Veckobrev 39 – Kinesisk dans och kultur

Hej alla

På torsdag kl 19.00 är det dags för vår nästa nätträff och vi hoppas att du är med när vår externa föreläsare Eva Synnergren hjälper oss bli ännu bättre nätverkare. Behöver du hjälp med inlogg eller i att förstå hur zoom fungerar, hör av dig någon dag innan så hjälper vi dig med tekniken.

Torsdag 26 september kl. 19.00 Klicka på länken nedan så kommer du med på mötet.

https://zoom.us/j/540912287

 

Facebooksidan & Selfies…

På vår gemensamma facebook-sida är några av våra medlemmar ganska aktiva. Till exempel har Ingemar Drogell i helgen uppmärksammat World Peace Day (den 21 september), Jan Jaldeland noterar att det på lördagen var underbara 23 grader varmt och dessa två är nu på gång att skapa en liten arbetsgrupp tillsammans med Susanne Hassellöf med fokus på medlemsutveckling. Marie Astrid Löfdahl ber om era ”selfies” som vi snart gör tillgängliga via vår hemsida för att underlätta projektet att lära känna varandra bättre. För den som inte skickar en annan bild kommer vi alltså att använda er nuvarande profilbild om ni är FaceBookare. Ni andra skickar bilden till: Mia Löfdal

 

Kroppsutställning!?

Själv blev jag just väldigt bedrövad över att se en annons på flera orter i Sverige om den i mina ögon extremt hemska kroppsutställningen som var aktuell för några år sedan och som jag trodde inte längre hade någon marknad i Sverige. Den visar upp hundratals plastinerade oidentifierade kinesiska kroppar utan hud för att göra kropparna oigenkännliga för anhöriga. Eftersom jag har traditionell kinesisk kultur som passion & intresse vet jag med varje cell i min kropp att inga kineser frivilligt skulle ge upp sina kroppar varken före eller efter sin död då de tror att kropp och själ har ett samband oavsett vilken tro eller icke tro de har.

Här ett kort föredrag som syftar till att upplysa fler om att förstå mer kring det tyvärr oavslutade kapitlet om plastinerade kroppar i utställningssyfte. Se det här

 

Denna vecka är det Dennis o Krook som berättar om sig själv för oss alla.

Egoföredrag Dennis O Krook

Jag heter Dennis Oscarsson Krook och är född 1971 i Västergötland i en liten by som heter Uddebo. Numera bor jag på Bjärehalvön där jag även arbetar. Jag lever med fru Helene och två pojkar 9-13 år gamla. Styvdotter, måg och ett par barnbarn ingår också i familjen, men bor i grannbyn.

Jag ägnar dagarna åt ett eget företag som pysslar med affärsutveckling för små och medelstora företag. Att få vara med och utveckla andras verksamheter är oerhört roligt och jag ser det som en verklig förmån att få dela utmaningar och skapa lösningar som ger bättre resultat för många ofta väldigt hårt arbetande småföretagare. Jag brukar säga att de flesta företagare är fantastiska på sitt ”hantverk” men tar sig sällan tid att flyga upp i helikoptern och se efter vad som bör utvecklas och vilka produkter och tjänster som bäst betalar sig. Den rollen tar jag och visar på möjligheter med aktiva val i verksamheten. Jag har företagskunder över hela landet, men jag arbetar också löpande med två branschorganisationer; Gratistidningarna i Sverige som samlar och utvecklar de ca 300 gratistidningar som ges ut i nästan varje kommun Sverige, och Företagarförbundet som arbetar med att skapa bättre förutsättningar för småföretagare att driva och utveckla deras företag. 4 av 5 jobb skapas i dessa och med utveckling av dessa så skapar vi arbetstillfällen och med det en bättre skattebas och en tryggare välfärd. Hurra!

 


Svampplockning med Pappa i Bjäreskogarna

”ledig” tid ägnas åt allt möjligt som är kul för stunden, matlagning, svampplockning, båtturer, MTB cykling, Bastubad, skidåkning, resor, konserter, föredrag, men mycket tid med barnen såklart, Jag tränar dessa i Japansk kampkonst – Aikido en fredlig kampform utan tävlingsmoment Kika här

 

Om jag hade mer tid över skulle jag ägna mig mer åt att hugga skulpturer i sten, bohusgranit, svart diabas, porfyr, Hallands granit, eller bara en spännande sten med kul struktur… Det är en fantastisk, nästa religös syssla som jag verkligen älskar, den tiden kommer säkert med åren.

Jag blev inbjuden till Rotary när jag drev gratistidning i Gislaved och Gnosjö mellan 1996-2006. Sedan flyttad vi söderut och så fann jag 10 år senare E-cluben.

Jag tycker att vårt vattenprojekt är väldigt spännande och meningsfullt, att bidra med både kunskap om vatten till alla medlemmar och bidra med konkret nytta till behövande genom solvattenprojektet skall bli oerhört spännande. Även här skulle jag önska att jag hade mer tid att lägga på detta, men varje strå som dras till stacken skapar ju förändring över tid. Mitt mål med vattenprojektet är att vi skall ha börjat leverera vattenreningsdunkar under verksamhetsåret och att vi har fått lite återrapportering från byn/området dit dunkarna går, och att vi kan se konkret nytta på det viset. Jag tror också att den konkreta nyttan gör att vi öppnar hjärtat och plånboken mer och känner för ”vår by” på ett fint sätt. Ser fram emot att återkomma i detta.

Vänligen och med varmaste hjärta
😀 ennis

 

 

 

Vi ses på torsdag!

Din President Veronica

 

Veckans föredrag

Veckans föredrag handlar om traditionell kinesisk dans.

Se veckans föredrag här

11 kommentarer

 1. Thomas Roos säger:

  Intressant och lärorikt

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Kinesisk dand
  • Rotaryklubb: Uddevalla Byfjorden
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
 2. Pernille Belter säger:

  Utroligt som den kinesiske dans’ historie afspejler min personlige opfattelse af Kina, som den er dannet af mine egne erfaringer. Nogle af mine første indtryk var via kinesiske kriminalromaner sat i historisk tid og derfor fulde af traditioner og æresbegreber, og jeg elskede at læse dem. Så kom beretninger fra intellektuelle eller højtståendes decimering og degradering under revolutionen samt forfærdelige historier om børn der kvalte deres forældre med ideologien som undskyldning efterfulgt af fokus på etbarnspolitikken og følgerne deraf. Undervejs et sted ”The Last Emperor” med sit vemod over en tabt kultur. Samtidig fik jeg et mere personligt forhold til kinesere på min uddannelse i Schweiz, hvor vi havde flest fra Hong Kong – lidt inden returneringen – og få fra Mainland China. Jeg var ung, og det var svært at rumme forskellene i basal hygiejne på fælles toiletter og især manglen på ærlighed ansigt til ansigt. Man kunne tro, at nu havde man fået talt om noget samt aftalt en løsning, og så var det rent spil for galleriet for ikke at sige nej eller indrømme, at man ikke forstod. Stadig meget svært for mig at arbejde med og desværre ofte et problem også nu om dage, når mam arbejder med kinesiske virksomheder. Kulturrevolutionen har i min optik desværre forårsaget nogle moralske skævheder, som gør landet meget fremmed for os som Vesterlændinge. Ærgerligt når man læser om tidligere tiders værdier og etik fra langt før vi overhoved kunne finde ud af ikke at slå hinanden i hovedet med køller.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Kinesisk Dans
  • Rotaryklubb: Rotary E-Club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Swish
  • Veronica Örfelth säger:

   Ja Pernille, jag har också satt mig in i hur de fungerar ganska väl. Det är inte så konstigt att de blivit som de har under de senaste årtiondena. De lever i ständigt rädsla för att göra något som regimen inte uppskattar.

   Kommentar

   • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 3. Birgitta Dahlgren säger:

  Intressant, men inte helt lätt att omfatta uttrycken för all historisk och kulturell bakgrund.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Kinesisk dans och kultur
  • Rotaryklubb: Nybro Glasriket
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Swish
 4. Christina Thorsson säger:

  Även Lejondans är en kinesisk tradition, som dansas under helgdagar och viktiga evenemang.
  Detta görs för att driva bort det onda, så att lycka och välgång kan ta dess plats.
  Länk till youtube https://youtu.be/eYFUhzLKLv0

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Vecka 39: Klassisk kinesisk dans
  • Rotaryklubb: KatrineholmBacka Rotaryklubb, Klubbnr 13171. Distrikt 2370.
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
 5. Eleanor Karlsson säger:

  Först nu när det nämndes i filmen så tänker man på att dans, gymnastik, konståkning mm
  använder samma rörelsemönster i stora delar. Intressant.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Kinesisk dans och kultur
  • Rotaryklubb: 13253
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Swish
 6. Britt-Marie Björlingh säger:

  Det verkar alltid finnas nytt att lära sig. Roligt!

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Kinesisk dans & kultur
  • Rotaryklubb: E-Club
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 7. Arne Thorfinn säger:

  All vördnad för den gamla kulturen! Tråkigt att den ska bli ett medel i politiken. Vi ska också vara glada för våra Små grodor på midsommaren…

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Klassisk kinesisk dans
  • Rotaryklubb: Jönköping Rosenlund RK, d 2380
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
 8. Lars-Åke Dahl säger:

  Intressant. Tänk vad mycket man inte har kunskap om.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Kinesisk dans & kultur
  • Rotaryklubb: Uppsala Linné RK, 51634
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Swish
 9. Bo Persson säger:

  Mycket intressant att ta del av och inte minst alla länkar till andra Shen Yun – videos.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Kinesisk dans och kultur
  • Rotaryklubb: 12 957 Borlänge - Stora Tuna
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Swish
 10. Thomas Roos säger:

  Ett bra och viktigt budskap

  Kommentar

  • Veckans föredrag: How to disagree
  • Rotaryklubb: Uddevalla Byfjorden
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *