Vecka 5: Innovation och flexibilitet

Hej Rotarianer

Vi är redan inne i slutet av januari och redan nu börjar vi märka att det blir lite ljusare framåt eftermiddagen. Det är rent ljuvligt och det är bara att konstatera att jag inte är en vintermänniska, trots att jag är född och uppvuxen i Norrland. På jobbet har vi börjat planera sommarsemester för det gäller ju att jämka ihop så alla parter är nöjda. Ledighet och resor får mig osökt att komma in på måndagens 27:e möte, då Agneta Westerdahl, kontaktperson för RFE (Rotary Friendship Exchange) inom Distrikt 2410, besöker oss för att berätta vad RFE står för, erfarenheter från olika utbyten, hur vi arbetar konkret inom RFE och om aktuella utbyten 2019-2020. Agneta Westerdahl tillhör Louis de Geer Rotaryklubb i Norrköping och sitter som RFE-ansvarig i Distriktsstyrelsen-2410.

Mötet startar kl 20 och länk dit är https://zoom.us/j/338163174

45% kvinnliga presidenter

Visste ni att distrikt 2410 är nr 1 i Sverige på kvinnliga presidenter? Och när jag avgår i sommar tar nästa kvinnliga president över Rotary E-Club 2410 och det gör mig så stolt över vår Rotaryklubb.

Bild från Facebook – Rotary District 2410 Sweden

Närvaroregistrering

På grund av allvarliga tekniska problem ligger Clubadmin nere. Det beräknas ta flera dagar att åtgärda felet och det betyder också att vi inte kan registrera någon närvaro. Så fort som det öppnar upp igen lovar vi att registrera besöksnärvaro.

Lite information om polio

Under 2018 rapporterades 31 fall av polio i Afghanistan och Pakistan och inga nya fall har registrerats under 2019, vilket är en bra start på året.

Veckans föredrag

Veckans föredrag är lite längre än vad det brukar vara men John Hewko berättar inspirerat om tre vägar till medlemstillväxt i Rotary. ”Genom innovation i befintliga klubbar, genom att skapa nya klubbar, och genom att införliva Rotaract medlemmar som extraordinära partners och resurser som de är.”

Hälsningar

Åsa Gilbertson, president

 

20 kommentarer

 1. Bo Ireståhl säger:

  Hamburg är min nästa resa.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Capture the moment in Hamburg
  • Rotaryklubb: E-club
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Välj ett alternativ
 2. Britt-Marie Björlingh säger:

  Möten, möte o möten och väldigt lite resultat. Tjafs o tjöt! Hoppas verkligen att detta möte kan avvika. Gärna fler också!

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Capture the moment in Hamburg
  • Rotaryklubb: E-Club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 3. Thomas Roos säger:

  Blir spännande att läsa vad som kommer ut från det mötet, sedan är ju Hamburg en härlig stad på alla sätt

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Capture the moment in Hamburg
  • Rotaryklubb: Uddevalla Byfjorden
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
 4. David Krug säger:

  Ska övervägas om jag är i Europa då.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Hamburg June 1st
  • Rotaryklubb: Rotary E-club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 5. Örjan Nilson säger:

  Friska tankar och bra framförande. Inspirerar och är trevligt att lyssna till.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Rotary International president elect speech
  • Rotaryklubb: Stockholm Djurgården Rotaryklubb
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
 6. Per Alm säger:

  Tal med stort engagemang för Rotarys sak, underhållande och med inslag av humor och allvar

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Rotary International president elect speech at an International assembly
  • Rotaryklubb: Lund Kloster RK 133 10
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Swish
 7. Britt-Marie Björlingh säger:

  Onekligen speciellt!!

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Veckans föredrag: John Hewko - tre vägar till medlemstillväxt i Rotary.
  • Rotaryklubb: E 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 8. David Krug säger:

  Haha, ”You can be a great club president without doing everything yourself.” Jag antar att det är ofta en utmaning i många föreningar i och utanför Rotary. Var det i en som jag var ordförande i.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Veckans föredrag: John Hewko - tre vägar till medlemstillväxt i Rotary.
  • Rotaryklubb: Rotary E-club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 9. Sven Andersson säger:

  Absolut hörvärt och underhållande!

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Rotary International President-Elect Mark Maloney speech at International Assembly
  • Rotaryklubb: Varbergs Rotaryklubb
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Swish
 10. Bo Ireståhl säger:

  Inbjudande föredrag med en presentatör som var kul att lyssna till och med roande vändningar.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Rotary International President-Elect Mark Maloney speech at International Assembly
  • Rotaryklubb: E-club
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Välj ett alternativ
 11. Pernille Belter säger:

  Sjovt at høre ham vende tilbage til klassifikationerne efter at det i årevis har været umuligt at finde selv de gamle lister på rotary.org – men forståeligt som redskab, selvom det er blevet noget sværere at putte folk i kasser med dagens mange hybid-uddannelser og ikke mindst karriereskift.
  God levering af bekendte og vigtige budskaber men især fokus på, at det skal være muligt for folk midt i livet og ikke bare pensionister at bestride positioner som e.g. distriktsguvernør, synes jeg er vigtigt. Heldigvis er vi nok lidt foran på det område i Norden, og det er måske lettere at komme igennem med alternative måder at få opgaverne løst på her.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Mark Maloney
  • Rotaryklubb: Frederiksberg Rotaract
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Swish
 12. Thomas Roos säger:

  Inspirerande och en ”go gubbe” som man blir glad att lyssna på och han hade en del goa poänger 🙂

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Rotary International President-Elect Mark Maloney speech at International Assembly
  • Rotaryklubb: Uddevalla Byfjorden
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
 13. Anja Molin säger:

  Alltid bra med att bli påmind om historien och tankar kring vart vi är på väg.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Rotary Act
  • Rotaryklubb: Landskrona Citadell Rotary
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
 14. Lena Nilsson säger:

  Intressant föredrag som belyser alternativa medlemsformer.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Veckans föredrag: John Hewko - tre vägar till medlemstillväxt i Rotary.
  • Rotaryklubb: Rotary E-Club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 15. Britt-Marie Björlingh säger:

  Synd att så många inte känner till hur mycket gott Rotary bidrar med.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Rotary Act
  • Rotaryklubb: E-Club
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 16. Per Alm säger:

  Mycket upplysande och beskrivande om Rotarys verksamhet och vad Rotary står för, och Rotarys framtid

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Rotary Act
  • Rotaryklubb: Lund Kloster RK 133 10
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Swish
 17. David Krug säger:

  Intressant. Kul att det kommer fler alternativa klubbformat!

  Kommentar

  • Veckans föredrag: John Hewko - tre vägar till medlemstillväxt i Rotary.
  • Rotaryklubb: Rotary E-club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 18. Pernille Belter säger:

  Umiddelbart meget, man har hørt mange gange før – forskellen er, at nu er mange ting vedtaget i COL, og klubberne skal ikke omgå reglerne for at gøre, hvad passer deres medlemmer bedst. I København blev en gammel, lukningstruet klub generationsskiftet med tilførsel af en flok tidligere Rotaractere ved at man uofficielt lod dem nøjes med at holde møde hver 14. dag. Ugentlige møder bliver ofte angivet som en barriere af Rotaractere, der selv kun mødes formelt to gange om måneden….
  Til gengæld var Passport klubber nye for mig, så dem glæder jeg mig til at støde på ude i verden.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Rotary Innovation
  • Rotaryklubb: Frederiksberg Rotaract
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Swish
 19. Thomas Roos säger:

  Viktigt budskap och bra med påminnelser var vi kommer ifrån och var vi är på väg mot

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Rotary Act
  • Rotaryklubb: Uddevalla Byfjorden
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
 20. Bengt Olsen säger:

  Alldeles rätt, Rotary måste hitta flera alternativa former. En som vi provade en del i Uppsala Linné med framgång var olika former av flexibilitet. Dels var jag själv med från Malmö, dit jag tagit nattåget, och var med på vårt möte kl 7 på måndag morgon via högtalare (det här var 1963), idag skulle det naturligtvis vara via Skype, Appear.in eller Zoom. Vidare kombinerade vi de synkrona måndagmöstena med asynkrona möten i ett FirstClass baserat mötessystem, där man t ex hittade allas egoföredrag. Vi fick, genom undantag från Evanstone, tillstånd att räkna ”pinnar” både på distansdeltagande och asynkront arbete.
  Dessa var innovativa föregångare till dagens e-clubbar och med poänger som inte (ännu) har anammats av e-clubbarna.

  Vidare, rätta mig om jag har fel, men jag har förstått att många Rotaractklubbar ”kommer och går” eller blir vilande. Jag tror att ett närmare samarbete med de vanliga klubbarna skulle kunna avhjälpa detta, inte minst genom de förslag som framfördes i föredraget.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Om medlemstillväxt inom Rotary
  • Rotaryklubb: e-club
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *