ännu ej delegerat av president). Fortsatt utveckling.

Kalender för hela verksamhetsåret 2017/2018 hittar du på http://rotaryeclub.se/wp/events/

 • Kom gärna med förslag på veckoföredrag!

Veckans föredrag

Veckans föredrag är en film från 2015 men kan kanske vara lite passande ändå. Att skicka e-post är som att skicka ett vykort, säger forskaren Andy Yen i detta tankeväckande föredrag: vem som helst kan läsa det, trots att kryptering, tekniken för att skydda e-postkommunikation, faktiskt finns.

Hälsningar

Åsa Gilbertson, President
asa.gilbertson@telia.com

10 kommentarer

 1. Örjan Nilson säger:

  Tror Du att Din epost är privat?

  Ytterligate en påminnelse om hur synlig man är på nätet. För dem som inte sett filmen om Edward Snowden så rekommenderas den för studium. Förvisso en spelfilm med dess fel o brister men den ger en hel del tankar. Tänkt till vad Du exponerar på nätet!

  Örjan Nilson
  orjan.nilson@me.com
  Stockholm Djurgården Rotaryklubb

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Tror Du att Din epost är privat?
  • Rotaryklubb: Stockholm Djurgården Rotaryklubb
 2. Bo Ireståhl säger:

  Bra att bli upplyst igenom om de problem som internet ger vad gäller integritet. Intressant se att det kan finnas lösningar på integritetsproblemet.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Tror du att din E-post är privat?
  • Rotaryklubb: E-club
 3. Per Alm säger:

  Synnerligen intressant och och avslöjande om utvecklingen av datorkommunikation och integritetsproblem

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Andy Yen - Trtt din e-post är privat?Tänk om.or du a
  • Rotaryklubb: Lund Kloster RK 133 10
 4. Bo Persson säger:

  Det gäller att vara på sin vakt – så länge det går. Intressant föredrag!

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Tror du att din E-post är privat?
  • Rotaryklubb: Borlänge - Stora Tuna Rotaryklubb
 5. Olle Svensson säger:

  Mycket tänkvärt och intressant föredrag!
  Olle Svensson

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Tror du att din E-post är privat?
  • Rotaryklubb: Staffanstorps RK
 6. Florence Eddyson Hägg säger:

  Intressant att höra om krypterade mail.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Tror du att din emai är privat?
  • Rotaryklubb: Oskarshamn Döderhults rotaryclubb
 7. Cecilia Forss säger:

  Vilket intressant föredrag. Och vad hoppfullt allt är när vi får veta att många arbetar med att hitta lösningar på nackdelarna med nätet. Det låter så spännande att arbeta i den miljön när han berättar.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Tror du att din E-post är privat? T
  • Rotaryklubb: E-club 2410
 8. Anja Molin säger:

  God regel… allt som sänds över nätet är offentlig information så snart det är sänd från din dator.
  Spännande att följa utvecklingen hur denna säkerhet skall förbättras framöver.
  Individens privatliv är inte längre något privat.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Tror du att din E-post är privat? Tänk om!
  • Rotaryklubb: Landskrona Citadell Rotary

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *