Vecka 51: Fyra miljarder år av evolution

Tredje adventsljuset är tänt och jag ska i skrivande stund snart bege mig ut på julmarknad. Snön ligger vackert på hustaken och de vita täcket piggar onekligen upp det annars så gråa täcket som har legat över oss en vecka. Julkorten är skickade och nu för tiden så sköter jag alla julkort via datorn. Det är så smidigt att ladda upp ett egenhändigt gjort julkort, skriva en hälsning och om ett par dagar så delas det ut i brevlådan hemma hos våra japanska och australiensiska utbytesstudenter.

Jag vill ta tillfället i akt att tacka alla medlemmar för det gångna året och för ert varma engagemang. Vi har dragit igång en del projekt i klubben och jag ser verkligen fram emot kommande år med stor glädje, då vi kan sprida ännu mera nytta.

Samtidigt vill jag påminna om möjligheten att ge bort en eller flera julklappar som också gör stor nytta.

Rotary Doctors meddelar att det är sista chansen att beställa alternativa julklappar. Är det svårt att komma julklappar till nära och kära som redan har allting? Rotary Doctors hjälper dig med alternativa julklappar som gör gott i Kenya:

 • Tandborstar till skolbarn
 • Extra gröt till undernärda barn

Läs mer på den här sidan hur du gör.  Du kan också, genom Rotary E-Club 2410  skänka vattenflaskor: 5, 15 eller 25 stycken och det gör du genom vår webshop.

Bengt Olsen vill också tipsa om julgåva.Titta bifogad fil och välj ut en gåva som gör skillnad. Ange vem som är gåvomottagare och gåvogivare. Maila beställning till sten@mutomo.se . Betalning via Swish 1239002452 eller Bg 669-7858.

Veckans inspration

Läkaren Denis Mukwege som är medlem i Rotaryklubben Ath belönas med Nobels Fredspris för sitt arbete mot sexuellt våld.

Veckans föredrag

Härstammar människorna från apor eller fiskar? I det här upplysande föredraget gör Prosanta Chakrabarty, iktyolog och TED Fellow, upp med seglivade myter om evolution. Chakrabarty påminner om att vi är en liten del av en komplex process som pågått i fyra miljarder år – och att vi inte är dess slutpunkt. “Vi är inte evolutionens mål”, förklarar han. “Tänk på oss som unga löv på livets uråldriga, gigantiska träd. Osynliga grenar förbinder oss inte bara med varandra, utan också med våra utdöda släktingar och våra evolutionära förfäder.”

Och med det önskar jag alla en trevlig vecka

Åsa Gilbertson, president

13 kommentarer

 1. Per Alm säger:

  Didaktiskt, intressant och humoristiskt

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Fyra milijarder år av evoution
  • Rotaryklubb: Lund Kloster RK 133 10
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Swish
 2. Olle Svensson säger:

  Intressant! Parallellt istället för linjärt evolutionstänk.
  Olle Svensson

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Evolutionsteorier
  • Rotaryklubb: Staffanstorps RK
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
 3. Lena Nilsson säger:

  Jaha detta är väl en teori bland andra teorier; att vi skulle härstamma från fiskarna.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Fyra miljarder evolution på sex minuter
  • Rotaryklubb: Rotary E-Club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 4. Bo Ireståhl säger:

  Fascinerande föredrag

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Evolution
  • Rotaryklubb: E-club
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Välj ett alternativ
 5. Elisabet Thorsson säger:

  Jätteintressant!

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Evolution
  • Rotaryklubb: Katrineholms Rotaryklubb, distrikt 2370, klubbnummer 13170
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
 6. Britt-Marie Björlingh säger:

  Spännande och mycket bra!

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Evolution
  • Rotaryklubb: E-Club
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Välj ett alternativ
 7. Eleanor Karlsson säger:

  Det blir väldigt stort att tänka på. Intressant!

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Evolution
  • Rotaryklubb: 13253 distrikt 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Swish
 8. Henrik Mogart säger:

  Det var bra!

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Evolution
  • Rotaryklubb: Uddevalla-Byfjorden RK
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Swish
 9. Åsa Gilbertson säger:

  Kul att lyssna på.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Evolution
  • Rotaryklubb: Eclu. 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Jag är medlem i Rotary E-Club 2410 och har förskottsbetalat
 10. Thomas Roos säger:

  Intressant och lärorikt

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Evolution.......
  • Rotaryklubb: Uddevalla Byfjorden
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
 11. Detlef Rahe säger:

  enkel pedagogik: påstår att andra påstå en alldeles för enkel teori och kommer med något som är lite mer komplex eller sofistikerad. but nothing new! denna veckans föredrag var nog en av de sämre…
  på återseende och många hälsningar,
  detlef rahe

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Evolution Theory
  • Rotaryklubb: RC Bremen-Hansa, Tyskland
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): PayPal
 12. Leif Jarlén säger:

  Intressant pedagogik men inget nytt under solen.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Ted
  • Rotaryklubb: Lidköpings RK
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Swish
 13. David Krug säger:

  Intressant! Värt att påpeka är att detta om att härstamma från fiskar är teorier och en ”tro” precis som en religion är en tro och det är inte bevisat genom vetenskap. Jag tror varken det ena eller andra, men inser vikten av att inte låsa mig vid att tro att jag vet när ingen vetenskapsman/vetenskapskvinna faktiskt vet på riktigt. 🙂

  Det verkar enligt denna mycket underhållande och tänkvärda video där professorer och studerande med flera ombeds ge exempel på ”observable evidence” för Darwins Evolutionsteoris del om ”change of kinds” som fiskar till människor t.ex. Ingen lyckas ge exempel och de med självinsikt får inse att denna teori är ren tro fram till en dag man kan bevisa att sådana ”change of kinds” faktiskt har skett. https://www.youtube.com/watch?v=72tZTS3EMsU

  Det finns observationer om ”bakterier som blir andra bakterier” finkar som blir finkar med annan näbb, fiskar som får andra egenskaper, men inga bevis elle observationer som bevisar det Darwin i sin teori kallar ”change of kinds”.

  Kommentar

  • Veckans föredrag: Evolutionsteorierna som är teorier
  • Rotaryklubb: Rotary E-club 2410
  • Jag har betalat mitt gästbesök (välj ett alternativ): Välj ett alternativ

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *