Vecka 11: Vatten som en självklarhet

Hej Rotarianer

Jag var i vackra Bryssel förra helgen och där kan vi onekligen prata om vatten, då det i princip regnade konstant från det vi anlände till vi kom hem. Men, som man säger, det finns inget dåligt väder utan bara dåliga kläder. Vi kan konstatera att Bryssel är vackert och tycker man om gamla art deco byggnader så är Bryssel ett paradis. Vi fick se och uppleva så mycket, inte minst tack vare Brussel Greeters, som är en organisation jag verkligen vill rekommendera. Varje stad med självaktning har “greeters” och det är en fantastisk möjlighet att få lära känna ett land.

Tillsammans med – i detta fall Brussel Greeters – fick vi uppleva en helt unik upplevelse där man kombinerar belgisk gemensamhet och mångfalden i Bryssels olika stadsdelar. Tillsammans med entusiastisk, vänlig lokalbefolkning ges man möjlighet att upptäcka de bästa ställena där man kan njuta av till exempel belgisk öl, choklad och anekdoter och charmiga berättelser om Bryssel. Och det är helt kostnadsfritt.  Jag skickade in en anmälan där jag beskrev vilka intressen vi hade (byggnader, kultur, historia) och ett par dagar innan ankomst fick jag ett mail från vår vänliga guide Alexandros som sedan mötte upp oss och gav oss en fantastisk rundvandring av sitt Bryssel.

Under rundvandringen så såg vi att flera hus var utrustade med en sådan här lucka. Vet du var det är för lucka? Om du är den första som gissar rätt, så skänker jag fem vattenflaskor i ditt namn under Världsvattendagen den 22 mars. För att vara med – besök vårt veckoföredrag och lämna ditt svar i kommentarsfältet.

Världsvattendagen 22 mars närmar sig

Lite intressant fakta om vatten

 • I dag finns över 768 miljoner människo,r som lever utan en säker vattenförsörjning nära hemmet
 • 80% av avloppsvattnet åker tillbaka till ekosystemet, utan behandling eller återanvändning
 • 8 miljarder människor använder en källa för dricksvatten- där vattnet är förorenat med avföring
 • År 2050 kommer minst en av fyra personer sannolikt att bo i ett land, som drabbas av kronisk eller återkommande brist på sötvatten
 • Endast en procent av världens vatten kan användas som dricksvatten.Källa.

Eller som Loren Eiseley säger: “If there is magic on this planet, it is contained in water.”

Så, hur kan du göra för att vara med och bidra till en bättre värld: Jo, dela vår speciellt framtagna logotyp och länka den till vår landningssida.

 

 

 

Köp ett par extra vattenflaskor under mars månad.

Veckans film

Veckans film är en inspiration inför kommande Världsvattendag.

Och med det önskar jag alla en skön vecka

Åsa Gilbertson, President

9 kommentarer

 1. Veronica Örfelth säger:

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Vatten som en självklarhet
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 2. Veronica Örfelth säger:

  Tack Åsa, Det är alltid intressant att få perspektiv på tillvaron. Så gott som varje dag tänker jag på hur lyckligt lottad jag är i livet.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Världsvattendagen
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 3. Lena Nilsson säger:

  Fantastiskt bra att klubben fortsätter att prioritera vatten och informera om vad som görs/behöver göras.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: World Water Day
  • Rotaryklubb: Rotary e-club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 4. Per Alm säger:

  Vatten – En av vår tids stora utmaningar

  Kommentar

  • Veckans föredrag: World Water Day
  • Rotaryklubb: Lund Kloster RK 133 10
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Swish
 5. David Krug säger:

  Vatten är givetvis otroligt viktigt och ju mer man kan göra för att hjälpa folk med tillgång till vatten desto bättre.

  Måste dock påpeka att jag under min tid på avlägsna små orter i Afrika aldrig träffat på någon som hämtat vatten i ett träsk (swamp) och jag har inte ens hört talas om träsk på de tusentals platser jag besökt i Afrika eller på all tid som jag undersökt Afrika online eller pratat med Afrikaner, så jag måste ifrågasätta om det är helt ärligt att nämna något som troligtvis är ett undantagsfall,men läter ”värst” först av allt och att nämna flod som nog är bland det vanligaste sist och inte nämna brunn. De flesta jag sett har hämtat i floder, åar, brunnar, vattenstationer, eller beställt leverans med vattenbilar till en tank.

  Rätta mig om jag har fel och om träsk faktiskt är bland det vanligaste. Tror också att dödsfall och överfall vid vattenhämtning är ungefär lika vanligt som dödsfall och överfall då man går hem från jobbet eller skolan i hela världen, dvs en risk knappt värt att ens nämna, särskilt som folk givetvis väljer att gå i grupp där risken finns.

  Min enda poäng är att det är synd att man ska behöva krydda saker med så mycket överdrifter och halvsanningar och ovanligheter för att folk ska orka bry sig och hjälpa varandra och när man ser för mycket saker som inte stämmer och troligen mest är där för att skapa skuldkänslor och reaktioner/donationer så börjar man undra hur mycket av resten som inte heller stämmer.

  Jag efterlyser mer organisationer som skapar information med Rotarys fyra frågor i åtanke.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: World Water Day 2019
  • Rotaryklubb: Rotary E-club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 6. Britt-Marie Björlingh säger:

  Oerhört angeläget. Bra att Rotary engagerar sig.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: World Water day 2019
  • Rotaryklubb: E-Club
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 7. Pernille Belter säger:

  Det tog lidt tid, Åsa, men jeg ville jo finde et svar, for på vores fælles Rotary-tur i Copenhagen Morning til Bruxelles sidste år så vi en masse om europæisk politik, men ikke et ord om STØVLESKRABERE, som åbenbart er specielle for byen – og for Algeriet. Denne anakronisme anbefales i dag som redning til, når man har været i nærkontakt med resultaterne af Bruxelles mange hunde, da landet har knap så god en ”samle-op” politik, som både Sverige og Danmark.
  Var det rigtigt, eller har jeg fundet fejlagtige kilder?

  Kommentar

  • Veckans föredrag: World Water Day
  • Rotaryklubb: Rotary E-Club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Swish
 8. Pernille Belter säger:

  I D1470 har vi somme tider samarbejdet med Engineers without Borders om hjælp (qua en ingeniør, der var guvernør i distriktet for nogle år tilbage), og her mener jeg, at vi også har doneret Lifestraws (opfundet og produceret af danske Vestergaard.com, som dog nu ligger i Schweiz), som kan bruges til lokal vandrengøring til drikkevand. Deres produkter findes i forskellige versioner, og de har også et program, hvor de donerer en masse, så man ikke kun hjælper med det, man selv giver men også via deres donationer. I forhold til Shelterbox tror jeg dog ikke, det er et af deres produkter, der ligger i kasserne.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: World Water Day
  • Rotaryklubb: Rotary E-Club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Swish
 9. Cecilia Forss säger:

  Jag är glad att klubben valt att prioritera vattenprojekt. Det känns angeläget.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: World Water Day
  • Rotaryklubb: E-club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *