Vecka 4: Asking dumb questions och rapport från ett projekt

Hej Rotarianer

Det har snöat otroliga mängder i Skåne idag men nu framåt kvällen så börjar det regna. Precis som en skånsk vinter brukar vara, med andra ord. Det gäller dock att ta det lugnt i trafiken då temperaturen smyger nedåt framåt kvällskvisten eller tidigt på morgonen.

Rotary E-Club bidrar till ett projekt i Indien

Alma och Maja, döttrar till Frederic och Marie Ganessane (båda föräldrarna är medlemmar i Rotary E-Club 2410) gör sin praktik på en katolsk skola i Pondicherry i början av 2019.

Skolan har inga brandskydd, trots att staten kräver ett brandskyddssystem med vatten och andra vattensläckningsmetoder som minsta krav. Som ett led i vårt arbete bidrar Rotary E-Club 2410 till 1/3 av kostnaden och resten av projektet finansieras av Rotarianer privat.

Skolan ligger i en gammal katolsk kyrka som byggdes av fransmännen under 1800-talet. I byn, strax utanför Pondicherry, har det alltid bott både kristna och hinduer från olika kast i fred och de har hållit fast vid sin tradition med respekt för varandra. Pondicherry har vuxit och många affärsverksamheter har etablerat sig under de senaste 15 åren på gott och ont. De fattiga har blivit mycket fattigare och därför är en lyckad skolgång för barn från fattiga familjer avgörande för deras framtid.
Idag har skolan ca 200 barn, varav ca 100 är föräldralösa barn. Skolan har ett hem för dessa barn bredvid skolan som också styrs av de katolska nunnorna. Delstaten Pondicherry ger ett bidrag men det är långt ifrån vad det kostar att styra skolan och uppehåll för dessa barn.

Alma och Majas praktik varar 23/1 till 30/4. Båda flickorna har planer på att börja på lärarprogrammet nästa höst och syftet med praktiken är att få en första erfarenheten som resurslärare på skolan, samt att lära sig tamil. Familjen är ense om att det är ett utmärkt tillfälle för flickorna att leva med andra levnadsvillkor än det de har i Sverige och att det är bra att delta i arbete som kan gynna de mest socialt utsatta barnen i Indien.

Vi ser fram emot att följa Alma och Majas praktik och fler rapporter kommer framöver.

Inkommande president Veronica rapporterar från RLI-utbildning

Förra helgen deltog jag på en Rotary Leadership Institute (RLI) utbildning i Linköping. Alla rotaryaner har möjlighet att gå den (förmodligen närmare sin egen ort), och den kan rekommenderas varmt. Särskilt för oss e-klubbare som inte ofta träffas i fysiska möten ger den ett lyft. Det är en kurs på tre tillfällen. Jag missade den första träffen, men har gått steg 2 och 3 och kan ta igen den första vid ett senare tillfälle. Det viktigaste jag tar med mig därifrån är närvaron av de andra deltagarna, samtalen och tankeprocessen av hur jag kan förbättra mitt eget ledarskap.

En annan sak jag reflekterat över när jag väl hemma studerat vissa Rotary-hemsidor är något som ni andra säkert redan vet, men jag hade inte tidigare upptäckt att det finns en sådan enorm uppsjö att lära och hämta in om Rotary enbart via nätet, därför tänkte jag passa på att uppmuntra er att också lägga tid på att utforska mer i den till synes osinbara källan som rotaryaner byggt upp under lång tid före oss och som ständigt utvecklas vidare. Det är verkligen en värld av kunskap och intressesfärer. Det finns kurser, diskussionsgrupper och projektideér som ännu inte startats upp och möjlighet att komma med egna för andra att inspireras till.

Åtminstone kan jag säga att jag bara har upptäckt en liten del av den totala Rotary-skatten och Rotary-världen. Här kanske du till exempel kan hitta någon som har samma intresse som du: www.rotary.org/fellowships

Veckans föredrag

Veckans föredrag är faktiskt en repris men jag tycker den är så pass bra att den är värd att ses igen. Tim Ferris pratar om att det är smart att ställa dumma frågor.

Och med det önskar jag alla en trevlig vecka

Åsa Gilbertson, president

11 kommentarer

 1. Per Alm säger:

  Ett budskap som är värt att t till sig

  Kommentar

  • Veckans föredrag: The most succesful people
  • Rotaryklubb: Lund Kloster RK 133 10
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Välj ett alternativ
 2. Linn Lindström säger:

  Intressant och tänkvärt, men jag ser nog ändå en skillnad på de ”dumma” frågorna som ges som exempel.

  Att fråga ”jag förstår inte. kan du förklara?” upprepade gånger kan säkert användas för att förstå bättre, men kan också aggrevera den som försöker förklara. De flesta som förklarar nåt gör ändå sitt bästa för att göra det begripligt, tänker jag. Alltså lika viktigt HUR den frågan ställs, som att den ställs, är min upplevelse.

  Att istället (som exemplet i slutet) notera vilka frågor som inte ställs, som man själv undrar över – ”the pink elephant in the room” däremot ser jag som oerhört användbart och något alldeles för få människor vågar idag. Kanske är det en effekt av att alldeles för många som öppet ställer frågor oftast verkar sitta inne på svaret själva (eller vara ute efter ett specifikt svar)? Jag tänker på hur många chefer frågar sina anställda saker, hur människor i debattprogram frågar varandra saker, hur deltagare på seminarier ofta frågar föreläsaren saker. Oftast upplever jag att det endast är en transportväg till deras egen poäng.

  Tim Ferris poäng är dock viktig: Våga ställ frågorna ingen annan ställer!
  Jag lägger till: Speciellt när du inte själv tror dig veta svaret.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Asking dumb questions is a smart move
  • Rotaryklubb: Stockholm-Sergel, klubbnummer 13069, distrikt 2350
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Swish
 3. Örjan Nilson säger:

  Härligt naturligt och väl värt att ha i åtanke

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Asking dumb questions is a smart move
  • Rotaryklubb: Stockholm Djurgården Rotaryklubb
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
 4. Bo Ireståhl säger:

  Den som inte frågar får heller inga svar, så inga dumma frågor finns.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Asking Dumb Questions Is a Smart Move
  • Rotaryklubb: E-club
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 5. Britt-Marie Björlingh säger:

  Att ställa ”dumma” frågor är grymt smart!

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Asking Dumb Questions is a Smart Move.
  • Rotaryklubb: E-club
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 6. Thomas Roos säger:

  Riktigt bra och bevisar att man inte har varit helt fel ute 🙂

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Tim Ferris: Asking Dumb Questions is a Smart Move
  • Rotaryklubb: Uddevalla Byfjorden
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
 7. Pernille Belter säger:

  Hvor skægt, David. Ham har jeg lige hørt om for første gang. Han bliver nævnt i første episode af Valley of the Boom, som er en serie om .com eksplosionen i især Silicon Valley, som jeg synes er ret informativ og sjov at se.

  Kommentar

  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Välj ett alternativ
 8. David Krug säger:

  Bra poänger, jag ska fråga ännu mer dumma frågor framöver än jag reda gör. Har hört om den google-killen och ”taking notes” innan. Roligt och modigt!

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Tim Ferris: Asking Dumb Questions is a Smart Move
  • Rotaryklubb: Rotary E-club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 9. Gert Nilsson säger:

  Tim Ferris: Asking Dumb Questions is a Smart Move.
  Dumma frågor får ofta uttömmande svar. Fast egentligen finns det inga dumma frågor.
  Gert Nilsson
  Ystad-S:t Petri Rotaryklubb

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Tim Ferris: Asking Dumb Questions is a Smart Move.
  • Rotaryklubb: Ystad-S:t Petri Rotaryklubb
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Välj ett alternativ
 10. Pernille Belter säger:

  Dejligt at blive mindet om Tim Ferriss igen – kan huske at have lyttet til hans 4 hour work week, mens jeg malede i påklædningsrummet for nogle år siden.
  Men hvor har han ret med de dumme spørgsmål. Det er ofte svært at få dem stillet, og jeg ville ønske, vi var bedre til at anerkende dem fremfor at håne eller gøre nar ad, for i den proces ødelægger vi motivationen til at turde se anderledes på noget og ikke tage, hvad man plejer at gøre for givet.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Tim Ferriss: Dumb Questions
  • Rotaryklubb: Frederiksberg Rotaract
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Swish
 11. Rob Hellingwerf säger:

  Bra information om Rotary Doctors

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Rotary Doctors vecka 31 2017
  • Rotaryklubb: Filipstads Rotaryklubb
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Swish

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *