Veckobrev 38 – How to disagree productively and find common ground

Förberedelser inför webbmötet den 26 september
– Bjud in vänner – Lär dig tekniken

Det har kommit önskemål om att få hjälp med att lära sig hantera vår mötes-plattform; Zoom. Därför vill vi erbjuda mingel & testkörning av tekniken förslagsvis på torsdag den 19 september klockan 19.00 under avslappnade och lösa former. Om du önskar byta dag och/eller tid berätta detta då med din intresseanmälan till: veronicao@unseen.is

Nästa sk. 27:e möte

– hamnar på en fredag och därför tidigareläggs mötesdagen istället en dag. Vi vill inte lägga våra 27:e-möten under helgen nämligen. Därför, den 26 september är det skarpt läge igen. Då gästas vi av Eva Synnergren som guidar oss i att bygga värdefulla webbaserade relationer med folk vi aldrig träffat. Det vill ingen av oss missa! Dela och bjud in alla du tycker passar till att delta på detta föredrag. Det är inte bara öppet för Rotaryaner utan även för de av dina bekanta och vänner som du tror kan passa att bli Rotaryan.

Jag läste ikväll vad en av mina vänner skrivit på sin tidslinje på FaceBook. Jag tycker det var tänkvärda ord och vill lämna dem även till er att fundera på. Benjamin Kong är läkare i kinesisk medicin och skriver ibland även om psykiska åkommor. Idag stod det så här, (egenhändigt redigerad, då hans svenska inte är helt begriplig):

”Psykisk smärta”

Anledningen till att vi känner psykisk smärta beror på att vi upplever misslyckande. Det så kallade misslyckandet beror på att utvecklingen eller resultatet av något, inte stämmer överens med vad ”jaget” förväntat sig eller hoppats på, och därför blir det smärtsamt.

Processen i att leta efter lycka, är en kontinuerlig process av att släppa ”jaget”. Riktigt glädje är fri från ”jaget”.

Mindre önskan leder till mer lycka, mer önskan är källan till större smärta. Om människors lycka bygger på att tillfredsställa önskan – då, när önskan inte tillfredsställs, kommer glädjen att försvinna. Människans önskan är oändlig. Om du tillfredsställer en önskan, kommer en annan önskan att uppstå, och på det sättet kan man aldrig befria sig själv. Därför bör man inte ha för mycket önskan, det är bra att veta att nog är tillräckligt.

En fantastisk vän skriver:
”När man har uppnått ett mål, föds stävan efter ett nytt mål direkt. Det finns inget slut på det! Det är en ständig jakt efter någonting nytt. För att inte tala om alla de gånger vi inte lyckats uppnå det vi strävat efter! Ibland har vi dessutom väldigt otydliga mål. Som tex att ha ”mycket” pengar. Vad är ”mycket pengar”?? När kommer vi att känna att vi har uppnått målet? Hur mycket pengar vi än får, kommer vi ändå att vilja ha ännu mer och känslan av att ha lyckats kommer inte infinna sig.”

How to disagree productively and find common ground

Se Veckans föredrag här

TIPS klicka på kugghjulet och får upp en meny med inställningar och välj svenska undertexter om ni tycker det är svårt att hänga med i engelska föredrag på TED-talks.

Din President Veronica

1. Ulf Andersson säger:

Intressant och tänkvärt. Mycket bra framfört!

• Rotaryklubb: E-club 2410
  2. Lena Nilsson säger:

Mycket intressant föredrag. Så viktigt att kunna skilja mellan sak och person i debatter och att hitta vad man är överens om för att därifrån sedan fortsätta debatten.

• Rotaryklubb: Rotary e-club 2410
  3. Britt-Marie Björlingh säger:

Spännande

• Veckans föredrag: How to disagree
  4. Eleanor Karlsson säger:

Intressant. Har själv aldrig debatterat. Väldigt bra retorik, hon var lätt att lyssna på.

• Veckans föredrag: How to disagree productively and find common ground | Julia Dhar
    • Rotaryklubb: 13253
  5. David Krug säger:

Jag gillar idén att starta mötet med att erbjuda alla att lämna sina förbättringsidéer skriftligt och anonymt. Ska prova det när jag har tillräckligt stort team för att kunna vara anonym.;)

Även det hela med första fokus på common ground istället för skillnader.

Marshall Rosenberg hade väldigt många bra tips på non violent communication som jag kan rekommendera om man vill ha mer tips. Finns på youtube.

6. Bo Persson säger:

Lyssnade intensivt på föredraget. Min hemkommun Borlänge berördes indirekt i utredningen p g a Hans Holmérs hotellvistelse här. Jag var murvel på den tiden och fick först nu klarhet om ’mysko’ flygtrafik mm till Dala Airport.

• Rotaryklubb: 12 957 Borlänge - Stora Tuna
  7. Bo Persson säger:

Intressant och mycket hörbart tack vare hennes tydliga retorik. En hel del att reflektera över.

• Rotaryklubb: 12 957 Borlänge - Stora Tuna
  8. Klas-Olav Skoog säger:

Ett mycket intressant föredrag om debatteknik. Debatt är inte twittertjatter och facebookstormar.

• Veckans föredrag: How to disagree productively
    • Rotaryklubb: Linköping-Brask 13175
  9. Klas-Olav Skoog säger:

Vad är sanning?

• Rotaryklubb: Linköping-Brask 13175