Veckobrev 40 – Bli bekväm med att vara obekväm

Kära klubb-vän,

Denna vecka innehåller brevet tre delar. Först några rader från Charlotte (vår skattmästare) som berättar och delar en video från vårt senaste 27e-möte. Därefter några rader från Björn (vår IT-samordnare) som berättar om The Rotary Foundation (TRF), vilket också togs upp på mötet. Slutligen uppmanar jag alla att fundera lite över vad just du skulle vilja bidra med i klubben. Jag (Veronica) tycker det vore superhäftigt om vi tillsammans ger klubben en ny livsgnista där alla på ett eller annat sätt deltar och bidrar till vad just du tycker saknas och/eller behöver förstärkas.


Att ”nätverka on-line och om hur du bygger relationer med människor du ännu inte träffat”.
Det var ämnet för månadens zoom-möte. Eva Synnergren gästade oss den 26 september och gav värdefulla tips om hur du skapar tillit och kompetensutbyte on-line. Missade du eller vill ha lite flashbacks så kolla detta klipp.  
/Charlotte

Björn E bakom tangenterna här:

Varje höst anordnar vår del av Rotary International, distrikt 2410, seminarier för att utbilda och kvalificera vår klubb för det jobb vi kan göra och det stöd vi kan få.  Jag var klubbens representant och besökte därför den utbildning som gavs om Rotary Foundation, vår egen stiftelse.  Stiftelsens namn förkortas ofta TRF, och så kommer jag göra även här.

Ni som var med på förra 27:e-mötet hörde mig prata lite där, men för er som missade kommer här en repris:
TRF är en separat organisation från Rotary International, men har oss i Rotary som enda huvudman. TRF är nu drygt hundra år gammal och samordnar insamling och omfördelning av projektmedel för Rotary.

I stiftelsen finns tre stora fonder:
– Årliga programfonden, som fördelar ca en miljard kronor per år
– Polio Plus, som specifikt ger pengar till att utrota sjukdomen Polio
– Permanenta fonden, som aldrig rör sitt grundkapital utan enbart delar ut av sin avkastning

Genom vårt deltagande på seminariet har vi genomfört ett steg av kvalificeringen för att kunna ta emot pengar från TRF i de projekt vi stödjer.

Vill du veta mer?  Läs mer om TRF på  https://www.rotary.org/en/about-rotary/rotary-foundation

VIll du skänka pengar?  Ett sätt är naturligtvis att ge mer donationer till vår egen klubb, eftersom vi fokuserar på projekt sponsrade av TRF.  Ett annat sätt är att logga in på ”My Rotary” och där sätta upp en månadsvis donation med ditt kreditkort.  Surfa genast till  https://my.rotary.org/en  och logga in, varefter du klickar på ”Donate” uppe till höger.

/Björn

Hur går vi vidare

Egentligen var planen att denna vecka dela min (Veronicas) ego-presentation. Men eftersom både Charlotte och Björn skickat in texter, samt att veckobrevet inte ska bli alltför långt, sparar vi det till nästa vecka.

Jag vill ändå dela några tankar kring mitt ledarskap och min förhoppning om framtida utveckling för klubben. För mig känns det viktigt att vi alla tillsammans hittar vägar för att dra nytta av allas styrkor, visdom och engagemang. Att samarbeta kan verkligen ge stora mereffekter. Frågan är bara hur, vad och varför. Uppdatera dig på styrelsens årsplan här och tänk på det du med en stund.

Vår klubb har kantats av utmaningar i många år – inte minst i uppstartsskedet där Charlotte och Björn dragit stora lass. Nu när läget stabiliserats och styrelsen är mer än trygga med varandra tycker jag att fler medlemmars engagemang kan steppas upp och funderar på hur vi faktiskt kan dra nytta av att vi är nära 60 medlemmar i klubben. Kom med förslag så diskuterar vi vidare på nästa möte. Maila mig direkt här

På tal om det så märks det inte  att vi är nära 60 medlemmar, på våra 27e möten. Där är vi oftast bara runt 10 personer och jag vet inte riktigt vad det beror på. Såklart har alla mycket att göra – det har vi alla. Men vi är medlemmar av någon anledning. Jag vill att du berättar om dina drömmar och önskemål, eller varför du kanske ligger lågt just nu med engagemang. Vad är dina hjärtefrågor och tankegångar som medlem i vår klubb?

Vi har nu några medlemmar som bildat ett team för att jobba med medlemsutveckling och marknadsföring. Det känns fantastiskt och jag ser verkligen fram emot att höra mer från er Jan, Ingemar och Susanne!

Det finns mer att göra…

Det jag ser behov av just nu är att ni som är vana och kunniga rotaryaner anmäler ert intresse för att bli mentorer för våra nya medlemmar som behöver stöd och kan ställa alla möjliga frågor.

Vi behöver också artiklar och/eller tips på bra föredrag. Särskilt kring ”vatten”, då vår ambition bland annat är att bidra med expertkunskap i vattenfrågor.

Vi önskar få in fler ego-presentationer. Mall för stöd och hjälp för ditt skrivande finns här nedan för att underlätta.

Egoföredrag Rotary E-klubb 2410

 

Bilder på dig själv (sk. selfies) samlar vi också in just nu. Är du medveten om att vi ingen bild har på dig – skicka en till Mia.

Ha nu en härlig vecka!
Er president, Veronica

Veckans Föredrag:
Get comfortable with being uncomfortable hittar du här

9 kommentarer

 1. Ulf Andersson säger:

  Intressant!

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Get comfortable with being uncomfortable
  • Rotaryklubb: E-club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 2. Per Alm säger:

  Tänkvärt

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Get comfortable with being uncomfortable
  • Rotaryklubb: Lund Kloster RK 133 10
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Swish
 3. Arne Thorfinn säger:

  Intressant metafor med att vara den första brickan i domino för att få igång en förändring, att våga och komma runt rädslas makt.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Hantera rädslans makt 3 okt
  • Rotaryklubb: Jönköping Rosenlund RK, d 2380
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Swish
 4. Britt-Marie Björlingh säger:

  Intressant

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Get comfortable with being uncomfortable
  • Rotaryklubb: E-Club
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 5. Björn E säger:

  Som vanligt ett intressant föredrag!

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Vecka 40: Get comfortable with being uncomfortable
  • Rotaryklubb: E-Club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 6. Christina Thorsson säger:

  Intressant

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Vecka 40: Get comfortable with being uncomfortable
  • Rotaryklubb: KatrineholmBacka Rotaryklubb, Klubbnr 13171. Distrikt 2370.
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
 7. Thomas Roos säger:

  Intressant och lärorikt

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Kinesisk dand
  • Rotaryklubb: Uddevalla Byfjorden
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
 8. Pernille Belter säger:

  Utroligt som den kinesiske dans’ historie afspejler min personlige opfattelse af Kina, som den er dannet af mine egne erfaringer. Nogle af mine første indtryk var via kinesiske kriminalromaner sat i historisk tid og derfor fulde af traditioner og æresbegreber, og jeg elskede at læse dem. Så kom beretninger fra intellektuelle eller højtståendes decimering og degradering under revolutionen samt forfærdelige historier om børn der kvalte deres forældre med ideologien som undskyldning efterfulgt af fokus på etbarnspolitikken og følgerne deraf. Undervejs et sted ”The Last Emperor” med sit vemod over en tabt kultur. Samtidig fik jeg et mere personligt forhold til kinesere på min uddannelse i Schweiz, hvor vi havde flest fra Hong Kong – lidt inden returneringen – og få fra Mainland China. Jeg var ung, og det var svært at rumme forskellene i basal hygiejne på fælles toiletter og især manglen på ærlighed ansigt til ansigt. Man kunne tro, at nu havde man fået talt om noget samt aftalt en løsning, og så var det rent spil for galleriet for ikke at sige nej eller indrømme, at man ikke forstod. Stadig meget svært for mig at arbejde med og desværre ofte et problem også nu om dage, når mam arbejder med kinesiske virksomheder. Kulturrevolutionen har i min optik desværre forårsaget nogle moralske skævheder, som gør landet meget fremmed for os som Vesterlændinge. Ærgerligt når man læser om tidligere tiders værdier og etik fra langt før vi overhoved kunne finde ud af ikke at slå hinanden i hovedet med køller.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Kinesisk Dans
  • Rotaryklubb: Rotary E-Club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Swish
  • Veronica Örfelth säger:

   Ja Pernille, jag har också satt mig in i hur de fungerar ganska väl. Det är inte så konstigt att de blivit som de har under de senaste årtiondena. De lever i ständigt rädsla för att göra något som regimen inte uppskattar.

   Kommentar

   • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *