Vecka 6 IT säkerhet och Rotary International om 2019/2020

Hej Rotarianer
Idag är det Björn Elenfors, styrelsens IT-samordnare som sitter vid tangenterna.
Som ni säkert insett är IT något som är extra mycket i fokus idag, när IT-attackerna händer nästan varje dag.  För ett tag sen var det vår klubb-site som drabbades, nyligen drabbades rotary.se som drivs av de svenska rotarydistriktens samrådsorganisation och många många andra webbplatser och teknikplattformar har drabbats.  Tillochmed i grunden säkra metoder som BankID har används i bedrägerier genom att lura folk att läsa upp sina koder.
Jag vill därför ta chansen att uppmana er att tänka genom er egen säkerhet i IT-vardagen. Tre snabba tips:
– Där så är möjligt, använd tvåfaktorautenticering.  Ni bör absolut slå på detta minst på den mailadress som du använder för att registrera dig på olika siter, speciellt om det är en webbaserad mail som t.ex. gmail eller hotmail.com – även Facebook är bra att skydda på detta vis.
– Använd olika lösenord på alla siter, åtminstone alla siter där du har personlig eller känslig information.  Om det känns jobbigt att komma ihåg alla så finns det verktyg som Lastpass och Keepass som hjälper dig komma ihåg och tillochmed att skapa säkra lösenord.
– Håll dina system uppdaterade. Se till att datorn och telefonen och alla appar har automatisk uppdatering påslaget, så du inte drabbas av att en hacker kommer åt äldre versioner med kända problem.
Länkar:
Var försikiga därute på nätet!

Utrota Polio

Att utrota Polio är som ni säkert vet en prioritet för Rotary.  Den som vill veta mer kan läsa en intressant artikel på Rotarys internationella webbsite om en kvinna som är i frontlinjen för denna kamp.

Veckans föredrag är också fullt av Rotariana, där nästa president för vårt samarbetsorgan Rotary international pratar om temat för ”sitt” verksamhetsår 2019-2020

Björn Elenfors