Vecka 11: Vatten som en självklarhet

Hej Rotarianer

Jag var i vackra Bryssel förra helgen och där kan vi onekligen prata om vatten, då det i princip regnade konstant från det vi anlände till vi kom hem. Men, som man säger, det finns inget dåligt väder utan bara dåliga kläder. Vi kan konstatera att Bryssel är vackert och tycker man om gamla art deco byggnader så är Bryssel ett paradis. Vi fick se och uppleva så mycket, inte minst tack vare Brussel Greeters, som är en organisation jag verkligen vill rekommendera. Varje stad med självaktning har “greeters” och det är en fantastisk möjlighet att få lära känna ett land.

Tillsammans med – i detta fall Brussel Greeters – fick vi uppleva en helt unik upplevelse där man kombinerar belgisk gemensamhet och mångfalden i Bryssels olika stadsdelar. Tillsammans med entusiastisk, vänlig lokalbefolkning ges man möjlighet att upptäcka de bästa ställena där man kan njuta av till exempel belgisk öl, choklad och anekdoter och charmiga berättelser om Bryssel. Och det är helt kostnadsfritt.  Jag skickade in en anmälan där jag beskrev vilka intressen vi hade (byggnader, kultur, historia) och ett par dagar innan ankomst fick jag ett mail från vår vänliga guide Alexandros som sedan mötte upp oss och gav oss en fantastisk rundvandring av sitt Bryssel.

Under rundvandringen så såg vi att flera hus var utrustade med en sådan här lucka. Vet du var det är för lucka? Om du är den första som gissar rätt, så skänker jag fem vattenflaskor i ditt namn under Världsvattendagen den 22 mars. För att vara med – besök vårt veckoföredrag och lämna ditt svar i kommentarsfältet.

Världsvattendagen 22 mars närmar sig

Lite intressant fakta om vatten

  • I dag finns över 768 miljoner människo,r som lever utan en säker vattenförsörjning nära hemmet
  • 80% av avloppsvattnet åker tillbaka till ekosystemet, utan behandling eller återanvändning
  • 8 miljarder människor använder en källa för dricksvatten- där vattnet är förorenat med avföring
  • År 2050 kommer minst en av fyra personer sannolikt att bo i ett land, som drabbas av kronisk eller återkommande brist på sötvatten
  • Endast en procent av världens vatten kan användas som dricksvatten.Källa.

Eller som Loren Eiseley säger: “If there is magic on this planet, it is contained in water.”

Så, hur kan du göra för att vara med och bidra till en bättre värld: Jo, dela vår speciellt framtagna logotyp och länka den till vår landningssida.

 

 

 

Köp ett par extra vattenflaskor under mars månad.

Veckans film

Veckans film är en inspiration inför kommande Världsvattendag.

Och med det önskar jag alla en skön vecka

Åsa Gilbertson, President

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *