Vecka 12: Rotary Provides Water, Sanitation and Hygiene

Hej Rotarianer

Vi har två stora, kommande event på gång, först Världsvattendagen den 22 mars och den 27  mars får vi besök av Guvernör Hans Christian Öster. Jag hoppas att så många som möjligt har möjlighet att delta på vårt 27:e möte, som jag ser fram emot med stor förtjusning.

Jag vill också passa på att säga stort grattis till vår medlem Pernille Belter som gissade rätt på förra veckans gissningsgåta. Visst föreställde bilden en sko- och stövelskrapare och som tack för rätt svar så skänkte jag 5 st vattenflaskor i Pernilles namn. Det är väldigt smidigt att köpa ett vattencertifikat i vår webshop och certifikatet är en riktigt bra gåva om man till exempel gör ett gästbesök hos någon klubb.

Månadsbrev från guvernören

Mars månadsbrev hittar du här.

Långväga hälsning

Under förra veckan fick vår facebooksida ett besök av en australiensk Rotaryklubb, Rotary Club of Beecrof. Under sitt Rotarymöte tog de upp en skål för oss  och de filmade det hela. Här är klippet.

MATCHEN: Flaskvatten vs kranvatten

• Flaskvatten kostar minst 250 gånger mer än kranvatten. Det betyder att du kan dricka minst 250 liter kranvatten för samma pris som du köper en liter vatten på flaska. (Dock bidrar Rotarys virtuella vattenflaskor till gott, så dessa skall du inte dra dig för att köpa)
  • Genomsnittspriset för en liter kranvatten i Sverige är cirka 4 öre.
  • Att välja kranvatten är att göra miljön en stor tjänst eftersom kranvattnet alltid är lokalproducerat och distribueras i ledningar vilket är väldigt energisnålt. Dessutom kräver flaskvatten en förpackning, normalt i form av miljöbelastande plast.
  • Flaskvatten transporteras med båt, bil, flyg eller tåg. Transporten av 1 liter förpackat vatten ger upphov till mer än tusen gånger större koldioxidutsläpp än samma mängd kranvatten.
  • Du kan alltid vara säker på att kranvattnet är färskt. När det gäller flaskvatten däremot kan det både ha transporterats länge och blivit stående i affären under lång tid innan du konsumerar det.
  • Kranvatten är vårt mest kontrollerade livsmedel. Kvaliteten är hög och uppfyller Livsmedelsverket krav.

Vad skall du göra på världsvattendagen på fredag?

Eftersom klubben har vatten varmt om hjärtat så är världsvattendagen lite av vår nationaldag och den skall firas och manifesteras av så många medlemmar som möjligt hoppas vi. Vad kan man då göra som medlem? Här följer några tips.

• Fira med att köpa några extra vattenflaskor (enkelt) Här eller Swisha ditt bidrag till 123 032 09 03
  • Köp några gåvocertifikat i webbshop och ge bort (generöst och upplysande)
  • Skåla en extra gång på fredag med goda vänner (i vatten) och berätta något du vet om vatten. (kunskapsspridande)
  • Posta en kort video på dig själv när du skålar i vatten på din facebooksida eller instagram. (Med länk till vår sajt och uppmuntran till dina vänner att skänka en vattenflaska såklart.) (engagerande)
  • Kommentera efter videon med fler tips hur vi kan manifestera världsvatten dagen

Veckans föredrag går naturligtvis i vattnets tecken. Och med det önskar jag alla en skön vecka.

Åsa Gilbertson