Vecka 46. Om upphovsrätt och Creative Commons

Rotary E-Club 2410 kallar till on-line årsmöte den 27 november kl 19.00 via ZOOM. Reservera den här tiden i din almanacka om du inte redan gjort det. Underlag till beslutspunkter kommer att skickas ut via veckobrevet före mötet – håll utkik.

Välkommen också till online-mötet tisdag kväll med den nordiska e-klubben som leds av Jari från vår systerklubb i Finland. Alla är inbjudna. Jaris instruktioner (och av mig en) nedkortad version följer nedan. Mötet sker på engelska. Testa tekniken när du vill. (på grund av tekniska problem kommer detta sent till er – ber om ursäkt för det).

”Hello all, and greetings from Finland.
I am very eagerly waiting for our joint Nordic e-Clubs meeting on November 12th  at 8 pm Danish/Swedish time
It will be held in our Adobe Connect in the address:
where you can log in as guest any time to see how it works. There seems to be currently slides from the latest presentation by one of our members.
Please pass that address above to all those in your club, who would like to attend, or any other Rotarian, who would like to participate.
The final slideset version will be distributed to all after the meeting.
When we have the meeting on the November 12th, I will be there at least half an hour in advance, and we can also test how it works.
Those who will be presenting something I will elevate to the presenter role.

I did a short summary on the history of e-Clubs (actually very much the same I had 4 years ago when we had the last this kind of session)

and updated on the growth of e-Clubs around the globe. Quite interesting.

YiR
Jari Karpakka
www.verkkorotary.fi

Det var allt för denna vecka. Hoppas några av oss ses på kvällens möte.
Veckans foto är från helgens fest med tema Berlinmurens fall. Jag hoppas verkligen att vi för alltid ska slippa liknande förtryck i Europa igen och tänker så gott som varje dag med värme och stolthet på alla Hongkongers som kämpar för att bevara sin frihet mot kommunismens krafter.
Önskar dig en givande vecka
Vänliga hälsningar, Veronica Örfelth.

1. Anders Ehrngren säger:

Verkar praktiskt och smidigt. Tack för den informationen.

• Veckans föredrag: V 46 Vad är Creative commons
    • Rotaryklubb: Hjo rotryklubb
  2. Christina Thorsson säger:

Viktig information om upphovsrätten

• Veckans föredrag: Vecka 46: Vad är creative commons?
    • Rotaryklubb: KatrineholmBacka Rotaryklubb, Klubbnr 13171. Distrikt 2370.
  3. Elisabet Thorsson säger:

Nyttig information.

• Veckans föredrag: Vad är creative commons
    • Rotaryklubb: Katrineholms Rotaryklubb, distrikt 2370, klubbnummer 13170
  4. Lena Nilsson säger:

Bra information om upphovsrätt och att det kan finnas/finns begränsningar som jag ansvarar för att ta reda på och rätta mig efter.

• Rotaryklubb: Rotary E-Club 2410
  5. Bo Persson säger:

Intressant video förstärkt med David Krugs kommentar ovan. Manar till eftertanke.

• Veckans föredrag: Om upphovsrätt och Creative Commons
    • Rotaryklubb: 12 957 Borlänge - Stora Tuna
  6. David Krug säger:

Konceptet hade varit kanon om det skulle kontrolleras att de som laddar upp material är upphovsmännen, men tyvärr är det inte så och därför används detta som en tvättmaskin för stulet videomaterial. T.ex. hade jag en video som drog in ca 3500 kr/månad och det videotjuvarna gjorde var att de laddade ned videon från youtube, tankade upp den på creative commons och gav ut rättigheterna för kommersiell användning och sen gick de in med sin youtube och publicerade min video på sin kanal och om jag rapporterade det till youtube slapp de ibland få en varning eller få sin kanal stängd då materialet kom från CC.

En av de som stal min video fick 13 miljoner visningar på den, vilket kan betyda att hen (och youtube som delar 5050) tillsammans stal ca 80.000-500.000 kr från mig och jag är såklart en liten fisk i sammanhanget, så CC har ganska säkert använts för miljardbelopp av upphovsrättsstölder av bara YouTUbe. Lägg till det alla andra aktörer.

Att min video hade mitt namn och domännamn på skärmen och en copyright-text spelade ingen roll. Jag började kika runt på CC videoarkiv och konstaterade att det var proppfullt av stulet material, jag skulle uppskatta att 95% av allt viralt gångbart videomaterial på CC var stulet och uppladdat där.

Detta var i 2016 och jag vet inte hur det ser ut nu men i princip var det så att YouTube visste om det hela (jag och många andra hörde givetvis av oss till dem, men fick inga svar) och Youtube tjänade som sagt miljarder/hundratals miljoner på det själva. Man kunde anmäla sitt verk och få det nedtaget, men det laddades bara upp igen och alla som redan hade tagit verket från CC fick fortsätta använda det.

• Veckans föredrag: Vad är creative commons?
  7. Ulf Andersson säger:

Bra sammanfattning. Bra med hänvisning till var man kan läsa mer.

• Rotaryklubb: E-club 2410
  8. Thomas Roos säger:

En riktigt bra sammanfattning !

9. Jan Jaldeland säger:

Både kreativt och utvecklande av icke-kommersiell kunskapsspridning med upphovsrätt!

• Rotaryklubb: eclub2410
  10. Arne Thorfinn säger:

Viktig kunskap om Upphovsrätt: Creative commons. Erkännande, icke kommersiellt, bearbetningar ja/nej. Den gamla klyschan : ”Stolen with pride” är för evigt begravd.

• Veckans föredrag: Upphovsrätten: Creative commons
    • Rotaryklubb: Jönköping Rosenlund RK, d 2380
  11. Pernille Belter säger:

Øvelse gør mester – men man skal huske at turde af og til og kunne tage stilheden, hvis pointen falder til jorden.

• Veckans föredrag: The Skill of Humor
    • Rotaryklubb: Rotary E-Club 2410